ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 15 Γενάρη 2008
Σελ. /32
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΑΝΤΙΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΗ ΕΠΙΘΕΣΗ
Σταθερά στο στόχαστρο οι γυναίκες

Συνάντηση με βουλευτίνες της ΝΔ και του ΛΑ.Ο.Σ. είχε χτες η υπουργός Απασχόλησης

Σταθερή στην αμφισβήτηση των ασφαλιστικών δικαιωμάτων των γυναικών και προπαντός των μητέρων παραμένει η κυβέρνηση. Αυτό επιβεβαιώνει και η χτεσινή συνάντηση της υπουργού Απασχόλησης Φάνης Πάλλη - Πετραλιά με βουλευτίνες της ΝΔ και του ΛΑ.Ο.Σ., στην οποία εξετάστηκε το καθεστώς της συνταξιοδότησης των γυναικών.

«Ηρθε η ώρα να προχωρήσουμε σε πολιτικές, νομοθετήματα και μέτρα με στόχο τη συμφιλίωση του επαγγελματικού και του οικογενειακού βίου» δήλωσε μετά το τέλος της συνάντησης η υπουργός Απασχόλησης κάνοντας σαφές ότι η κυβέρνηση επιμένει στα σχέδιά της. Σημειώνεται πως σύμφωνα με τις μέχρι τώρα τοποθετήσεις των κυβερνητικών στελεχών, η κυβέρνηση σχεδιάζει την κατάργηση των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων των εργαζόμενων μητέρων με ανήλικο παιδί και την αντικατάστασή τους από πλασματικό χρόνο ασφάλισης ο οποίος θα φτάνει τα πέντε χρόνια μόνο στην περίπτωση της τρίτεκνης γυναίκας.

Αγνωστό παραμένει ποια είναι τα σχέδια της κυβέρνησης για τις εργαζόμενες γυναίκες που δεν έχουν ανήλικο παιδί, αλλά έχοντας θεμελιώσει δικαίωμα συνταξιοδότησης μπορούν να αποχωρήσουν νωρίτερα με μειωμένη σύνταξη. Η δήλωση μάλιστα της βουλευτίνας της ΝΔ Κ. Παπακώστα ότι «υπάρχουν δικαιώματα σε αχρηστία» φωτογραφίζει ακριβώς αυτή την κατηγορία εργαζόμενων γυναικών αλλά και τις προθέσεις της κυβέρνησης. Οπως καθαρές είναι οι αντιασφαλιστικές προθέσεις της και στην περίπτωση των εργαζόμενων γυναικών στο δημόσιο αφού η Φ. Πιπιλή έκρινε σκόπιμο μετά τη συνάντηση να δηλώσει ότι «οι πιο βολεμένες (σ.σ. εργαζόμενες) είναι στο δημόσιο...».

Σήμερα, εξάλλου, σε συνέχεια του «κοινωνικού διαλόγου», η υπουργός Απασχόλησης θα συναντηθεί με το προεδρείο της ΑΔΕΔΥ.

ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΑ ΤΟΥ ΠΑΜΕ ΣΤΙΣ 22 ΓΕΝΑΡΗ
Στην τελική ευθεία οι προετοιμασίες

Σήμερα η πρώτη από τις κεντρικές εκδηλώσεις στην Αθήνα. Καθημερινές εξορμήσεις στους τόπους δουλιάς

Με ακόμα μεγαλύτερη απαιτητικότητα και με συγκεκριμένο σχέδιο, τα ταξικά συνδικάτα μπαίνουν στην τελική ευθεία για τα περιφερειακά συλλαλητήρια στις 22 Γενάρη και την απεργιακή κλιμάκωση της πάλης, με αιχμή την Κοινωνική Ασφάλιση και τις Συλλογικές Συμβάσεις.

Στην Αθήνα, το συλλαλητήριο έχει οριστεί για τις 6 μ.μ., στην Ομόνοια. Εκεί θα βρεθούν κι οι εργαζόμενοι του Πειραιά, όπου κάλεσμα συμμετοχής στο συλλαλητήριο απευθύνουν με αποφάσεις τους το Συνδικάτο Μετάλλου, η Πανελλήνια Ενωση Αμμοβολιστών, τα Σωματεία Ηλεκτρολόγων Πλοίων, Καραβομαραγκών, τα Συνδικάτα Οικοδόμων, Επισιτισμού Τουρισμού, ο Σύνδεσμος Εργαζομένων Εμπορικών Καταστημάτων και Ιδιωτικών Επιχειρήσεων, το Σωματείο εργαζομένων στα εργοστάσια ελαιουργοσαπουνοποιίας, ΠΕΜΕΝ, ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ και άλλα.

