ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 21 Φλεβάρη 2008
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΠΡΙΑΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ
Νέα δυναμική για την υποψηφιότητα Χριστόφια

ΛΕΥΚΩΣΙΑ (της απεσταλμένης μας Αλεξάνδρας ΦΩΤΑΚΗ).--

Θρίλερ για γερά νεύρα αποδείχτηκε η μαραθώνια συνεδρίαση του Δημοκρατικού Κόμματος (ΔΗΚΟ), που κράτησε περίπου 12 ώρες και ολοκληρώθηκε στις 2π.μ. της Τετάρτης, με απόφαση στήριξης της υποψηφιότητας του Δημήτρη Χριστόφια. Με τα σενάρια να οργιάζουν και το ΔΗΣΥ να εκφράζει την πικρία του σε διάφορους τόνους, η υποψηφιότητα του ΓΓ του ΑΚΕΛ, με τη στήριξη του ΔΗΚΟ αποκτά νέα δυναμική.

Η συνεδρίαση της Γραμματείας του Εκτελεστικού Γραφείου του ΔΗΚΟ ξεκίνησε την Τρίτη το μεσημέρι, με εισήγηση 6 προς 1 υπέρ του Ι. Κασουλίδη. Μετά τη διαρροή της είδησης, στα γραφεία του κόμματος συνέρευσαν πολλά μέλη της ΚΕ, που υποστήριζαν την υποψηφιότητα Χριστόφια, σημειώνοντας ότι οι θέσεις ΔΗΚΟ - ΑΚΕΛ, είναι σαφώς πιο κοντά, ειδικά στο Κυπριακό, καθώς προϋπήρχε και η τριμερής συνεργασία της συγκυβέρνησης, τονίζοντας ότι κάθε φορά που το κόμμα τους επέλεξε συνεργασία με το ΔΗΣΥ, σημείωσε σημαντικές απώλειες δυνάμεων. Εισήγηση υπέρ του Δ. Χριστόφια έκανε στην τελική συνεδρίαση και ο πρόεδρος του κόμματος Μάριος Κάρογιαν, διαφοροποιούμενος από την αρχική τάση του Εκτελεστικού Γραφείου, αλλά και πολλά άλλα στελέχη, που είχαν εκφραστεί αμέσως μετά τον αποκλεισμό Παπαδόπουλου, προς αυτήν την κατεύθυνση.

Τελικά, η ΚΕ του ΔΗΚΟ αποφάσισε στις 12 το βράδυ της Τρίτης να προχωρήσει σε μυστική ψηφοφορία, αποφασίζοντας να στηρίξει με όλες του τις δυνάμεις στο δεύτερο γύρο τον ΓΓ του ΑΚΕΛ, στην προεδρία, με 112 ψήφους υπέρ, 50 υπέρ της υποψηφιότητας του ΔΗΣΥ, Ι. Κασουλίδη, εννέα λευκά και εννέα αποχές.

Οπως δήλωσε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του ΔΗΚΟ, «η απόφαση εξυπηρετεί το καλώς νοούμενο συμφέρον του τόπου και του κόμματος», εκφράζοντας την πεποίθηση ότι οι ψηφοφόροι θα κινηθούν συντεταγμένα βάσει της απόφασης και υπογραμμίζοντας ότι «συνυπολογίστηκε η διαχρονική σχέση με τα συγκεκριμένα κόμματα και τους υποψήφιους και στο τέλος εν τη σοφία της η Κεντρική Επιτροπή πρόκρινε την υποψηφιότητα του Δημήτρη Χριστόφια».

Σε ανακοίνωσή του το ΔΗΚΟ καλεί «τα στελέχη, τα μέλη και τους ψηφοφόρους του, να προχωρήσουμε μπροστά όλοι μαζί για να φέρουμε ακόμα καλύτερες μέρες στην Κύπρο μας».

Χαιρέτισε την απόφαση το ΑΚΕΛ

Ο Αντρος Κυπριανού, χαιρέτισε εκ μέρους του επιτελείου του ΓΓ του ΑΚΕΛ και υποψηφίου για την προεδρία, την απόφαση του ΔΗΚΟ λέγοντας ότι «ισχυροποιεί την υποψηφιότητα του Δημήτρη Χριστόφια, αλλά σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να μας οδηγήσει σε εφησυχασμό». Επισήμανε ότι «οι δεσμοί που συνδέουν τον Δ. Χριστόφια τον κόσμο του χώρου του κέντρου είναι ισχυροί, γιατί οικοδομήθηκαν μέσα από τους κοινούς αγώνες για υπεράσπιση της Δημοκρατίας και των κοινωνικών δικαιωμάτων».

