ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 28 Φλεβάρη 2008
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΒΑΛΚΑΝΙΚΩΝ ΚΙΝΗΜΑΤΩΝ ΕΙΡΗΝΗΣ
Απαιτείται ενιαίο, φιλειρηνικό, αντιιμπεριαλιστικό μέτωπο

Συνέντευξη Τύπου χτες από την ΕΔΥΕΘ στη Θεσσαλονίκη

Motion Team

«Βαλκάνια χωρίς ΝΑΤΟ, ξένες στρατιωτικές βάσεις και στρατεύματα» είναι το θέμα της βαλκανικής συνάντησης κινημάτων ειρήνης που πρόκειται να πραγματοποιηθεί στη 1 και 2 Μάρτη, στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, με πρωτοβουλία της ΕΕΔΥΕ και του Παγκόσμιου Συμβουλίου Ειρήνης. Η βαλκανική συνάντηση ανακοινώθηκε από την ΕΔΥΕΘ σε συνέντευξη Τύπου, χτες το πρωί, στη Θεσσαλονίκη. Σε αυτό συμμετέχουν οργανώσεις από την Ελλάδα, τη Σερβία, την Κροατία, την Κύπρο, την Τουρκία, τη Βουλγαρία, τη Ρουμανία, την Ουκρανία.

Εκ μέρους της ΕΔΥΕΘ, ο Νίκος Ζώκας αναφέρθηκε στις εξελίξεις που συντελούνται στο φόντο της βαλκανικής συνάντησης, υπογραμμίζοντας τα σοβαρά προβλήματα με τα οποία είναι αντιμέτωποι οι λαοί των Βαλκανίων. «Τα Βαλκάνια - σημείωσε - ολοένα και περισσότερο μετατρέπονται σε πεδίο και κόμβο των ενδοϊμπεριαλιστικών αντιθέσεων, ιδίως ανάμεσα στις ΗΠΑ, ΕΕ και τη Ρωσία, γιατί λόγω της θέσης του έχουν ιδιαίτερη σημασία τόσο για την οριοθέτηση των αγωγών μεταφοράς υδρογονανθράκων, όσο και για τον ενεργειακό εφοδιασμό και την ενεργειακή ασφάλεια της ΕΕ». «Σημαντική είναι και η γεωστρατηγική τους θέση, που επιτρέπει τη μετάβαση και τον έλεγχο της Μέσης Ανατολής και της Βόρειας Αφρικής», πρόσθεσε.

Ειδικά για το πρόβλημα του Κοσσόβου σημείωσε: «Η ΕΕ στέλνει δική της δύναμη στο Κόσσοβο, ενώ είναι ήδη εδώ και χρόνια παρούσα στρατιωτικά στα Βαλκάνια. Η μονομερής κήρυξη της "ανεξαρτησίας" του Κοσσόβου και η απόσχισή του από το σερβικό κράτος αποτελεί νέο κρίκο στην ατέρμονη αλυσίδα διαμελισμού της ενιαίας Γιουγκοσλαβίας, διαδικασία που ξεκίνησε το 1992 με ευθύνη της ΕΕ, των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ. Η απόσχιση αυτή απειλεί να πυροδοτήσει νέα κούρσα έντασης, αλλαγής συνόρων, νέες εστίες αποσταθεροποίησης, νέο γύρο πολέμων και ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων. Πιστεύουμε ότι η απόσχιση δεν αποτελεί λύση για τα δεινά και τη φτώχεια του λαού που ζει στο Κόσσοβο. Ανεξάρτητα από την εθνική καταγωγή, οι εργαζόμενοι της περιοχής θα συνεχίσουν να μην έχουν στοιχειώδη δικαιώματα, αφού το κρατίδιό τους θα αποτελεί προτεκτοράτο του ΝΑΤΟ».

Ο Ν. Ζώκας εξέφρασε την ανησυχία του αντιιμπεριαλιστικού, φιλειρηνικού κινήματος για το κυπριακό πρόβλημα. «Συνεχίζονται οι πιέσεις των ΗΠΑ και των Ευρωπαίων συμμάχων τους να επιβληθεί στον κυπριακό λαό μία απαράδεκτη λύση πέρα και έξω από τις αρχές του Διεθνούς Δικαίου και τον ΟΗΕ», σημείωσε προσθέτοντας ότι «θα χρειαστεί ένταση του αγώνα και της αλληλεγγύης προς τον κυπριακό λαό για Κύπρο ενιαία, ανεξάρτητη, διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία σύμφωνα με τις αποφάσεις του ΟΗΕ και τις συνομιλίες υψηλού επιπέδου, χωρίς ξένες βάσεις και στρατεύματα, κοινή πατρίδα Τουρκοκυπρίων και Ελληνοκυπρίων χωρίς "εγγυητές" και "προστάτες"».

