ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 17 Φλεβάρη 2008
Σελ. /24
ΕΝΘΕΤΗ ΕΚΔΟΣΗ: "7 ΜΕΡΕΣ ΜΑΖΙ"
ΑΤΖΕΝΤΑ
«Σωτηρία με λένε»...

Δέκα χρόνια συμπληρώνονται από το θάνατο της αξεπέραστης ερμηνεύτριας του λαϊκού και έντεχνου λαϊκού τραγουδιού Σωτηρίας Μπέλλου. Με αυτή την ευκαιρία το θέατρο «Στοά» παρουσιάζει (κάθε Τρίτη, Τετάρτη, Πέμπτη) το θεατρικό έργο της δημοσιογράφου του «Ριζοσπάστη», Σοφίας Αδαμίδου, «Σωτηρία με λένε», βασισμένο στο βιογραφικό βιβλίο της «Σωτηρία Μπέλλου», που κυκλοφόρησε πριν λίγα χρόνια. Την Μπέλλου ερμηνεύει η Λήδα Πρωτοψάλτη. Στο πρόσωπο της νοσοκόμας η Εύα Καμινάρη. Σκηνοθεσία Κωνσταντίνου Κωνσταντόπουλου. Σκηνικό - κοστούμια: Κούλα Γαλιώνη. Οπτικό υλικό: Λουκία Ρικάκη.

Η συγγραφική προσπάθεια της Σ. Αδαμίδου ήταν διπλή. Αφ' ενός να τιμήσει τη μνήμη της Μπέλλου κι αφ' ετέρου το κείμενο να αναλογεί στο υποκριτικό μέγεθος της Λήδας Πρωτοψάλτη, γιατί - όπως λέει η συγγραφέας - είναι «μεγάλη τύχη το πρώτο σου θεατρικό βήμα να αξιώνεται από την ερμηνεία της σπουδαίας πρωταγωνίστριας Λήδας Πρωτοψάλτη, που στο πρόσωπό της βρήκε την ιδανική Σωτηρία Μπέλλου».

Το έργο εκτυλίσσεται στο νοσοκομείο, πριν γίνει η επέμβαση που άφησε άφωνη την Μπέλλου. «Πορτρέτο» της τραγουδίστριας και «διάλογο με τον εαυτό της», χαρακτηρίζει ο Κ. Κωνσταντόπουλος το κείμενο και επισημαίνει ότι συχνά συμβαίνει, πίσω από το πορτρέτο κάποιου μεγάλου καλλιτέχνη, «να κρύβεται μια μεγάλη τραγωδία». Και την περίπτωση της Μπέλλου, πριν τη μοιραία επέμβαση, μια μεγάλη «ΦΩΝΗ έχασε τη φωνή της».

Η Λήδα Πρωτοψάλτη, μιλώντας για το ρόλο της, εκφράζει αυτό που έλεγε η Μπέλλου: «Ούτε "κυρία Μπέλλου", ούτε "αγαπητή Σωτηρία"! Σωτηρία, σκέτο! Ετσι ήθελες να σε φωνάζουν. Ετσι σε φωνάζω κι εγώ! Και πάνω στη σκηνή θα "είμαι" η "Σωτηρία". Πώς να χωρέσει, βρε Σωτηρία, μέσα σε μιάμιση ώρα μια ζωή σαν τη δική σου; Δε χωράει με τίποτα. Μου λένε όσοι σε γνώρισαν να μου δείξουν πώς εκφραζόσουνα, πώς κουνούσες τα χέρια σου. Εμένα μου 'φτασε που σε είδα στην τελευταία σου συνέντευξη - χωρίς φωνή πια. Μου 'φτασε η αγέρωχη ματιά σου κι αφουγκράστηκα την καρδιά σου. Είναι δύσκολο να μπεις μέσα στον ψυχισμό ενός άλλου ανθρώπου και μάλιστα του συγκεκριμένου που αγάπησαν χιλιάδες. Εσύ δεν είσαι καν ρόλος! Περιμένω με αγωνία ν' ανάψουν τα φώτα της σκηνής, να σε περιβληθώ και να σου ψιθυρίσω! Περπάτα, Σωτηρία! Σ' ακολουθώ! Και το κρακ που κάνει η καρδιά μου όταν σ' ακούω να τραγουδάς βοηθάει πολύ!».


