ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 6 Μάρτη 2008
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Κ. ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ
«Καμία πίεση» για Κόσσοβο - Σκόπια

Ο «πρωταγωνιστικός ρόλος» που διεκδικεί στο πλαίσιο των ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων στα Βαλκάνια καθορίζει τη στάση της κυβέρνησης για Κόσσοβο και ονομασία ΠΓΔΜ, παραδέχεται ο πρωθυπουργός

Η ενεργός συμμετοχή στις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις στα Βαλκάνια και στην ευρύτερη περιοχή καθορίζει τη στάση της κυβέρνησης τόσο στο Κόσσοβο όσο και στο ζήτημα της ονομασίας της ΠΓΔΜ, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τους χειρισμούς και την έκβαση των συγκεκριμένων ζητημάτων.

Με τη χτεσινή ομολογία του ο Κ. Καραμανλής επιβεβαίωσε ότι η κυβέρνηση είναι βουτηγμένη μέχρι το λαιμό στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς που γίνονται για την περιοχή, διεκδικώντας ρόλο «περιφερειακής δύναμης» και μερίδιο στη μοιρασιά της λείας των πολέμων. Ο πρωθυπουργός ουσιαστικά παραδέχτηκε ότι γνώμονας της κυβέρνησης είναι τα συμφέροντα της πλουτοκρατίας και όχι η τήρηση του διεθνούς δικαίου, η μη επαναχάραξη των συνόρων, κ.ο.κ.

Η τοποθέτηση αυτή «φωτίζει» και τον τρόπο που η κυβέρνηση χειρίζεται την υπόθεση της ονομασίας της ΠΓΔΜ, καθώς την εντάσσει στο συνολικότερο παζάρι και τους ενδοϊμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς.

Στις δηλώσεις που έκανε μετά τη συνάντηση που είχε στο Μέγαρο Μαξίμου με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Δημ. Χριστόφια, ο Κ. Καραμανλής διέψευσε κατηγορηματικά ότι η κυβέρνηση δέχεται πιέσεις τόσο για το Κόσσοβο όσο και για το ζήτημα της ονομασίας της ΠΓΔΜ, αφήνοντας σαφώς να εννοηθεί πως η κυβέρνηση έχει τα δικά της σχέδια που έχει εναρμονίσει στα συνολικότερα σχέδια των ΗΠΑ και της ΕΕ στην περιοχή.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση καυχήθηκε για τον πρωταγωνιστικό ρόλο που έπαιξε η κυβέρνησή του για να «περάσει» το σχέδιο για την ανεξαρτητοποίηση του Κοσσόβου από την ΕΕ. Αφού επανέλαβε ότι δεν αισθάνεται από πουθενά πιέσεις για να προχωρήσει στην αναγνώριση της ανεξαρτησίας του Κοσσόβου τόνισε: «Στο Κόσσοβο ήταν η ελληνική πλευρά που έπαιξε πρωταγωνιστικό ρόλο στο να υπάρξει συμφωνία σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ενωσης, για την παρουσία της ευρωπαϊκής αποστολής εκεί». Στη συνέχεια επισήμανε ότι «είναι στην ευχέρεια κάθε κράτους - μέλους της Ευρωπαϊκής Ενωσης να αποφασίσει τι θα κάνει, σε ό,τι αφορά την αναγνώριση του τελικού καθεστώτος της περιοχής», αποφεύγοντας να αποσαφηνίσει την ημερομηνία που θα το πράξει η κυβέρνησή του.

Αναφορικά με το ζήτημα της ονομασίας της ΠΓΔΜ επίσης είπε ότι δεν αισθάνεται πιέσεις από πουθενά και υπεραμύνθηκε της «πολύ καθαρής πολιτικής», που την έχει κάνει γνωστή «σε συμμάχους, σε εταίρους και βέβαια και στην ίδια την κυβέρνηση της FYROM». «Θέλουμε -συνέχισε - να πάμε σ' ένα συμβιβασμό. Θέλουμε να βρεθεί λύση. Εάν όμως δε βρεθεί λύση - με ευθύνη προφανώς της πλευράς εκείνης που, μέχρι στιγμής, δε δείχνει να ανταποκρίνεται να καλύψει το δικό της τμήμα της απόστασης για μια τέτοια αμοιβαία συμφωνημένη λύση - τότε βεβαίως δεν μπορεί να συναινέσει η Ελλάδα στην πρόσκληση στο ΝΑΤΟ».

