Απαιτώντας αταλάντευτα: «Εξω το ΝΑΤΟ και οι ιμπεριαλιστές από τα Βαλκάνια! Καμιά ελληνική συμμετοχή στους σχεδιασμούς τους!», η ΚΝΕ αναπτύσσει πλούσια δράση σε σχέση με τις εξελίξεις στα Βαλκάνια. Στο πλαίσιο αυτής της δράσης, ξεχωρίζει η πρωτοβουλία που πήρε ήδη η ΚΝΕ σε διεθνές επίπεδο με την Παγκόσμια Ομοσπονδία Δημοκρατικών Νεολαιών (ΠΟΔΝ), να διοργανώσει Διεθνές Καραβάνι Αλληλεγγύης στα Βαλκάνια στις 3 - 6 Απρίλη.
Δεκάδες κομμουνιστικές, αντιιμπεριαλιστικές Οργανώσεις Νεολαίας από όλη την Ευρώπη και οι Οργανώσεις των Βαλκανίων θα συναντηθούν αγωνιστικά στα Βαλκάνια. Θα ξεκινήσουν από τη Θεσσαλονίκη, θα περάσουν από το Βελιγράδι (Σερβία) και το Ζάγκρεμπ (Κροατία) και θα καταλήξουν στο Βουκουρέστι (Ρουμανία), τόπο της Συνόδου Κορυφής των «γερακιών» του ΝΑΤΟ τον Απρίλη.
Με αντιιμπεριαλιστικές διαδηλώσεις, συζητήσεις, εκδηλώσεις, σε κάθε μια από τις προαναφερθείσες πόλεις των Βαλκανίων, οι νέοι κομμουνιστές - αντιιμπεριαλιστές θα μεταφέρουν το αποφασιστικό μήνυμα των λαών: «Ειρηνικά Βαλκάνια είναι αυτά χωρίς ΝΑΤΟ, βάσεις και ιμπεριαλισμό».
ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ - ΠΡΙΣΤΙΝΑ.--
Τους πρεσβευτές της από Γερμανία και Αυστρία ανακάλεσε χτες η Σερβία τονίζοντας ότι το ίδιο θα πράττει σε κάθε μία χώρα που προβαίνει σε αναγνώριση της παράνομης «ανεξαρτησίας» του Κοσσυφοπεδίου. Ο Σέρβος υπουργός Εξωτερικών Βουκ Γέρεμιτς προειδοποίησε χτες ότι οι βλάβες μ' αυτές τις χώρες θα είναι σε διμερές επίπεδο «μόνιμες» και ότι θα υπάρξουν «συνέπειες» στη μελλοντική διαδικασία σχέσεων του Βελιγραδίου με την ΕΕ.
Ο «σεισμός» των σερβικών αντιδράσεων για την ανεξαρτησία της επαρχίας θα γίνει αισθητός ιδιαίτερα σήμερα οπότε έχει προγραμματιστεί στη σερβική πρωτεύουσα μεγάλη διαδήλωση διαμαρτυρίας από όλα τα κοινοβουλευτικά κόμματα...
Στο χορό των αναγνωρίσεων του ΝΑΤΟικού προτεκτοράτου μπήκαν χτες χώρες όπως η Λετονία και η Αυστρία. Νορβηγία και Ιταλία εξέφρασαν την πρόθεσή τους να πράξουν το ίδιο σύντομα, με τον Ιταλό υπουργό Εξωτερικών Μάσιμο Ντ'Αλέμα να ισχυρίζεται τάχα ότι πρόκειται για «αναπόφευκτο αποτέλεσμα». Η γερμανική κυβέρνηση αναγνώρισε χτες επίσημα την ανεξαρτησία της επαρχίας.
Στο περιθώριο όλων αυτών ο Ρώσος πρέσβης Σεργκέι Λαβρόφ συνέχισε να επισημαίνει τον παράνομο και επικίνδυνο χαρακτήρα της στάσης χωρών της ΕΕ, αλλά και της απόφασης του οργανισμού να αναπτύξει την αποστολή «EULEX» περίπου 2.000 ατόμων στο Κοσσυφοπέδιο. Οπως σημείωσε, η αναγνώριση της ανεξαρτησίας της επαρχίας θέτει σε κίνδυνο την ειρήνη και τη σταθερότητα, ενώ ενθαρρύνει αυτονομιστικά κινήματα διεθνώς.
