ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 10 Νοέμβρη 2007
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Αλλάζει ο χαρακτήρας της 120ής Πτέρυγας Εκπαιδεύσεως Αέρα

Σχετική Ερώτηση κατέθεσαν στη Βουλή βουλευτές του ΚΚΕ

Την αλλαγή του χαρακτήρα της 120ής ΠΕΑ (Πτέρυγας Εκπαιδεύσεως Αέρα), που εδρεύει στη Μεσσηνία, φέρνουν στη Βουλή με Ερώτησή τους προς τον υπουργό Εθνικής Αμυνας οι βουλευτές του ΚΚΕ Νίκος Καραθανασόπουλος, Λιάνα Κανέλλη και Νίκος Μωραΐτης.

Σημειώνουν στην Ερώτησή τους: «Εξω από την πόλη της Μεσσήνης στο Νομό Μεσσηνίας, λειτουργεί εδώ και χρόνια η 120ή ΠΕΑ της Πολεμικής Αεροπορίας. Η αποστολή της Μονάδας, όπως αναφέρει η επίσημη ιστοσελίδα της Πολεμικής Αεροπορίας στο διαδίκτυο, είναι να παρέχει πτητική εκπαίδευση σε Ικάρους και Ανθυποσμηναγούς, με σκοπό να τους προετοιμάσει και καταστήσει ικανούς ιπταμένους ώστε να αναλάβουν καθήκοντα και ευθύνες ως ιπτάμενοι πολεμικών αεροσκαφών. Ο χαρακτήρας της συγκεκριμένης Μονάδας είναι αναγκαίος και χρήσιμος στο βαθμό που αφορά την αμυντική - και μόνο - θωράκιση της χώρας.

Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά, στις 9 Ιουνίου του 2005 πραγματοποιήθηκε στην 120ή ΠΕΑ επίσκεψη - επιθεώρηση πολυμελούς αντιπροσωπείας 31 αξιωματικών, που υπηρετούν σε Ευρωπαϊκές Ακαδημίες, και ακολούθησε περιήγηση στους χώρους του αεροδρομίου και συζητήσεις για τις δραστηριότητες της Μονάδας μεταξύ των Ελλήνων αξιωματικών του αεροδρομίου και των ξένων αξιωματικών. Το ίδιο το Γενικό Επιτελείο Αεροπορίας (ΓΕΑ)παραδέχτηκε ότι η συγκεκριμένη επίσκεψη ήταν στα πλαίσια του λεγόμενου Advanced European Jet Pilot Training (AEJPT), το οποίο είναι ένα πρόγραμμα που σχεδιάζεται από τις Αεροπορίες 11 χωρών (Ελλάδα, Γερμανία, Γαλλία, Ιταλία, Ισπανία, Πορτογαλία, Φινλανδία, Αυστρία, Σουηδία Βέλγιο, Ελβετία). Στο σχέδιο εκπαίδευσης προβλέπεται να συμμετέχουν 300 πιλότοι ανά έτος και 136 εκπαιδευτικά αεροσκάφη, που θα κατανεμηθούν σε τρεις βάσεις στην Ευρώπη. Η Ελλάδα, σύμφωνα πάντα με την επίσημη ανακοίνωση του ΓΕΑ, έχει προτείνει μια από τις τρεις βάσεις στην Ευρώπη να είναι αυτή της Καλαμάτας και μάλιστα θέτει και χρονοδιάγραμμα εφαρμογής το 2015.

Μάλιστα, στο μεσοδιάστημα από το συγκεκριμένο γεγονός μέχρι και σήμερα έχουν γίνει στη Μονάδα μεγάλα έργα υποδομών, όπως η κατασκευή του νέου δαπέδου στάθμευσης των αεροσκαφών, υπερσύγχρονος βόρειος σταθμός καυσίμων, το νέο υπόστεγο συντήρησης αεροσκαφών, καθώς και πλήθος βελτιωτικών παρεμβάσεων για ιπταμένους και σμηνίτες. Τα χρήματα που δαπανήθηκαν για τα συγκεκριμένα έργα είναι της τάξης των 23,8 εκατομμυρίων ευρώ. Τα νέα αυτά έργα μπορούν να χαρακτηριστούν ως έργα προετοιμασίας για τη φιλοξενία Ευρωπαίων ιπταμένων, αφού απαραίτητη προϋπόθεση για τη λειτουργία μιας τέτοιας ευρωΝΑΤΟικής βάσης είναι η ύπαρξη των αναγκαίων υποδομών.

Τέλος, ο κ. Σαραμαντής, νέος διοικητής της Μονάδας, κατά την τελετή παράδοσης από τον τέως διοικητή, δήλωσε τα εξής: "Η Πολεμική Αεροπορία προωθεί και τη συνεργασία με άλλες Αεροπορίες στον τομέα της πτητικής εκπαίδευσης. Η παροχή εκπαίδευσης σε ιπταμένους άλλων χωρών είναι μια διαδικασία που θα αυξήσει τις απαιτήσεις της από τη Μονάδα και το προσωπικό της, καθώς και στο κοντινό μέλλον η Μονάδα θα κληθεί να φιλοξενεί και να εκπαιδεύει ιπταμένους από διαφορετικές χώρες με διαφορετική νοοτροπία και εμπειρίες, προβάλλοντας όχι μόνο την Πολεμική Αεροπορία και τη Μονάδα μας, αλλά και την Ελλάδα και την περιοχή της Μεσσηνίας".

