Σάββατο 29 Δεκέμβρη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ 2008
Καρατομούν ακόμη και «εγκεκριμένες δαπάνες»

Εγκύκλιος από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους στα υπουργεία και τους επιδοτούμενους φορείς. Ορθάνοιχτοι οι κρουνοί για την εξυπηρέτηση της «ανταγωνιστικότητας» του κεφαλαίου

Στην πεπατημένη των προγραμμάτων δημοσιονομικής πειθαρχίας και της περιστολής των κρατικών δαπανών κινείται η πρώτη εγκύκλιος εφαρμογής του προϋπολογισμού έτους 2008 που κοινοποίησε στα υπουργεία και τους φορείς το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους. Σε αυτό το πλαίσιο, ακόμη και οι εγκεκριμένες και ψηφισμένες από την κυβέρνηση πιστώσεις δεν είναι εκ των προτέρων δεδομένες, αφού - όπως αναφέρεται στην εγκύκλιο - «η διάθεση του συνόλου εγγεγραμμένων στον προϋπολογισμό πιστώσεων δε θα πρέπει να θεωρείται δεδομένη» αλλά, αντίθετα, «η δυνατότητα αποδέσμευσής τους εξαρτάται κάθε φορά από την πορεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού»! Για το λόγο αυτό, επισημαίνουν, «είναι πιθανό να μην εγκριθεί η διάθεση του συνόλου των πιστώσεων ορισμένων κατηγοριών δαπανών».

Είναι ολοφάνερο ότι και τη νέα χρονιά θα φορτώσουν τα «σπασμένα» της περικοπής των κρατικών δαπανών σε μια σειρά από φορείς, όπως στην Παιδεία (πανεπιστημιακά και άλλα προγράμματα) στην έρευνα και τον Πολιτισμό (κρατικά θέατρα κ.ά.), σε φορείς δηλαδή που για χρόνια ολόκληρα υποχρηματοδοτούνται, σε αντίθεση με τους τομείς εκείνους που αφορούν στην «ανταγωνιστικότητα της οικονομίας». Αντίθετα, όπως όλα τα προηγούμενα χρόνια, ο προϋπολογισμός θα εφαρμοστεί με συνέπεια στις διεθνείς σχέσεις με ιμπεριαλιστικά κέντρα και οργανισμούς (πιστώσεις για τις πολεμικές δαπάνες του ΝΑΤΟ κ.ά.), όπως και στην εξυπηρέτηση του υπέρογκου δημόσιου χρέους, το οποίο λυμαίνεται το τραπεζικό κεφάλαιο.

Στην εγκύκλιο του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους γίνεται μνεία και στα παρακάτω:

  • «Βασική επιδίωξη της οικονομικής πολιτικής και για το 2008 είναι η συνέχιση της δημοσιονομικής εξυγίανσης», με στόχο «την επίτευξη ισοσκελισμένων προϋπολογισμών μέχρι το 2010», δηλαδή με άλλα λόγια η ενίσχυση των προγραμμάτων λιτότητας στο πλαίσιο των εντολών της ΕΕ.
  • Εμφαση δίνουν στο ότι «δεν επιτρέπεται καμία υπέρβαση των εγκεκριμένων πιστώσεων».
  • Τα κονδύλια διατίθενται αποκλειστικά και μόνο για τους σκοπούς που έχουν προβλεφτεί και τροποποιήσεις επιτρέπονται μόνο για την αντιμετώπιση «εκτάκτων και απρόβλεπτων αναγκών».
  • Οι όποιες δαπάνες για υπερωριακή εργασία δεν επιτρέπεται να υπερβούν τις πιστώσεις του προϋπολογισμού των φορέων.
  • Πλαφόν μπαίνει και στις δαπάνες για τις εφημερίες του νοσηλευτικού προσωπικού των νοσοκομείων, που καθορίζονται με κοινή απόφαση των υπουργών Υγείας και Οικονομίας.
  • Δίνουν εντολές για δραστική περικοπή των λειτουργικών δαπανών (ηλεκτρικό ρεύμα, τηλεπικοινωνίες, αναλώσιμα υλικά).
  • Η εξόφληση των όποιων οφειλών που αμφισβητούνται από το Δημόσιο γίνεται μόνο μετά από τελεσίδικες δικαστικές αποφάσεις. Είναι δηλαδή φανερό ότι επιχειρούν να τρενάρουν όσο μπορούν την ικανοποίηση μισθολογικών και άλλων διαφορών από την πλευρά των εργαζομένων.

Η πολιτική της κυβέρνησης ΝΔ και του δικομματισμού - που στέκεται απλόχερα στο μεγάλο κεφάλαιο με τη διαιώνιση της λιτότητας για τα λαϊκά στρώματα - κάθε άλλο παρά αποτρέπει τη διόγκωση των ελλειμμάτων, τα οποία αξιοποιούνται ως άλλοθι για την παραπέρα εμβάθυνση της αντιλαϊκής πολιτικής.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