Αναφερόμενος στις αντιδράσεις της πλευράς Κασουλίδη στις εξελίξεις υποστήριξε ότι «στελέχη του επιτελείου, κυριευμένα από πανικό και σύγχυση για τα πολιτικά δεδομένα όπως έχουν διαμορφωθεί, χειρίζονται διάφορα θέματα με έναν τρόπο που ουσιαστικά συγκρούεται με τις μέχρι σήμερα δηλώσεις τους, ενώ ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Νίκος Αναστασιάδης είχε πει ότι σε αυτές τις προεδρικές εκλογές το ζητούμενο ήταν πώς θα διαμορφωθούν οι συνθήκες για τη σωτηρία της Κύπρου. Ωστόσο στελέχη του επιτελείου του κ. Κασουλίδη, αλλά και άλλοι, με τη μέθοδο του ψιθύρου, προσπαθούν να καλλιεργήσουν τη φοβία στον κυπριακό λαό ότι κινδυνεύει η ελληνική παιδεία με τυχόν εκλογή του Δημήτρη Χριστόφια, ότι δήθεν δε θα διδάσκεται το μάθημα των θρησκευτικών στα σχολεία».

Ο Α. Κυπριανού υπογράμμισε ότι ο Δ. Χριστόφιας δεν μπήκε σε λογική παζαρέματος προσφέροντας ανταλλάγματα στις πολιτικές δυνάμεις που τον στηρίζουν τελικά, επαναλαμβάνοντας την αρχική δέσμευση του υποψηφίου προέδρου για σχηματισμό κυβέρνησης ευρείας αποδοχής και ενότητας, εάν εκλεγεί. Σήμερα, το ΑΚΕΛ προχωρά στο τελευταίο συλλαλητήριο νίκης πριν τις εκλογές, στη Λεμεσό, με συναυλία του Βασίλη Παπακωνσταντίνου.

Διαψεύδει το ΔΗΣΥ ο Τάσσος Παπαδόπουλος

Το ΔΗΣΥ, μετά την ανακοίνωση της απόφασης της ΚΕ του ΔΗΚΟ, έσπευσε να διαρρεύσει ότι η υποψηφιότητα Χριστόφια επιβλήθηκε από τον Τ. Παπαδόπουλο, γεγονός που διαψεύστηκε από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Βασίλη Πάλμα, που δήλωσε χτες πως «έχει λεχθεί ότι ο Πρόεδρος έδωσε γραμμή σε συνεργάτες του για να στηρίξουν την υποψηφιότητα του κ. Χριστόφια».

Επικύρωσε η ΚΕ της ΕΔΕΚ

Ολοκληρώθηκε χτες το βράδυ και η συνεδρίαση της ΚΕ του Κινήματος Σοσιαλδημοκρατών - ΕΔΕΚ επικυρώνοντας με συντριπτική πλειοψηφία (109 ψήφους υπέρ, 5 κατά και 5 αποχές) την ομόφωνη πρόταση του ΠΓ του Κόμματος για στήριξη του Δ. Χριστόφια στο 2ο γύρο των Προεδρικών Εκλογών. Ο πρόεδρος της ΕΔΕΚ Γιαννάκης Ομήρου υπογράμμισε ότι κριτήρια υπήρξαν το εθνικό ζήτημα της Κύπρου, η στάση που κράτησαν οι δύο υποψήφιοι για το «σχέδιο Ανάν», καθώς και η πολιτική τους τοποθέτηση στα υπόλοιπα θέματα. Τόνισε ότι είναι μια ώρα ευθύνης και κάλεσε τους οπαδούς να συμμετάσχουν μαζικά στην αναμέτρηση της Κυριακής να στηρίξουν με όλες τους τις δυνάμεις την υποψηφιότητα Χριστόφια και να ξεκινήσουν να δουλεύουν από απόψε σκληρά για να στεφθεί με επιτυχία.

ΕΕΔΥΕ
Στην Αθήνα κινεζική αντιπροσωπεία

Αύριο, Παρασκευή, στις 6.30 το απόγευμα, η ανοιχτή εκδήλωση φιλίας στο Δημαρχείο της Νίκαιας

Πολυμελής αντιπροσωπεία της Κινεζικής Λαϊκής Επιτροπής για την Ειρήνη και την Ανάπτυξη βρίσκεται ήδη στην Αθήνα και θα παραμείνει μέχρι τις 25 του Φλεβάρη, μετά από κάλεσμα της Ελληνικής Επιτροπής για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη (ΕΕΔΥΕ). Επικεφαλής της ο αντιπρόεδρός της, Ma Wenpu, μέλος του Κοινοβουλίου και αντιπρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της κινεζικής Βουλής.

