ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 9 Φλεβάρη 2008
Σελ. /28
Μυθ-ιστόρημα ηρωικών αγώνων

Η ιστορία, μνήμες άσβηστες, προσωπικά και ετεροπρόσωπα βιώματα από αγώνες δύσκολους, ματωμένους, μα περήφανους για λευτεριά, ανεξαρτησία και σοσιαλιστική προκοπή του τόπου μας και η πολυδοκιμασμένη τέχνη του λόγου «γέννησαν» το νέο βιβλίο (9ο) του Μιχάλη Λιαρούτσου «Στη δίνη του εμφυλίου» (εκδόσεις «Εντός»). Πρόκειται για μυθ-ιστόρημα, για μια λογοτεχνικά μυθοπλασμένη μαρτυρία του συγγραφέα, για το μαζικό μεταπελευθερωτικό διωγμό των αγωνιστών της ΕΑΜικής Αντίστασης που προκάλεσε τον εμφύλιο πόλεμο. Γραμματέας του τομέα Ανατολικών Συνοικιών της Αθήνας της ΕΠΟΝ στην κατοχή, ο συγγραφέας ανέλαβε, μετά την απελευθέρωση, γραμματέας της ΕΠΟΝ Αιγαίου, με έδρα τη Μυτιλήνη. Εκεί τον βρήκε το Α΄ Πανελλαδικό Συνέδριο της ΕΠΟΝ (1945). Με «αφετηρία» τις προσυνεδριακές διαδικασίες της ΕΠΟΝ στο αιγαιοπελαγίτικο νησί, αρχίζει η αναπαραστατικότατη μυθ-ιστορική αφήγηση του ΕΠΟΝίτη «Κώστα». Οι Αγγλο-Αμερικανοί εισβολείς και τα ντόπια «όργανά» τους οργιάζουν, κλιμακώνοντας πανελλαδικά τις διώξεις, τους βασανισμούς, τις δολοφονίες, τις συλλήψεις άοπλων - μετά τη Συμφωνία της Βάρκιζας - αγωνιστών του ΚΚΕ - ΕΑΜ - ΕΛΑΣ, τις επιθέσεις κατά των γραφείων και εντύπων τους. Νόθες εκλογές. Κυβερνήσεις τζουτζέδων. Δημοψήφισμα. Επιστροφή του βασιλιά. Η νέα σκλαβιά του λαού ξαναοδηγεί στα βουνά τους διωκόμενους λαϊκούς αγωνιστές που συγκροτούν το Δημοκρατικό Στρατό Ελλάδας. Στο νησί οι αγωνιστές του ΚΚΕ, του ΕΑΜ και της ΕΠΟΝ, ανάμεσά τους και ο «Κώστας», συνεχίζουν τον αγώνα τους, αλλά καθώς κι από το νησί όλο και περισσότεροι αγωνιστές συλλαμβάνονται, καταδικάζονται, εκτελούνται, εξορίζονται, όλο και περισσότεροι καταφεύγουν στο βουνό και συγκροτούν το Δημοκρατικό Στρατό Λέσβου (μαχητής του ήταν και ο συγγραφέας).

«Ταξιδεύοντας» με τραγούδια

Ενα συναρπαστικό «ταξίδι» στα Δωδεκάνησα προσφέρουν οι Γιάννης Κλαδάκης και Γιάννης Λεντάκης σήμερα, στην «Αλλη Οχθη» (Αρτεμώνος 9, Ν. Κόσμος, 210 9270628). Αύριο, στον ίδιο χώρο, η Τυνήσια Λάμια Μπεντίουι και η Ειρήνη Δασκαλάκη ξεδιπλώνουν αραβικά, ύμνους, σεφαραδίτικα, μικρασιάτικα, ρεμπέτικα, γκρεκάνικα, τάνγκος, φάδος και τραγούδια της Εντίθ Πιαφ. Τη Δευτέρα ο Νίκος Οικονομίδης αιγαιοπελαγίτικα τραγούδια και σκοπούς: ικαριώτικοι, καβοντορίτικοι, μπάλοι, σούστες.

