ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 6 Μάρτη 2008
Σελ. /32
Φρέσκο ψάρι απ' το γιαλό

Του Κώστα Μητρόπουλου από τα ΝΕΑ
Του Κώστα Μητρόπουλου από τα ΝΕΑ
Να θάβει η μάνα το παιδί, δε λέει, ε;

Διάλεξε και πάρε όποια από τις τρεις ειδήσεις θες. Αν δεν είσαι απ' αυτούς που βλέπουν παντού «θέλημα θεού», είσαι υποχρεωμένος να δεις το μέγα έγκλημα πίσω από την κάθε είδηση. Και καλά στην Παλαιστίνη, ήταν εκκολαπτόμενος τρομοκράτης το μωρό των 21 ημερών και γι' αυτό το σφάξαν οι απεσταλμένοι του θεού. Τα άλλα δύο; Παίζανε την ώρα που έπεσαν ξερά. Ψάχνουν, λέει, μετά θάνατο, την αιτία. Υποκρισία! Ενός συστήματος, που αντιμετωπίζει σαν κόστος την ανθρώπινη ζωή. Κι αφού ξεκινά απ' αυτό, θεωρεί αυτονόητο ότι δεν πρέπει να υπάρχει, λόγω κόστους, όλο εκείνο το σύστημα υγείας που θα αγκαλιάζει κάθε άνθρωπο, πριν απ' όλα τα παιδιά, έτσι και ώστε να μπορεί να χαρεί καθένας τη ζωή του.

Το ταξικό μίσος δεν είναι κάτι που γεννιέται σαν αυθαίρετο σαλτάρισμα του νου. Μέσα από κάτι τέτοιες ειδήσεις, αρχίζουν οι συνειρμοί και δουλεύουν, αρχίζει το μυαλό και ξεχωρίζει ποιος είναι από δω και ποιος από κει. Η πράξη του καθενός μετράει ακριβώς σ' αυτήν τη ζυγαριά.

Ετσι, όταν διαβάζεις στην ΑΥΓΗ - πού; στην ΑΥΓΗ! - απορία, δήθεν, γιατί η ΓΣΕΕ δε συντονίζει τους αγώνες, οφείλεις να τους θυμίσεις πως είναι ακριβώς αυτοί που αποκαλούσαν και αποκαλούν διασπαστές τους εργάτες που καταγγέλλουν τη ΓΣΕΕ των εργοδοτών. Είναι οι ίδιοι, που αύριο θα σου παρουσιάσουν τη ΣΕΣ, το αντίστοιχο της ΓΣΕΕ στην ΕΕ, σα συνομοσπονδία εργατών. Κι όμως, εκεί στις Βρυξέλλες, όλοι μαζί αυτοί οι περίφημοι κοινωνικοί εταίροι θα συναποφασίσουν για μια ακόμα χρονιά, όπως κάθε χρόνο τέτοιες μέρες, ότι οι εργάτες πρέπει να βάλουν τα δυνατά τους για να αυξηθεί η ανταγωνιστικότητα, δηλαδή τα κέρδη του κεφαλαίου. Για ξεκάρφωμα άρχισαν και τα «ρεπορτάζ» που εμφανίζουν τη ΣΕΣ να έχει και «διεκδικήσεις».

Για να επανέλθουμε στα παιδιά: Αυτό το σύστημα τα σκοτώνει. Και δεν μπορεί να κάνει αλλιώς. Δεν παράγονται αλλιώς τα κέρδη. Δεν είναι ηθικό το πρόβλημα. Νέτη σκέτη οικονομία είναι. Που σημαίνει πως, για να είναι ο άνθρωπος, άνθρωπος, πρέπει να αλλάξει η οικονομική βάση που πατάει η ζωή του. Τόσο απλό είναι το αίτημα της κοινωνικής επανάστασης. Και γι' αυτό τόσο πολύ το θολό τοπίο που στήνει η αστική τάξη, ώστε το πεντακάθαρο να μην αναγνωρίζεται καν.

Αν καταγγέλλονται για κάτι οι οπορτουνιστές, δεν είναι για την ιδιότητα τού «ό,τι φάμε κι ό,τι αρπάξουμε», αλλά για τη συνειδητή συμμετοχή τους στο έγκλημα. Είναι μέρος του προβλήματος που βιώνει η εργατική τάξη. Και σε κρίσιμες στιγμές, όταν το σύστημα - βασιλιάς είναι ήδη γυμνό, οι ευθύνες τους για τον μπερντέ που προσφέρουν να κρυφτεί το έγκλημα τεράστιες.

