ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 15 Γενάρη 2008
Σελ. /32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΚΚΕ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ
Να καταργηθούν όλα τα διόδια

Επίκαιρη Ερώτηση του Κόμματος με αφορμή την αύξηση της τιμής τους στο Ρίο - Αντίρριο από τον ιδιωτικό όμιλο

Το ποσό των 11,2 ευρώ πρέπει να πληρώνουν πλέον οι οδηγοί ΙΧ που διέρχονται τη γέφυρα

ICON

Το ποσό των 11,2 ευρώ πρέπει να πληρώνουν πλέον οι οδηγοί ΙΧ που διέρχονται τη γέφυρα
Την κατάργηση όλων των διοδίων, ζητά το ΚΚΕ από την κυβέρνηση με Επίκαιρη Ερώτηση που κατέθεσε στη Βουλή ο βουλευτής του Κόμματος Νίκος Καραθανασόπουλος και απευθύνεται στον υπουργό ΠΕΧΩΔΕ Γιώργο Σουφλιά, με αφορμή την αύξηση των διοδίων στο Ρίο - Αντίρριο, από τον ιδιωτικό όμιλο «ΓΕΦΥΡΑ ΑΕ».

Η «ΓΕΦΥΡΑ ΑΕ» - επισημαίνει ο βουλευτής του ΚΚΕ - ανακοίνωσε τη νέα τιμολογιακή πολιτική με την οποία τα διόδια αυξάνονται στα επιβατικά ΙΧ. Η νέα αύξηση αποτελεί πρόκληση, όταν τα κέρδη της εταιρείας αυξάνονται συνεχώς σ' ένα έργο που ουσιαστικά έχει χρηματοδοτηθεί εξ ολοκλήρου από τα λεφτά του ελληνικού λαού. Η νέα αύξηση που επιβαρύνει ακόμη περισσότερο τον προϋπολογισμό της λαϊκής οικογένειας γίνεται ακόμα πιο προκλητική όταν ήδη ετοιμάζονται νέα διόδια για την κατασκευή της νέας Εθνικής Οδού Κορίνθου - Πάτρας, την οποία έχει αναλάβει ανάδοχος εταιρεία όπου συμμετέχει η «ΓΕΦΥΡΑ ΑΕ».

Ο βουλευτής του ΚΚΕ υπενθυμίζει ότι από τις 7 Γενάρη 2008 στο Ρίο - Αντίρριο:

  • Η απλή διέλευση για τα επιβατικά ΙΧ αυτοκίνητα στοιχίζει πλέον 11,20 ευρώ, από 10,90 που στοίχιζε.
  • Η κάθε διέλευση με μοτοσικλέτα στοιχίζει 1,80 ευρώ, έναντι 1,70 ευρώ.
  • Για τα φορτηγά οι νέες τιμές κυμαίνονται από 17,30 ευρώ έως 38 ευρώ, ανάλογα με τους άξονες που διαθέτουν, έναντι 16,80 έως 37.
  • Για τα λεωφορεία οι νέες τιμές κυμαίνονται από 26,20 ευρώ έως 56,50 ευρώ, ανάλογα με τον αριθμό θέσεων που διαθέτουν, έναντι 25,50 έως 55 ευρώ.

«Την ευθύνη - τονίζει ο Ν. Καραθανασόπουλος - την έχει η κυβέρνηση αφού, όπως και προηγούμενα το ΠΑΣΟΚ, με την πολιτική τους και την εφαρμογή αποικιοκρατικού τύπου σύμβασης που έχουν υπογράψει με τη "ΓΕΦΥΡΑ ΑΕ", ουσιαστικά καλύπτουν το νέο χαράτσι σε βάρος της λαϊκής οικογένειας».

Τέλος ρωτά τον υπουργό ΠΕΧΩΔΕ τι προτίθεται να κάνει η κυβέρνηση:

  • Για την κατάργηση όλων των διοδίων;
  • Για να γίνονται έργα και υποδομές από το κράτος χωρίς να επιβαρύνεται ο λαός και το περιβάλλον που να εξυπηρετούν τις δημόσιες, μαζικές μεταφορές.
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗ
Συγκέντρωση κατά των χρυσωρυχείων

Επιτακτική η ανάγκη για μαζική καταδίκη της πολιτικής ΝΔ και ΠΑΣΟΚ που ενθαρρύνει την εταιρεία εκμετάλλευσης, τονίζει σε ανακοίνωσή της η ΝΕ Εβρου του ΚΚΕ

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας ενάντια στην εγκατάσταση και λειτουργία χρυσωρυχείων στην περιοχή τους, πραγματοποιούν οι κάτοικοι του Εβρου αύριο Τετάρτη, στις 12 το μεσημέρι, μπροστά στο Δημαρχείο Αλεξανδρούπολης.

