Εγκύκλιος από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους στα υπουργεία και τους επιδοτούμενους φορείς. Ορθάνοιχτοι οι κρουνοί για την εξυπηρέτηση της «ανταγωνιστικότητας» του κεφαλαίου
Στην πεπατημένη των προγραμμάτων δημοσιονομικής πειθαρχίας και της περιστολής των κρατικών δαπανών κινείται η πρώτη εγκύκλιος εφαρμογής του προϋπολογισμού έτους 2008 που κοινοποίησε στα υπουργεία και τους φορείς το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους. Σε αυτό το πλαίσιο, ακόμη και οι εγκεκριμένες και ψηφισμένες από την κυβέρνηση πιστώσεις δεν είναι εκ των προτέρων δεδομένες, αφού - όπως αναφέρεται στην εγκύκλιο - «η διάθεση του συνόλου εγγεγραμμένων στον προϋπολογισμό πιστώσεων δε θα πρέπει να θεωρείται δεδομένη» αλλά, αντίθετα, «η δυνατότητα αποδέσμευσής τους εξαρτάται κάθε φορά από την πορεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού»! Για το λόγο αυτό, επισημαίνουν, «είναι πιθανό να μην εγκριθεί η διάθεση του συνόλου των πιστώσεων ορισμένων κατηγοριών δαπανών».
Είναι ολοφάνερο ότι και τη νέα χρονιά θα φορτώσουν τα «σπασμένα» της περικοπής των κρατικών δαπανών σε μια σειρά από φορείς, όπως στην Παιδεία (πανεπιστημιακά και άλλα προγράμματα) στην έρευνα και τον Πολιτισμό (κρατικά θέατρα κ.ά.), σε φορείς δηλαδή που για χρόνια ολόκληρα υποχρηματοδοτούνται, σε αντίθεση με τους τομείς εκείνους που αφορούν στην «ανταγωνιστικότητα της οικονομίας». Αντίθετα, όπως όλα τα προηγούμενα χρόνια, ο προϋπολογισμός θα εφαρμοστεί με συνέπεια στις διεθνείς σχέσεις με ιμπεριαλιστικά κέντρα και οργανισμούς (πιστώσεις για τις πολεμικές δαπάνες του ΝΑΤΟ κ.ά.), όπως και στην εξυπηρέτηση του υπέρογκου δημόσιου χρέους, το οποίο λυμαίνεται το τραπεζικό κεφάλαιο.
Στην εγκύκλιο του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους γίνεται μνεία και στα παρακάτω:
Η πολιτική της κυβέρνησης ΝΔ και του δικομματισμού - που στέκεται απλόχερα στο μεγάλο κεφάλαιο με τη διαιώνιση της λιτότητας για τα λαϊκά στρώματα - κάθε άλλο παρά αποτρέπει τη διόγκωση των ελλειμμάτων, τα οποία αξιοποιούνται ως άλλοθι για την παραπέρα εμβάθυνση της αντιλαϊκής πολιτικής.
Πρόστιμα 28,6 εκατ. ευρώ, καλούνται να πληρώσουν 10 μεγάλες επιχειρήσεις, επειδή - με τις μεταξύ τους συμφωνίες, στο παρασκήνιο - επηρέαζαν ανοδικά τις τιμές λιανικής στο γάλα
Πρόστιμα συνολικού ύψους 28,6 εκατ. ευρώ επέβαλε η Επιτροπή Ανταγωνισμού σε τέσσερις γαλακτοβιομηχανίες και σε έξι σούπερ μάρκετ κρίνοντας ότι οι μεταξύ τους συμφωνίες σε επίπεδο τιμών επηρεάζουν τις τελικές τιμές καταναλωτή και μάλιστα με αυξητικές τάσεις. Αυτό ανακοίνωσε χτες η Επιτροπή, ολοκληρώνοντας τη διερεύνηση της υπόθεσης του καρτέλ του γάλακτος, μετά τα πρόστιμα συνολικού ύψους 48,2 εκατ. ευρώ που είχε επιβάλει από τον προηγούμενο μήνα σε γαλακτοβιομηχανίες για τις μεταξύ τους συμφωνίες στις πρακτικές διαμόρφωσης τιμών.
Ειδικότερα, οι διαπιστώσεις της Επιτροπής Ανταγωνισμού συνοψίζονται σε δύο σκέλη:
Οσον αφορά στο πρώτο σκέλος, διαπιστώθηκε ότι 4 της γαλακτοβιομηχανίας κερδοσκοπούσαν, σε βάρος των γαλακτοπαραγωγών και των καταναλωτών, με τον εξής τρόπο: Στις συμβάσεις που συνάπτουν με τους διανομείς τους, από τη μια καθορίζουν τις τιμές μεταπώλησης των προϊόντων τους στους λιανοπωλητές και από την άλλη απαγορεύουν τις παθητικές πωλήσεις, δηλαδή, να μπορεί να επιλέξει κάποιος λιανοπωλητής άλλον προμηθευτή από αυτόν που έχει ορίσει η γαλακτοβιομηχανία για την περιοχή όπου βρίσκεται το κατάστημα.