Την ίδια στιγμή, η κυβέρνηση εμφανίζεται θορυβημένη από το σενάριο που εμφανίζεται να προωθούν οι ΗΠΑ για πρόσκληση ένταξης στο ΝΑΤΟ της ΠΓΔΜ υπό αίρεση και με χρονοδιάγραμμα την επίλυση του προβλήματος της ονομασίας. Δεν είναι τυχαίο ότι η Ντ. Μπακογιάννη, που μέχρι πρόσφατα διατυμπάνιζε ότι το χρονικό όριο για την επίλυση του προβλήματος της ΠΓΔΜ είναι η σύνοδος κορυφής του ΝΑΤΟ, προχτές έσπευσε να διευκρινίσει ότι «οι διαπραγματεύσεις μπορούν να συνεχιστούν και μετά τη σύνοδο του ΝΑΤΟ». Πάντως, ο Ε. Αντώναρος προσπάθησε να διασκεδάσει τις εντυπώσεις, με τη γενικόλογη φράση ότι «η Ελλάδα προσέρχεται με εποικοδομητικό τρόπο και πρόθεση να βρεθεί λύση στο θέμα της ονομασίας»...

Στο ζήτημα των διαπραγματεύσεων αναφέρθηκε χτες ο πρέσβης των ΗΠΑ, Ντ. Σπέκχαρντ, μετά τη συνάντηση που είχε με τον υπουργό Πολιτισμού. Ερωτηθείς για το αν θα επηρεάσει τις ελληνοαμερικανικές σχέσεις ενδεχόμενο «βέτο» της χώρας μας για την ένταξη της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ, δήλωσε: «Δε συζητήσαμε γι' αυτό εδώ. Ελπίζουμε, όμως, ότι θα υπάρξει συμφωνία. Από τις συζητήσεις μου με τους Ελληνες ομολόγους μου (!) νομίζω ότι επιθυμούν πολύ να υπάρξει επιτυχημένο αποτέλεσμα στις συνομιλίες και ακούμε το ίδιο από τους ηγέτες στα Σκόπια. Νομίζω λοιπόν ότι υπάρχει χρόνος για να διευθετηθεί το θέμα». Από την πλευρά του ο Μ. Λιάπης δήλωσε ότι «στην αδιαλλαξία των Σκοπίων η Ελλάδα παραθέτει ρεαλισμό, αποφασιστικότητα και πρωτόγνωρη εθνική ομοψυχία. Οταν είμαστε μονιασμένοι δεν έχουμε να φοβηθούμε τίποτα».

Ενταση στη σερβική Βουλή

Αιτία το μέλλον των διαπραγματεύσεων με την ΕΕ

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ.--

Στα ύψη ανέβηκε χτες το πολιτικό θερμόμετρο στη σερβική Βουλή με αφορμή πρόταση των κομμάτων της αντιπολίτευσης και του «Δημοκρατικού Κόμματος Σερβίας» του πρωθυπουργού Βόισλαβ Κοστούνιτσα προκειμένου το Βελιγράδι να συνεχίσει την ενταξιακή πορεία του προς την ΕΕ μόνο εφόσον η ΕΕ διακηρύξει «σαφώς και ομοφώνως» ότι το Κοσσυφοπέδιο είναι τμήμα της Σερβικής Δημοκρατίας...

Το σχέδιο απόφασης που υπέβαλε το αντιπολιτευόμενο Σερβικό Ριζοσπαστικό Κόμμα προτάθηκε χτες να συζητηθεί από 144 βουλευτές σε σύνολο 250. Δηλαδή, δεν υποστηρίχτηκε μόνο απ' τους «Ριζοσπάστες» του Σέσελι αλλά και απ' το Σοσιαλιστικό Κόμμα Σερβίας και, κυρίως, απ' το Δημοκρατικό Κόμμα Σερβίας, δηλαδή το ένα κόμμα απ' τον τρικομματικό φιλοδυτικό κυβερνητικό συνασπισμό...

Η εξέλιξη έκανε τον πρόεδρο της Βουλής, Ολιβερ Ντούλιτς (που προέρχεται απ' το φιλοδυτικό «Δημοκρατικό Κόμμα» του Σέρβου Προέδρου, Μπόρις Τάντιτς) να διακόψει (αντικανονικά όπως λέγεται...) τη συζήτηση στο Κοινοβούλιο, προκαλώντας την αγανάκτηση των Ριζοσπαστών του Σέσελι, που κατέθεσε άμεσα πρόταση μομφής για την αποπομπή του. Γιατί; Επειδή, κατά τον Σέσελι, ο Ντούλιτς, για μία ακόμη φορά, μποϊκοτάρει το κοινοβουλευτικό έργο μεροληπτώντας υπέρ του «Δημοκρατικού Κόμματος». Το γεγονός έκανε στελέχη του κυβερνώντος συνασπισμού να προβλέψουν πως είναι θέμα λίγου χρόνου η κατάρρευση της κυβέρνησης...

Αξίζει να σημειωθεί η παρέμβαση του Ευρωενωσιακού επιτρόπου αρμόδιου για τη διεύρυνση,Ολι Ρεν, μεσούσης της συνεδρίασης στη σερβική Βουλή. Ο Ρεν απαίτησε απ' το Βελιγράδι να «ξεκαθαρίσει» η σερβική κυβέρνηση τη στάση της για το μέλλον των σχέσεων της Σερβίας με την ΕΕ προτού τεθεί προς ψήφιση η επίμαχη πρόταση των περισσότερων κομμάτων της Βουλής. Μάλιστα, ο Ρεν ισχυρίστηκε πως η σερβική κυβέρνηση και Βουλή θα έπρεπε να «ακούσουν την πλειοψηφία του λαού», που (κατά τη γνώμη του) είναι υπέρ της ένταξης της Σερβίας στην ΕΕ.