Κυριακή 17/2
  • «Κόμης Ορί» από τη Λυρική
    «Κόμης Ορί» από τη Λυρική
    Γνωριμία με το «λαϊκό πιάνο» προσφέρει ο Νίκος Καρατάσος (σαντούρι-τσίμπαλο), στο Μουσείο Λαϊκών Οργάνων, στην Πλάκα (12 μ.).
  • Στο «Συρμό» (Κολωνού και Οδυσσέως 14, πλ. Καραϊσκάκη, Μεταξουργείο, τηλ. 210.5203.661), παρουσιάζεται (9 μ.μ.), η μουσικοσατιρική παράσταση «Ολα μέσα» με τους «Trendy Hooliguns» και τις «Τρεις ευχές».
  • Η φωνή του Γιάννη Αγγελάκα συναντά το τσέλο του Νίκου Βελιώτη, σήμερα και αύριο, στο «Κύτταρο».
Δευτέρα 18/2
  • Αφιέρωμα στην ΕΠΟΝ, στις 9 μ.μ., στο «Συρμό» με προβολή της ταινίας «Ο κλοιός» του Κ. Κουτσομύτη και συζήτηση με τον σκηνοθέτη.
  • «Ζωντανοί κήποι» είναι ο τίτλος της έκθεσης ζωγραφικής του G. Banner, που εγκαινιάζεται στην γκαλερί «Mary Alexiou - Athens Space» (Δημοκρίτου και Στρατιωτικού Συνδέσμου 23).
  • Ο Στάμος Σέμσης και η Μαρία Λούκα παρουσιάζουν καινούρια και παλιά τραγούδια, δικά τους και ξένα, στην «Αυλαία» (Αγ. Ορους 15, Βοτανικός, 210.3474.074).
Τρίτη 19/2
  • Σε πανελλήνια πρώτη ανεβαίνει (8 μ.μ.), από την Εθνική Λυρική Σκηνή «Ο Κόμης Ορί» του Τζοακίνο Ροσίνι σε σκηνοθεσία Μαριάμ Κλεμάν και μουσική διεύθυνση Κρίστοφερ Φράνκλιν. Ερμηνεύουν: Κόλιν Λι, Δημήτρης Κασιούμης, Μαρίτα Παπαρίζου, Ακης Λαλούσης, Μαρία Μητσοπούλου, κ.ά. Παραστάσεις επίσης στις 20, 22, 23, 24, 26, 27, 28, 29/2 και 1/3.
  • Στο «Συρμό» πραγματοποιείται (9 μ.μ.), εκδήλωση για τα 65 χρόνια από την ίδρυση της ΕΠΟΝ.
  • Συναυλία της Ορχήστρας Αρχαίων Ελληνικών Οργάνων του Ινστιτούτου «Αριστοτέλης», «Ορφεία Αρμονία», στο Μουσείο Μπενάκη - Πειραιώς 138 (8.30 μ.μ.).
Τετάρτη 20/2
  • «Περίπατος στην Αθήνα» τιτλοφορείται η έκθεση, στο χώρο τέχνης «Αιγόκερως» (Ξενοκράτους 45). Παρουσιάζονται έργα των: Πάρι Πρέκα, Κώστα Μαλάμου, Αντώνη Απέργη, Πέτρου Ζουμπουλάκη, Νικόλα Κληρονόμου, Σπύρου Κουρσάρη, Ντ. Αντωνακάτου, Π. Γράββαλου, Ζ. Σκιαδαρέση, Ελ. Σολομωνίδου - Μπαλάνου, Αλ. Σινιόσογλου, Κ. Ευαγγελάτου, κ.ά.
  • Ο δεξιοτέχνης Νίκος Καρατάσος
    Ο δεξιοτέχνης Νίκος Καρατάσος
    Συναυλία του Κώστα Χατζή (9 μ.μ.), στο Θέατρο «Παλλάς», με τίτλο «Σύνορα η αγάπη δε γνωρίζει» και τραγούδια που έγραψαν τη δική τους ιστορία. Μαζί του ερμηνεύουν: Μαρία Αλεξίου, Αντωνία Χατζίδη.
