Δήλωση της ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ μετά τη συνάντησή της με τον Κύπριο Πρόεδρο
Με τον Πρόεδρο της Κύπρου Τάσσο Παπαδόπουλο συναντήθηκε την περασμένη Τρίτη η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα. Αμέσως μετά έκανε την ακόλουθη δήλωση:
«Με την ευκαιρία της συνάντησής μας με τον Πρόεδρο της Κύπρου κ. Παπαδόπουλο ανανεώσαμε καταρχήν την πάγια θέση μας ότι υποστηρίζουμε τη δίκαιη λύση του Κυπριακού και ταυτόχρονα αυτή η δίκαια λύση έχει συγκεκριμένο περιεχόμενο: Ενιαίο κράτος, διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία.
Ταυτόχρονα έχουμε πολύ μεγάλη ανησυχία γιατί το Κυπριακό, έτσι ή αλλιώς, είναι ενταγμένο σε μία περιοχή που αυτή τη στιγμή βράζει. Εχουμε ανησυχία για τις εξελίξεις και ιδιαίτερα για έναν υπαρκτό κίνδυνο, αν υπάρξει ένας συμβιβασμός διαφορών ανάμεσα στις ΗΠΑ και στην Τουρκία, αυτός να ξεσπάσει πάνω στην Κύπρο. Αλλά πάνω απ' όλα δεν μπορούμε να έχουμε εμπιστοσύνη αυτή τη στιγμή σ' αυτούς που κάνουν κουμάντο, τη Μ. Βρετανία, τις ΗΠΑ αλλά και ηγετικές δυνάμεις της ΕΕ, ότι είναι σε θέση από την πλευρά τους να διασφαλίσουν μια δίκαιη πορεία για το Κυπριακό.
Βεβαίως, πάντα στην ευθύνη του κυπριακού λαού είναι το πρόβλημα και στη δική μας ευθύνη είναι η διαρκής και ενεργητική συμπαράσταση.
Και με την ευκαιρία ήθελα να πω: Βλέπουμε πώς οι διεθνείς ηγετικές δυνάμεις βλέπουν την επίλυση των ζητημάτων. Πάρτε για παράδειγμα τώρα αυτό το σόου της Διάσκεψης για το Μεσανατολικό. Ελπίζουμε να μην έχουν στο μέλλον ετοιμάσει ανάλογα σόου και για το Κυπριακό».
Ο συντονισμός των προσπαθειών ενόψει της νέας κινητικότητας για την επίλυση του Κυπριακού βρέθηκε στο επίκεντρο των συνομιλιών που είχαν προχτές στην Αθήνα οι Κ. Καραμανλής και Τ. Παπαδόπουλος.
Στις συνομιλίες, όπως δήλωσε αργότερα ο Κύπριος Πρόεδρος, διαπιστώθηκε σύμπτωση στις εκτιμήσεις και στους σχεδιασμούς μεταξύ των δύο κυβερνήσεων στο πλαίσιο των προσπαθειών για την επίτευξη μιας «βιώσιμης λύσης» του Κυπριακού. Προς την κατεύθυνση αυτή, σύμφωνα με τον Κ. Καραμανλή, «δεν υπάρχει άλλος δρόμος από μία λύση του Κυπριακού που θα είναι σύμφωνη με τα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών, με τις αρχές και τις αξίες της Ευρωπαϊκής Ενωσης, πλήρες μέλος της οποίας είναι η Κύπρος». Μια λύση, συμπλήρωσε, που θα επιτρέψει να επεκταθούν τα οφέλη από τη συμμετοχή στην ΕΕ σε όλο το νησί, κάτι που σήμερα βέβαια δεν είναι εφικτό, ως αποτέλεσμα της εισβολής και συνεχιζόμενης κατοχής. Στο πλαίσιο αυτό κάλεσε την τουρκική πλευρά «να επιδείξει ανάλογο πνεύμα συνεργασίας για την υλοποίηση των συμφωνηθέντων» στο πλαίσιο της συμφωνίας της 8ης Ιούλη 2006.
