Σελ. /20
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 30 Μάρτη 2008 - αριθ. φύλλου: 10037

ΕΝΘΕΤΗ ΕΚΔΟΣΗ: "7 ΜΕΡΕΣ ΜΑΖΙ"
Το μεγαλύτερο πείραμα φυσικής στην ανθρώπινη ιστορία

Οχι πολύ μακριά από τη Γενεύη, μετά από εννιά χρόνια σκληρής δουλειάς χιλιάδων επιστημόνων, τεχνιτών και εργατών, ολοκληρώνεται σύντομα η κατασκευή μιας τεράστιας πειραματικής διάταξης, που θα μπορούσε να θεωρηθεί ως το ισχυρότερο μικροσκόπιο στην ιστορία της επιστήμης.

Ο Μεγάλος Επιταχυντής Αδρονίων αναμένεται να αποκαλύψει τι συμβαίνει σε ένα επίπεδο του μικρόκοσμου, για το οποίο η επιστήμη δεν έχει παρά μόνο ανεπιβεβαίωτες θεωρίες. Πρώτος στόχος (αλλά όχι μοναδικός) ο εντοπισμός του σωματιδίου Χιγκς, που στην αλληλεπίδρασή του με τα άλλα υποατομικά σωματίδια, θεωρείται ότι δίνει στο καθένα απ' αυτά, τη μάζα που μετράμε. Κανείς δεν ξέρει ποιες άλλες απαντήσεις (και ποια νέα ερωτήματα...) θα προσφέρει η μήκους 27 χιλιομέτρων συσκευή.

Η επιστήμη συνεχίζει να προχωράει, άλλοτε με μικρά βήματα και άλλοτε με άλματα. Συχνά η κλίμακα της προσπάθειας που χρειάζεται απαιτεί διεθνή συνεργασία. Το πρόβλημα είναι ότι η νέα γνώση, που ανήκει σε όλους τους ανθρώπους, επειδή είναι προϊόν του ανθρώπινου πολιτισμού στο σύνολό του, στην εποχή της κυριαρχίας του καπιταλισμού γίνεται εργαλείο στα χέρια των λίγων για την καταπίεση και εκμετάλλευση των πολλών.


ΣΕΛ.  7

ΣΗΜΕΡΑ στο «Ριζό-χαρτο»
  • ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΦΩΤΙΑΔΗΣ: Ο διανοούμενος που συνέδεσε τη ζωή και το έργο του με το λαϊκό κίνημα.
  • «Η μοίρα ενός ανθρώπου»: Από τα σημαντικότερα έργα της σοβιετικής αλλά και της παγκόσμιας λογοτεχνίας, του Μιχαήλ Σολόχοφ.
  • Χ. Κ. ΑΝΤΕΡΣΕΝ: Ο παραμυθάς που αγάπησε τους ανθρώπους που μοχθούν και ελπίζουν.


ΙΣΤΟΡΙΑ
Το εργατικό και κομμουνιστικό κίνημα στην Καβάλα του μεσοπολέμου

Το καπνεργατικό κίνημα της Καβάλας, η ανάπτυξη του οποίου είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την ανάπτυξη του κομμουνιστικού κινήματος, αποτελεί πολύτιμη παρακαταθήκη για τους εργαζόμενους σήμερα, που δέχονται την άγρια επίθεση της πλουτοκρατίας και των κομμάτων της, τη διαρκή υπονόμευση από τον εργοδοτικό - κυβερνητικό συνδικαλισμό και καλούνται να απαρνηθούν την τάξη τους, να υποτάξουν τις ανάγκες τους, τα δικαιώματα και τις διεκδικήσεις τους στα επιτρεπτά όρια που ορίζει το κεφάλαιο.


ΣΕΛ.  9   -   12
ΔΙΕΘΝΗΣ ΔΙΑΣΚΕΨΗ UNESCO ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ
«Κουβέντα να γίνεται»...

Περισσότερα ερωτήματα από απαντήσεις άφησε η διήμερη διεθνής διάσκεψη της UNESCO στην Αθήνα για τις επιστροφές των πολιτιστικών αγαθών στις χώρες προέλευσής τους. Η, και αντικειμενική, αδυναμία των διεθνών πολιτισμικών οργανισμών να προστατεύσουν την πολιτιστική κληρονομιά από την ιμπεριαλιστική επιθετικότητα εδράζεται και στο γεγονός ότι δεν εστιάζουν καν την αιτία του προβλήματος σε αυτήν την επιθετικότητα.


ΣΕΛ.  4   -   5
ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ
Μπορεί να είναι «εργαστήρι» ιδεών

ΣΕΛ.  3

Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