Στη διάρκεια της παραμονής της στην Αθήνα, η κινεζική αντιπροσωπεία θα πραγματοποιήσει συναντήσεις με την ΕΕΔΥΕ, τη Γραμματεία του ΠΣΕ, το προεδρείο της ελληνικής Βουλής και την ΚΕ του ΚΚΕ. Τέλος, θα πραγματοποιηθούν συναντήσεις με επιτροπές ειρήνης, με κορυφαία την ανοιχτή εκδήλωση φιλίας στη Νίκαια, που θα πραγματοποιήσουν η τοπική Επιτροπή Ειρήνης μαζί με το Δήμο Νίκαιας, αύριο, Παρασκευή 22 του Φλεβάρη, στις 6.30 το απόγευμα, στο Δημαρχείο της πόλης.

Εκδηλώσεις για την ΕΠΟΝ

-- Εκδήλωση τιμής κι αγώνα, με αφορμή τα 65 χρόνια από την ίδρυση της ΕΠΟΝ, διοργανώνουν, το Σάββατο 23 Φλεβάρη στις 11 το πρωί στο Αγαλμα του Βενιζέλου, η Κομματική Οργάνωση Θεσσαλονίκης του ΚΚΕ, οι Οργανώσεις Θεσσαλονίκης της ΚΝΕ και η ΠΕΑΕΑ.

-- Εκδήλωση για τα 65 χρόνια από την ίδρυση της ΕΠΟΝ, με θέμα: «Η συμβολή των μαθητών στην Εθνική Αντίσταση», διοργανώνει η Τομεακή Οργάνωση Κοκκινιάς της ΚΝΕ, το Σάββατο 23 Φλεβάρη, στις 5.30 μ.μ. στο μουσείο Εθνικής Αντίστασης στο μπλόκο της Κοκκινιάς.

-- Εκδήλωση τιμής και μνήμης για τα 65 χρόνια από την ίδρυση της ΕΠΟΝ διοργανώνει η Νομαρχιακή Οργάνωση Μαγνησίας της ΚΝΕ, το Σάββατο 23 Φλεβάρη, στο Θόλο του πανεπιστημίου Θεσσαλίας.

-- Η ΝΕ Χανίων του ΚΚΕ και το ΝΣ Χανίων της ΚΝΕ οργανώνουν εκδήλωση τιμής για τα 65 χρόνια από την ίδρυση της ΕΠΟΝ, το Σάββατο 23.2.08 ώρα 7 μ.μ. στην αίθουσα του Εργατικού Κέντρου Χανίων.

-- Εκδήλωση για τα 65 χρόνια από την ίδρυση της ΕΠΟΝ, διοργανώνουν οι μαθητικές Οργανώσεις Κοζάνης της ΚΝΕ, την Κυριακή 24 Φλεβάρη, στις 7 μ.μ., στο Εργατικό Κέντρο Κοζάνης.

Δραστηριότητες ΚΟ του ΚΚΕ

-- Σήμερα, Πέμπτη, στις 7 μ.μ., στη ΔΕΥΑ Καρδίτσας θα περιοδεύσει ο Β. Ξυδιάς. Στη ΔΕΗ ο Κ. Θεοδωρίδης, στο χωριό Ρούσο η Σ. Κουλούρη, στην Καρδιτσομαγούλα ο Β. Κρανιάς.

-- Σήμερα, Πέμπτη, στις 11 π.μ. κλιμάκιο του ΚΚΕ με επικεφαλής τον Γ. Πρωτούλη θα επισκεφθεί τους εργαζόμενους στον Οργανισμό Νεολαίας και Αθλησης του Δήμου Αθηναίων.

-- Αύριο, Παρασκευή, 22 Φλεβάρη, αντιπροσωπεία της ΝΕ Τρικάλων του ΚΚΕ, με επικεφαλής τον Αχ. Κανταρτζή, βουλευτή του Κόμματος, θα περιοδεύσει στην Καλαμπάκα. Στις 9 π.μ. θα επισκεφτεί τα εμπορικά καταστήματα της πόλης και στις 11 π.μ. το δασαρχείο Καλαμπάκας και το εργοστάσιο ξυλείας.

-- Η ΚΟΒ Ν. Μάκρης - Μαραθώνα πραγματοποιεί συνεστίαση για τα 90χρονα από την ίδρυση του ΚΚΕ, αύριο Παρασκευή, στις 8.30 μ.μ. στην ταβέρνα «Γάστρα» στη Ν. Μάκρη.

-- Αύριο, Παρασκευή, στις 7 μ.μ., στη Ματαράγκα Καρδίτσας θα μιλήσει ο Β. Ξυδιάς.

-- Το Σάββατο, 23/2, στις 8 μ.μ., στο Καππαδοκικό Καρδίτσας, θα μιλήσει ο Κ. Θεοδωρίδης.

-- Την Τρίτη, 26/2, στις 7 μ.μ., στο ξενοδοχείο «Αχίλλειον» των Τρικάλων, θα μιλήσει ο Τάκης Τσιόγκας με θέμα την κατάσταση στο εργατικό κίνημα, την πάλη των ταξικών δυνάμεων για τις Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας και την πρόταση αγώνα του ΚΚΕ για την Κοινωνική Ασφάλιση.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