Αναφερόμενος στην ανοικοδόμηση του πυρόπληκτου χωριού Αρτέμιδα στην Ηλεία που έχει αναλάβει η κυπριακή κυβέρνηση, ο Τ. Παπαδόπουλος διευκρίνισε ότι θα είναι καθαρά από τα κυβερνητικά κονδύλια, επισημαίνοντας ταυτόχρονα ότι δεν επιδιώκει να υποκαταστήσει την ελληνική κυβέρνηση. Ανέφερε ακόμα ότι οι προσφορές που έχει ζητήσει η κυπριακή κυβέρνηση για την ανοικοδόμηση του χωριού έχουν ρητό όρο ότι οι εργασίες θα ολοκληρωθούν στο τέλος του 2008... Χτες ο Κύπριος Πρόεδρος πραγματοποίησε επίσκεψη στην Αρτέμιδα.
Το ΠΑΣΟΚ στήριξε την προώθηση του αμερικανόπνευστου «σχεδίου Ανάν» που θα οδηγούσε στη διχοτόμηση του νησιού και απέρριψε ο κυπριακός λαός, αλλά προχτές ο Γ. Παπανδρέου, μετά τη συνάντησή του με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Τάσσο Παπαδόπουλο, ισχυρίστηκε: «Γνωρίζετε τους αγώνες που έχουμε κάνει ως ΠΑΣΟΚ, αλλά και ως κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ, για τη δίκαιη επίλυση του Κυπριακού»... Ο Γ. Παπανδρέου δήλωσε ότι «το κυπριακό πρόβλημα είναι ένα πρόβλημα κατοχής», και πρόσθεσε: «Αυτό δεν το ξεχνούμε και δίνουμε τον αγώνα για τη δίκαιη λύση μέσα στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ενωσης».
ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ.--
Σύνοδος Ομάδας Αρχηγών Ευρωπαϊκών Αστυνομιών πραγματοποιήθηκε χτες στις Βρυξέλλες, με θέμα την ενδυνάμωση της «συνεργασίας» μεταξύ των διωκτικών αρχών της ΕΕ και της ενίσχυσης των κατασταλτικών μηχανισμών και της παρακολούθησης, με προκάλυμμα την «αντιμετώπιση της τρομοκρατίας και του διεθνούς εγκλήματος», στην οποία συμμετείχε και ο αρχηγός της Ελληνικής Αστυνομίας, Αναστάσιος Δημοσχάκης...
Ο Α. Δημοσχάκης παρεμβαίνοντας ζήτησε προτεραιότητα στα μέτρα εναντίον των μεταναστών και της «παράνομης εισόδου τους στη χώρα», ενώ διάνθισε το λόγο του και με «ανθρωπιστικές» πινελιές, μιλώντας για την ανάγκη της πάταξης του εμπορίου ανθρώπων και φυσικά της «τρομοκρατίας»... Τάχθηκε υπέρ της στενής συνεργασίας των αστυνομικών αρχών της Ενωσης και του ρόλου της Europol, εκθειάζοντας μάλιστα τη συμβολή της στην αντιμετώπιση του οργανωμένου εγκλήματος μέσω της ανάλυσης πληροφοριών, καλώντας τους εκπροσώπους και των άλλων κρατών να «υποστηρίξουν το έργο του Οργανισμού, παρέχοντας ουσιαστικές συνεισφορές στο πλαίσιο λειτουργίας των φακέλων ανάλυσης πληροφοριών της Europol».
ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ.--
Την ατζέντα της Προεδρίας της Σλοβενίας, που ξεκινά την 1/1/2008, παρουσίασε χτες στις Βρυξέλλες ο μόνιμος αντιπρόσωπος της χώρας στην ΕΕ, πρέσβης Ιγκόρ Σεντσάρ. Οι προτεραιότητες που θέτει η Σλοβενία, είναι η ενίσχυση της Ενωσης με τις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων και η ενίσχυση της ευρωπαϊκής τους προοπτικής... Ακόμα, στα θέματα που θα την απασχολήσουν θα είναι και η περαιτέρω διεύρυνση της ΕΕ, με τη Σλοβενία να ζητά να «παραμείνουν ανοιχτά τα σύνορα της Ευρώπης» για νέα μέλη, τασσόμενη υπέρ του να ανοίξουν και άλλα διαπραγματευτικά κεφάλαια τόσο με την Τουρκία όσο και με την Κροατία.
Συγκεκριμένα, ο Σλοβένος πρέσβης χαρακτήρισε «υψηλής προτεραιότητας» την ατζέντα της Θεσσαλονίκης, χαρακτηρίζοντας την ολοκλήρωση των Συμφωνιών Σταθεροποίησης και Σύνδεσης με όλες τις χώρες της περιοχής απαραίτητη προϋπόθεση για τη σταθερότητα της περιοχής.
Τέλος, τάχθηκε υπέρ της διεύρυνσης, εφόσον οι υποψήφιες χώρες πληρούν τις απαραίτητες προϋποθέσεις και σημείωσε ότι το Μάη του 2008 θα λάβει χώρα Συμβούλιο ΕΕ - Τουρκίας...
ΣΚΟΠΙΑ - ΣΟΦΙΑ.--
Η αδυναμία της κυβέρνησης της ΠΓΔΜ να διεκπεραιώσει κατά γράμμα τις «μεταρρυθμίσεις» που έχουν παραγγείλει οι ΗΠΑ για να ενταχθεί η χώρα στο ΝΑΤΟ, προκαλεί τις συνεχιζόμενες αντιδράσεις αντιπολίτευσης αλλά και του Προέδρου Μπράνκο Τσερβένκοφσκι. Αμφότερες πλευρές επέκριναν και χτες τον πρωθυπουργό Νικόλα Γκρούεφσκι, πως προσπαθεί να «προετοιμάσει το έδαφος» για πιθανή απόρριψη της ένταξης των Σκοπίων στην εαρινή ΝΑΤΟική σύνοδο κορυφής χρησιμοποιώντας σαν άλλοθι τις αντιδράσεις της Ελλάδας για την ονομασία.
Ακόμη και η Αμερικανίδα πρέσβης στην ΠΓΔΜ Τζίλιαν Μιλοβάνοβιτς, σημείωσε και χτες ότι το πρόβλημα των Σκοπίων δεν είναι η αντιπαράθεση με την Ελλάδα αλλά «εάν εκπληρωθούν» οι «ουσιαστικές» υποχρεώσεις. Οπως ανακοίνωσε η Μιλοβάνοβιτς «η πρόσκληση για ένταξη της Μακεδονίας στο ΝΑΤΟ... θα εξαρτηθεί μόνον από τις προσπάθειες της ίδιας της χώρας... Εάν ολοκληρώσουν τις ουσιαστικές υποχρεώσεις τώρα, τα απαιτούμενα αποτελέσματα θα είναι εφικτά».
Πάντως, χτες στη Βουλγαρία, όπου πραγματοποίησε επίσκεψη για πρώτη φορά ο πρωθυπουργός Νικόλα Γκρούεφσκι, είπε πως περιμένει από τη Σόφια «υποστήριξη και καλές συστάσεις» στην πορεία των Σκοπίων για ένταξη σε ΕΕ και ΝΑΤΟ. Ο Βούλγαρος ομόλογός του Σεργκέι Στανίσεφ είπε ότι η Σόφια «υποστηρίζει συνεχώς» τη γείτονα και θα την υποστηρίξει «και στη διαδικασία ένταξή της σε ΕΕ και ΝΑΤΟ».