Το ίδιο 24ωρο, οι Κοσσοβάροι Αλβανοί αποσαφήνισαν στην κυβέρνηση της ΠΓΔΜ ότι τα μεταξύ τους σύνορα δεν πρόκειται να καθοριστούν όσο τα Σκόπια ...δεν αναγνωρίζουν το ανεξάρτητο Κοσσυφοπέδιο. Μάλιστα, ο Πρόεδρος της ΠΓΔΜ, Μπράνκο Τσερβένκοφσκι, απάντησε πως η εμμονή της Πρίστινας για αναγνώριση πριν τον καθορισμό τωνμεταξύ τους συνόρων «είναι κακή αρχή για τις διμερείς σχέσεις»...

ΥΠΟΘΕΣΗ ΟΝΟΜΑΣΙΑΣ ΤΗΣ ΠΓΔΜ
Διαμεσολαβητικό ... χάσμα

Το χάσμα παραμένει, αλλά η διαμεσολάβηση του Νίμιτς συνεχίζεται. Αυτό είναι το συμπέρασμα που προκύπτει από τις συναντήσεις που είχε χτες ο διαμεσολαβητής με τις πλευρές Αθηνών και Σκοπίων.

Χτες ο Μάθιου Νίμιτς συναντήθηκε επί δίωρο με την πολιτική και πολιτειακή ηγεσία της ΠΓΔΜ στα Σκόπια. Στη συνάντηση, στην οποία συμμετείχαν ο πρόεδρος της ΠΓΔΜ Μπράνκο Τσερβένκοφσκι, ο πρωθυπουργός Νίκολα Γκρούεφσκι, ο υπουργός Εξωτερικών Αντόνιο Μιλόσοσκι, ήταν παρών και ο εκπρόσωπος της χώρας στις διαπραγματεύσεις Νίκολα Ντιμιτρόφ.

Μετά τη συνάντηση, ο Νίμιτς δήλωσε ότι άκουσε τις απόψεις και τις παρατηρήσεις της πολιτικής ηγεσίας της ΠΓΔΜ και διαπίστωσε ότι αυτή τάσσεται υπέρ της συνέχισης της διαπραγματευτικής διαδικασίας. Σε ερώτηση εάν το χάσμα παραμένει, ο Νίμιτς απάντησε καταφατικά, χωρίς ωστόσο να διευκρινίσει εάν είναι μικρότερο ή μεγαλύτερο έπειτα από τη σημερινή συνάντηση. Συμπλήρωσε ότι δεν κατέθεσε κάποια νέα πρόταση. Αργά το βράδυ ο διαμεσολαβητής ταξίδεψε στη Θεσσαλονίκη, όπου ενημέρωσε τον εκπρόσωπο της Ελλάδας στη διαπραγματευτική διαδικασία, πρέσβη Αδαμάντιο Βασιλάκη.

Εγκλωβίζουν τη χώρα στους ιμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς

Σχόλιο του Γραφείου Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ για τις δηλώσεις Καραμανλή

Το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ, αναφερόμενο στις δηλώσεις του πρωθυπουργού, σε σχόλιό του, υπογραμμίζει:

«Η τοποθέτηση του πρωθυπουργού ότι δε δέχεται πιέσεις για το Κόσσοβο και το όνομα της FYROM και ότι η ελληνική κυβέρνηση συμμετείχε ενεργητικά στην υιοθέτηση του σχεδίου Αχτισαάρι στην ΕΕ και στην απόφασή της να αποστείλει στρατιωτική δύναμη στο Κόσσοβο, αποτελεί ομολογία που επιβεβαιώνει τη θέση του ΚΚΕ. Η κυβέρνηση της ΝΔ, όπως και η προηγούμενη του ΠΑΣΟΚ, συμμετέχει ενεργητικά στην εξέλιξη των επικίνδυνων ιμπεριαλιστικών σχεδιασμών στα Βαλκάνια, με οδηγό το συμφέρον του ελληνικού κεφαλαίου στην περιοχή. Οτι πίσω από τις διαπραγματεύσεις για το όνομα της FYROM και με αφορμή αυτό διεξάγεται και ένα άλλο παζάρι, που εγκλωβίζει παραπέρα τη χώρα στους ιμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς.

Ο ελληνικός λαός δεν πρέπει να αποπροσανατολιστεί. Πρέπει να βγάλει τα συμπεράσματά του και να δυναμώσει την αντιιμπεριαλιστική του συσπείρωση και πάλη για την ειρήνη και τα δικαιώματά του».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