ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 8 Μάρτη 2008
Σελ. /32
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΑΛΕΚΑ ΠΑΠΑΡΗΓΑ
Αντεργατικό και μητροκτόνο το νέο νομοσχέδιο

Αποσπάσματα από τη χτεσινή ομιλία της ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ σε εργαζόμενους του νοσοκομείου «Αλεξάνδρα»

Από τη χτεσινή ομιλία στους εργαζόμενους του «Αλεξάνδρα»
Από τη χτεσινή ομιλία στους εργαζόμενους του «Αλεξάνδρα»
Αμέσως μετά τη χτεσινή περιοδεία της στους χώρους του νοσοκομείου «Αλεξάνδρα», η Αλέκα Παπαρήγα μίλησε σε εργαζόμενους που συγκεντρώθηκαν στο αμφιθέατρο. Ανάμεσα σε άλλα, ιδιαίτερη και εκτενή αναφορά έκανε στο Ασφαλιστικό, υπογραμμίζοντας:

«Αυτό το νομοσχέδιο δεν πρέπει ούτε καν να συζητηθεί. Ο εργαζόμενος, η εργαζόμενη πρέπει να το διαβάσουν για να ξέρουν, αλλά δεν μπαίνει για συζήτηση. Βεβαίως, εμείς στη Βουλή, εφόσον συζητηθεί, θα τοποθετηθούμε, θα προβάλουμε τα αιτήματα, θα κάνουμε προσπάθεια, εν πάση περιπτώσει και ένα άρθρο να παρθεί πίσω είναι σημαντικό και θετικό, αλλά στη συνείδηση των εργαζομένων πρέπει να είναι καταδικαστέο.

Πρέπει να εκτιμηθεί ως εξής: Πρόκειται για ένα νομοσχέδιο που βεβαίως φέρνει λιγότερα απ' όσα θα ήθελε η κυβέρνηση να φέρει γιατί ξέρει ότι ο κόσμος είναι έτοιμος να αντιδράσει, άρα οι αντιδράσεις δεν πήγαν χαμένες. Ωστόσο, εμπεδώνει ακόμα καλύτερα και γενικεύει την εφαρμογή των νόμων "Σιούφα" και "Ρέππα", ιδιαίτερα το νόμο "Ρέππα" που είναι πρόσφατος τον κατοχυρώνει πλήρως. Γιατί κάθε νόμος έχει παραθυράκια. Αλλά και παραπέρα προσθέτει και βαθαίνει την εκμετάλλευση των εργαζομένων σε αυτό τον τομέα.

Το νομοσχέδιο ουσιαστικά ανεβάζει τα όρια συνταξιοδότησης στα 68. Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ τα είχε ως τα 67. Δεν το κατοχυρώνει υποχρεωτικά, αλλά παίρνει όλα εκείνα τα μέτρα που να αναγκάζεται ο άλλος και η άλλη να δουλεύει ως τα 68. Για να μη σας πω πως θα φτάσει στο σημείο να ζητάει να επεκταθεί ως τα 70 και 71. Γιατί όταν δε συγκεντρώνονται οι προϋποθέσεις για σύνταξη, τότε παρατείνεις τον εργάσιμο βίο. Οταν συγκεντρώνεις τις προϋποθέσεις για σύνταξη, αλλά παίρνεις σύνταξη προνοιακού επιπέδου, τότε αναγκάζεσαι να συνεχίζεις να δουλεύεις. Αποθαρρύνει τη συνταξιοδότηση πριν τα 68 και πολύ περισσότερο πριν τα 65, μιλάμε δε και για άνδρες και για γυναίκες.

Αυτό το νομοσχέδιο είναι αντεργατικό, είναι νομοσχέδιο που μας γυρίζει πίσω, γιατί όταν το 1867 πάλευαν οι εργαζόμενοι για 8ωρη εργασία, θεωρούμε σήμερα πρόσφορο να παλεύουμε για 7ωρο και για 6ωρο, λόγω της εξέλιξης της τεχνολογίας. Η παράταση του μέσου όρου ζωής είναι μια κατάκτηση αντικειμενική και δεν μπορεί για αυτό το λόγο να δουλεύουμε μέχρι τα 70.

