Ειδικότερα χθες, σε συνοικιακά κρεοπωλεία, οι τιμές των κατσικιών και των αρνιών κυμαίνονταν γύρω στις 2.600 δραχμές το κιλό, ενώ στη Βαρβάκειο Αγορά, οι τιμές, ανάλογα το κρεοπωλείο, αλλά και την προέλευση των αμνοεριφίων, οι τιμές κυμαίνονταν από 1.600 έως και 2.500 δραχμές το κιλό. Την ίδια στιγμή, οι τιμές χονδρικής κυμαίνονται για τα βαριά αμνοερίφια (άνω των 14 κιλών) από 1.200 έως και 1.400 δρχ., ενώ για τα ελαφρύτερα αμνοερίφια από (12 - 14 κιλά) από τις 1.500 έως και 1.600 δραχμές το κιλό.
Σύμφωνα με δηλώσεις του προέδρου της Βαρβακείου Αγοράς κ. Πλαστήρα, χθες ήταν η πρώτη μέρα που η κίνηση στη Βαρβάκειο ήταν σχετικά αυξημένη, ενώ εμφανίστηκε αισιόδοξος όσον αφορά τις τιμές, εκτιμώντας ότι οι τιμές μέχρι και το Μ. Σάββατο θα διατηρηθούν στα ίδια επίπεδα με τις χθεσινές.
Ιδιαίτερο πρόβλημα έχει δημιουργηθεί με την τιμή της ντομάτας, η οποία σε αρκετές περιπτώσεις φτάνει ακόμα και τις εννιακόσιες δραχμές. Η ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης αποδίδει τη μεγάλη αύξηση της τιμής της ντομάτας στις πρόσφατες θεομηνίες στην Κρήτη, στην παρατεταμένη κακοκαιρία, αλλά και σε μεμονωμένα φαινόμενα κερδοσκοπίας.
Με ανακοίνωσή του, το Ινστιτούτο Καταναλωτών (ΙΝΚΑ) σημειώνει ότι χθες η κίνηση ήταν «υποτονική και οι τιμές αυξημένες μέχρι εξοργιστικές». Ιδιαίτερα όμως εξοργιστική ήταν η τιμή της ντομάτας, που έφτασε και τις 900 δραχμές το κιλό και καλεί τους καταναλωτές να απέχουν από την αγορά της ντομάτας, «μέχρι να εκλογικευτεί η τιμή της».
Επίσης το ΙΝΚΑ εκφράζει φόβους ότι η απειλητικότητα του καιρού είναι πιθανό να μετριάσει την έξοδο από τα αστικά κέντρα, με αποτέλεσμα η μη μεταφορά της κατανάλωσης στην περιφέρεια να ωθήσει τις τιμές προς τα πάνω, δημιουργώντας έτσι φόβους να εκτοξευτεί η τιμή του κατσικιού ακόμα και στις 3.000 δραχμές το κιλό. Σε ό,τι αφορά στην ποιότητα, το ΙΝΚΑ εφιστά την προσοχή των καταναλωτών ιδιαίτερα στις συκωταριές και συνιστά την αποφυγή αγορών από πλανόδιους ή ευκαιριακά καταστήματα και να προτιμούν καταστήματα, με τα οποία ο κάθε καταναλωτής έχει αναπτύξει μία παραδοσιακή σχέση εμπιστοσύνης.
Ερώτηση βουλευτών του Κόμματος στη Βουλή
Μέτρα για τη διασφάλιση της πορείας ανάπτυξης της ΑΓΕΤ και των θέσεων εργασίας του προσωπικού της επιχείρησης από τους νέους ιδιοκτήτες, ζητούν από την κυβέρνηση οι βουλευτές του ΚΚΕ Νίκος Γκατζής και Γιάννης Πατάκης, με Ερώτηση που κατέθεσαν στη Βουλή προς τους υπουργούς Εθνικής Οικονομίας και Ανάπτυξης.
Οπως τονίζεται στο κείμενο της Ερώτησης «για μια ακόμη φορά αποδεικνύεται ότι τα θύματα της νεοφιλελεύθερης πολιτικής των ιδιωτικοποιήσεων είναι οι εργαζόμενοι και η οικονομία της χώρας.
