ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 29 Δεκέμβρη 2007
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Γιορτές της ΚΝΕ στο «Συρμό»

Η Oμάδα Χορού της ΚΝΕ, σε παλιότερη παράστασή της
Η Oμάδα Χορού της ΚΝΕ, σε παλιότερη παράστασή της
Πλούσιο είναι το πρόγραμμα των πολιτιστικών δραστηριοτήτων της ΚΝΕ στο «Συρμό» μέσα στις γιορτές.

Το πρόγραμμα είναι το εξής:

Την παραμονή της Πρωτοχρονιάς, στις 11.30 μ.μ., διοργανώνεται γλέντι.

Την Τετάρτη 2 Γενάρη, στις 9.30 μ.μ., το πρόγραμμα περιλαμβάνει βραδιά αφιερωμένη στη ροκ μουσική.

Την Πέμπτη 3 Γενάρη, στις 9.30 μ.μ., διοργανώνεται συναυλία με το συγκρότημα «Ενα βήμα μπροστά».

Την Κυριακή 6 Γενάρη, στις 9.30 μ.μ., θα παρουσιαστεί το χορόδραμα «Οι γειτονιές του κόσμου», βασισμένο στο ομώνυμο ποιητικό έργο του Γιάννη Ρίτσου, από την Oμάδα Χορού της ΚΝΕ.

Το εισιτήριο για τις μέρες των γιορτών είναι 5 ευρώ.

Διεθνές Φεστιβάλ Βόλου

Το Διεθνές Φεστιβάλ Βόλου, υπό την καλλιτεχνική διεύθυνση του συνθέτη Δημήτρη Μαραγκόπουλου, συνεχίζεται με τις παραστάσεις:

  • Σήμερα (1μμ) ο Γάλλος Dominique Bouvin θα μας παρουσιάσει το έργο «Transports Exceptionnels», μπροστά από το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας. Είναι ένα πρωτότυπο ντουέτο για έναν χορευτή ...και έναν εκσκαφέα(!), με άριες που τραγουδάει η Μαρία Κάλλας, σε ένα διάλογο μεταξύ ανθρώπου και μηχανής. Χορεύει ο Φιλίπ Πριασό.
  • Σήμερα (9μμ) στο Δημοτικό Θέατρο Βόλου, οι ομάδες Beau Geste και Non de Nom με τους Πασκάλ Ουμπέν και Ντομινίκ Μπουαβέν θα παρουσιάσουν την παράσταση «Bonte Divine» («Θεία καλοσύνη»).

Πρόκειται για μια ιστορία αγάπης που ξεκινάει το Μεσαίωνα και φτάνει μέχρι τις μέρες μας, εμπνευσμένη από το μύθο του Αβελάρδου και της Ελοΐζας.

  • Στις 3-4/1 στο θέατρο Παλαιάς Ηλεκτρικής (9μμ) η ομάδα Πιέσν Κοζλά, από την Πολωνία, παρουσιάζει μια πολύ δυνατή παράσταση - τελετουργία με τραγούδι, μουσική, κίνηση, λόγο, με τίτλο «Lacrimosa», εμπνευσμένη κινησιολογικά από τα Αναστενάρια.
  • Στις 16/1 (9μμ) στο Δημοτικό Θέατρο Βόλου, η Εστία Θεάτρου Βόλου «Ερινεώς» εμφανίζεται με την παράσταση «IMAGINE» σε σκηνοθεσία Γιάννη Τράντα και μουσική Πέτρου Δουρδουμπάκη.
  • Στις 19, 20, 26, 27/1 (9μμ) στην Παλιά Ηλεκτρική η ομάδα των Νίκου Παρθένη και Ζαφείρη Κουκουσέλη θα παρουσιάσει την παράσταση «Μυστικά της Θάλασσας» - ένα ταξίδι με τραγούδι, κίνηση, λόγο, εικόνα.
Βραβεία της Ακαδημίας Αθηνών

Ο βραβευμένος από την Ακαδημία Αθηνών, φημισμένος, ελληνικής καταγωγής Ρώσος αρχαιολόγος Βίκτωρ Σαρηγιαννίδης
Ο βραβευμένος από την Ακαδημία Αθηνών, φημισμένος, ελληνικής καταγωγής Ρώσος αρχαιολόγος Βίκτωρ Σαρηγιαννίδης
Στη χθεσινή, ετήσια πανηγυρική της συνεδρία, η Ακαδημία Αθηνών, μετά την ομιλία του προέδρου της, Παναγιώτη Λ. Βοκοτόπουλου, με θέμα «Οι Ελληνες και οι αρχαιότητες κατά την περίοδο της παλιγγενεσίας» και του γενικού γραμματέα της, Νικόλαου Ματσανιώτη, για την ετήσια δράση του ιδρύματος, απένειμε τα ετήσια μετάλλια, βραβεία και επαίνους της σε ανθρώπους διαφόρων τομέων (επιστήμης, πολιτισμού, κοινωνίας).