  • Η Μαρίζα Κωχ παρουσιάζει τραγούδια, σε ποίηση του Γιώργου Σαραντάρη, στο «Κύτταρο».
  • Ατομική έκθεση ζωγραφικής του Δημήτρη Καλαντζάκη, στην αίθουσα τέχνης «Αδάμ» (Ν. Βάμβα 5).
Πέμπτη 21/2
  • Ξεκινούν στο Tae Kwon Do Π. Φαλήρου οι παραστάσεις εναέριου καμπαρέ «Mana» με τους «Les Farfadais».
  • Οι «Raining Pleasure» παρουσιάζουν την καινούρια τους δισκογραφική δουλειά «Who's gonna tell Juliet?» στο «Κύτταρο».
  • Στην αίθουσα «ΠΕΡΙΤΕΧΝΩΝ» (Ρίζου και Νικαίας 10, πλ. Βικτωρίας), ομαδική έκθεση ζωγραφικής με θέμα το «Ανδρικό γυμνό». Συμμετέχουν με έργα τους οι: Δ. Γέρος, Θ. Δασκαλάκης, Τζ. Καγκλής, Κ. Κερεστετζής, Μ. Κοτσολάκος, Μ. Μαδένης, Μ. Μανουσάκης, Μ. Μπιτσάκης, Χ. Μπότσογλου, Α. Νικολάου, Α. Πολίτης, Μ. Πολυχρονιάδης.
Παρασκευή 22/2
  • Στο θέατρο «Χώρα» (σκηνή Μικρή Χώρα), για 18 μόνο παραστάσεις, παρουσιάζεται το έργο «ALPENSTOCK» του Ρεμί Ντε Βος, μια μαύρη κωμωδία που διασχίζει τα σύνορα μεταξύ αγάπης και βίας. Μετάφραση Μπουμπουλίνα Νικάκη, σκηνοθεσία Esther Andre Gonzalez, σκηνικά - κοστούμια Χρήστος Κωνσταντέλλος, φωτισμοί Αλέκος Αναστασίου, μουσική επιμέλεια Ορέστης Καμπερίδης. Παίζουν: Αγγελική Δημητρακοπούλου, Νέστωρ Κοψιδάς, Δημήτρης Λιόλιος.
  • «Το μνημείο των μνημείων - Ακρόπολις Αθηνών», ακουαρέλα του Πάρι Πρέκα
    «Το μνημείο των μνημείων - Ακρόπολις Αθηνών», ακουαρέλα του Πάρι Πρέκα
    Πορτογαλικά φάδος από τη Raquel Tavares, σήμερα και αύριο, στο «Gazarte» (Βουτάδων 32-34, Γκάζι).
  • «Τρεις κόρες εν καμίνω» από την Ομάδα «Δράσις» κάθε Παρασκευή και Σάββατο (10 μ.μ.), στο «Συρμό».
  • Ροκ εν ρολ από την Ολλανδέζα performer Sue Moreno, στο «Planet Music».
  • Ενα ακόμη διήμερο, σήμερα και αύριο, από τους «Χειμερινούς Κολυμβητές», στο «Κύτταρο».
Σάββατο 23/2
  • Ο B. D. Foxmoor παρουσιάζει τον καινούριο του δίσκο «Οταν οι μικρόνοοι hiphοραγούν», σε συναυλία, στο Gagarin 205 (Λιοσίων 205).
  • Συναυλία του συνθέτη Δημήτρη Μαραμή με θέμα τον έρωτα, στο «Τσάι στη Σαχάρα» (Λαοδικείας 18, Ιλίσια, 210.7710.611). Τραγούδι: Κωνσταντίνος Κληρονόμος.


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