Είναι λοιπόν αντεργατικό γιατί αυξάνει τα όρια συνταξιοδότησης, μειώνει τις συντάξεις, μειώνει τις επικουρικές εντελώς, ανακατεύει τα ταμεία, τα ενώνει και τα εξισώνει προς τα κάτω.

Είναι μητροκτόνο, ανεβάζει τα όρια συνταξιοδότησης στις μητέρες με ανήλικα παιδιά. Τώρα, δυστυχώς, οι 50άρες έχουν ανήλικα παιδιά, κάποτε οι 50άρες είχαν εγγόνια. Τώρα, έχουν ανήλικα παιδιά γιατί έχει αυξηθεί ο μέσος όρος που κάνει παιδιά, τώρα 35 και 38 μένει έγκυος, για τους γνωστούς λόγους.

Το πρώτο πράγμα είναι να συνειδητοποιήσουν οι εργαζόμενοι τα σύγχρονα δικαιώματά τους. Δεν κάνουμε τίποτα με το να παζαρεύουμε πόσα θα χάσουμε και αυτό κάνουν οι συνδικαλιστικές ηγεσίες, εδώ βρίσκεται και η διαχωριστική γραμμή ανάμεσα σε μας με τα άλλα κόμματα».


ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΑΡΙΝΟΣ
Να καταδικαστούν καθολικά τα αντιασφαλιστικά σχέδια

Συνέντευξη Τύπου στη Χαλκίδα, για το ζήτημα της Κοινωνικής Ασφάλισης, έδωσε χτες το μέλος το ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και βουλευτής του Κόμματος, που μίλησε και στους εργάτες βιομηχανίας φαρμάκων στην περιοχή

Συνέντευξη Τύπου για το ζήτημα της Κοινωνικής Ασφάλισης έδωσε χτες στη Χαλκίδα ο Γιώργος Μαρίνος, μέλος της ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και βουλευτής του Κόμματος. Νωρίτερα το πρωί, επισκέφτηκε το εργοστάσιο παραγωγής φαρμάκων «Γκαλένικα» και κάλεσε τους εργαζόμενους σε μαζική πάλη με το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα ενάντια στα νέα αντιασφαλιστικά μέτρα της κυβέρνησης. Υπογράμμισε ότι για το ΚΚΕ, οι επισκέψεις σε εργασιακούς χώρους, οι συναντήσεις με τους εργαζόμενους, η συζήτηση και η δράση μαζί τους δεν είναι φολκλόρ, αλλά κανόνας στη δράση του Κόμματος, πηγή δύναμης στην 90χρονη Ιστορία του. Το βράδυ, το στέλεχος του ΚΚΕ μίλησε στη συνεστίαση της Αχτιδικής Επιτροπής Χαλκίδας του ΚΚΕ.

Μεγάλη η ευθύνη για τις λαϊκές δυνάμεις

Στη συνέντευξη Τύπου, ο Γ. Μαρίνος στάθηκε ιδιαίτερα στο χαρακτήρα της αντιασφαλιστικής επίθεσης, όπως αυτή εκφράζεται και με το νομοσχέδιο που κατέθεσε προχτές η κυβέρνηση, τα αντιδραστικά μέτρα του οποίου ανέλυσε διεξοδικά. Σημείωσε χαρακτηριστικά:

«Οι κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, σε συντονισμό με τις αποφάσεις της ΕΕ, κατάργησαν σημαντικά ασφαλιστικά και εργασιακά δικαιώματα, αύξησαν τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης, καθήλωσαν τις συντάξεις, αύξησαν τις ασφαλιστικές εισφορές των εργαζομένων, απάλλαξαν τους επιχειρηματίες από εισφορές εκατομμυρίων ευρώ, ξεζούμισαν με πολλούς τρόπους τα Ταμεία, χρησιμοποιώντας τα και για τη χρηματοδότηση του ιδιωτικοποιημένου συστήματος Υγείας.