  • Οι Μίλτος Πασχαλίδης και Χρήστος Θηβαίος παρουσιάζουν παλιά τραγούδια τους και από τους δίσκους «Ψωμί κι εφημερίδα» και «182», αντίστοιχα κάθε Παρασκευή και Σάββατο «Δίπλα στο Ποτάμι» (Λ. Κατσώνη 189, Αγ. Ανάργυροι, 210 2610444).
  • Οι Νότης Μαυρουδής, Αναστασία Μουτσάτσου, Παναγιώτης Μάργαρης εμφανίζονται όλα τα Σάββατα του Φλεβάρη (10μμ), στον «Ιανό» (Σταδίου 24), με το δίσκο «Μια νύχτα στους αιώνες...».
  • «Ελληνική μουσική του 21ου αιώνα για κιθάρα» τιτλοφορείται η συναυλία του κιθαρίστα Νίκου Ζάρκου, σήμερα (8.30 μ.μ.), στον «Παρνασσό» (πλ. Καρύτση).
  • Στο Μουσείο Λαϊκών Οργάνων Φ. Ανωγειανάκη, αύριο (12-2μμ), παρουσιάζεται από τους Πέτρο Μουστάκα και Στέλιο Βαρβέρη «Ο ήχος των χορδόφωνων».
  • «Αγγελοι πάνω απ' το Βερολίνο και το Παρίσι» τιτλοφορείται το διήμερο αφιέρωμα στις Εντίθ Πιαφ και Μάρλεν Ντίτριχ, από την Ute Lemper, Δευτέρα και Τρίτη (8.30μμ), στο Μέγαρο Μουσικής.
  • Ο Δημήτρης Ζερβουδάκης δίνει συναυλία τη Δευτέρα (8.30μμ), στην αίθουσα «Φ. Νάκας» (Ιπποκράτους 41, 210 3634000), οργανωμένη από το «Δίφωνο».
  • Οι Πάρις Περυσινάκης και Βασίλης Σταυρακάκης εμφανίζονται στο «Χαμάμ» (Δημοφώντος 97, Ανω Πετράλωνα, 210 3421212), στις 11,12,15,16/2, με κρητική μουσική.
Η «ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΕΠΟΧΗ» ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ
  • «Νέα Γενιά (Φύλλα 39 έως 56, Νοέμβρης 1944 - Σεπτέμβρης 1946)»
  • «Οι Ελληνες στη διαδικασία οικοδόμησης του Σοσιαλισμού στην ΕΣΣΔ»- Αναστάσης Γκίκας
  • «Συνοπτική κριτική προσέγγιση σύγχρονων αστικών ιδεολογημάτων και γενικότερων θεωρητικών ζητημάτων»- Ιδεολογική Επιτροπή της ΚΕ του ΚΚΕ
  • «Ο Βασίλης Ρώτας και το έργο του για παιδιά και εφήβους»- Θανάσης Καραγιάννης
μια ΕΚΘΕΣΗ

«Ανδρικό γυμνό» του Μ. Μανουσάκη
«Ανδρικό γυμνό» του Μ. Μανουσάκη
Εγκαινιάζεται στις 11/2 (7.30μ.μ.) στην αίθουσα «ΠΕΡΙΤΕΧΝΩΝ» (Ρίζου και Νικαίας 10, πλ. Βικτωρίας), ομαδική έκθεση ζωγραφικής. Καλλιτέχνες με διαφορετικούς εικαστικούς προσανατολισμούς, καθιερωμένοι, αλλά και νεότεροι, εκθέτουν με θέμα το «Ανδρικό γυμνό». Συμμετέχουν με έργα τους οι: Δ. Γέρος, Θ. Δασκαλάκης, Τζ. Καγκλής, Κ. Κερεστετζής, Μ. Κοτσολάκος, Μ. Μαδένης, Μ. Μανουσάκης, Μ. Μπιτσάκης, Χ. Μπότσογλου, Α. Νικολάου, Α. Πολίτης, Μ. Πολυχρονιάδης. Διάρκεια έως 2/3.