Το ίδιο 24ωρο, στρατιώτες της ΝΑΤΟικής KFOR και της αστυνομικής δύναμης του ΟΗΕ ανέλαβαν αποκλειστικά τη φύλαξη των διοικητικών ορίων του Βόρειου Κοσσυφοπεδίου με την Κεντρική Σερβία, απομακρύνοντας τους πρώην ΟΥΤΣΕΚΑδες της «κοσσοβάρικης αστυνομίας» για να μην προκαλέσουν νέες αντιδράσεις της εκεί σερβικής κοινότητας. Η κίνηση στα μεθοριακά σημεία ελέγχου που είχαν καεί προχτές από οργισμένους Σέρβους ξανάρχισε χτες το απόγευμα υπό το βλέμμα ανδρών της KFOR και της αστυνομίας του ΟΗΕ. Νωρίτερα, εκπρόσωποι της σερβικής κοινότητας στην Κοσόβσκα Μιτρόβιτσα είχαν προειδοποιήσει με καθημερινές συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας στη συγκεκριμένη περιοχή, αποποιούμενοι ευθύνες από τυχόν «απρόβλεπτες συνέπειες»... Πάντως στη γέφυρα της πόλης επαναλήφθηκε διαδήλωση κατά της ανεξαρτησίας από 3.000 Σέρβους, πολλοί από τους οποίους κρατούσαν στα χέρια σημαίες της Ισπανίας, μίας από τις ελάχιστες χώρες της ΕΕ που αρνήθηκε κατηγορηματικά να αναγνωρίσει το προτεκτοράτο...
Σε ρόλο αυστηρού επάρχου εμφανίστηκε χτες στην Πρίστινα ο πολιτικός επικεφαλής της ευρωενωσιακής αποστολής EULEX, Ολλανδός «διπλωμάτης» Πίτερ Φέιθ, που κάλεσε τους Σέρβους να αποδεχτούν τα τετελεσμένα, να σταματήσουν τις διαμαρτυρίες και να δουλέψουν με τους Αλβανούς για «την οικοδόμηση» της περιοχής, επειδή, όπως ισχυρίστηκε, «το Κοσσυφοπέδιο είναι ένα, έχει διεθνή υποστήριξη και όραμα για το μέλλον»...
Τέλος, το Εθνικό Συμβούλιο των Ρομά του Κοσσυφοπεδίου, με αφορμή τις περί του αντιθέτου δηλώσεις υψηλόβαθμου Βρετανού αξιωματούχου, ανακοίνωσε πως δεν αποδέχεται την ανεξαρτησία της περιοχής και ότι «ποτέ δε θα προδώσουν τη Σερβία».
Μεθοδεύσεις για να «παρακαμφθεί» το ελληνικό βέτο και να προσεγγίσει η ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ έστω κι αν δεν έχει βρεθεί κοινά αποδεκτή λύση στο ζήτημα της ονομασίας
Διεύρυνση των χρονικών περιθωρίων της διαπραγμάτευσης η οποία ξεκίνησε με την κατάθεση των προτάσεων του Μάθιου Νίμιτς, φαίνεται ότι θα επιδιώξει (και) η κυβέρνηση της ΠΓΔΜ.
Σύμφωνα με χτεσινές δηλώσεις του πρωθυπουργού της ΠΓΔΜ Νίκολα Γκρουέφσκι, η απάντηση της χώρας του στην πρόταση Νίμιτς θα παρουσιαστεί εντός των επόμενων 48 ωρών. Ωστόσο, ο ίδιος ξεκαθάρισε πως η χώρα του δεν πρόκειται να αποδεχτεί και θα απορρίψει κατηγορηματικά όλα τα αρνητικά, όπως χαρακτηριστικά είπε, σημεία στην πρόταση Νίμιτς.
Στο πλαίσιο της τακτικής που στόχο έχει την «αγορά χρόνου», την οποία φαίνεται να υιοθετεί η πλευρά της ΠΓΔΜ, ο Νίκολα Γκρουέφσκι σημείωσε: «εγώ εμμένω στη θέση ότι για την ονομασία της Μακεδονίας δεν έχουν δικαίωμα να αποφασίζουν οι πολιτικοί, αλλά άποψη πρέπει να εκφράσουν όλοι οι πολίτες της Μακεδονίας», προσθέτοντας ότι για το ζήτημα αυτό θα συνεχίσει να εργάζεται και να επικοινωνεί με όλους τους πολιτικούς παράγοντες στη χώρα.
Στην Αθήνα αρμόδιες διπλωματικές πηγές διατύπωναν την ευχή της ελληνικής διπλωματίας, η κυβέρνηση της ΠΓΔΜ να απορρίψει το «πακέτο» των προτάσεων Νίμιτς. Ωστόσο, όπως εκτιμούσαν οι ίδιες πηγές, κάτι τέτοιο δε θεωρείται πιθανό. Ο λόγος, σύμφωνα με την εκτίμηση που επικρατεί στο ελληνικό ΥΠΕΞ, είναι ότι στόχος της τρέχουσας διαμεσολάβησης αποτελεί η δημιουργία μιας «διαδικασίας» συνομιλιών, τουλάχιστον μέχρι να φτάσει η ημερομηνία κατά την οποία θα συζητηθεί η πρόσκληση της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ. Αν μέχρι τότε παραμένει ανοιχτή η διαδικασία των συζητήσεων, οι ελληνικές «απειλές» για την άσκηση βέτο, θα μετατεθούν για μεταγενέστερο στάδιο της διαδικασίας ένταξης της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ. Οπως υποστηρίζουν κύκλοι του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών, έχει ξεκινήσει ήδη η μεθόδευση, που στόχο έχει να προωθηθεί η ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ με το καθεστώς της «προσκεκλημένης χώρας». Αυτός, όπως λένε στο ελληνικό ΥΠΕΞ, είναι ένας τρόπος που θα διασώσει, έστω και πρόσκαιρα, τα προσχήματα για την ελληνική κυβέρνηση και θα ικανοποιήσει τους αμερικανικούς σχεδιασμούς που επιβάλλουν την ένταξη της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ.
