ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 29 Δεκέμβρη 2007
Σελ. /24
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΟ «ΙΝΤΕΡΚΟΝΤΙΝΕΝΤΑΛ»
Υποχρεώνεται να ξηλώσει τις χαφιεδοκάμερες

Θετική η απόφαση της Αρχής Προστασίας προσωπικών δεδομένων ύστερα από παρέμβαση του ταξικού σωματείου

Να ξηλώσουν πολλές από τις χαφιεδοκάμερες που έχουν τοποθετήσει μέσα στους χώρους δουλιάς υποχρεώνονται οι υπεύθυνοι του ξενοδοχείου «Ιντερκοντινένταλ», σύμφωνα με απόφαση της Αρχής Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα και ύστερα από τις κινητοποιήσεις του ταξικού επιχειρησιακού σωματείου. Η Αρχή, με την υπ' αριθμό 59/2007 απόφασή της και αφού είχε προηγηθεί καταγγελία του σωματείου, έκρινε ότι θα πρέπει να αφαιρεθούν οι κάμερες από τους διαδρόμους των ορόφων και των υπογείων, από τα κλιμακοστάσια, καθώς και από τις εισόδους όλων των ορόφων, πλην του ισογείου. Με την ίδια απόφαση της Αρχής ορίζεται ότι τα δεδομένα πρέπει να τηρούνται το πολύ μέχρι τρεις μέρες.

Παράλληλα, η Αρχή, για τις κάμερες στην πισίνα και το γυμναστήριο, έκρινε ότι θα πρέπει να αλλαχτεί η θέση και η εστίασή τους, ώστε να μη λαμβάνουν εικόνες από τους λουόμενους επισκέπτες και τους εργαζόμενους του ξενοδοχείου, ενώ απηύθυνε και αυστηρή προειδοποίηση προς τη διεύθυνση του ξενοδοχείου «Ιντερκοντινένταλ», γιατί παραβίασε το νόμο 2472/97 για τα προσωπικά δεδομένα.

Να σημειωθεί ότι από τον έλεγχο της Αρχής Προσωπικών Δεδομένων στο ξενοδοχείο «Ιντερκοντινένταλ» που έγινε μετά τις καταγγελίες των εργαζομένων, προέκυψαν τα εξής: Τα δεδομένα που καταγράφονται από τις κάμερες φυλάσσονται μέχρι 30 μέρες, ο υπεύθυνος επεξεργασίας δεν είχε ειδική άδεια από την Αρχή και συνέλεγε περισσότερα δεδομένα από όσα προβλέπονται από τη σχετική νομοθεσία, εξωτερική περιστρεφόμενη κάμερα είχε τη δυνατότητα λήψης εικόνας (με εστίαση zoom), επιτρέποντας την καταγραφή χαρακτηριστικών προσώπων, πινακίδων κυκλοφορίας, ακόμη και προσώπων κινούμενων οχημάτων, ενώ κάποιες κάμερες παρακολουθούνταν από τις τηλεφωνήτριες.


ΠΕΡΙΟΔΕΙΑ ΤΟΥ ΚΚΕ ΣΤΟ ΣΤΑΘΜΟ ΕΜΠΟΡΕΥΜΑΤΟΚΙΒΩΤΙΩΝ ΤΟΥ ΟΛΠ
Πάρτε τον αγώνα στα δικά σας χέρια

Με χειριστές μηχανημάτων και τεχνικούς συζήτησε χτες η βουλευτής του ΚΚΕ Ελπίδα Παντελάκη, καλώντας τους σε συντονισμένη πάλη για να μην περάσουν τα σχέδια ιδιωτικοποίησης

Μιλώντας στους εργαζόμενους του ΟΛΠ
Μιλώντας στους εργαζόμενους του ΟΛΠ
«Ηρθε η ώρα να πάρετε την υπόθεση στα χέρια σας. Να προσπεράσετε τις συνδικαλιστικές ηγεσίες στο χώρο και να βγείτε μπροστά. Δεν υπάρχει άλλη λύση που να ωφελεί εσάς, εκτός από το συντονισμένο αγώνα με τους άλλους κλάδους εργαζομένων, για λιμάνι ενιαίο, αποκλειστικά δημόσιο».

Απέναντι στις ευθύνες τους έφερε τους χειριστές μηχανημάτων και τεχνικούς του Οργανισμού Λιμένα Πειραιά (ΟΛΠ) η Ελπίδα Παντελάκη, βουλευτής του ΚΚΕ, συνομιλώντας μαζί τους χτες νωρίς το πρωί, στη διάρκεια περιοδείας της στο Σταθμό Εμπορευματοκιβωτίων. Στο νευραλγικό χώρο δηλαδή του λιμανιού που αφορά στο εισαγωγικό και εξαγωγικό εμπόριο της χώρας και τον οποίο η κυβέρνηση της ΝΔ τον παραχωρεί στα νύχια των πολυεθνικών ομίλων, με στόχο τη θωράκιση της ανταγωνιστικότητας, δηλαδή της κερδοφορίας του μονοπωλιακού κεφαλαίου, συνεχίζοντας το δρόμο που έστρωσαν οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ.

Η Ελπ. Παντελάκη ανέφερε ότι τα πρώτα θύματα από την εισβολή των μονοπωλίων στο λιμάνι θα είναι οι εργαζόμενοι σε αυτό, καθώς θα επικρατήσει ο εργασιακός μεσαίωνας. Ομως, συμπλήρωσε, οι επιπτώσεις θα πλήξουν τους εργαζόμενους όλης της Αττικής και όχι μόνο, κάθε κλάδο που δραστηριοποιείται δορυφορικά στο λιμάνι, από μικροεπαγγελματίες και μικρές μεταφορικές ναυτιλιακές εταιρείες μέχρι τους οδηγούς. Ενώ με εκτοπισμό απειλείται η Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη και οι χιλιάδες εργαζόμενοι σε αυτήν. Και γι' αυτό απαιτείται συντονισμένος αγώνας.


Κάλεσε τους εργαζόμενους να χαλάσουν κάθε επιχείρηση «εξαγοράς» τους που έχει στήσει η κυβέρνηση με τη μέθοδο των εθελούσιων αποχωρήσεων και μετατάξεων, τονίζοντας: «Πόσο κοστολογείτε όλη τη ζωή που περάσατε εδώ μέσα, τη δουλιά σας. Αφού σας ξεζούμισαν, έρχονται τώρα να σας διώξουν σαν στημένες λεμονόκουπες και από πάνω να σας πετάξουν και ένα "κόκαλο" για να σας ξεγελάσουν».

Επισήμανε την ανάγκη οργάνωσης του αγώνα τους, με Γενικές Συνελεύσεις, Επιτροπές Αγώνα ώστε να προσπεραστούν οι συνδικαλιστικές ηγεσίες στην Ομοσπονδία των Υπαλλήλων (ΟΜΥΛΕ) και στις άλλες συνδικαλιστικές οργανώσεις του χώρου, που με την τακτική τους ακόμα και τώρα προσφέρουν τα περιθώρια στην κυβέρνηση να υλοποιήσει τους σχεδιασμούς της. Και σε συντονισμό με τους άλλους να αποκρουστούν τα κυβερνητικά σχέδια, ενώ ο αγώνας να έχει προοπτική την ανατροπή συνολικά αυτής της πολιτικής, για λιμάνια λαϊκή περιουσία.


ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΤΑΜΕΙΟΥ ΞΕΝΟΔΟΧΟΫΠΑΛΛΗΛΩΝ
Προσαρμοσμένος στα ιδιωτικά συμφέροντα

Υποβαθμισμένες παροχές και διοχέτευση εκατομμυρίων στους ιδιώτες της Υγείας είναι τα χαρακτηριστικά και του νέου προϋπολογισμού

Η συνεχόμενη υποβάθμιση των παροχών προς τους χιλιάδες ασφαλισμένους στο Ταμείο Ασφάλισης Ξενοδοχοϋπαλλήλων (ΤΑΞΥ - Ταμείο Πρόνοιας), και η μετατροπή του Ταμείου σε βασικό αιμοδότη της επιχειρηματικής δραστηριότητας στον τομέα της Υγείας, είναι τα βασικά στοιχεία που χαρακτηρίζουν τον προϋπολογισμό του ΤΑΞΥ για το 2008. Ενας προϋπολογισμός που έρχεται σε πλήρη αντίθεση με τις σύγχρονες ανάγκες των εργαζομένων του κλάδου στην Ασφάλιση και την Πρόνοια.

Οι εκπρόσωποι των εργαζομένων στο Διοικητικό Συμβούλιο του ΤΑΞΥ, Γ. Φλούδα και Ν. Παπαγεωργίου καταψήφισαν τον προϋπολογισμό, χαρακτηρίζοντάς τον απαράδεκτο, αντιλαϊκό και στοχοπροσηλωμένο στην εξυπηρέτηση των συμφερόντων των εργοδοτών - επιχειρηματιών που δραστηριοποιούνται στον κλάδο Υγείας και ιδιωτικής ασφάλισης.

Ενδεικτικό της πολιτικής που ακολουθείται και στο συγκεκριμένο Ταμείο, όπως και σε πολλά άλλα, και στόχο έχει τη διόγκωση του επιχειρηματικού τομέα, σε βάρος της δημόσιας, καθολικής και δωρεάν υγείας, είναι η ραγδαία αύξηση των δαπανών ιδιαίτερα στον κλάδο της ασθένειας. Ετσι, από τα 56 εκατομμύρια ευρώ που ήταν οι δαπάνες για το 2005, έφτασε τα 91 εκατομμύρια ευρώ το 2006, τα 113 εκατομμύρια ευρώ το 2007, ενώ για το 2008 οι δαπάνες προϋπολογίζονται στα 127 εκατομμύρια ευρώ. Αντίστοιχα και οι δαπάνες του ΤΑΞΥ για νοσοκομειακή περίθαλψη αυξάνονται διαρκώς.

Από την άλλη, η κυρίαρχη τάση είναι όλο και λιγότερα χρήματα να συγκεντρώνονται από τους εργοδότες και περισσότερα από τους εργαζόμενους. Η εισφοροδιαφυγή να αυξάνεται χρόνο με το χρόνο, ενώ οι μειώσεις στο εισόδημα των εργαζομένων, η διόγκωση της ανεργίας, η ραγδαία επέκταση των «ευέλικτων» μορφών απασχόλησης, η ανασφάλιστη εργασία, έχουν αρνητικές συνέπειες στην κοινωνικοασφαλιστική κάλυψη των εργαζομένων και στα έσοδα του Ταμείου.

Οι χιλιάδες ασφαλισμένοι του ΤΑΞΥ χρησιμοποιούνται σαν πελάτες ιδιωτικών διαγνωστικών κέντρων, ιδιωτικών κλινικών, της επιχειρηματικής δραστηριότητας. Με την άμεση καταβολή χρημάτων ή των χρημάτων που έχουν καταβάλει μέσω των ασφαλιστικών εισφορών, πλουτίζουν οι επιχειρηματίες στον τομέα της Υγείας.

Την ίδια στιγμή που οι εργαζόμενοι πληρώνουν ακόμη πιο ακριβά το αγαθό της Υγείας, δεν υπήρξε καμία αναβάθμιση των παροχών. Αντίθετα, οι χιλιάδες ασφαλισμένοι βιώνουν την υποβάθμιση των παροχών, κομμένες εξετάσεις και ακριβότερα φάρμακα, εξαιτίας της υποκατάστασης φαρμάκων από νεότερα και ακριβότερα και σε μικρότερο βαθμό από την αδικαιολόγητη συνταγογράφηση που επιβάλλουν οι φαρμακευτικές εταιρείες.

Οπως τόνισαν και οι δύο συνδικαλιστές αναδεικνύεται για ακόμα μία φορά η αναγκαιότητα ριζικών αλλαγών στα πλαίσια της αναβάθμισης της δημόσιας, καθολικής, δωρεάν περίθαλψης.


Ο «Ρ» ΣΤΟΥΣ ΤΟΠΟΥΣ ΔΟΥΛΙΑΣ

ΟΙΚΟΔΟΜΟΙ: Νέο εργατικό «ατύχημα» σημειώθηκε χτες το πρωί, όταν ο οικοδόμος που δούλευε στις εργασίες κατεδάφισης κτιρίου στον Κολωνό (Μεγίστης Λαύρας και Ανωμέρας), καταπλακώθηκε από μπάζα. Ο εργάτης απεγκλωβίστηκε από δυνάμεις της Πυροσβεστικής που έφτασαν στο σημείο και μεταφέρθηκε στον Ερυθρό Σταυρό όπου διαγνώστηκε κάταγμα στο δεξί του πόδι.

ΑΓΡΟΤΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ: Τη διακοπή των απεργιακών κινητοποιήσεων των εργαζομένων στην Αγροτική Τράπεζα αποφάσισε χτες η πλειοψηφία του ΔΣ του Σωματείου -ΠΑΣΚΕ και ΔΑΚΕ- που αποδέχτηκε την πρόταση της διοίκησης της τράπεζας για την επιχειρησιακή σύμβαση εργασίας. Οι ταξικές δυνάμεις πρότειναν κλιμάκωση των κινητοποιήσεων, με συγκεκριμένα μέτρα για την επιτυχία τους και με περιεχόμενο τέτοιο που να ανταποκρίνεται στις ανάγκες των εργαζομένων. Ενώ καταδίκασαν την απόφαση της πλειοψηφίας να δεχτεί την πρόταση της διοίκησης, που είναι μακριά από τις ανάγκες των εργαζομένων.

ΑΡΤΑ: Τη διασφάλιση στοιχειωδών συνθηκών στέγασης, διατροφής και υγειονομικής φροντίδας από τη Νομαρχιακή και Τοπική Αυτοδιοίκηση Αρτας σε συνεργασία με το Νοσοκομείο της πόλης, απαιτεί το Εργατικό Κέντρο Αρτας με αφορμή τη φωτιά που εκδηλώθηκε σε εγκαταλειμμένο πτηνοτροφείο, όπου αναδείχτηκαν οι άθλιες και απάνθρωπες συνθήκες κάτω από τις οποίες ζουν οι οικονομικοί μετανάστες. Ο πρόεδρος του ΕΚ, Νικήτας Γλυνάτσης, μαζί με κλιμάκιο της ΝΕ Αρτας του ΚΚΕ, επισκέφθηκε τους σκληρά δοκιμαζόμενους εργάτες. Το ΕΚ απευθύνει κάλεσμα στους εργαζόμενους της περιοχής, τους αγρότες και τους επαγγελματίες να απαιτήσουν και να επιβάλουν ανθρώπινες συνθήκες διαβίωσης και εργασίας για όλους.

«ΚΑΡΦΟΥΡ - ΜΑΡΙΝΟΠΟΥΛΟΣ»: Την απόλυση δυο εργαζομένων γυναικών από το σούπερ μάρκετ «ΜΑΡΙΝΟΠΟΥΛΟΣ», στην Καλαμπάκα, καταγγέλλει ο Σύλλογος Γυναικών Τρικάλων.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