ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 26 Απρίλη 2000
Σελ. /32
Χρειάζονται κι άλλες αποδείξεις;

Γρηγοριάδης Κώστας

Σαφέστατα και εντελώς συγκεκριμένα ήταν μια σειρά ερωτήματα, που έθεσε προχτές στη Βουλή, η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, στη διάρκεια της δευτερολογίας της και αφορούσαν μια σειρά καυτά προβλήματα, από την ανεργία και το ασφαλιστικό, μέχρι τους σεισμόπληκτους και την κυβερνητική πολιτική στα Βαλκάνια. Ο Κ. Σημίτης, όμως, προτίμησε να κάνει πως δεν άκουσε και αρκέστηκε στην επανάληψη των αόριστων και ασαφών προεκλογικών εξαγγελιών και, μάλιστα, πάντα σε πρώτο πρόσωπο. «Ανέφερα τις δεσμεύσεις μου για την ανεργία, την Παιδεία, το ασφαλιστικό, την υγεία και την αγροτική παραγωγή» σημείωσε και αυτό ήταν όλο κι όλο.

Χρειάζονται, μήπως, και άλλες αποδείξεις για το πραγματικό περιεχόμενο των πρωθυπουργικών δεσμεύσεων και των σχεδίων που απεργάζονται τα κυβερνητικά επιτελεία;

Κούφια λόγια

Βέβαια, η προαναφερόμενη περίπτωση δεν ήταν η μόνη, όπου περίσσευαν τα μεγάλα λόγια και οι γενικόλογες διακηρύξεις στην εκφώνηση των πρωθυπουργικών προγραμματικών δηλώσεων. «Θέλουμε αξιόπιστη διακυβέρνηση, αποτελεσματική, διαφανή, κοινωνικά ευαίσθητη, ελευθερίας και αλληλεγγύης, συμμετοχική. Μια διακυβέρνηση με την κοινωνία των πολιτών, μια προοδευτική διακυβέρνηση» είπε σε άλλο σημείο της ομιλίας του ο Κ. Σημίτης.

Την ίδια στιγμή, αποφασιζόταν η επίσπευση των διαδικασιών, για τα έργα της Ολυμπιάδας 2004, σε βάρος της όποιας διαφάνειας, αλλά και της όποιας ευαισθησίας για το περιβάλλον υπήρχε μέχρι σήμερα. Ο νέος υπουργός Μεταφορών και Επικοινωνιών διεκτραγωδούσε την κατάσταση της «Ολυμπιακής Αεροπορίας» -λες και παραλάμβανε «καμένη γη» και δεν κυβερνούσε η παράταξή του μέχρι σήμερα- ρίχνοντας τις ευθύνες στους Βρετανούς μάνατζερ και, ταυτόχρονα, έκανε λόγο για ενεργοποίηση του δεύτερου μέρους της σχετικής σύμβασης, για πώληση, δηλαδή, του 20% της «Ολυμπιακής» στους Βρετανούς της «Μπρίτις Εργουέις». Ο νέος υπουργός Υγείας δήλωνε με περίσσιο κομπασμό, πως ξεκινά μ' ένα δεδομένο, ότι τίποτε δεν πρέπει να θεωρείται δεδομένο και αδιαπραγμάτευτο στο Εθνικό Σύστημα Υγείας και ο νέος υπουργός Εργασίας επανέλαβε, ότι δε θα θιγούν τα «ώριμα ασφαλιστικά δικαιώματα», αλλά απέφυγε επιμελώς να ξεκαθαρίσει τι σημαίνει η λέξη «ώριμα».

Πράγματι, αυτή η κυβέρνηση... πάσχει από μεγάλη αξιοπιστία, διαφάνεια, συμμετοχή της κοινωνίας των πολιτών κλπ κλπ...

Περί σοκ

Σοκ ένιωσε -όπως είπε ο ίδιος- για την παρθενική του ομιλία από το βήμα της Βουλής ο Σπ. Βούγιας, ο οποίος, αφού έπλεξε το εγκώμιο του πρωθυπουργού για τις προγραμματικές του δηλώσεις, αναφέρθηκε ιδιαιτέρως στη σημασία της Παιδείας.

Ο «πρωτάρης», βέβαια, βουλευτής είναι σχετικός με τα ζητήματα της Παιδείας, αφού διδάσκει στο Πανεπιστήμιο, αλλά πριν απ' όλα υπήρξε... παιδαγωγός με το πολιτικό του παράδειγμα: Της προεκλογικής, δηλαδή, μεταγραφής του από το ΣΥΝ στο ΠΑΣΟΚ και, μάλιστα, σε εκλόγιμη θέση του ψηφοδελτίου Επικρατείας.