Ενώ για την υπόθεση της ονομασίας της ΠΓΔΜ σημείωσε: «Σε ό,τι αφορά το πρόβλημα των σχέσεων της Ελλάδας και της ΠΓΔΜ υποστηρίζουμε ότι μπορεί να βρεθεί κοινά αποδεκτή λύση στο ζήτημα του ονόματος, που θα περιλαμβάνει όρους με αυστηρά γεωγραφικό προσδιορισμό. Υποστηρίζουμε τη συνεννόηση των λαών και των χωρών, πέρα, ανεξάρτητα και ενάντια στις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις και την επιδιαιτησία, χωρίς εθνικισμούς, αλυτρωτισμούς, με σεβασμό στα υπάρχοντα σύνορα και στην κυριαρχία του κάθε κράτους».

Και κατέληξε: «Οφείλουμε να διατρανώσουμε την απόφασή μας να μην επιτρέψουμε καμία παραπέρα αλλαγή των συνόρων στα Βαλκάνια». «Οι λαοί των Βαλκανίων μπορούν να προσδοκούν σε ένα φωτεινό μέλλον αν παραμερίσουν τους εθνικισμούς και αντιτάξουν ένα ενιαίο φιλειρηνικό, αντιιμπεριαλιστικό μέτωπο, με έντονα τα κοινωνικά χαρακτηριστικά της ισότητας, της κοινωνικής δικαιοσύνης και προόδου.

  • Να μην αναγνωριστεί το προτεκτοράτο του Κοσσόβου από τις κυβερνήσεις των χωρών τους.
  • Να φύγουν τα ΝΑΤΟικά και ευρωενωσιακά στρατεύματα από το Κόσσοβο και τα Βαλκάνια.
  • Να απομακρυνθούν όλες οι ξένες βάσεις των ιμπεριαλιστικών δυνάμεων από την περιοχή».
ΕΕΔΥΕ - ΠΣΟ
Καταγγέλλουν άρνηση βίζας σε αγωνίστριες από τη Γεωργία

Σαν αιτιολογία αναφέρεται η αντίθεση στο ΝΑΤΟ(!) της οργάνωσης όπου ανήκουν

Την απαράδεκτη στάση της ελληνικής πρεσβείας στη Γεωργία και προσωπικά του πρέσβη Γ. Χατζημιχελάκη, για την άρνηση έκδοσης βίζας στις προσκεκλημένες της ΕΕΔΥΕ Kapanadze Lia και Manjavidze Eteri, αγωνίστριες από την Επιτροπή Ειρήνης Γεωργίας, οι οποίες επρόκειτο να πάρουν μέρος στη Συνάντηση των Βαλκανικών Κινημάτων Ειρήνης στη Θεσσαλονίκη, κατήγγειλαν η Ελληνική Επιτροπή για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη (ΕΕΔΥΕ) και το Παγκόσμιο Συμβούλιο Ειρήνης (ΠΣΟ).

Συγκεκριμένα, την τελευταία στιγμή, ανακοινώθηκε ότι η αίτηση των συναγωνιστριών απορρίφθηκε από το σύστημα Σέγκεν, με το αιτιολογικό ότι η οργάνωσή τους είναι ενάντια στο ΝΑΤΟ. Από την απόρριψη αυτή, σημειώνουν ΕΕΔΥΕ και ΠΣΟ, αναδεικνύονται οι σοβαρές ευθύνες των ελληνικών κυβερνήσεων, του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, για την εκχώρηση κυριαρχικών δικαιωμάτων στους υπερεθνικούς ιμπεριαλιστικούς σχηματισμούς (ΝΑΤΟ, ΕΕ).

Οι συνδιοργανωτές ΕΕΔΥΕ και ΠΣΟ κατήγγειλαν, ακόμα, την ανάμειξη του τουρκικού προξενείου στις εργασίες της Συνάντησης. Συγκεκριμένα, το τουρκικό προξενείο ζήτησε από το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας πληροφορίες σχετικά με την τουρκική συμμετοχή.