Στην εκδήλωση που διοργανώνεται από τη Διανομαρχιακή Επιτροπή Αγώνα και που γίνεται μετά την εκφρασμένη βούληση της κυβέρνησης να προχωρήσει στην έγκριση της περιβαλλοντικής μελέτης των χρυσωρυχείων μέσω Κοινής Υπουργικής Απόφασης, οι συγκεντρωμένοι θα απαιτήσουν την άμεση και οριστική απομάκρυνση των χρυσωρυχείων από την περιοχή με πολιτική απόφαση και την ακύρωση κάθε σύμβασης μεταξύ ελληνικού Δημοσίου και χρυσωρυχείων.

Σε ανακοίνωση της Νομαρχιακής Επιτροπής Εβρου του ΚΚΕ τονίζεται:

«Οι τελευταίες εξελίξεις στο θέμα της εξόρυξης του χρυσού κάνουν ολοένα πιο επιτακτική την ανάγκη για μαζική καταδίκη της πολιτικής που ενθαρρύνει την εταιρεία εκμετάλλευσης. Μιας πολιτικής που εκπορεύεται από την ΕΕ με την ενεργό συμμετοχή της κυβέρνησης της ΝΔ σήμερα, όπως και αυτής του ΠΑΣΟΚ στο παρελθόν. Μιας πολιτικής που επί της ουσίας δεν αντιστρατεύεται και δεν καταδικάζει από τη σκοπιά των λαϊκών συμφερόντων κανένα κόμμα παρά μόνον το ΚΚΕ.

Κανέναν δεν πρέπει να ξεγελάει η στάση των τοπικών ηγεσιών και των βουλευτών ΝΔ και ΠΑΣΟΚ. Ολοι είμαστε μάρτυρες της "κοροϊδίας" αυτών των παραγόντων, δηλαδή να στηρίζουν στη Βουλή την κυβερνητική πολιτική και σε τοπικό επίπεδο να υποκρίνονται τους λαϊκούς αγωνιστές.

Το ίδιο θέατρο βλέπουμε να παίζουν σήμερα από τη ΝΔ, όπως και στο παρελθόν από το ΠΑΣΟΚ.

Ομως, ούτε οι υπόλοιποι οπαδοί του "ευρωμονόδρομου" δεν απαλλάσσονται των ευθυνών. Αφού καλλιεργούν αυταπάτες ότι μπορεί στα πλαίσια της ΕΕ να δοθούν ριζικές λύσεις στα λαϊκά προβλήματα, να μπει φραγμός στα σχέδια της εταιρείας εξόρυξης του χρυσού.

Εμείς καλούμε τον κόσμο στο συλλαλητήριο και να είναι απαρχή ενός αγώνα πιο πολιτικοποιημένου, κατά των πολιτικών της ΕΕ, ΝΔ και ΠΑΣΟΚ κατά της πολιτικής του "ευρωμονόδρομου", κατά του μεγάλου κεφαλαίου.

Απαιτείται ο μαζικός απεγκλωβισμός από το δικομματισμό, η απόρριψη του διπολικού "μακιγιάζ" της αντιλαϊκής πολιτικής, με την ταυτόχρονη ενίσχυση του ΚΚΕ. Δηλαδή, να δημιουργούνται οι προϋποθέσεις για την ανατροπή αυτής της αντιλαϊκής πολιτικής. Γιατί μόνο τότε στα πλαίσια της λαϊκής εξουσίας ο ορυκτός πλούτος μπορεί να καταστεί λαϊκή περιουσία και να τον αξιοποιεί ο λαός σύμφωνα με τα συμφέροντά του, έχοντας προτεραιότητα τη ζωή και το περιβάλλον του».

ΔΗΜΟΣ ΑΘΗΝΑΣ
Ακόμη το μελετάνε για τους σεισμούς...

Την ανάγκη να υπάρξει ουσιαστική αντισεισμική θωράκιση, επισήμανε η «Συμπαράταξη για την Αθήνα» στην τελευταία συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου
Την ανάγκη να υπάρξει ουσιαστική αντισεισμική θωράκιση, επισήμανε η «Συμπαράταξη για την Αθήνα» στην τελευταία συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου
Στη διαδικασία της... μελέτης βρίσκεται το κρίσιμο ζήτημα της αντισεισμικής προστασίας, από την πλευρά του Δήμου Αθήνας. Το παραπάνω συμπέρασμα προέκυψε από τη συζήτηση του θέματος στο χτεσινό Δημοτικό Συμβούλιο, μετά από παρέμβαση της «Συμπαράταξης για την Αθήνα».