Στο συλλαλητήριο που θα γίνει στη Θεσσαλονίκη, στις 6 μ.μ., στο Λιμάνι, θα συμμετέχουν, επίσης, οι εργαζόμενοι από τη Χαλκιδική, τις Σέρρες, την Ημαθία, την Πιερία, το Κιλκίς και την Πέλλα.

Να δώσουν συνέχεια στον αγώνα τους, συμμετέχοντας μαζικά και αποφασιστικά στο συλλαλητήριο, κάλεσαν χτες το απόγευμα τους εργαζόμενους του πολυκαταστήματος «Νότος Γκάλερι», ο Φώτης Βαρδής, στέλεχος του ΠΑΜΕ και συνδικαλιστές από το Σύλλογο Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας.

Με την ανακοίνωση στο χέρι, οι συνδικαλιστές περιόδευσαν σε όλους τους ορόφους του πολυκαταστήματος και συνομίλησαν με τους εργαζόμενους, που στην πλειοψηφία τους είναι γυναίκες. Στην αγωνία και τα ερωτήματα για τις αντιασφαλιστικές ρυθμίσεις που προωθεί η κυβέρνηση της ΝΔ, οι συνδικαλιστές υπογράμμισαν ότι μόνο οι εργαζόμενοι με τη συσπείρωση και τον αγώνα τους μπορούν να βάλουν φρένο, να επιβάλουν ασφαλιστικό σύστημα και Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας που να ανταποκρίνονται στις σύγχρονες και πραγματικές τους ανάγκες.

Εκδηλώσεις - περιοδείες

Από τη χτεσινή περιοδεία στα «Νότος Γκάλερι»
Από τη χτεσινή περιοδεία στα «Νότος Γκάλερι»
Σήμερα το απόγευμα, στις 6.30 μ.μ., οι Γραμματείες Γυναικών και Νέων του ΠΑΜΕ και η Επιτροπή Αγώνα Ιλίου καλούν σε συζήτηση, με θέμα «Η οργάνωση της πάλης ενάντια στην ακρίβεια και η διεκδίκηση των σύγχρονων αιτημάτων της εργατικής τάξης για το εισόδημα», στην αίθουσα εκδηλώσεων του Δημαρχείου Ιλίου.

Ανάμεσα σε άλλες, τις επόμενες μέρες προγραμματίζονται οι εξής κεντρικές εξορμήσεις:

  • Σήμερα Τρίτη, ο Γιώργος Μπουλούγαρης, στα ΛΙΝΤΛ στη Μεταμόρφωση.
  • Τετάρτη 16/1, ο Βασίλης Πετρόπουλος, στους εργαζόμενους του Δήμου Καλλιθέας.
  • Πέμπτη 17/1, το Συνδικάτο Οικοδόμων και η Επιτροπή Υγιεινής και Ασφάλειας του ΠΑΜΕ στο εργοτάξιο της συμβολής των οδών Κηφισού και Πειραιώς.

Επίσης, σήμερα, εξορμήσεις θα γίνουν σε: Προαστιακό (Ταύρος), Μετρό (Περιστέρι), Αμστελ, Κατσέλης, καταστήματα Μεταμόρφωσης - Καλλιθέας, ΒΑΚΕΝΧΟΥΤ, ΚΟΝΕ, ιδιωτικό γυμναστήριο Overall (Αλιμος), Δημοτικό Αθλητικό Κέντρο «Ο Πλάτων» (Νίκαια), Δημοτικό Κολυμβητήριο Αγίων Αναργύρων, ιδιωτικά γυμναστήρια «Joe Weider» (Περιστέρι), ξενοδοχείο «Ακροπόλ» (Ομόνοια), BSB, HAPPENING, MADE, ΤΣΙΦ, ΚΟΡΑΚΙΔΗΣ, LINE, MOTIVO, ΒΙΕΜΕΤ, ΕΒΕΛ, ΕΥΡΩΚΑΜΠΤΙΚΗ, ΘΕΡΜΟΣΟΛ, επιχειρήσεις επισιτισμού-τουρισμού (Κολωνάκι).

ΑΛΙΕΙΑ - ΓΕΩΡΓΙΑ - ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΙΑ
Επικινδυνότητα ανάλογη με αυτή των κατασκευών!

Η αλιεία, η γεωργία και η κτηνοτροφία αποδεικνύονται από τους επικίνδυνους χώρους εργασίας, όσον αφορά τα καταγεγραμμένα επαγγελματικά και θανατηφόρα ατυχήματα, καθώς και τα σοβαρά νοσήματα, όπως καρκίνοι, κακοήθειες, μυοσκελετικά, αναπνευστικά και διαταραχές ψυχικής υγείας. Επίσης η υπερβολική χρήση των φυτοφαρμάκων επηρεάζει την υγεία των ίδιων των αγροτών και του γενικού πληθυσμού, αλλά και το περιβάλλον.

