ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 8 Γενάρη 2008
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ
Νευρικότητα για την ατζέντα

Τα «νέα «αγκάθια», τα οποία εμφανίζονται στις ελληνοτουρκικές σχέσεις με υπαιτιότητα της Αγκυρας εξέτασαν χτες σε σύσκεψη στο ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών, ενόψει της αναμενόμενης για το τέλος του μήνα επίσκεψης του πρωθυπουργού Κ. Καραμανλή στην Τουρκία.

Σύμφωνα με πληροφορίες, κύριο αντικείμενο της συζήτησης ήταν η ανάλυση πιθανών «σεναρίων» τα οποία αφορούν ενοχλητικά για την Αθήνα ζητήματα τα οποία ενδεχομένως θα επιχειρήσει η τουρκική πλευρά να φέρει στο τραπέζι. Οπως σημειώνουν έμπειροι διπλωμάτες, υπάρχουν ενδείξεις ότι στην κατ' ιδίαν συνάντησή τους, ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν θα θέσει, ανάμεσα σε άλλα, στον Ελληνα πρωθυπουργό δύο θέματα:

  • Πληροφορίες για δράση στην Ελλάδα συγκεκριμένων ατόμων, στελεχών του ΡΚΚ.
  • Παραβίαση δικαιωμάτων «τουρκικής μειονότητας» στα Δωδεκάνησα.

Σε περίπτωση που τα ζητήματα αυτά εμφανιστούν στο τραπέζι των συζητήσεων, έχει αποφασιστεί πως ο Ελληνας πρωθυπουργός θα απορρίψει απόλυτα τις αιτιάσεις. Ειδικότερα για την «κατάδοση» στελεχών του ΡΚΚ την οποία ζητά η Αγκυρα, παράγοντες της ελληνικής διπλωματίας υποστηρίζουν ότι οι ελληνικές αρχές μπορούν να διαβεβαιώσουν πως δεν υφίσταται παράνομη δραστηριότητα στην ελληνική επικράτεια. Οσο για το θέμα της μειονότητας στα Δωδεκάνησα, θέση της ελληνικής κυβέρνησης είναι πως η Ελλάδα είναι προσαρμοσμένη απόλυτα στα ευρωπαϊκά δεδομένα.

Στη χτεσινή σύσκεψη στο ΥΠΕΞ, σύμφωνα με πληροφορίες, φάνηκε η αγωνία της Ντόρας Μπακογιάννη για αναζήτηση αποτελεσμάτων από την επίσκεψη του πρωθυπουργού στην Αγκυρα. Η αγωνία αυτή έχει να κάνει με το γεγονός ότι η Ντόρα Μπακογιάννη υπήρξε εκ των εισηγητών για την πραγματοποίηση της επίσκεψης. Καθώς, όπως όλα δείχνουν, από την επίσκεψη δεν πρόκειται να αναδειχτεί κανένα ουσιαστικό βήμα προσέγγισης στα ανοιχτά πολιτικά ζητήματα, η ελληνική πλευρά δίνει ιδιαίτερο βάρος στην οικονομική πτυχή της επίσκεψης του Κώστα Καραμανλή. Οπως είναι γνωστό, ο Ελληνας πρωθυπουργός προγραμματίζει να πραγματοποιήσει ομιλία σε ελληνοτουρκικό επιχειρηματικό φόρουμ στην Κωνσταντινούπολη, αμέσως μετά τις επαφές που θα έχει στην Αγκυρα με τον Ταγίπ Ερντογάν.

ΠΑΣΟΚ
Καλεί τον ΣΥΡΙΖΑ να «αφουγκραστεί» την κοινωνία

Στοίχιση των συνεπών ταξικών δυνάμεων πίσω από το ΠΑΣΟΚ θέλει ο Γ. Παπανδρέου, ειδεμή, στη γνώριμη μέθοδό τους, όποιος δεν αναγνωρίζει το έργο των κυβερνήσεών τους, ευνοεί τον έτερο εταίρο του δικομματισμού, τη ΝΔ...

Απευθυνόμενος στο ΣΥΡΙΖΑ - όπου οι εκκλήσεις του ΠΑΣΟΚ βρίσκουν περισσότερο πρόσφορο έδαφος - τον εγκάλεσε ότι «καμιά ρητορική διαμαρτυρίας δεν αρκεί, όσο μιντιακή κι αν είναι, όσο φρέσκια και χαριτωμένη κι αν εμφανίζεται. Ο κόσμος θέλει λύσεις και αποτέλεσμα. Θέλει άλλου τύπου διακυβέρνηση. Θέλει αλλαγή στο τιμόνι του τόπου. Ο ΣΥΡΙΖΑ οφείλει να αφουγκραστεί την πραγματική βούληση των πολιτών».

Περίπου περιέγραψε τα εσωτερικά του ΠΑΣΟΚ, μιλώντας και για «ομοσπονδία φεουδαρχών» και «λυκοσυμμαχίες συμφερόντων». Εδειξε ότι θέλει να νιώθει αφεντικό και να ορίζει ρόλους, λέγοντας ότι, από την πρόσφατη εσωκομματική τους διαδικασία εκλογής προέδρου, «έλαβα μια εντολή και μ' αυτήν προχωρώ. Εννοείται ότι όποιος αναγνωρίζει την ουσία της εντολής αυτής και πραγματικά θέλει να προσφέρει στο Κίνημα, θα έχει κάθε δυνατότητα να το πράξει».

Στο μεταξύ, στελέχη του κόμματος «εξειδίκευσαν» την προγραμματική θέση του ΠΑΣΟΚ για ένα «νέο» εκλογικό σύστημα. Αρνούνται ξανά την απλή αναλογική και επιμένουν στην καλπονοθεία. Ο Μ. Παπαϊωάννου το είπε καθαρά: «Εμείς εδώ μιλάμε για αναλογική εκπροσώπηση που εγγυάται ο σημερινός εκλογικός νόμος, δηλαδή αναλογική εκπροσώπηση, για να το πω πολύ απλά, της τάξης του 87%. Για να δίνει τη δυνατότητα αν κάποιο κόμμα παίρνει πάνω από 40% περίπου, να μπορεί να κάνει αυτοδύναμη κυβέρνηση. Οι έδρες που θα πάρει κάθε κόμμα προσδιορίζονται με βάση το εθνικό ποσοστό. Αλλωστε, αυτό λέει και ο σημερινός εκλογικός νόμος. (...) Το γερμανικό σύστημα έχει όριο αντιπροσώπευσης 5%, εμείς έχουμε όριο αντιπροσώπευσης 3%, που σημαίνει αυτό που ισχύει και σήμερα ότι, αν ένα κόμμα σε όλη την επικράτεια πάρει 3%, θα έχει δικαίωμα συμμετοχής στην πολυκομματική σύνθεση της Βουλής». Τόσες διαφορές ουσίας από το σημερινό εκλογικό νόμο που υπερασπίζεται η ΝΔ...

Διαπιστευτήρια Τσίπρα...

«Για να μπορέσει το ΚΚΕ να μπει σε μια τροχιά συζήτησης με την υπόλοιπη αριστερά, θα πρέπει να αισθανθεί ότι ο δρόμος που ακολουθεί είναι αδιέξοδος. Με άλλα λόγια, για να αλλάξει το ΚΚΕ στρατηγική, πρέπει να ηττηθεί πολιτικά».

Τάδε έφη στην «Εποχή» ο «φέρελπις» νέος της Κουμουνδούρου - και του συστήματος - Αλέξης Τσίπρας. Ο υποψήφιος πρόεδρος του ΣΥΝ ανοίγει τα χαρτιά του και την «ψυχή» του και καταθέτει τα διαπιστευτήριά του ως μια πολλά υποσχόμενη επένδυση στον αντιΚΚΕ αγώνα.

Η στρατηγική ήττα του ΚΚΕ ήταν, είναι και θα είναι μύχιος πόθος της άρχουσας τάξης και των πολιτικών της εκπροσώπων και ένας - ίσως ο σημαντικότερος - συνδετικός της κρίκος με τις δυνάμεις του οπορτουνισμού. Ο Αλ. Τσίπρας, στέλεχος του ΣΥΝ και υποψήφιος για την προεδρία, εκφράζει έναν γερασμένο οπορτουνισμό έστω σε νεανικό περιτύλιγμα. Αλλωστε, πολλά στελέχη του ΣΥΝ πριν απ' αυτόν έχουν εκφράσει δημόσια την επιθυμία τους να ηττηθεί το ΚΚΕ και «να ανατραπούν οι συσχετισμοί εντός της αριστεράς».

Αξίζει άλλωστε να σημειωθεί ως ενδεικτικό του ρόλου και της κατεύθυνσης που ακολουθεί ο Συνασπισμός το γεγονός ότι στην ίδια συνέντευξη στην εφημερίδα «Εποχή» ο Αλ. Τσίπρας δεν υποδεικνύει μόνο το ΚΚΕ ως αντίπαλο αλλά και το ΠΑΣΟΚ ως δυνάμει σύμμαχο του κόμματός του. Ετσι ενώ το ΚΚΕ πρέπει να ηττηθεί και φυσικά, όπως δηλώνει, δε θα είναι το πρώτο που θα κληθεί για την εκπόνηση ενός ριζοσπαστικού εναλλακτικού σχεδίου, ο Αλ. Τσίπρας απευθύνεται στο ΠΑΣΟΚ με «στοργικού» ύφους συμβουλές ώστε να μη συρρικνωθεί, αλλά να αποτελέσει δύναμη της «ριζοσπαστικής ενωμένης αριστεράς που μπορεί να αποτελέσει την εναλλακτική πρόταση και να εκφράσει τις κοινωνικές δυνάμεις».