Τα βραβεία των Γραμμάτων και Τεχνών δόθηκαν στους εξής: Αργυρό μετάλλιο στον ομότιμο καθηγητή του Πανεπιστημίου κ. Γεώργιο Δεσπίνη, για τη συμβολή του στην αρχαιολογική επιστήμη. Βραβείο για ποιητική συλλογή νέου ποιητή στην Εφη Νικολούδη («Κλείτου Επιτάφιος»). Βραβείο Λάμπρου Πορφύρα για λυρικό ποιητή, στον Δημήτριο Σολδάτο για την ποιητική του συλλογή «Καφέ Ρετρό». Βραβείο Σωτηρίου Ματράγκα για λυρική ποίηση, στον Βαγγέλη Χρόνη («Νέοι στον Αδη»). Βραβείο στον αριστούχο πτυχιούχο του Τμήματος Ελληνικής Φιλολογίας του ΑΠΘ Αλέξανδρο Καμπάκογλου. Βραβείο Σπύρου Μοτσενίγου για διαπρέποντα Ελληνα μουσικό εκτελεστή, συνθέτη, διευθυντή ορχήστρας ή μουσικολόγο, στον Κωστή Γαϊτάνο. Βραβείο για αριστούχο διπλωματούχο πιανίστα, στον Μιχαήλ Μπολιάκη. Βραβείο για διαπρέποντα Ελληνα ζωγράφο, μέχρι 40 ετών, στον Τιμόθεο Μπατινάκη. Βραβείο για επιστημονική ιστορική μελέτη στον Χάρη Μελετιάδη («Αναγεννησιακές τάσεις στη Νεοελληνική Λογιοσύνη: Νικόλαος Σοφιανός»). Βραβείο σε έργο για τη Νεοελληνική Ιστορία ή Φιλολογία από το 1669 μέχρι σήμερα, στην Αλεξάνδρα Μπουφέα («Τα λογοτεχνικά περιοδικά της Κατοχής»). Επαθλο για δημοσιευμένη, την τελευταία πενταετία, εργασία Βυζαντινής Φιλολογίας, στην Σοφία Κοτζάμπαση,(«Βυζαντινά χειρόγραφα από τα Μοναστήρια της Μικράς Ασίας»). Βραβείο για έργο κλασικής φιλολογίας - ελληνικής ή λατινικής - δημοσιευμένο την τελευταία πενταετία, στην Ιωάννα Παπαδοπούλου («Οι αντιφωνίες στα χορικά του Αισχύλου»). Βραβείο στην Αικατερίνη Κοτσίρα, για την ανέκδοτη συλλογή της γλωσσολογικού υλικού με τίτλο «Γλωσσική Συλλογή του χωριού Γήλοφος του νομού Γρεβενών». Βραβείο στον Γεώργιο Παπάζογλου για το βιβλίο του «Ταφικά μνημεία της Πόλης. Α. Σισλί - Εμποροι και τραπεζίτες». Βραβείο στον σκηνογράφο - ενδυματολόγο Γεώργιο Πάτσα, για το σύνολο της δημιουργίας του. Βραβείο στον ποιητή - εικαστικό Νίκο Χουλιαρά, για το σύνολο της δημιουργίας του. Βραβείο στον ομογενή δρ. Βίκτωρα Σαρηγιαννίδη για το σύγγραμμά του «Necropolis of Gonur». Βραβείο στον καθηγητή Διονύσιο Ζήβα για το δίτομο έργο του «Πλάκα 1973-2003. Το χρονικό της επέμβασης για την προστασία της παλαιάς πόλεως Αθηνών». Βραβείο στον Γιάννη Κατσούρη για το δίτομο έργο του «Το θέατρο στην Κύπρο, 1860-1939 (τόμος Α`)» και «Το θέατρο στην Κύπρο, 1940-1959 (τόμος Β)» (Λευκωσία, 2005). Βραβείο στην Χαρίκλεια Μπρεκουλάκη για το δίτομο σύγγραμμά της «La peinture funraire de Macdoine. Emplois et fonctions de la couleur IVe - IIe s. Avant J.C.». Βραβείο στον Χρήστο Τσαγγάλη, για το βιβλίο του «Epic Grief. Personal Laments in Homer's Iliad»).

Επαινοι της Ακαδημίας: Στον Θάνο Ερμήλιο, για την προσφορά του ως παιδαγωγού, συνθέτη, αρχιμουσικού, συγγραφέα της βιοεργογραφίας του Μπετόβεν και της ιστορίας της μουσικής. Στην Αταλάντη Μιχελογιαννάκη - Καραβελάκη για το βιβλίο της «Τοπωνύμια της Κρήτης. Σεργιάνι στη Βιάννο». Στην Αθηνά Ζαχαρού - Λουτράρη για το βιβλίο της «Χίος αοιδός. Η Χίος διεκδικεί και τιμά τον Ομηρο ανά τους αιώνες».