Τα παραπάνω επισημάνθηκαν χτες σε συνέντευξη Τύπου, όπου το Πανεπιστήμιο Αθηνών παρουσίασε τα αποτελέσματα του τριετούς Ευρωπαϊκού Προγράμματος για την «Ανάπτυξη Δεικτών Δημόσιας Υγείας για την Καταγραφή Περιβαλλοντικών Κινδύνων στην Αλιεία και στη Γεωργία».

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν χτες, οι ετήσιοι δείκτες θανατηφόρων ατυχημάτων στην Ευρωπαϊκή Ενωση ανά 100.000 εργαζόμενους είναι οι εξής (μέσα σε παρένθεση είναι ο δείκτης σοβαρών ατυχημάτων ανά 100.000 εργαζόμενους, όπου ο εργαζόμενος λείπει από την εργασία του τουλάχιστον τρεις μήνες): Κατασκευαστικός κλάδος 10,6 (6.502), Γεωργία 10,6 (5.043), Βιομηχανία 2,9 (3.720) και Μεταφορές 8,3 (3.713).

Πρόκειται για επίσημα στοιχεία που περιγράφουν μέρος μόνο της πραγματικότητας. Αποτελούν ωστόσο μια ακόμα απόδειξη για την επιδείνωση των όρων εργασίας και την ανάγκη ακόμα μεγαλύτερης προστασίας των εργαζόμενων, στον αντίποδα του αποχαρακτηρισμού των ΒΑΕ που επιχειρεί η κυβέρνηση.

Στους δρόμους και οι καθαρίστριες

Τη συμμετοχή στο συλλαλητήριο του ΠΑΜΕ στις 22 Γενάρη, τη διοργάνωση συλλαλητηρίου στα τέλη Γενάρη και 24ωρης απεργίας στις αρχές Φλεβάρη αποφάσισαν οι καθαρίστριες των δημόσιων σχολείων Πειραιά στην εκλογοαπολογιστική συνέλευση που πραγματοποίησαν την περασμένη Κυριακή. Η πρόεδρος του σωματείου Μαργαρίτα Ρείση, αφού αναφέρθηκε στις δυναμικές κινητοποιήσεις των δύο περασμένων χρόνων, επισήμανε πως, παρά το τείχος που υψώνει η συμβιβασμένη πλειοψηφία (ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ - «Αυτόνομη Παρέμβαση») της Ομοσπονδίας, ο αγώνας πρέπει να συνεχιστεί για μόνιμη και σταθερή δουλιά για όλες τις καθαρίστριες καθώς, παρά τις δεσμεύσεις του υφυπουργού Παιδείας για εξασφάλιση δουλιάς, παραμένουν άνεργες 100 συναδέλφισσές τους και πολλαπλά είναι τα προβλήματα για τις συμβασιούχες και τις μόνιμες. Ιδιαίτερη αναφορά έγινε και στην αξίωση που προβάλλει δικηγόρος, πρώην νομικός σύμβουλος της ΓΣΣΕ, που το όνομά του αναμείχθηκε στην υπόθεση Ζαχόπουλου, να του καταβάλλουν οι μόνιμες τον πρώτο τους μεικτό μισθό κι ενώ η μονιμοποίησή τους έγινε με οδό έξω από τις δικαστικές αίθουσες. Οπως τονίστηκε, ο αγώνας ενάντια σε αυτές τις αδικαιολόγητες αξιώσεις θα συνεχιστεί.

ΑΔΕΔΥ
Με πλαίσιο «εντός των τειχών»

Απόφαση για την κήρυξη απεργιακής κινητοποίησης για το Ασφαλιστικό πήρε χτες η πλειοψηφία στο Γενικό Συμβούλιο της ΑΔΕΔΥ, χωρίς όμως αυτή η απόφαση να συνοδεύεται από ανάλογα μέτρα για μαζικοποίηση και ένταση του αγώνα. Επιπλέον, τα αιτήματα της πλειοψηφίας κινούνται «εντός των τειχών» της κυρίαρχης πολιτικής, χωρίς να αμφισβητούν και να έρχονται σε ρήξη με τον αντεργατικό - αντιασφαλιστικό πυρήνα όσων προώθησαν και προωθούν ΝΔ και ΠΑΣΟΚ. Στον αντίποδα, οι εκπρόσωποι της «Ταξικής Δημοσιοϋπαλληλικής Συσπείρωσης» κάλεσαν στα συλλαλητήρια του ΠΑΜΕ στις 22 Γενάρη με το πλαίσιο αιτημάτων του και πρότειναν την πραγματοποίηση απεργιακής κινητοποίησης ως τα μέσα Φλεβάρη και άλλων μορφών πάλης, στην κατεύθυνση της κλιμάκωσής της.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