Το ΔΣ της ΠΕΑΕΑ τάσσεται κατηγορηματικά κατά της «ανεξαρτητοποίησης» του Κοσσυφοπεδίου και καλεί την FIR να καταδικάσει τους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς
Η Πανελλήνια Ενωση Αγωνιστών Εθνικής Αντίστασης (ΠΕΑΕΑ) καταδικάζει τη μονομερή επιτηρούμενη «ανεξαρτητοποίηση» του Κοσσυφοπεδίου, πράξη που παραβιάζει τις αποφάσεις του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών και βαίνει ενάντια στο Διεθνές Δίκαιο. Η υιοθέτηση της απαράδεκτης αυτής απόφασης για απόσπαση μέρους των εδαφών ενός από τα μέλη των Ηνωμένων Εθνών και η μετατροπή του σε προτεκτοράτο, γίνεται για πρώτη φορά από την έναρξη της λειτουργίας των Ηνωμένων Εθνών και ανοίγει δρόμο για επικίνδυνες εξελίξεις στην περιοχή των Βαλκανίων. Ενα τέτοιο προηγούμενο αναμφισβήτητα θα προκαλέσει απρόβλεπτες αλυσιδωτές συνέπειες, όπως αλλαγές συνόρων, όξυνση των εθνικιστικών διεκδικήσεων και πολέμους, όχι μόνο στα Βαλκάνια αλλά και σε άλλα μέρη του κόσμου.
Η ΠΕΑΕΑ τάσσεται κατηγορηματικά κατά της δημιουργίας του νέου αυτού προτεκτοράτου και ζητά από την ελληνική κυβέρνηση:
-- Να μην αναγνωρίσει το νέο προτεκτοράτο.
-- Να αποσύρει τους Ελληνες στρατιώτες από την περιοχή και να μη συμμετέχει σε κανένα εκστρατευτικό Σώμα της ιμπεριαλιστικής ευρωατλαντικής νέας τάξης.
-- Να πει ΟΧΙ και να μην υπογράψει καμιά μονομερή απόφαση για ανεξαρτητοποίηση του Κοσσυφοπεδίου.
Η ΠΕΑΕΑ, επίσης, κάνει έκκληση στη Διεθνή Ομοσπονδία Αντιστασιακών (FIR), της οποίας είναι μέλος, και την καλεί να πάρει υπόψη τις υποχρεώσεις της που απορρέουν από την κήρυξή της ως «Πρεσβευτή της Ειρήνης» του ΟΗΕ και να προβεί σε διάβημα προς τον ΟΗΕ, απαιτώντας:
Εξερχόμενος από το γραφείο της υπουργού Εξωτερικών, στο πλαίσιο της ενημέρωσης των πολιτικών αρχηγών για την πρόταση Νίμιτς, ο πρόεδρος του ΛΑ.Ο.Σ. Γ. Καρατζαφέρης υποστήριξε ότι «δε νομίζω ότι είναι μια εύκολη υπόθεση που μπορούν να αναλάβουν τα κόμματα. Πρέπει να καταφύγουμε στον ελληνικό λαό».
Επικαλέστηκε σφυγμομετρήσεις, ότι άνω του 80% του ελληνικού λαού δε θέλει υποχωρήσεις που θα θίγουν την αξιοπρέπεια της χώρας και πρόσθεσε ότι «συντάσσομαι με την πλειοψηφία του ελληνικού λαού». Στην πραγματικότητα, κρύβεται πίσω από το λεγόμενο λαϊκό αίσθημα της στιγμής και της συγκυρίας, προκειμένου να κρύψει την αναμενόμενη στροφή του ίδιου και του κόμματός του, όταν η σφυγμομετρούμενη κατευθυνόμενη «κοινή γνώμη», για τους όποιους λόγους, δείξει να αλλάζει ρότα.
Τέλος, χαρακτήρισε τη σύγκληση του Συμβουλίου Πολιτικών Αρχηγών «απαραίτητη», ενώ άκομψα έσπευσε ο ίδιος να εμπλέξει και τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, λέγοντας ότι τη σύνοδο αυτή «ως δημοσιογράφος οσφραίνομαι ότι τη θέλει και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας».