ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 21 Νοέμβρη 2007
Σελ. /28
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΑΛΛΙΑ
Μαζική συμμετοχή στη γενική απεργία

Αμετακίνητος ο Σαρκοζί διαμηνύει ότι θα προχωρήσει «ό,τι και να γίνει στις μεταρρυθμίσεις»

Οι εργαζόμενοι συμμετείχαν μαζικά στη χτεσινή απεργία, πιέζοντας τις συνδικαλιστικές ηγεσίες για κλιμάκωση του αγώνα

Associated Press

Οι εργαζόμενοι συμμετείχαν μαζικά στη χτεσινή απεργία, πιέζοντας τις συνδικαλιστικές ηγεσίες για κλιμάκωση του αγώνα
ΠΑΡΙΣΙ.--

Παρέλυσε, κυριολεκτικά, χτες, η Γαλλία καθώς στους απεργούς εργαζόμενους στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς προστέθηκαν δεκάδες χιλιάδες δημόσιοι υπάλληλοι, όλων των κλάδων. Για πρώτη φορά, στο θέμα παρενέβη και ο Πρόεδρος Σαρκοζί παραμένοντας αδιάλλακτος. «Οι αλλαγές είναι αναγκαίες για να γίνει η Γαλλία ανταγωνιστική στο διεθνές περιβάλλον και ήδη έχουμε αργήσει πολύ. Δεν υποχωρούμε, δε δεχόμαστε εκβιασμούς», υπογράμμισε ο Σαρκοζί ενόψει του «διαλόγου» που αρχίζει σήμερα με ορισμένους κλάδους και υπενθυμίζοντας ότι η πλειοψηφία των Γάλλων τον ψήφισε γνωρίζοντας τις προθέσεις του.

Εκπαιδευτικοί, εφοριακοί, τελωνειακοί, νοσηλευτικό και ιατρικό προσωπικό, τυπογράφοι, διανομείς Τύπου, μετεωρολόγοι, υπάλληλοι υπηρεσιών και υπουργείων, κατέβηκαν, χτες, στους δρόμους όλων των μεγάλων πόλεων, διαμαρτυρόμενοι για τα σχέδια περικοπής θέσεων στο δημόσιο τομέα, αλλά και για τις αλλαγές στις εργασιακές συνθήκες και στο μισθολογικό τους καθεστώς. Εκτιμάται ότι το ποσοστό συμμετοχής στην απεργία άγγιξε, στους περισσότερους κλάδους, το 70%.

Οι εργαζόμενοι στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, από την άλλη, συνέχισαν, χτες, για έβδομη μέρα τις κινητοποιήσεις τους, διαμαρτυρόμενοι για τα σχέδια κατάργησης του καθεστώτος «ειδικών συντάξεων» στο οποίο υπάγονται, μαζί με τους εργαζομένους στις κρατικές υπηρεσίες ενέργειας. Η απεργία τους θα συνεχιστεί και σήμερα, οπότε έχουν προγραμματιστεί οι πρώτες συναντήσεις με τις διοικήσεις των επιχειρήσεων όπου θα συμμετάσχουν και εκπρόσωποι της κυβέρνησης.

Στις μεγάλες διαδηλώσεις που πραγματοποιήθηκαν σε Παρίσι, Ρουέν, Στρασβούργο, Μασσαλία, Γκρενόμπλ, Λυόν και άλλες πόλεις, το «παρών» έδωσαν και οι φοιτητές που ζητούν απόσυρση νομοσχεδίου που προβλέπει την παροχή ιδιωτικών χορηγιών στα Πανεπιστήμια και τη θεσμοθέτηση διδάκτρων. Περίπου 35 από τα 85 Πανεπιστήμια της χώρας παραμένουν υπό κατάληψη. Μέχρι στιγμής, με βάση δημοσκοπήσεις, η πλειοψηφία των Γάλλων δε συμφωνεί με την απεργία των εργαζομένων στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς αλλά συμφωνεί με τις διαμαρτυρίες των δημοσίων υπαλλήλων...

ΡΩΣΙΑ
Πούτιν: «Σε ετοιμότητα τα πυρηνικά»

Δέκα μέρες πριν από τις βουλευτικές εκλογές του Δεκέμβρη και ο Ρώσος Πρόεδρος, Βλαντιμίρ Πούτιν, που ηγείται του ψηφοδελτίου του κόμματος της «Ενιαίας Ρωσίας» (με σύμβολο την αρκούδα), έδειξε και πάλι τη διάθεσή του να εκμεταλλευτεί τις αντιΝΑΤΟικές διαθέσεις του ρωσικού λαού.