Ενέργεια που στρέφεται κατά της λαϊκής πάλης

Ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ, για την απαγόρευση εισόδου στη χώρα Γεωργιανών αγωνιστών της Ειρήνης

Το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ, σε ανακοίνωσή του, αναφορικά με την απαγόρευση εισόδου στη χώρα μας Γεωργιανών αγωνιστών της Ειρήνης, σημειώνει:

«Το ΚΚΕ καταγγέλλει στον ελληνικό λαό την απαγόρευση εισόδου στην Ελλάδα αντιπροσωπείας της Επιτροπής Ειρήνης Γεωργίας, η οποία επρόκειτο να συμμετάσχει σε συνάντηση των βαλκανικών κινημάτων ειρήνης που διοργανώνει η ΕΕΔΥΕ, με την υποστήριξη του Παγκόσμιου Συμβουλίου Ειρήνης στη Θεσσαλονίκη από 1 έως 2 Μαρτίου. Η ελληνική πρεσβεία αρνήθηκε να εκδώσει βίζα στους Γεωργιανούς αντιιμπεριαλιστές αγωνιστές, με βάση το σύστημα Σένγκεν, γιατί είναι ενάντια στο ΝΑΤΟ.

Η ελληνική κυβέρνηση έχει την ευθύνη γι' αυτήν την προκλητική και απαράδεκτη ενέργεια και γιατί υποστηρίζει και εφαρμόζει τη συνθήκη Σένγκεν, που στρέφεται κατά της πάλης των λαών. Η ενέργεια αυτή έρχεται να προστεθεί σε σειρά αντιδραστικών μέτρων που στρέφονται σε βάρος των αντιιμπεριαλιστικών οργανώσεων και αγωνιστών της Γεωργίας, προκειμένου να καμφθεί η αντίστασή τους στα σχέδια ένταξης της χώρας τους στις ιμπεριαλιστικές ευρω-ατλαντικές δομές.

Για μια ακόμα φορά, αποδεικνύεται ότι η πάλη για τις λαϊκές ελευθερίες ταυτίζεται με την ανάπτυξη της κοινής αντιιμπεριαλιστικής δράσης των λαών».

Πικετοφορία αύριο στη Λάρισα

Αύριο Παρασκευή 29/2, στις 7 μ.μ., πικετοφορία, που θα ξεκινήσει από τα κομματικά γραφεία της, διοργανώνει η ΝΕ Λάρισας του ΚΚΕ για τις επικίνδυνες εξελίξεις στα Βαλκάνια.

ΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΤΗΣ ΚΝΕ
Πρωτοβουλίες για τα Βαλκάνια

Σήμερα η συνέντευξη Τύπου

Με αφορμή τις εξελίξεις στο Κόσσοβο, στην ΠΓΔΜ και γενικότερα στα πολύπαθα από τις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις Βαλκάνια, οι Οργανώσεις Θεσσαλονίκης της ΚΝΕ παραχωρούν συνέντευξη Τύπου, σήμερα, στις 11.30 π.μ., στο Εκλογικό Κέντρο του ΚΚΕ, στην οδό Σωκράτους 6 (δίπλα στα γραφεία της ΚΟΘ του ΚΚΕ). Στη συνέντευξη Τύπου θα ανακοινωθούν οι πρωτοβουλίες της ΚΝΕ για τα Βαλκάνια το επόμενο διάστημα.

Οι Οργανώσεις Θεσσαλονίκης της ΚΝΕ καλούν τους νέους και τις νέες σε επαγρύπνηση. Να δυναμώσουν την πάλη τους και να απαιτήσουν μαζί με τους εργαζόμενους και όλο το λαό: Να μην αναγνωρίσει η ελληνική κυβέρνηση την ανεξαρτητοποίηση του Κοσσόβου, που δεν είναι τίποτα άλλο από ένα ευρω-ΝΑΤΟϊκό προτεκτοράτο στα Βαλκάνια. Να γυρίσουν πίσω οι ελληνικές ένοπλες δυνάμεις που βρίσκονται ήδη στην περιοχή. Καμιά ελληνική συμμετοχή στο νέο στρατό κατοχής της ΕΕ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