Ανθρωπος και περιβάλλον

Τριάντα χαρακτικά έργα μικρών και μεγάλων διαστάσεων περιλαμβάνονται στην έκθεση του Νίκου Δεσεκόπουλου, που εγκαινιάζεται στις 9/1 (8 μ.μ.), στον «Τεχνοχώρο» της Ενωσης Ελλήνων Χαρακτών (Λεμπέση 4 και Μακρυγιάννη). Παρουσιάζεται επιλογή έργων του καλλιτέχνη, που χαράχτηκαν την περίοδο 2002 - 2007 και αναφέρονται στη σχέση του ανθρώπου με το περιβάλλον, θέμα που απασχολεί το δημιουργό σε όλη την εικαστική του πορεία.

Οπως σημειώνει ο Ν. Δεσεκόπουλος: «...στο χαρακτικό έργο είναι καθοριστική η άριστη γνώση του σχεδίου και του χρώματος, καθώς σχεδόν πάντα το ίδιο το υλικό επιβάλλει στον καλλιτέχνη τους δικούς του κανόνες. Ο χαράκτης πάντα βρίσκεται σε εγρήγορση και αυτοσχεδιάζει συνεχώς σε μια πάλη με το υλικό και τα απρόοπτα που θα συμβούν... Η στενή σχέση της χαρακτικής με την τυπογραφία δημιουργεί σήμερα το σημείο από το οποίο ξεκινά η επιδρομή της ψηφιακής τεχνολογίας και η ανάγκη επαναπροσδιορισμού της χαρακτικής. Πέρα από την ποιητική διάσταση του δημιουργού ωστόσο προϋποθέτει την ουσιαστική δράση, τη σχεδίαση και τη χάραξη από τον ίδιο, καθώς και τον σεβασμό στους παραδοσιακούς κανόνες της. Τότε η εξέλιξη - μεταρρύθμιση θα έχει νόημα και θα πείσει...». Διάρκεια έως 5/2.

Σεμινάρια του Α. Βασίλιεφ

Σκηνή από την ευριπιδική «Μήδεια», σε σκηνοθεσίαΑ. Βασίλιεφ, στη φετινή Διεθνή Συνάντηση Αρχαίου Δράματος στους Δελφούς
Σκηνή από την ευριπιδική «Μήδεια», σε σκηνοθεσίαΑ. Βασίλιεφ, στη φετινή Διεθνή Συνάντηση Αρχαίου Δράματος στους Δελφούς
Ο διεθνούς φήμης Ρώσος σκηνοθέτης Ανατόλι Βασίλιεφ (γνωστός στο ελληνικό θέατρο και σε θεατές από τις παραστάσεις του στους Δελφούς, στα πλαίσια των Διεθνών Συναντήσεων Αρχαίου Δράματος) θα είναι επικεφαλής των σεμιναρίων που συνδιοργανώνουν το Δημοτικό Περιφερειακό Θέατρο Πάτρας και το Κέντρο Ερευνας και Πρακτικών Εφαρμογών του Αρχαίου Ελληνικού Δράματος - «Δεσμοί».

Τα σεμινάρια θα πραγματοποιηθούν στην Αθήνα, από 15 έως 25 Γενάρη 2008. Η ομάδα των συμμετεχόντων στα σεμινάρια ηθοποιών θα διαμορφωθεί κατόπιν ακρόασης, που θα γίνει στο ΚΕΠΕΑΕΔ -«Δεσμοί» (Αρκτίνου 12, Αθήνα). Το εργαστήριο διοργανώνεται στο ευρύτερο πλαίσιο της προετοιμασίας για τη θερινή παραγωγή του ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας. Πληροφορίες - δηλώσεις συμμετοχής στο ΚΕΠΕΑΕΔ -«Δεσμοί» (τηλ. 210-7214050. e-mail: ancdrama@otenet.gr).

  • «Το Αγιον Ορος στην ελληνική τέχνη» τιτλοφορείται η έκθεση που παρουσιάζει το Πολιτιστικό Κέντρο Θεσσαλονίκης του Μορφωτικού Ιδρύματος Εθνικής Τραπέζης (Βασ. Ολγας 108). Τα περίπου 150 εκθέματα αποτελούν «πανόραμα» της ελληνικής εικαστικής δημιουργίας που εμπνέεται από το Αγιο Ορος. Η έκθεση πραγματοποιείται σε συνεργασία με την Αγιορείτικη Πινακοθήκη και αφορά - με επίκεντρο τις δεκαετίες 1920-1930 - τους παλαιότερους, κυρίως, καλλιτέχνες (γεννημένους προ του 1930). Περιλαμβάνονται έργα των: Θ. Ράλλη, Λ. Κογεβίνα, Σπ. Παπαλουκά, Φ. Κόντογλου, Ν. Πεντζίκη, Πολ. Ρέγκου και άλλων. Διάρκεια έως 13/1.


Διακήρυξη της ΚΕ του ΚΚΕ για τη συμπλήρωση 80 χρόνων από το τέλος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου και την Αντιφασιστική Νίκη των Λαών
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