Τι λιγότερο ή περισσότερο ομολογεί ο «φέρελπις» πρόεδρος του ΣΥΝ απ' αυτό που αντικειμενικά ισχύει; Οτι η στρατηγική του κόμματός του με τη στρατηγική του ΚΚΕ μοιάζει όσο η νύχτα με τη μέρα και ότι αυτό που ενδιαφέρει τη λεγόμενη σύγχρονη αριστερά είναι να πάψει να υπάρχει πολιτική δύναμη ανατροπής της πολιτικής του συστήματος; Την ήττα αυτής της πολιτικής θέλει ο ΣΥΝ, αυτή δηλώνει ότι θα αντιπαλέψει ο Αλ. Τσίπρας. Γιατί η στρατηγική τους είναι στρατηγική διαχείρισης του συστήματος. Καπιταλισμό θέλουν οι άνθρωποι, αλλά πιο ανθρώπινο! Αλήθεια, υπάρχει καλύτερη διαπίστευση στο κατεστημένο για το ρόλο τους από την επιδίωξή τους να συμβάλουν στην ήττα του ΚΚΕ; Οσο για τον πόθο του περί αλλαγής στρατηγικής από το ΚΚΕ, είναι και μύχιος πόθος του κατεστημένου. Αλλά είναι βαθιά γελασμένοι ότι θα το πετύχουν, όσο και αν το προσδοκούν, όσο και αν το παλεύουν για να γίνει. Μάταια προσδοκούν και μάταια πασχίζουν...

ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΗ
Μεγαλώνει η φθορά του δικομματισμού

«Βουλιάζει» στη συνείδηση των λαϊκών μαζών ο δικομματισμός, κάτω από το βάρος της αντιδραστικής πολιτικής που εφαρμόζει και η οποία έχει οδηγήσει στη χειροτέρευση της κατάστασης και του βιοτικού επιπέδου του λαού.

Η ανυποληψία και η φθορά των κομμάτων του δικομματισμού που είχε καταγραφεί και στις εκλογές του περασμένου Σεπτέμβρη φαίνεται ότι μεγαλώνει απότομα στο διάστημα που ακολούθησε μετά από αυτές, γεγονός που φυσικά οφείλεται στην κλιμάκωση της γενικευμένης αντιλαϊκής επίθεσης (ασφαλιστικό, ακρίβεια, ελαστικές εργασιακές σχέσεις, ιδιωτικοποιήσεις, κ.ο.κ.).

Η τάση αυτή καταγράφεται με σαφήνεια στην πανελλαδική δημοσκόπηση της «Μέτρον Ανάλυσις» για λογαριασμό του ΑΝΤ1 που έγινε στο διάστημα μεταξύ 4 έως 7 Γενάρη. Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση, ΝΔ και ΠΑΣΟΚ καταγράφουν απώλειες... 12 ποσοστιαίων μονάδων από την προηγούμενη δημοσκόπηση της ίδιας εταιρείας που είχε γίνει το περασμένο Νοέμβρη. Συγκεκριμένα, στην πρόθεση ψήφου η ΝΔ συγκεντρώνει το 27,6% των προτιμήσεων των ερωτηθέντων, το ΠΑΣΟΚ 26,3%, το ΚΚΕ 8,4%, ο ΣΥΝ 7,9%, ο ΛΑΟΣ 3,9%, ενώ το «άκυρο - λευκό - αποχή» 11,7% και οι «αναποφάσιστοι» στο 11,1%. Σημειώνεται ότι τα αντίστοιχα ποσοστά στη δημοσκόπηση της ίδιας εταιρείας το Νοέμβρη ήταν ΝΔ 34,6%, ΠΑΣΟΚ 31,4%, ΚΚΕ 7,2%, ΣΥΝ 5,3%, ΛΑΟΣ 3,9%. Στην «παράσταση νίκης» (ποιος πιστεύετε ότι θα κερδίσει τις επόμενες εκλογές) το 54,8% απαντά η ΝΔ, 17,4% το ΠΑΣΟΚ, ενώ το 25,6% «δε γνωρίζει».

Σαφή είναι και τα μηνύματα της «κοινής γνώμης» σε ό,τι αφορά την «υπόθεση Ζαχόπουλου». Η συντριπτική πλειοψηφία (81%) πιστεύει ότι υπάρχουν πολιτικές προεκτάσεις στην υπόθεση, ενώ το 76% θεωρεί ότι πρόκειται για «σκάνδαλο με ευρύτερες διαστάσεις» έναντι μόλις του 16% που θεωρεί ότι είναι «προσωπική υπόθεση». Επίσης, το 72% εκτιμά ότι η υπόθεση έχει φωτιστεί καθόλου ή λίγο, ενώ το 49% θεωρεί ότι η Δικαιοσύνη δεν έχει κινηθεί με επάρκεια στην υπόθεση. Πάντως, ο ίδιος ο Κ. Καραμανλής εμφανίζεται «προστατευμένος» καθώς το 48% πιστεύει ότι δεν έχει προσωπική εμπλοκή στην υπόθεση έναντι 39% που πιστεύουν το αντίθετο...



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