Ασχετο: Τα της αναδιάταξης του πολιτικού προσωπικού της αστικής τάξης τα αφήνουμε για το Τμήμα Επικοινωνίας του Πάντειου Πανεπιστημίου, αυτού που παράγει, υποτίθεται, δημοσιογράφους. Προχτές παρουσίασαν το νέο καλλυντικό μιας εταιρείας, έ, δε θα βρουν τρόπο να πλασάρουν και τα νέα προϊόντα του αστικού πολιτικού κόσμου;

Το ερώτημα για τον εργάτη θα παραμένει και μετά τη διαφήμιση; Φρέσκο ψάρι απ' το γιαλό χωρίς τη μεσολάβηση του έμπορα, ή φτηνό μεταλλαγμένο;


ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ;
Θανάσης ΛΕΚΑΤΗΣ


ΜΠΛΕΞΑΝ ΟΙ ΓΡΑΜΜΕΣ

ΔΕΝ ΞΕΡΟΥΝ ΤΙΠΟΤΑ ΓΙΑ ΤΟ ΦΟΝΟ: «Διερωτάται κανείς (...) τι περιμένουν άραγε οι κορυφαίες συνδικαλιστικές οργανώσεις για να οργανώσουν και να συντονίσουν τις κινητοποιήσεις που εκδηλώνονται "από τα κάτω" προκειμένου να ανατρέψουν ή να ακυρώσουν τις αντιασφαλιστικές ρυθμίσεις που προωθεί η κυβέρνηση» (η απορία στην ΑΥΓΗ).

ΟΥΤΕ ΓΙΑ ΤΟ ΘΕΑΤΡΟ: «Την επόμενη εβδομάδα, στην καθιερωμένη περί τα οικονομικά εαρινή τους σύνοδο οι ηγέτες των χωρών της Ευρωπαϊκής Ενωσης ετοιμάζονται να συζητήσουν τις επιπτώσεις της παρατεινόμενης διεθνούς χρηματοοικονομικής αναταραχής (...) στις 13 Μαρτίου καθώς θα φθάνουν στις Βρυξέλλες οι 27 ηγέτες για το εαρινό Συμβούλιο (...) η Συνομοσπονδία Ευρωπαϊκών Συνδικάτων θα παρουσιάσει τα αιτήματά της» (η είδηση στα ΝΕΑ).

ΔΕΝ ΤΟ ΛΥΠΟΥΝΤΑΙ ΤΟ ...ΠΑΙΔΙ; «Εκείνα τα πολιτικά στελέχη του ΠΑΣΟΚ που είναι κεντρώα, τα οποία αποδέχονται λ.χ. την οικονομία της αγοράς, είναι πλέον - επί της ουσίας - "άστεγα". Πολύ περισσότερο οι χιλιάδες πολίτες που ναι μεν ψήφισαν ΠΑΣΟΚ αλλά δεν είναι αριστεροί. Με την ιδεολογική αντεπίθεση, τον ορισμό της "Νέας Κεντροδεξιάς" σε συνδυασμό με την προσωπική αποδοχή του Κώστα Καραμανλή από την κοινωνία, ο πρωθυπουργός έχει τη δυνατότητα να επιτύχει ό,τι ο Κωνσταντίνος Καραμανλής και ο Ανδρέας Παπανδρέου: τη διεύρυνση» (ο Νίκος Τσούτσιας στον ΕΛΕΥΘΕΡΟ ΤΥΠΟ).

ΝΤΡΟΠΗ! ΘΕΛΟΥΝ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ ΚΙ ΕΜΠΟΔΙΖΟΥΝ ΤΟΝ ΤΖΟΓΟ: «Η Ελλάδα εξαφανίστηκε από τον παγκόσμιο χάρτη για μιαν ακόμη ημέρα. Αν οι συνδικαλιστές της Τραπέζης της Ελλάδος κατεβάσουν και σήμερα τον διακόπτη η χώρα μας θα μείνει για τρίτη μέρα μια μαύρη τρύπα, μια χώρα με κλειστά σύνορα. Η Ελλάδα θα πληρώσει ακριβά την αβάσταχτη ελαφρότητα όσων συμπεριφέρονται σαν το κράτος να τους ανήκει. Σαν να πρέπει να γονατίσει, προκειμένου να μη θιγούν τα συνταξιοδοτικά τους συμφέροντα» (από το κύριο άρθρο στην ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ).

