ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 15 Γενάρη 2008
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΥΠΟΘΕΣΗ ΖΑΧΟΠΟΥΛΟΥ
Το όνομα του κομιστή προσεχώς...

Στον ανακριτή Δημήτρη Οικονόμου, για δεύτερη φορά, μετά από τηλεφωνική κλήση, βρέθηκε χτες, ο προϊστάμενος του Γραφείου Τύπου του πρωθυπουργού Γιάννης Ανδριανός, προκειμένου να αποκαλύψει το όνομα του ατόμου που του παρέδωσε το επίμαχο DVD. Εμεινε στο ανακριτικό γραφείο για δύο περίπου ώρες και εξερχόμενος δεν έκανε καμία δήλωση. Το όνομα του κομιστή σε αυτόν του DVD θα γίνει γνωστό μέσω της δικογραφίας. Σύμφωνα, πάντως με δημοσιογραφικές πληροφορίες από τον ανακριτή διατάχθηκε η άρση του απόρρητου των τηλεφωνικών επικοινωνιών του δημοσιογράφου - κομιστή.

Στον ανακριτή κατέθεσε χτες, επίσης, ο δημοσιογράφος Βίκτωρ Βλαχογιάννης, διευθυντικό στέλεχος του τηλεοπτικού σταθμού MEGA. Εξερχόμενος του ανακριτικού γραφείου είπε στους δημοσιογράφους ότι η 35χρονη ήδη προφυλακισμένη κατηγορουμένη για εκβίαση του πρώην γενικού γραμματέα του υπουργείου Πολιτισμού Χρήστου Ζαχόπουλου, είχε μεταβεί με το δικηγόρο της στο σταθμό στα μέσα Νοέμβρη για να καταγγείλει ότι εκβιαζόταν, αλλά και οικονομικές ατασθαλίες και παρατυπίες στις προσλήψεις υπαλλήλων. «Δε μας έφερε κανένα στοιχείο πλην ενός βίντεο που είπε ότι έχει, το οποίο αποδείκνυε την προσωπική της σχέση με τον κ. Ζαχόπουλο. Ούτε μας επέδειξε, ούτε είδαμε εμείς κάποιο υλικό από τη στιγμή που μας είπε ότι αφορούσε προσωπικές στιγμές δύο ανθρώπων», είπε.

Στα χέρια του ανακριτή, εξάλλου, βρίσκονται από χτες τα ευρήματα της Αστυνομίας από τον έλεγχο στο σπίτι της 35χρονης(16 κασέτες, 40 δισκέτες, 1 βιντεοταινία).

Στο μεταξύ συνεχίζεται η εισαγγελική έρευνα για τα οικονομικά πεπραγμένα στο υπουργείο Πολιτισμού επί των ημερών του Χρήστου Ζαχόπουλου. Ο εισαγγελέας Παναγιώτης Αθανασίου αυτεπάγγελτα θα ερευνήσει και τις επιχορηγήσεις του υπουργείου Πολιτισμού προς το Μέγαρο Μουσικής, μετά από εντολή του προϊσταμένου της Εισαγγελίας Γιώργου Κολιοκώστα. Αφορμή για τη διεύρυνση της έρευνας αποτέλεσε δημοσίευμα της εφημερίδας ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ, σύμφωνα με το οποίο, το Μέγαρο Μουσικής έλαβε τα τελευταία τέσσερα χρόνια επιχορηγήσεις από το ΥΠΠΟ ύψους 170 εκατ. ευρώ. Αύριο, Τετάρτη, αναμένεται να καταθέσει στο πλαίσιο της προκαταρκτικής έρευνας που διενεργεί ο εισαγγελέας, ο πρώην υφυπουργός Πολιτισμού Πέτρος Τατούλης, καθώς σε παλαιότερη επιστολή του άφηνε αιχμές για ύποπτες πράξεις.

Ταυτόχρονα, ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Παναγιώτης Πούλιος διέταξε τη διενέργεια κατεπείγουσας προκαταρκτικής εξέτασης σχετικά με τη δημοσίευση την Κυριακή από την εφημερίδα ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ και την αναδημοσίευση χτες από την εφημερίδα ΑΥΡΙΑΝΗ, φωτογραφιών από το DVD που περιλαμβάνονται στη δικογραφία. Την έρευνα θα διενεργήσει η εισαγγελέας Ελένη Ράικου προκειμένου να διαπιστωθεί εάν έχουν παραβιαστεί διατάξεις του νόμου περί προσωπικών δεδομένων και του νόμου περί ασέμνων. Για το θέμα ο Κώστας Χρυσικόπουλος, συνήγορος της 35χρονης, προτίθεται να προσφύγει κατά των υπευθύνων της εφημερίδας με αίτηση ασφαλιστικών μέτρων, αλλά και αγωγή. Στο πλαίσιο της προκαταρκτικής έρευνας θα κληθούν υπό την ιδιότητα του υπόπτου οι εκδότες των δύο εφημερίδων.