Σε αυτό το έδαφος, η κυβέρνηση επιβάλλει σήμερα νέα σκληρά αντιασφαλιστικά μέτρα, αλλά και μέτρα που αποσκοπούν στην παραπέρα εμπορευματοποίηση της Υγείας, χειροτερεύοντας την κατάσταση των εργαζομένων. Δηλαδή, σε συνθήκες μεγάλης αύξησης του πλούτου που παράγουν οι εργαζόμενοι και αύξησης της παραγωγικότητας της εργασίας, ο καπιταλισμός, η πλουτοκρατία και οι πολιτικές δυνάμεις που υπηρετούν τα συμφέροντά της καταργούν δικαιώματα, δυναμώνουν την εκμετάλλευση.

Από τη συζήτηση με τους εργαζόμενους στην «Γκαλένικα»
Από τη συζήτηση με τους εργαζόμενους στην «Γκαλένικα»
Αυτήν την εξέλιξη οι λαϊκές δυνάμεις έχουν υποχρέωση να τη δούνε με μεγάλη ευθύνη, ώστε αυτή η πείρα να λειτουργήσει σαν κριτήριο ανάπτυξης ενός συντονισμένου μαζικού ταξικού αγώνα που θα εμποδίσει τα αντιλαϊκά μέτρα, θα απαιτήσει την κατάργηση των νόμων Σιούφα και Ρέππα και θα διεκδικήσει αιτήματα που ανταποκρίνονται στις σύγχρονες ανάγκες».

Πολιτικοποίηση της πάλης

«Αλλά αυτό δεν αρκεί», συνέχισε ο Γ. Μαρίνος. «Γιατί ταυτόχρονα με αυτόν τον αγώνα η κατάσταση που ζούνε οι εργατικές - λαϊκές οικογένειες πρέπει να γίνει κριτήριο που θα δώσει ώθηση στην αλλαγή του συσχετισμού δύναμης υπέρ του ΚΚΕ και του ΠΑΜΕ. Με μαζική καταδίκη των πολιτικών και συνδικαλιστικών δυνάμεων που έχουν ευθύνη για την άσχημη κατάσταση των εργαζομένων, με μαζική καταδίκη των δυνάμεων που έχουν συμφωνήσει με την ΕΕ και τη στρατηγική που στηρίζει την αύξηση της ανταγωνιστικότητας και της κερδοφορίας των επιχειρήσεων. Ετσι θα πιάσει τόπο και θα αποκτήσει προοπτική η πάλη για την Κοινωνική Ασφάλιση, για τα εργασιακά δικαιώματα, για την αύξηση των μισθών και των συντάξεων.

Τις παραπάνω επισημάνσεις δεν τις κάνουμε μόνο για τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ, τις κάνουμε και για τον ΣΥΝ, που σαν υποστηρικτής της Ευρωπαϊκής Ενωσης και του ευρωμονόδρομου, σαν ουραγός των πλειοψηφιών της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ έχει ευθύνες, προκαλεί συγχύσεις μέσα στους εργαζόμενους, καλλιεργεί το συμβιβασμό με τη στρατηγική του κεφαλαίου».

Οι εργαζόμενοι δε χρωστάνε σε κανέναν

«Οι εργαζόμενοι δεν έχουν καμιά ευθύνη, δε χρωστούν σε κανέναν. Τους χρωστάνε πολλά και έχουν υποχρέωση να διεκδικήσουν ένα ασφαλιστικό σύστημα που δίνει πραγματικές λύσεις, παίρνοντας υπόψη τον πλούτο που έχει συγκεντρωθεί και την αύξηση της παραγωγικότητας της εργασίας», σημείωσε ο Γ. Μαρίνος, καλώντας τους εργατοϋπαλλήλους, τα λαϊκά στρώματα, το σύνολο των εργαζόμενων γυναικών, της νεολαίας «να ξεσηκωθούν τώρα, να συμμετέχουν στις κινητοποιήσεις που οργανώνει το ΠΑΜΕ, να καταδικάσουν καθολικά και να εμποδίσουν το αντιασφαλιστικό σχέδιο της κυβέρνησης. Να καταδικάσουν μαζικά την αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης, του δικομματισμού, που με τους νόμους Σιούφα και Ρέππα κατασπαράσσουν χρόνια τα κοινωνικά - ασφαλιστικά δικαιώματα των εργαζομένων».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