Μιλώντας σε σύσκεψη ανώτατων αξιωματικών στο ρωσικό υπουργείο Αμυνας, κάλεσε σε ενίσχυση της επιχειρησιακής ετοιμότητας των ρωσικών πυρηνικών δυνάμεων και προειδοποίησε πως η Ρωσία δε θα μείνει απαθής. Σημείωσε, επίσης, πως «κατά παράβαση προηγούμενων συμφωνιών (δεν τηρείται η Συνθήκη για τις συμβατικές δυνάμεις στην Ευρώπη) στρατιωτικές εγκαταστάσεις μελών του ΝΑΤΟ συγκεντρώνονται κοντά στα σύνορά μας. Φυσικά, δεν μπορούμε να μείνουμε αδιάφοροι μπροστά σ' αυτήν την προφανή επίδειξη ισχύος».

Οπως είναι γνωστό, η Ρωσία αντιδρά έντονα στην αντιπυραυλική «ασπίδα», που επιδιώκουν οι ΗΠΑ να εγκαταστήσουν στο έδαφος της Τσεχίας και της Πολωνίας, καθώς και στην ανάπτυξη αμερικανικών και άλλων ΝΑΤΟικών βάσεων στην επικράτεια πρώην σοβιετικών Δημοκρατιών, αλλά και σε Βουλγαρία και Ρουμανία.

Για το λόγο αυτό, το Κρεμλίνο έχει ανακοινώσει πως η Ρωσία θα αναστείλει επίσημα από τις 12 Δεκέμβρη τη συμμετοχή της στη Συνθήκη. Η Συνθήκη, που αναθεωρήθηκε το 1999 μετά τη διάλυση της ΕΣΣΔ, δεν έχει επικυρωθεί από τα μέλη του ΝΑΤΟ, που θέτουν ως προαπαιτούμενο την αποχώρηση των ρωσικών δυνάμεων από Γεωργία και Μολδαβία (Υπερδνειστερία).

Επίτευγμα στη γενετική

TOKIO - ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ.-- Ιάπωνες γενετιστές με επικεφαλής τον δρ. Σίνια Γιαμανάκα από το πανεπιστήμιο του Τόκιο και Αμερικανοί ερευνητές με επικεφαλής τον Τζέιμς Τόμσον του Γονιδιακού Κέντρου Ουισκόνσιν στο Μάντισον Ν. Υόρκης κατάφεραν, σε ξεχωριστές πειραματικές δοκιμές, να μετατρέψουν συνηθισμένα δερματικά κύτταρα ενήλικα σε βλαστοκύτταρα με δυνατότητες όμοιες με εκείνων που προέρχονται από ανθρώπινα ωάρια ή έμβρυα. Ετσι από τα δερματικά κύτταρα έφτιαξαν εγκεφαλικά και καρδιακά... Το έκαναν χρησιμοποιώντας τεχνική «άμεσου αναπρογραμματισμού» μέσω ιών που μετέφεραν στο DNA του δερματικού κυττάρου τέσσερα ειδικά γονίδια «μεταστροφείς» που ελέγχουν την παραγωγή συγκεκριμένων πρωτεϊνών...

Οι επιτυχείς πειραματικές δοκιμές των δύο ερευνητικών ομάδων θεωρούνται σημαντικές επειδή ανοίγουν το πρώτο κεφάλαιο έρευνας που δυνητικά θα μπορούσε να οδηγήσει στην παραγωγή μοσχευμάτων από το DNA του ασθενούς ή στη θεραπεία ασθενειών όπως ο διαβήτης ή αυτοάνοσων νοσημάτων.

Ευρωπαίοι ερευνητές σημείωσαν πως η νέα τεχνική «αναπρογραμματισμού» θα περιθωριοποιήσει τη δημιουργία βλαστοκυττάρων από ωάρια γυναικών και ανθρώπινα έμβρυα, που ούτως ή άλλως προκαλεί πληθώρα αντιδράσεων και διλήμματα βιοηθικής...

Πάντως και σ' αυτή την εξέλιξη δε λείπει η χροιά της εμπορευματοποίησης. Ο επικεφαλής των Αμερικανών ερευνητών δρ. Τζέιμς Τόμσον έχει ήδη πατεντάρει δύο από τα τέσσερα γονίδια που χρησιμοποίησε για τη μετατροπή του δερματικού κυττάρου σε εγκεφαλικό ή καρδιακό... Ετσι για πολλοστή φορά μπαίνει το ερώτημα σε ποιανού χέρια περνάνε τα επιστημονικά επιτεύγματα.

ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ
Συνομιλίες για το «θεαθήναι»...