Πάντως δεν κόμπιασε πουθενά στη διάρκεια της ομιλίας του. Γεγονός που αποδεικνύει ότι το μεταγραφικό «συμβόλαιο» συνέβαλε τα μέγιστα στο ξεπέρασμα του σοκ...

Κερδήθηκε μια μάχη

Μια ακόμη μάχη για το ωράριο εργασίας κερδήθηκε, ο πόλεμος όμως συνεχίζεται. Η ασυδοσία του «VILLAGE PARK», που απαίτησε και πέτυχε να εκδοθεί μια παράνομη απόφαση από τη νομάρχη Πειραιά, επιτρέποντας στα εμπορικά καταστήματα που φιλοξενεί το συγκρότημα, να λειτουργούν καθημερινά μέχρι τις 11 το βράδυ αποκρούστηκε.

Η εργοδοσία χρησιμοποίησε πολλά μέσα. Εξασφάλισε μια απόφαση ερήμην των άμεσα ενδιαφερομένων, δηλαδή των εργαζομένων. Εξαπέλυσε μια επιχείρηση καταναγκασμού των εργαζομένων στα καταστήματα, για να δεχτούν σε ατομική βάση το νέο ωράριο λειτουργίας, το οποίο αποτελεί σημαντική προϋπόθεση για την «ελαστικοποίηση» έως την πλήρη απορύθμιση του χρόνου εργασίας. Επέβαλε το χαρακτηρισμό των εγκαταστάσεών της ως... τουριστικού αξιοθέατου, που μάλιστα προάγει τον πολιτισμό..!

Αλλά και οι εργαζόμενοι είχαν λόγο. Το λόγο του αγώνα. Τα σωματεία του κλάδου που πρόσφατα συγκρότησαν ένα συντονιστικό όργανο απάντησαν άμεσα στην εργοδοτική πρόκληση. Στο χώρο του «VILLAGE PARK» - στην πολύχρωμη και κακόγουστη έκφραση του «αμέρικαν ντριμ» - ακούστηκαν τα συνθήματα των εργαζομένων ενάντια στο απαράδεκτο ωράριο και ράγισαν τη «βιτρίνα» του.

Τώρα οι εργαζόμενοι πρέπει να περιμένουν το επόμενο χτύπημα, για να το αντιμετωπίσουν το ίδιο μαχητικά και άμεσα. Γιατί το ωράριο εργασίας έχει μπει στο στόχαστρο. Της κυβέρνησης, των μεγαλεμπόρων και της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

«Το Χρηματιστήριο βασίζεται στη θεωρία των παιγνίων, δήλωσε τις προάλλες ο πρόεδρος της Ανεξάρτητης Ενωσης Επενδυτών και συμπλήρωσε: Οι μικροεπενδυτές νόμιζαν ότι το Χρηματιστήριο είναι ταμείο τραπέζης μόνο για αναλήψεις».

Ε, πού θα πάει κ. Στεργίου, με όλ' αυτά που πάθανε, θα μάθουνε...

Λάθη και πάθη

Απ' τον Αννα

στον Καϊάφα

συνεχώς, λαέ μου

πας

κι αρχινάς

μετά τη γκάφα

το κεφάλι

να χτυπάς!

****

Ετσι έπραξες,

καημένε

και στην πρόσφατη

εκλογή,

σαν το πρόβατο

επήγες

στο Σημίτη

για «σφαγή»!

*****

Απ' τον Αννα

στον Καϊάφα,

τι εξήγηση

να βρω;

Οπως πας

θα το πιστέψω

πως σου ...αρέσει

στο σταυρό!


Ο οίστρος

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Το «δίκαιο» της νέας τάξης

Hπροκλητική υποστήριξη που παρέχει η ελληνική κυβέρνηση, παραβιάζοντας κάθε αρχή και έννοια του Διεθνούς Δικαίου, στη λεγόμενη γιουγκοσλαβική αντιπολίτευση, ούτε τυχαίο γεγονός, ούτε μεμονωμένο είναι, ούτε βέβαια θα μείνει εδώ και χωρίς συνέπειες και προεκτάσεις. Αυτό που προωθείται είναι συγκεκριμένο σχέδιο των αμερικανικών υπηρεσιών για ανατροπή της νόμιμα εκλεγμένης κυβέρνησης της Γιουγκοσλαβικής Ομοσπονδίας. Σχέδιο, στην εφαρμογή του οποίου η ελληνική κυβέρνηση έσπευσε να αναλάβει ρόλο, τον πιο βρώμικο ρόλο. Η ύπαρξη μιας τέτοιας επιδίωξης από την πλευρά των ιμπεριαλιστών δεν είναι μυστικό. Χαρακτηριστικό είναι ότι τα όργανα του ΝΑΤΟ και της Ευρωπαϊκής Ενωσης έχουν βάλει επίσημα σαν στόχο τους τον «εκδημοκρατισμό», όπως αποκαλούν την υποδούλωση της Γιουγκοσλαβίας και για το σκοπό αυτό υποστηρίζουν με κάθε μέσον τις εντός της Γιουγκοσλαβίας δυνάμεις που ελέγχουν και καθοδηγούν.