Στο δεύτερο σκέλος, αυτού που αφορά τις συμπράξεις με τα σούπερ μάρκετ, διαπιστώθηκε ότι γίνονται συμφωνίες μεταξύ σούπερ μάρκετ και γαλακτοβιομηχανιών για τη λιανική τιμή πώλησης των προϊόντων στο ράφι κατόπιν υπαγόρευσης των τελευταίων.
Αναλυτικά τα πρόστιμα έχουν ως εξής:
Απομένει, βέβαια, να δούμε εάν τόσο οι βιομηχανίες όσο και τα σούπερ μάρκετ θα πληρώσουν τελικώς αυτά τα πρόστιμα κι αν τελικώς η απόφαση της Επιτροπής Ανταγωνισμού θα οδηγήσει σε πραγματική μείωση της τιμής του γάλακτος για τους καταναλωτές.
Με πρόσχημα τις τιμές πετρελαιοειδών, οι βιομηχανικές επιχειρήσεις αύξησαν μεσοσταθμικά τις τιμές κατά 8,1%
Μεγάλες αυξήσεις σημειώθηκαν στις τιμές των βιομηχανικών εμπορευμάτων το μήνα Νοέμβρη, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας (ΕΣΥΕ). Τις αυξήσεις αυτές, το ενδιάμεσο κύκλωμα (χονδρικό - λιανικό εμπόριο) έχει ήδη μετακυλίσει στην αγορά και αυτό έγινε ιδιαίτερα αισθητό από τους καταναλωτές τις μέρες των γιορτών. Αφορμή για τις νέες ανατιμήσεις ήταν οι μεγάλες αυξήσεις στις τιμές των πετρελαιοειδών. Αυτό, όμως, ήταν το πρόσχημα για την επιβολή γενικευμένων ανατιμήσεων σε ευρεία κλίμακα ειδών πρώτης ανάγκης. Η κατάσταση αυτή αντικατοπτρίζεται άλλωστε στο λιανικό εμπόριο, καθώς το μήνα Οκτώβρη, λόγω της μειωμένης αγοραστικής κίνησης, σημειώθηκε αισθητή πτώση του ρυθμού αύξησης του τζίρου (κύκλος εργασιών).
Σύμφωνα με την ΕΣΥΕ, ο δείκτης τιμών παραγωγού στη βιομηχανία (εγχώρια και ξένη) - μετρά τις ανατιμήσεις τις οποίες επιβάλλουν οι ίδιοι οι επιχειρηματίες - σημείωσε τις ακόλουθες μεταβολές:
Εξάλλου, το μήνα Οκτώβρη του 2007 προς τον Οκτώβρη του 2006, ο κύκλος εργασιών στο λιανικό εμπόριο (τζίρος καταστημάτων) παρουσίασε αύξηση 4,2%, έναντι αύξησης 9,3% που σημειώθηκε την αντίστοιχη περσινή περίοδο. Σε αποπληθωρισμένες τιμές ο σχετικός δείκτης (μέτρηση όγκου) σημείωσε αύξηση 1,3%, έναντι αύξησης 5,1% που είχε σημειωθεί πέρυσι.
Η διοίκηση της ΔΕΗ επιβεβαιώνει, εμμέσως πλην σαφώς, τα σχέδιά της για ευρύτερη συνεργασία με την πολυεθνική RWE, χωρίς να αποκλείει το ενδεχόμενο ότι απώτερος στόχος αυτών των συζητήσεων είναι η επιλογή της RWE ως στρατηγικού επενδυτή της ΔΕΗ. Συγκεκριμένα, στη χτεσινή ανακοίνωσή της αναφέρεται πως: «Σχετικά με τις συζητήσεις συνεργασίας μεταξύ της RWE και της ΔΕΗ, και σε συνέχεια των ανακοινώσεών μας στις 18 και 20 Δεκεμβρίου 2007, από την Επιχείρηση διευκρινίζεται ότι οι συζητήσεις για την υπογραφή Μνημονίου Συνεργασίας αφορούν στο ενδεχόμενο συνεργασίας» στους παρακάτω 4 τέσσερις τομείς:
«Η πρόταση αυτή (δηλαδή, οι συζητήσεις για τη συνεργασία στους παραπάνω 4 τομείς), διευκρινίζεται, «δεν αφορά επιλογή στρατηγικού επενδυτή, αλλά ικανοποιεί την ανάγκη επέκτασης της ΔΕΗ και αύξησης του κύκλου εργασιών της»...