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ.-- Η ηγεσία των Κοσσοβάρων Αλβανών προσήλθε χτες στο τραπέζι συνομιλιών με την τρόικα της Ομάδας Επαφής και τους Σέρβους, ξεκαθαρίζοντας ότι σαφής στόχος παραμένει «η ανεξαρτησία και η αναγνώρισή της», αλλά ...«σε συντονισμό με τις ΗΠΑ και την ΕΕ». Παράλληλα, οι Σέρβοι ηγέτες απέφυγαν κάθε σχόλιο, αφού έχουν απορρίψει αυτό το ενδεχόμενο, αλλά και τις προτάσεις του ευρωενωσιακού εκπροσώπου στην τρόικα, Βόλφανγκ Ισινγκερ, περί «ουδέτερου καθεστώτος» σχέσεων ανάμεσα σε Βελιγράδι και Πρίστινα. Επιπλέον, οι Ρώσοι συμμερίζονται σταθερά τις αντιρρήσεις του Βελιγραδίου και επιμένουν στην εξεύρεση λύσης, που θα έχει την έγκριση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ...

Μέσα σ' όλα αυτά, χτες, ο (Αυστριακός) συντονιστής του Συμφώνου «Σταθερότητας» για τη ΝΑ Ευρώπη, Ερχαρντ Μπούζεκ, επιχειρηματολόγησε υπέρ της ανεξαρτησίας του Κοσσυφοπεδίου, ισχυριζόμενος ότι είναι η «μόνη βιώσιμη λύση».

Πάντως, οι περισσότεροι ξένοι διπλωμάτες - πλην του Ισινγκερ, που και χτες δήλωσε «αισιόδοξος» για την εκδήλωση «προόδου» - αμφιβάλλουν πως η ολοκλήρωση των συνομιλιών (με τον τελευταίο γύρο στις 26 Νοέμβρη στη Βιέννη) θα επιφέρει μία συμβιβαστική λύση για το καθεστώς της επαρχίας...

Ο «θαυμαστός» σύμμαχος των ΗΠΑ

Βιάστηκε 14 φορές ομαδικά. Οι επτά σουνίτες δράστες καταδικάστηκαν σε ποινές μεταξύ του ενός έτους μέχρι τη δεκαετία, ιδιαίτερα χαμηλές για τον, κατά τα άλλα, αμείλικτο ισλαμικό νόμο. Αντίθετα, ο πέλεκυς έπεσε βαρύς πάνω στο θύμα. Η 19χρονη, από τη σιιτική μειονότητα, καταδικάστηκε πρωτοδίκως σε 90 μαστιγώματα, γιατί «εισήλθε σε αυτοκίνητο ανδρός με τον οποίο δεν είχε συγγενική σχέση» και όταν άσκησε έφεση τα μαστιγώματα αυξήθηκαν σε 200 και της επιβλήθηκε και 6μηνη κάθειρξη, επειδή «προσπάθησε (δήθεν) να επηρεάσει το δικαστήριο μέσω των ΜΜΕ».

Ολα αυτά αφορούν σε μια υπόθεση που συνέβη τον Οκτώβρη του 2006, στη «φίλη και καλή σύμμαχο των ΗΠΑ, Σαουδική Αραβία, στον πόλεμο κατά της τρομοκρατίας και υπέρ των ανθρωπίνων ελευθεριών και δικαιωμάτων». Αλλωστε και χτες ο Λευκός Οίκος απεφάνθη για το θέμα: «Ουδέν σχόλιο».

ΗΠΑ
Κλιμακώνεται η απεργία των συγγραφέων

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ.--

Το 81% των περίπου 500 συντακτών και επιμελητών ειδήσεων, καθώς και παραγωγών του τηλεοπτικού δικτύου CBS ψήφισαν και ενέκριναν την πρόταση του συνδικάτου τους, του Writers Guild of America, να καλέσει σε απεργία, διαμαρτυρόμενοι για το ότι εργάζονται χωρίς συλλογική σύμβαση εδώ και μία διετία. Πριν μερικές μέρες απέρριψαν την πρόταση της διοίκησης του CBS για συμβάσεις δύο ταχυτήτων, μία για τους παραγωγούς των ραδιοφωνικών και τηλεοπτικών παραγωγών εκπομπών παναμερικανικής εμβέλειας και μία με κατώτερες αποδοχές για εκπομπές τοπικών παραγωγών.

Πρόκειται για κλιμάκωση της απεργιακής κινητοποίησης των μελών του συνδικάτου των σεναριογράφων (WGA), που ήδη βρίσκεται στην τρίτη εβδομάδα της. Πάντως, σεναριογράφοι - συγγραφείς και παραγωγοί αποφάσισαν να ξαναρχίσουν τις συνομιλίες στις 26 του Νοέμβρη. Η συνεχιζόμενη απεργία έχει οδηγήσει στη διακοπή της παραγωγής επεισοδίων πολλών τηλεοπτικών σειρών και στην αναβολή των γυρισμάτων τουλάχιστον μιας ταινίας.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