Αναλυτικά, η «Συμπαράταξη», με αφορμή και τον πρόσφατο σεισμό στο Λεωνίδιο, έθεσε το θέμα της ουσιαστικής αντισεισμικής θωράκισης και προστασίας. Ο Μανώλης Δανδουλάκης, δημοτικός σύμβουλος της «Συμπαράταξης», επισήμανε πως, αν και υπάρχει μελέτη του Πολυτεχνείου από το 1991 για την αντιμετώπιση τέτοιων φαινομένων για το Δήμο της Αθήνας, εντούτοις, ακόμη δεν έχει αξιοποιηθεί. Σημείωσε πως την ίδια τακτική ακολουθούν διαχρονικά οι κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, χωρίς να δίνουν τα απαραίτητα κονδύλια στον αρμόδιο φορέα για την αντισεισμική θωράκιση της χώρας, τον Οργανισμό Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας και χωρίς να έχουν κάνει επί της ουσίας κανένα έργο για την προστασία του λαού.

«Ωστόσο», συμπλήρωσε ο Μ. Δανδουλάκης, «τεράστιες είναι και οι ευθύνες των δημοτικών αρχών της Αθήνας». Αλλωστε, οι ελάχιστοι ελεύθεροι χώροι και η τσιμεντοποίηση των εναπομεινάντων, που αποτελούν το βασικό σημείο για την εκτόνωση του πληθυσμού σε περίπτωση σεισμού, είναι ενδεικτικό αυτής της πολιτικής. Επιπλέον, όμως, ευθύνες έχει η διοίκηση και διότι δε διεκδικεί τον άμεσο και ουσιαστικό έλεγχο σχολείων, δημόσιων και δημοτικών κτιρίων, μεγάλων εργασιακών χώρων και κέντρων διασκέδασης νεολαίας. Ερώτημα, τέλος, έθεσε και για το αν υλοποιούνται ασκήσεις ετοιμότητας σε περίπτωση σεισμού, στα δημοτικά κτίρια.

Η δημοτική αρχή, διά στόματος Χρ. Ακριτίδη, το μόνο που αρκέστηκε επί της ουσίας να πει, είναι ότι εξετάζει τη... μελέτη του Πολυτεχνείου, ενώ ο δήμαρχος Νικ. Κακλαμάνης, είπε ότι αυτά δε λέγονται αλλά γίνονται - χωρίς ωστόσο να απαντήσει στο γιατί τόσα χρόνια δεν έχει γίνει τίποτα...

ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΚΑΤΟΙΚΩΝ
«Οχι» στις καταπατήσεις των μονών

Η απόφαση για την παραχώρηση στη Μονή Κουτλουμουσίου 4.500 στρεμμάτων θα εκδοθεί σε 3 μήνες

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από τα δικαστήρια της Θεσσαλονίκης πραγματοποίησαν χτες το πρωί κάτοικοι της Χαλκιδικής συνεχίζοντας τις αντιδράσεις τους ενάντια στις διεκδικήσεις των μοναστηριών.

Χτες το πρωί συζητήθηκε στο Εφετείο της Θεσσαλονίκης η έφεση που άσκησε το δημόσιο κατά της πρωτόδικης απόφασης του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Πολυγύρου που διέταξε την απόδοση στη Μονή Κουτλουμουσίου 4.500 στρεμμάτων, ιδιοκτησίας κατοίκων του Δήμου Τορώνης.

Οι δύο πλευρές κατέθεσαν τις προτάσεις τους και η απόφαση αναμένεται να εκδοθεί σε 3 μήνες. Το Ελληνικό Δημόσιο ζήτησε νέες πραγματογνωμοσύνες προβάλλοντας ότι υπάρχουν νέα δεδομένα. Το δικαστήριο θα ορίσει ειδικό εισηγητή, ο οποίος θα εξετάσει το αίτημα και θα καταθέσει πρόταση.

Οι κάτοικοι της Χαλκιδικής διαμαρτύρονται για την καταπάτηση δασικών και δημοσίων εκτάσεων και ιδιωτικών ιδιοκτησιών από τα Μοναστήρια του Αθω (Κουτλουμουσίου, Αγ. Διονυσίου, Βατοπεδίου, Ξενοφώντος κλπ).

Συνολικά στη Χαλκιδική τα μοναστήρια έχουν καταπατήσει ή διεκδικούν 92.000 στρέμματα:

  • Η Μονή Κουτλουμουσίου 4.500 στρ. στο Δήμο Τορώνης.
  • Η Μονή Ξενοφώντος 53.000 στρ. στο Δήμο Σιθωνίας.
  • Η Μονή Βατοπεδίου 8.608 στρ. στο Δήμο Σταγείρων - Ακάνθου.
  • Η Μονή Διονυσίου 15.400 στρ. στο Δήμο Ορμύλιας.
  • Η Μονή Βατοπεδίου 12 οικόπεδα στο Δήμο Καλλικράτειας.


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