μια ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ

Το έργο του Παντελή Χορν «Φλαντρώ» παρουσιάζει το θέατρο «Πρόβα» (Αχαρνών και Ηπείρου 30, τηλ. 210-8818326), σε σκηνοθεσία Σωτήρη Τσόγκα, σκηνικά - κοστούμια Μιχάλη Σδούγκου, μουσική Νίκου Χαριζάνου. Παίζουν: Μαίρη Ραζή, Νίκος Παπαδόπουλος, Αντρια Ράπτη, Χρυσάνθη Γεωργιάδου και Κοραλία Τσόγκα. Ο Χορν, επικαλούμενος ένα μύθο από την παλιά ελληνική παράδοση, φτιάχνει ένα έργο βυθιζόμενος στα άδυτα της ανθρώπινης ψυχής, ενσωματώνοντας την πανουργία της Κλυταιμνήστρας, τον ερωτικό πόθο της Φαίδρας, τη ζήλια της Μήδειας και την εκδικητικότητα της Ηλέκτρας. Χρησιμοποιώντας την είδηση αυτή ως κουπόνι, δύο άτομα θα δουν την παράσταση με την τιμή ενός εισιτηρίου (20 ευρώ): Πέμπτη και Κυριακή (7.30μμ), Παρασκευή και Σάββατο (9.15μμ).

μια ΣΥΝΑΥΛΙΑ

Ενα δυνατό live υπόσχονται τα «Μακρινά Ξαδέρφια» τη Δευτέρα (9.30μμ), στο «Κύτταρο», όπου θα παρουσιάσουν τα τραγούδια του νέου τους CD «Καλό ταξίδι». Μαζί τους θα βρίσκονται οι Ψαραντώνης, Δημήτρης Ζερβουδάκης, Σοφία Παπάζογλου, Μάνος Αχαλινωτόπουλος, Γρηγόρης Ψαριανός, οι ηθοποιοί Αντώνης Καφετζόπουλος και Θοδωρής Αθερίδης και ...άλλοι «συγγενείς», που συμμετέχουν στο δίσκο.

ένα ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

Το πασίγνωστο αντιπολεμικό έργο του Γιάροσλαβ Χάσεκ «O καλός στρατιώτης Σβέικ» παρουσιάζει η ερασιτεχνική θεατρική ομάδα Καματερού «Εκτός Σχεδίου», από την Κυριακή μέχρι την Τετάρτη (13/2) στις 9.45 μ.μ, στο «Συρμό» (Κολωνού και Οδυσσέως 14, πλ. Καραϊσκάκη, Μεταξουργείο, 210-5203661). Το έργο - καυστικότατη σάτιρα - αποτελεί μια κραυγή διαμαρτυρίας ενάντια στη βαρβαρότητα του πολέμου και σε κάθε λογής κατάχρηση εξουσίας. Παραστάσεις μέχρι και την Τετάρτη (13/2).

ένας ΔΙΣΚΟΣ

Με το Α΄ Βραβείο Γερμανικών Κριτικών Δισκογραφίας 2007 τιμήθηκε το άλμπουμ της Μαρίας Φαραντούρη «Way Home» (επανακυκλοφόρησε από τη «Legend»). Η καταξιωμένη τραγουδίστρια προσφέρει μια αγκαλιά τραγούδια των Μίκη Θεοδωράκη, Μάνου Χατζιδάκι, Νίκου Κυπουργού, Απόστολου Χατζηχρήστου, Βασίλη Τσιτσάνη, αλλά και παραδοσιακά: Από τον «Εφιάλτη της Περσεφόνης», την «Ειρήνη» και την «Ομορφη πόλη» στα «Συννεφιασμένη Κυριακή», «Μήλο μου κόκκινο», «Καϊξής» και «Γιάννη μου». Κι ανάμεσά τους τα «Περιμπανού», «Κεμάλ», «Την πόρτα ανοίγω το βράδυ», «Διότι δε συνεμορφώθην», «Δρόμοι παλιοί»...



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