ΤΑ ...ΕΞΑΣΤΗΛΑ

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: Διαδήλωση καταδίκης της ιμπεριαλιστικής βαρβαρότητας και του Ισραήλ. ΣΤΟΠ ΣΤΟΥΣ ΔΟΛΟΦΟΝΟΥΣ του παλαιστινιακού λαού

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Συντεχνιακά μέτωπα με μεγάλο κόστος

ΗΜΕΡΗΣΙΑ: Βόμβα 2,03 δισ. στο ΧΑ

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: Στο μίξερ των λαοσυνάξεων το ασφαλιστικό

ΕΘΝΟΣ: 5 ΧΡΟΝΙΑ επιπλέον δουλειά για όλους

ΤΑ ΝΕΑ: Μπλακάουτ για το Ασφαλιστικό

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ: ΑΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΑΝ και το Χρηματιστήριο

ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: 9.000 ευκαιρίες εργασίας

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: ΕΚΡΗΞΕΙΣ για το Ασφαλιστικό

ΤΟ ΒΗΜΑ: Παύση πληρωμών

Η ΧΩΡΑ: Ασφαλιστικό, ποιες αλλαγές προωθούνται

Ο ΛΟΓΟΣ: ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ έφθασε η ώρα

Η ΑΥΓΗ: Κυβερνητική έφοδος στα ασφαλιστικά ταμεία

Η ΒΡΑΔΥΝΗ: ΟΛΕΣ ΟΙ ΑΛΛΑΓΕΣ στο νέο ασφαλιστικό

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: ΙΣΧΥΡΟ ΣΟΚ ΣΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ

ΑΥΡΙΑΝΗ: ΝΑ ΑΛΛΑΞΕΙ ΑΡΧΗΓΟ ΤΟ ΠΑΣΟΚ ή να γίνει νέο κόμμα

ΥΠΟ-ΓΡΑΜΜΙΣΕΙΣ
Για να μη γίνει τρομοκράτης

«Ενα βρέφος 21 ημερών είναι το νεώτερο θύμα των ισραηλινών επιθέσεων στην Παλαιστίνη» (η είδηση στα διεθνή πρακτορεία).

Επειδή η πρόληψη κοστίζει

«Αθλητής και αριστούχος, 16χρονος μαθητής του 11ου Λυκείου Θεσσαλονίκης, έσβησε στο τρίποντο, στην αυλή του σχολείου του χθες το πρωί από άγνωστη αιτία (...) η ιατροδικαστική εξέταση θα γίνει σήμερα» (η είδηση στην ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ).

Για τον ίδιο λόγο

«Ενα 12χρονο κοριτσάκι έχασε τη ζωή του το απόγευμα της περασμένης Κυριακής ενώ έπαιζε με άλλα παιδιά στην πλατεία της Συκιάς Χαλκιδικής (...) τα αποτελέσματα της ιατροδικαστικής εξέτασης αναμένονται στο τέλος της εβδομάδας» (επίσης στην ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ).

Το εμπόριο, κάθε εμπόριο, βλάπτει

«Λιγότερες ειδήσεις, λιγότερη σκέψη, λιγότερη στράτευση, λιγότερος χρόνος για επαλήθευση πληροφοριών: αυτή είναι η ετυμηγορία ενός Βρετανού δημοσιογράφου για την κατάσταση του Τύπου στη χώρα του. Μόνο στη χώρα του; (...) η καρδιά της σύγχρονης δημοσιογραφίας είναι το γρήγορο αναμάσημα μη ελεγμένου υλικού από δεύτερο χέρι, που σε μεγάλο βαθμό αποσκοπεί στην εξυπηρέτηση των πολιτικών ή εμπορικών συμφερόντων εκείνων που το χορηγούν. Ποιος φταίει γι' αυτήν την κατάσταση; Οι κακοί διευθυντές; Οι αδίστακτοι πολιτικοί; Οχι, απαντά ο Ντέηβις. Ο κυριότερος ένοχος είναι οι εμπορικές πιέσεις που ασκούνται για την όσο το δυνατόν μεγαλύτερη μείωση του κόστους (...) στη σημερινή Βρετανία 47.800 άνθρωποι απασχολούνται στις δημόσιες σχέσεις έναντι 45.000 που εργάζονται στα μέσα ενημέρωσης. Σε τέτοιες συνθήκες, όροι όπως ακρίβεια, ανεξαρτησία, ή επαλήθευση αποτελούν είδη υπό εξαφάνιση» (ο Μ. Μητσός στα ΝΕΑ).



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