Συγκεκριμένα, από τον αφελληνισμό και το ξεπούλημα της ΑΓΕΤ στους Ιταλούς - COGRETUM- το 1992 έως σήμερα, χάθηκαν 450 θέσεις εργασίας. Η παραγωγή αυξήθηκε κατά 250 - 300 τόνους με υπερεντατικοποίηση της εργασίας και οι ιδιοκτήτες της COGRETUM κέρδισαν δεκάδες δισ. κατ' έτος.
Η νέα μεταβίβαση της ΑΓΕΤ από τους Ιταλούς στην αγγλική "Μπλου - Σερκλ" και τα αναγραφόμενα κατ' επανάληψη στον ελληνικό και ξένο Τύπο για την αγορά της "Μπλου - Σερκλ" από τη γαλλική "Λαφάρζ", δημιουργεί έντονες ανησυχίες στους εργαζόμενους της ΑΓΕΤ και την κοινωνία της Μαγνησίας. Αυτές πηγάζουν από το γεγονός ότι η "Λαφάρζ", κυρίαρχο καρτέλ τσιμέντου στην Ευρώπη, θα οδηγήσει την ΑΓΕΤ στη συρρίκνωση της παραγωγής και τον περιορισμό της στην εσωτερική αγορά, με πολλαπλές συνέπειες, όπως μείωση προσωπικού, πτώση στην οικονομία του νομού και την εθνική οικονομία γενικότερα».
Με δεδομένο ότι η Μαγνησία δε σηκώνει άλλη ανεργία και κοινωνική και οικονομική υποβάθμιση, οι βουλευτές του ΚΚΕ ζητούν από τους αρμόδιους υπουργούς να απαντήσουν αν η Επιτροπή Ανταγωνισμού για την πώληση της ΑΓΕΤ από τους Ιταλούς στους Αγγλους, πήρε υπόψη της όλα τα παραπάνω. Ρωτούν επίσης, γιατί δεν παρενέβη ως όφειλε ώστε να προστατέψει τα συμφέροντα των εργαζομένων και της εθνικής οικονομίας, να ασκήσει η ΕΤΕ το δικαίωμα της αρνησικυρίας στη μεταπώληση της ΑΓΕΤ και να επανέλθει στο δημόσιο. Τέλος, ρωτούν την κυβέρνηση αν προτίθεται να πάρει μέτρα και ποια ώστε να διασφαλιστεί η πορεία ανάπτυξης της επιχείρησης και οι θέσεις εργασίας του προσωπικού της ΑΓΕΤ από τους νέους ιδιοκτήτες.
Νέες «τσουχτερές» τιμές ισχύουν από χτες τα μεσάνυχτα στις τιμές των υγρών καυσίμων, οι οποίες αγγίζουν τις 6 δραχμές το λίτρο. Πιο συγκεκριμένα, η τιμή των βενζινών σούπερ και αμόλυβδης αυξάνονται κατά 5,80 και 5,90 δραχμές το λίτρο αντίστοιχα, το πετρέλαιο κίνησης ακριβαίνει κατά 3,90 δραχμές το λίτρο, ενώ το πετρέλαιο θέρμανσης αυξάνεται κατά 4,80 δραχμές το λίτρο. Η αύξηση των τιμών των υγρών καυσίμων, σύμφωνα με το υπουργείο Ανάπτυξης, οφείλεται στη μεταβολή των διεθνών τιμών που προκύπτουν εξαιτίας της ανόδου του δολαρίου.
Ετσι, σύμφωνα με τις ενδεικτικές τιμές που εξέδωσε χτες το υπουργείο Ανάπτυξης, οι τιμές των βενζινών ανά περιοχή διαμορφώνονται ως εξής: Λεκανοπέδιο Αττικής και νομός Θεσσαλονίκης, σούπερ 251,30 δρχ. και αμόλυβδη 234,40 δραχμές το λίτρο. Α' Ζώνη, σούπερ 256,20 και αμόλυβδη 239,30 δραχμές το λίτρο. Β' Ζώνη σούπερ 259,20 και αμόλυβδη 242,30 δραχμές το λίτρο. Γ' Ζώνη ΦΠΑ 18%, σούπερ 261,20 και αμόλυβδη 244,30 δραχμές το λίτρο. Γ' Ζώνη ΦΠΑ 13%, σούπερ 251,40 και αμόλυβδη 235,50 δραχμές το λίτρο.
