Τετάρτη 21 Νοέμβρη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΑΛΛΙΑ
Μαζική συμμετοχή στη γενική απεργία

Αμετακίνητος ο Σαρκοζί διαμηνύει ότι θα προχωρήσει «ό,τι και να γίνει στις μεταρρυθμίσεις»

Οι εργαζόμενοι συμμετείχαν μαζικά στη χτεσινή απεργία, πιέζοντας τις συνδικαλιστικές ηγεσίες για κλιμάκωση του αγώνα

Associated Press

Οι εργαζόμενοι συμμετείχαν μαζικά στη χτεσινή απεργία, πιέζοντας τις συνδικαλιστικές ηγεσίες για κλιμάκωση του αγώνα
ΠΑΡΙΣΙ.--

Παρέλυσε, κυριολεκτικά, χτες, η Γαλλία καθώς στους απεργούς εργαζόμενους στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς προστέθηκαν δεκάδες χιλιάδες δημόσιοι υπάλληλοι, όλων των κλάδων. Για πρώτη φορά, στο θέμα παρενέβη και ο Πρόεδρος Σαρκοζί παραμένοντας αδιάλλακτος. «Οι αλλαγές είναι αναγκαίες για να γίνει η Γαλλία ανταγωνιστική στο διεθνές περιβάλλον και ήδη έχουμε αργήσει πολύ. Δεν υποχωρούμε, δε δεχόμαστε εκβιασμούς», υπογράμμισε ο Σαρκοζί ενόψει του «διαλόγου» που αρχίζει σήμερα με ορισμένους κλάδους και υπενθυμίζοντας ότι η πλειοψηφία των Γάλλων τον ψήφισε γνωρίζοντας τις προθέσεις του.

Εκπαιδευτικοί, εφοριακοί, τελωνειακοί, νοσηλευτικό και ιατρικό προσωπικό, τυπογράφοι, διανομείς Τύπου, μετεωρολόγοι, υπάλληλοι υπηρεσιών και υπουργείων, κατέβηκαν, χτες, στους δρόμους όλων των μεγάλων πόλεων, διαμαρτυρόμενοι για τα σχέδια περικοπής θέσεων στο δημόσιο τομέα, αλλά και για τις αλλαγές στις εργασιακές συνθήκες και στο μισθολογικό τους καθεστώς. Εκτιμάται ότι το ποσοστό συμμετοχής στην απεργία άγγιξε, στους περισσότερους κλάδους, το 70%.

Οι εργαζόμενοι στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, από την άλλη, συνέχισαν, χτες, για έβδομη μέρα τις κινητοποιήσεις τους, διαμαρτυρόμενοι για τα σχέδια κατάργησης του καθεστώτος «ειδικών συντάξεων» στο οποίο υπάγονται, μαζί με τους εργαζομένους στις κρατικές υπηρεσίες ενέργειας. Η απεργία τους θα συνεχιστεί και σήμερα, οπότε έχουν προγραμματιστεί οι πρώτες συναντήσεις με τις διοικήσεις των επιχειρήσεων όπου θα συμμετάσχουν και εκπρόσωποι της κυβέρνησης.

Στις μεγάλες διαδηλώσεις που πραγματοποιήθηκαν σε Παρίσι, Ρουέν, Στρασβούργο, Μασσαλία, Γκρενόμπλ, Λυόν και άλλες πόλεις, το «παρών» έδωσαν και οι φοιτητές που ζητούν απόσυρση νομοσχεδίου που προβλέπει την παροχή ιδιωτικών χορηγιών στα Πανεπιστήμια και τη θεσμοθέτηση διδάκτρων. Περίπου 35 από τα 85 Πανεπιστήμια της χώρας παραμένουν υπό κατάληψη. Μέχρι στιγμής, με βάση δημοσκοπήσεις, η πλειοψηφία των Γάλλων δε συμφωνεί με την απεργία των εργαζομένων στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς αλλά συμφωνεί με τις διαμαρτυρίες των δημοσίων υπαλλήλων...


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