Εξηγήσεις από το ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ για τη δημοσίευση των φωτογραφιών ζητάει και η Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα. Παράλληλα, η Αρχή απέστειλε στην Εισαγγελία Πλημμελειοδικών Αθηνών το σχετικό δημοσίευμα, για να εξετάσει την περίπτωση επιβολής ποινής με βάση τα όσα προβλέπονται από το άρθρο 22 του Ν. 2472/1997 για την προστασία του ατόμου από την επεξεργασία δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα.

Γ. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ
Ασπιρίνες για τη διαφθορά

Αδύναμος να αντιμετωπίσει τη λεγόμενη διαφθορά φαίνεται και ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γ. Παπανδρέου. Καθότι με τη ΝΔ πρεσβεύουν το ίδιο σύστημα, ανάπτυξης και αξιών, που θεοποιεί το κέρδος πάνω από ό,τι άλλο. Και οι προτάσεις του περί δημοσιοποίησης στο διαδίκτυο αποφάσεων κρατικών λειτουργών, τάχα ως μέτρο αντιμετώπισης του προβλήματος, μόνο θυμηδία προκαλεί μπροστά στη σημερινή πραγματικότητα της ΝΔ, αλλά και με όσα ζήσαμε επί ΠΑΣΟΚ.

Μιλώντας για το θέμα σε ημερίδα «Μη Κυβερνητικής Οργάνωσης», ο Γ. Παπανδρέου επιτέθηκε στην κυβέρνηση λέγοντας ότι δεν έχει πολιτική βούληση να αντιμετωπίσει τη διαφθορά. Συνέχισε ότι χρειάζεται δέσμη μέτρων στρατηγικού χαρακτήρα.

Περιέγραψε μια εικόνα σήψης, με χρηματισμούς σε νοσοκομεία, εφορίες και πολεοδομίες. Κατηγόρησε τη σημερινή κυβέρνηση μιλώντας π.χ. για υφαρπαγή της ψήφου νέων ανέργων με αντάλλαγμα μια πρόσκαιρη απασχόληση, για δυσλειτουργίες στη δικαιοσύνη και για συνεχείς αλλαγές στους εκλογικούς νόμους προκειμένου το πρώτο κόμμα να εξασφαλίζει αυτοδυναμία. Οτι καμία από τις μεγάλες υποθέσεις σκανδάλων δεν έχει διαλευκανθεί, π.χ. υποκλοπές, Πακιστανοί, κουμπάροι, ομόλογα.

Ωστόσο αυτά συνέβαιναν και επί ΠΑΣΟΚ, καθότι το ίδιο σύστημα πρεσβεύουν οι δυο εταίροι του ελληνικού δικομματισμού, την εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο, την κυριαρχία του ατομικού κέρδους πάνω απ' όλα με ό,τι αυτό συνεπάγεται, άρα και διαφθορά στο πλαίσιο της αγωνίας για εύκολο και γρήγορο πλουτισμό.

Ετσι αλλαγές εκλογικών νόμων είχαμε και επί ΠΑΣΟΚ, όπως και «φακελάκια», όπως και χιλιάδες συμβασιούχους - ομήρους, όπως και ληστεία των αποθεματικών των ασφαλιστικών ταμείων με καμία συνέπεια για τους υπαίτιους. Οπως είχαμε ατιμωρησία μεγαλοεργολάβων για τα γκρεμισμένα του σεισμού του 1999 ή τα οικοδομημένα στα καμένα. Ατιμωρησία για τα εκατοντάδες εργατικά ατυχήματα της Ολυμπιάδας αλλά και κάθε χρονιάς. Ατιμωρησία για τους εφοπλιστές του «ΣΑΜΙΝΑ», του «ΔΥΣΤΟΣ», του «ΑΪΡΟΝ ΑΝΤΩΝΗΣ» και πόσων ακόμα σαπακιών.

Αντί να μιλήσει γι' αυτά τα ζητήματα και τα πραγματικά αίτιά τους, ο Γ. Παπανδρέου διαφήμισε το πρόγραμμα του ΠΑΣΟΚ, ότι εμπεριέχει «πολύ συγκεκριμένες προτάσεις. Μάλιστα, στη Βουλή ανέφερα προχθές ένα πολύ απλό παράδειγμα. Ολες οι αποφάσεις των υπουργών και των πολιτικών, αλλά και των υπαλλήλων της χώρας μας, όλες οι αποφάσεις να δημοσιεύονται στο διαδίκτυο». Καλά κρασιά...

Χειρουργήθηκε ο Χρ. Ζαχόπουλος

Σε προγραμματισμένη εγχείρηση για την αποκατάσταση του κατάγματος που αντιμετωπίζει στον αριστερό μηρό υποβλήθηκε χτες ο Χρήστος Ζαχόπουλος, που εξακολουθεί να νοσηλεύεται στο νοσοκομείο «Ευαγγελισμός». Σύμφωνα με το ιατρικό ανακοινωθέν έγινε επιτυχής αποκατάσταση του κατάγματος με την τοποθέτηση λάμας και οστεομεταμόσχευση. Ιατρικές πηγές εκτιμούν ότι είναι η πρώτη μιας σειράς ανάλογων επεμβάσεων, που θα ακολουθήσουν το επόμενο διάστημα, προκειμένου να αντιμετωπιστούν τα πολλαπλά κατάγματα που υπέστη από την πτώση του στο κενό.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