Υπόλογες στη Δικαιοσύνη είναι οι διοικήσεις του Χρηματιστηρίου Αξιών Αθηνών (ΧΑΑ) και της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, μετά την ποινική δίωξη που άσκησε εναντίον τους η Εισαγγελία Πρωτοδικών για «παράβαση καθήκοντος» (πλημμέλημα), σε σχέση με τα φαινόμενα γρήγορης ανόδου μετοχών, που πιθανότατα οφείλονταν σε χειραγώγηση της τιμής τους και είχαν ως αποτέλεσμα να δημιουργηθούν οι λεγόμενες «φούσκες». Για την υπόθεση αυτή, είχε αναλάβει από τον Ιούνιο του 1999 να διενεργήσει προκαταρκτική έρευνα ο εποπτεύων το ΣΔΟΕ εισαγγελέας Δημ. Ασπρογέρακας, με εντολή του τότε προϊσταμένου της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών Γ. Κολιοκώστα. Η εισαγγελική έρευνα ολοκληρώθηκε αυτές τις μέρες, καταλήγοντας στη διαπίστωση ότι προκύπτουν ενδείξεις ποινικών ευθυνών εις βάρος των μελών των ΔΣ του ΧΑΑ και της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς. Και όχι μόνο.
Η Εισαγγελία Πρωτοδικών, βάσει του πορίσματος Ασπρογέρακα, προχώρησε επίσης στην άσκηση ποινικής δίωξης κατά παντός υπευθύνου για «απάτη, πλαστογραφία και υπεξαίρεση» σε βαθμό κακουργήματος. Οι συγκεκριμένες κακουργηματικές πράξεις αποδίδονται σε υπευθύνους εισηγμένων εταιριών στο ΧΑΑ και Ανώνυμων Χρηματιστηριακών Εταιριών, οι οποίοι θα εντοπιστούν στο στάδιο της κύριας ανάκρισης που θα διενεργήσει η 19η τακτική ανακρίτρια Αθηνών Κωνσταντίνα Μπουρμπούλια. Ηδη, στα χέρια της ανακρίτριας βρίσκονται δύο ογκωδέστατες δικογραφίες, τις οποίες θα μελετήσει για να είναι σε θέση να προσωποποιήσει εν συνεχεία τις κατηγορίες.
Η ποινική δίωξη περιλαμβάνει, τέλος, το αδίκημα που περιγράφεται στο άρθρο 34 του νόμου 3632/1928 και αφορά όσους «χρησιμοποιούν, με σκοπό τον προσπορισμό αθέμιτου οφέλους, μέσα επιτήδεια προς παραπληροφόρηση του επενδυτικού κοινού χάριν επηρεασμού των τιμών του Χρηματιστηρίου». Στην προκειμένη περίπτωση, οι παραβάτες, τα κοινώς «παπαγαλάκια της οδού Σοφοκλέους», θα εντοπιστούν από την ανάκριση, αφού και αυτή η πλημμεληματικού χαρακτήρα κατηγορία στρέφεται κατά παντός υπευθύνου.
Η εξέλιξη που σημείωσαν οι εισροές πόρων στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ) από την Ευρωπαϊκή Ενωση, κατά τη διάρκεια του 1999, ανακοινώθηκε χτες από το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας.
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία που δόθηκαν στη δημοσιότητα από τον υφυπουργό Εθνικής Οικονομίας, Χρ. Πάχτα, οι εισροές πόρων στο ΠΔΕ από την Ευρωπαϊκή Ενωση ανήλθαν το προηγούμενο έτος σε 1.030 δισ. δρχ. σημειώνοντας αύξηση κατά 15,6% σε σχέση με το 1998 οπότε είχαν ανέλθει σε 891 δισ. δρχ.