ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 15 Γενάρη 2008
Σελ. /32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΑΙΓΑΛΕΩ
Νέα επίθεση σε βάρος μεταναστών

Η δεύτερη μέσα σε λιγότερο από δύο μήνες

Στιγμιότυπο από εξόρμηση που διοργάνωσαν οι ΚΟ Αιγάλεω μετά την προηγούμενη επίθεση που είχαν δεχτεί μετανάστες
Στιγμιότυπο από εξόρμηση που διοργάνωσαν οι ΚΟ Αιγάλεω μετά την προηγούμενη επίθεση που είχαν δεχτεί μετανάστες
Νέα επίθεση έγινε την περασμένη Κυριακή το βράδυ, λίγο μετά τις 10.30, στο Αιγάλεω. Ο «Ρ» βρέθηκε λίγη ώρα μετά την επίθεση στον τόπο του συμβάντος. Και αυτό στην οδό Πλάτωνος, στο διπλανό σπίτι που έγινε η προηγούμενη επίθεση, στις 30 Νοέμβρη, με αποτέλεσμα να τραυματιστούν 5 Πακιστανοί μετανάστες, ένας εκ των οποίων νοσηλεύτηκε με βαριά τραύματα στο κεφάλι και τη μέση.

Ο Μ., που μένει σε γειτονικό σπίτι, μας μετέφρασε τα λόγια του 33χρονου Φ., που δέχτηκε την επίθεση στο σπίτι του: «Ακουσα φωνές και ξύπνησα. Είχα ήδη ξαπλώσει, γιατί στις 4.30 το πρωί έπρεπε να πάω στη δουλιά μου. Πετάξαν πέτρες και πορτοκάλια στο σπίτι μας με αποτέλεσμα να σπάσει το τζάμι της πόρτας. Από τη μεγάλη τρύπα που έγινε πέταξαν πέτρες και μέσα στο σπίτι. Μας έβριζαν επειδή είμαστε ξένοι. Ευτυχώς δε μας πέτυχε καμιά πέτρα, μια πήγε πάνω στην τηλεόρασή μας και την έσπασε. Αυτοί μετά έφυγαν. Ηρθε η αστυνομία μισή ώρα μετά και μας είπε να περάσουμε από το τμήμα να κάνουμε μήνυση κατά αγνώστων».

«Σκεφτόμαστε να αλλάξουμε σπίτια...»

Τα σπίτια, όπου έγιναν οι επιθέσεις είναι δίπλα - δίπλα. Βρήκαμε τα θύματα της προηγούμενης επίθεσης. Εκεί ήταν και ο 37χρονος Κ., ο πιο βαριά χτυπημένος την τελευταία φορά. Τώρα είναι καλύτερα. «Εμεινα 22 μέρες στο νοσοκομείο και έκανα εγχείρηση στη μέση. Εμάς μας χτύπησαν και μας έκλεψαν χρήματα. Εμένα μου είχαν κλέψει και το διαβατήριο. Τώρα στο διπλανό σπίτι έγινε μια ακόμα επίθεση», μας λέει. Ο Καγιούμ, ο Φέσελ, ο Μοχάμεντ και οι υπόλοιποι είναι φοβισμένοι: «Μετά από αυτό σκεφτόμαστε να αλλάξουμε σπίτια. Τι να κάνουμε;».

Στο χώρο βρέθηκε και ο Γιώτης Σατζαρίδης, μέλος της Αχτιδικής Επιτροπής Νοτιοδυτικών Συνοικιών του ΚΚΕ και επικεφαλής της Αγωνιστικής Συμπαράταξης Αιγάλεω και δήλωσε στο «Ρ»: «Καταδικάζουμε την επίθεση σε βάρος μεταναστών που συνέβη στην πόλη μας. Η δεύτερη αυτή επίθεση, μέσα σε δυο μήνες, δείχνει πως ο λαός της πόλης, οι εργαζόμενοι πρέπει να επαγρυπνούν, να είναι σε ετοιμότητα και μέσα στο γενικότερο πλαίσιο της ταξικής πάλης που οξύνεται να εντάξουν και αυτή την παράμετρο στον αγώνα τους. Να αγωνιστούν από κοινού με τους μετανάστες, όχι μόνο για να μην υπάρξουν κι άλλες τέτοιες επιθέσεις, αλλά και για να αποκτήσουν οι μετανάστες δικαιώματα στη δουλιά τους. Εμείς θα αγωνιστούμε σε αυτή την κατεύθυνση, σε ένα κοινό αγώνα Ελλήνων και μεταναστών».

