Κυριακή 30 Μάρτη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 1
ΕΝΘΕΤΗ ΕΚΔΟΣΗ: "7 ΜΕΡΕΣ ΜΑΖΙ"
ΕΞΩΦΥΛΛΟ
Το μεγαλύτερο πείραμα φυσικής στην ανθρώπινη ιστορία

Οχι πολύ μακριά από τη Γενεύη, μετά από εννιά χρόνια σκληρής δουλειάς χιλιάδων επιστημόνων, τεχνιτών και εργατών, ολοκληρώνεται σύντομα η κατασκευή μιας τεράστιας πειραματικής διάταξης, που θα μπορούσε να θεωρηθεί ως το ισχυρότερο μικροσκόπιο στην ιστορία της επιστήμης.

Ο Μεγάλος Επιταχυντής Αδρονίων αναμένεται να αποκαλύψει τι συμβαίνει σε ένα επίπεδο του μικρόκοσμου, για το οποίο η επιστήμη δεν έχει παρά μόνο ανεπιβεβαίωτες θεωρίες. Πρώτος στόχος (αλλά όχι μοναδικός) ο εντοπισμός του σωματιδίου Χιγκς, που στην αλληλεπίδρασή του με τα άλλα υποατομικά σωματίδια, θεωρείται ότι δίνει στο καθένα απ' αυτά, τη μάζα που μετράμε. Κανείς δεν ξέρει ποιες άλλες απαντήσεις (και ποια νέα ερωτήματα...) θα προσφέρει η μήκους 27 χιλιομέτρων συσκευή.

Η επιστήμη συνεχίζει να προχωράει, άλλοτε με μικρά βήματα και άλλοτε με άλματα. Συχνά η κλίμακα της προσπάθειας που χρειάζεται απαιτεί διεθνή συνεργασία. Το πρόβλημα είναι ότι η νέα γνώση, που ανήκει σε όλους τους ανθρώπους, επειδή είναι προϊόν του ανθρώπινου πολιτισμού στο σύνολό του, στην εποχή της κυριαρχίας του καπιταλισμού γίνεται εργαλείο στα χέρια των λίγων για την καταπίεση και εκμετάλλευση των πολλών.


ΣΕΛ.  7

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