Ηελληνική εμπλοκή στην ιμπεριαλιστική επέμβαση και επιδρομή κατά της Γιουγκοσλαβίας δεν εκδηλώνεται τώρα για πρώτη φορά. Υπήρξε η συμμετοχή στον πόλεμο με την υποστήριξη κατά τη διάρκεια των βομβαρδισμών, η μετατροπή της βόρειας Ελλάδας σε ορμητήριο και βάση ανεφοδιασμού των ΝΑΤΟικών στρατευμάτων κατοχής του Κοσσυφοπεδίου. Υπάρχει η προσυπογραφή από τους εκπροσώπους της Ελλάδας όλων των αποφάσεων του ΝΑΤΟ και της Ευρωπαϊκής Ενωσης για υποστήριξη της γιουγκοσλαβικής αντιπολίτευσης στην προσπάθεια της ανατροπής του Μιλόσεβις. Το καινούριο στοιχείο, όμως, που προκύπτει από τις τελευταίες, καθ' υπαγόρευση, πρωτοβουλίες της ελληνικής κυβέρνησης, είναι ότι για πρώτη φορά, προφανώς κατόπιν ανάθεσης από τις ΗΠΑ, με τόσο ωμό και ξεδιάντροπο τρόπο παίρνει ενεργό μέρος στην οργάνωση της ανατροπής της νόμιμα εκλεγμένης γιουγκοσλαβικής κυβέρνησης.

Ηκυβέρνηση Σημίτη, διά του Γ. Παπανδρέου και των υπηρεσιών του υπουργείου Εξωτερικών έκαναν το ζήτημα της επέμβασης στα εσωτερικά της γειτονικής χώρας και της ανατροπής της γιουγκοσλαβικής κυβέρνησης δική τους υπόθεση. Διοργάνωσαν τη συνάντηση των Αθηνών, όλου αυτού του συνονθυλεύματος που έχει ονομαστεί γιουγκοσλαβική αντιπολίτευση, ανέλαβαν διαμεσολαβητικό ρόλο για να ξεπεραστούν οι εσωτερικές τους αντιθέσεις, έφεραν κοντά τους διάφορους πολιτικούς, την εκκλησία και τον αυτοαποκαλούμενο διάδοχο. Ηταν μια συνάντηση που στην ουσία διοργανώθηκε από το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών και τις υπηρεσίες του. Η ανάληψη αυτού του ρόλου από την κυβέρνηση εμπλέκει την Ελλάδα στο φαύλο κύκλο της νέας τάξης και τη βάζει στο μάτι του κυκλώνα που φέρνει η θύελλα της επιβολής του «δικαίου» του ιμπεριαλισμού στις διεθνείς σχέσεις. Τη βάζει στην πρώτη γραμμή της επιβολής της ιμπεριαλιστικής βαρβαρότητας και του νόμου της ζούγκλας στις διεθνείς σχέσεις.

Ηεπέμβαση στα εσωτερικά της Γιουγκοσλαβίας, από μια άποψη, αποτελεί μια υπόθεση με ακόμα πιο καταλυτικές επιπτώσεις στις διεθνείς σχέσεις και από αυτούς ακόμα τους βάρβαρους ΝΑΤΟικούς βομβαρδισμούς κατά της χώρας αυτής. Γιατί με τις επεμβάσεις στο εσωτερικό πολιτικό πεδίο της Γιουγκοσλαβίας επιχειρείται αυτό που απέτυχαν να φέρουν σε πέρας οι βομβαρδισμοί 78 ημερών. Στόχος τους είναι η ανατροπή της νόμιμης κυβέρνησης του Βελιγραδίου και η πλήρης διάλυση της χώρας, ώστε να διευκολυνθούν τα σχέδια της νέας τάξης. Στο παιχνίδι αυτό η ελληνική κυβέρνηση, αδιαφορώντας για τις επιπτώσεις των επιλογών της στο μέλλον της χώρας και την ειρήνη, δε διστάζει να εμπλέξει τη χώρα με μοναδικό στόχο την ανάληψη, για λογαριασμό της ντόπιας άρχουσας τάξης, ενός ρόλου, κατ' ανάθεση από τους Αμερικανούς, στα πλαίσια της επιχείρησης λεηλασίας των λαών και των χωρών της περιοχής της προώθησης των νέων ιμπεριαλιστικών επιδιώξεων.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