Ακόμα στη φυλακή

Υπενθυμίζουμε, πως ο ένας από τα πέντε θύματα, ο 22χρονος Ο., είχε συλληφθεί την επομένη της επίθεσης της 30ής Νοέμβρη - γυρνώντας από το νοσοκομείο, όπου είχε πάει να εξετάσει τα τραύματά του - επειδή δεν είχε άδεια παραμονής. Οπως μας είχε ενημερώσει τότε το τμήμα Απελάσεων της Διεύθυνσης Αλλοδαπών, μετά τη σύλληψή του έκανε αίτηση πολιτικού ασύλου. Οι συγκάτοικοί του μας ενημέρωσαν πως ακόμα κρατείται.

Για το θέμα της προηγούμενης επίθεσης, το ΚΚΕ είχε καταθέσει Ερώτηση στη Βουλή, ενώ οι ΚΟ Αιγάλεω είχαν καταδικάσει αμέσως την επίθεση, πραγματοποιώντας εξόρμηση στους δρόμους της πόλης.

ΠΤΟΛΕΜΑΪΔΑ
Σήμερα η κινητοποίηση με αφορμή το θάνατο 14χρονης

Ανακοίνωση - καταγγελία της Αχτιδικής Επιτροπής Εορδαίας του ΚΚΕ

Να συνεχίσουν τον αγώνα κατά των ναρκωτικών και να μην υποκύψουν στις «σειρήνες» τοπικών παραγόντων, που υποσκάπτουν τον αγώνα κατά των ναρκωτικών, καλεί η Αχτιδική Επιτροπή Εορδαίας του ΚΚΕ τον εργαζόμενο λαό και τη νεολαία της Πτολεμαΐδας με ανακοίνωσή της. Τους καλεί να συμμετάσχουν στο σημερινό συλλαλητήριο, στις 12 το μεσημέρι, στην πλατεία Πτολεμαΐδας, που συνδιοργανώνει πλήθος τοπικών φορέων, με αφορμή το θάνατο 14χρονης από ναρκωτικά και να δώσουν συνέχεια στον αγώνα.

Η ΑΕ Εορδαίας, στην ανακοίνωση - κάλεσμα, καταγγέλλει ως απαράδεκτη και προκλητική τη στάση του δημάρχου Πτολεμαΐδας, Γρ. Τσουμάρη (ΝΔ) και του νομάρχη Κοζάνης Γ. Δακή (ΝΔ), που με συγκεκριμένες ενέργειες προσπάθησαν να υπονομεύσουν το σημερινό συλλαλητήριο. Ακόμα, καταγγέλλει ότι «ο δήμαρχος Πτολεμαΐδας κάλεσε τριμελή (3 μέλη από κάθε 15μελές μαθητικό συμβούλιο) σχολείων της πόλης και της ευρύτερης περιοχής, για να τους πει ότι οι κινητοποιήσεις δήθεν αμαυρώνουν την πόλη και πως χρησιμοποιούνται με σκοπιμότητα από τα πολιτικά κόμματα. Και ότι ο νομάρχης Κοζάνης αρνήθηκε να πάρει απόφαση για να κλείσουν τα σχολεία σήμερα, ώστε να συμμετάσχουν όλοι οι μαθητές και οι δάσκαλοι στο συλλαλητήριο, όταν του ζητήθηκε από μαζικό φορέα».

Η ΑΕ Εορδαίας υπογραμμίζει στην ανακοίνωση τις τεράστιες ευθύνες της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, που όλα αυτά τα χρόνια δεν πήραν μέτρα πρόληψης και καταπολέμησης του προβλήματος των ναρκωτικών. Και τονίζει την πολιτική ευθύνη του ΣΥΝ για τη μεγέθυνση του προβλήματος με την προπαγάνδα του περί «αποποινικοποίησης της χρήσης των μαλακών ναρκωτικών». Το ΚΚΕ καλεί σε αγώνα για ζωή, χωρίς ναρκωτικά.

ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΑΝΤΙΣΤΑΣΙΑΚΩΝ (FIR)
Συνεδρίασε η Εκτελεστική της Επιτροπή

Την Τρίτη 8.1.08 πραγματοποιήθηκε στις Βρυξέλλες η τακτική συνεδρίαση της Εκτελεστικής Επιτροπής της FIR (Διεθνής Ομοσπονδία Αντιστασιακών) και εξέτασε τις τελευταίες λεπτομέρειες σχετικά με την εκδήλωση μνήμης η οποία θα γίνει στο χιτλερικό στρατόπεδο αιχμαλώτων του Μπούχεβαλτ. Εκεί θα συναντηθούν εκατοντάδες και χιλιάδες νέοι από όλη την Ευρώπη με βετεράνους του Β΄ Παγκόσμιου Πολέμου που επέζησαν από τα ναζιστικά στρατόπεδα θανάτου.

Από ελληνικής πλευράς συμμετείχαν στη συνεδρίαση ο πρόεδρος και ο α΄ αντιπρόεδρος της ΠΕΑΕΑ, Χρήστος Τσιντζιλώνης και Γρηγόρης Τουγλίδης, αντίστοιχα.

Με πρόταση της ελληνικής αντιπροσωπείας εγκρίθηκε - και θα δοθεί στη δημοσιότητα - ψήφισμα καταδίκης των ιμπεριαλιστών των ΗΠΑ και της Ευρωπαϊκής Ενωσης που προωθούν την ανεξαρτητοποίηση του Κοσσυφοπεδίου, γεγονός που εμπεριέχει μεγάλους κινδύνους για την ειρήνη και την επαναχάραξη συνόρων. Επίσης, καταγγέλλεται η ΕΕ για την απόφασή της να γιορτάζει την 9η Μάη, μέρα της Αντιφασιστικής Νίκης των Λαών, ως ...μέρα της Ευρώπης.

Επιδείνωση της υγείας Χριστόδουλου

Περαιτέρω επιδείνωση της υγείας του παρουσιάζει ο αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος, σύμφωνα με το χτεσινό ιατρικό ανακοινωθέν. Σύμφωνα με τους θεράποντες γιατρούς, ο αρχιεπίσκοπος «νοσηλευόμενος κατ' οίκον παρουσίασε περαιτέρω επιδείνωση της κλινικής του κατάστασης με κύρια εκδήλωση έντονη καταβολή των δυνάμεών του. Προς το παρόν εκρίθη αναγκαία η αναστολή της αντινεοπλασματικής αγωγής και η συνέχιση της συμπτωματικής και υποστηρικτικής αγωγής του».

Τέλος, σημειώνεται ότι η νοσηλεία του «είναι δυνατόν να γίνει στην οικία του με την κατάλληλη ιατρική και νοσηλευτική φροντίδα. Επιπλέον, αυτή η τακτική είναι σύμφωνη με την επιθυμία του όπως σταθερά και διαχρονικά ο ίδιος την έχει εκφράσει».

ΚΟΜΜΑΤΙΚΕΣ ΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ ΑΙΓΑΛΕΩ ΤΟΥ ΚΚΕ
Ελληνες και μετανάστες ενωμένοι

Οι ΚΟ Αιγάλεω του ΚΚΕ με ανακοίνωσή τους καταγγέλλουν τις νέες επιθέσεις κατά των μεταναστών, τονίζοντας:

«Αλλη μια φορά τα φασιστοειδή έδειξαν το αποκρουστικό πρόσωπο του ρατσισμού και της ξενοφοβίας, χτυπώντας τους μετανάστες μέσα στο ίδιο τους το σπίτι.

Το ΚΚΕ καλεί τους εργαζόμενους, τη νεολαία, να καταδικάσουν και να δείξουν έμπρακτα την αλληλεγγύη τους στους οικονομικούς μετανάστες. Τέτοια ρατσιστικά χτυπήματα δεν ταιριάζουν στον εργαζόμενο λαό του Αιγάλεω, δεν ταιριάζουν στον πολιτισμό μας. Είμαστε αλληλέγγυοι στους ξένους μετανάστες και πρόσφυγες, γιατί ξέρουμε ότι απέναντί μας έχουμε τον ίδιο υπεύθυνο για τα προβλήματά μας. Υπεύθυνος είναι ο καπιταλισμός, που σπέρνει τη φτώχεια και τους πολέμους και σπρώχνει στη μαζική μετανάστευση. Ελληνες και ξένοι εργάτες ενωμένοι».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