Με βάση τα ανωτέρω είναι καθαρό ότι η 120ή ΠΕΑ, που έχει ως έδρα την Καλαμάτα, προορίζεται να γίνει εκπαιδευτήριο Ευρωπαίων ιπταμένων, που σε καμία περίπτωση δε θα έχει ως στόχο την άμυνα των διαφόρων χωρών, των οποίων οι ιπτάμενοι θα εκπαιδεύονται στην Ελλάδα. Πρόκειται για ένα σχέδιο ΝΑΤΟποίησης της ελληνικής Αεροπορίας, αφού η Ελλάδα όχι μόνο δίνει εδάφη, εγκαταστάσεις και κάνει παραχωρήσεις, αλλά και επιδιώκει συνειδητά τη συμμετοχή συνολικά του ελληνικού στρατού στα ιμπεριαλιστικά σχέδια που έχουν ΕΕ και ΝΑΤΟ.

Μετά τα παραπάνω στοιχεία που προκαλούν ανησυχία για τον προσανατολισμό της 120ής ΠΕΑ, ερωτάται ο κ. υπουργός:

  • Ποια μέτρα θα παρθούν ώστε να μην αλλάξει ο χαρακτήρας της συγκεκριμένης Μονάδας και να μη γίνει ΕυρωΝΑΤΟικό Κέντρο Εκπαίδευσης πιλότων των Πολεμικών Αεροποριών της ΕΕ, πράγμα που συνεπάγεται την πλήρη ΝΑΤΟποίησή του και παραπέρα εμπλοκή της χώρας μας στα ιμπεριαλιστικά σχέδια του ΝΑΤΟ και της ΕΕ;
  • Τι πρόκειται να γίνει με τα ήδη σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι κάτοικοι των γύρω περιοχών, αφού η πλήρης υποταγή του αεροδρομίου της 120ής ΠΕΑ στη Μεσσήνη στις ευρωΝΑΤΟικές κατευθύνσεις θα επιβαρύνει ακόμα περισσότερο την ηχορύπανση, τη ρύπανση της ατμόσφαιρας και θα υπάρχει αυξημένος κίνδυνος ατυχημάτων;».
ΚΟΖΑΝΗ
Πάλη για ενιαίο κρατικό φορέα Ενέργειας

Περιοδεία του βουλευτή του ΚΚΕ Τ. Τσιόγκα στον ΑΗΣ Καρδιάς και τους οικισμούς Μαυροπηγής και Ποντοκώμης

Από την περιοδεία στον ΑΗΣ Καρδιάς
Από την περιοδεία στον ΑΗΣ Καρδιάς
Στον ΑΗΣ Καρδιάς και στους οικισμούς της Μαυροπηγής και της Ποντοκώμης Πτολεμαΐδας, περιόδευσε χτες ο βουλευτής του ΚΚΕ Τάκης Τσιόγκας, στο πλαίσιο της εξόρμησης που πραγματοποιεί η ΝΕ Κοζάνης, προκειμένου να ενημερώσει το λαό για τις θέσεις του ΚΚΕ σχετικά με τις εξελίξεις στον τομέα της ενέργειας και το σχέδιο πολυτεμαχισμού της ΔΕΗ σε θυγατρικές εταιρείες. Ο βουλευτής του ΚΚΕ προειδοποίησε τον εργαζόμενο λαό για τις επιπτώσεις που θα προκύψουν, στα εργασιακά τους δικαιώματα, αλλά και συνολικότερα σε βάρος όλου του λαού και τους κάλεσε να αγωνιστούν ενάντια στην παράδοση του τομέα της ενέργειας στους ιδιώτες, να παλέψουν για ενιαίο κρατικό φορέα Ενέργειας, λαϊκή περιουσία.

Στη συζήτηση με τους εργαζόμενους στο μηχανουργείο, στο κοντρόλ, στο διοικητήριο και στη συγκέντρωση που ακολούθησε στο χώρο του εστιατορίου, ο Τ. Τσιόγκας συνέδεσε τις εξελίξεις στη ΔΕΗ και την ενέργεια και με την αντιασφαλιστική επίθεση που εκδηλώνεται από κυβέρνηση και κεφάλαιο. Με την παράδοση του τομέα της Ενέργειας και της ΔΕΗ στους ιδιώτες η επίθεση στους εργαζόμενους του κλάδου θα ενταθεί, οι εργασιακές σχέσεις λάστιχο θα επεκταθούν, είπε. Παράλληλα, πρόσθεσε, θέλουν να δημιουργήσουν ένα ασφαλιστικό σύστημα προσαρμοσμένο στις νέες εργασιακές σχέσεις. «Εχουμε υποχρέωση να ξεσηκωθούμε, να αγωνιστούμε, να υπερασπιστούμε όσα κατακτήθηκαν με αγώνες, να παραδώσουμε στα παιδιά μας σύγχρονη και αναβαθμισμένη Κοινωνική Ασφάλιση, Υγεία, Πρόνοια, περίθαλψη και σύνταξη. Ο πλούτος υπάρχει, όμως το λυμαίνονται οι καπιταλιστές», κατέληξε.

Δραστηριότητες ΚΟ του ΚΚΕ

Ζητήματα όπως το Ασφαλιστικό, η Παιδεία και η Υγεία, η ακρίβεια, το εισόδημα της εργατικής λαϊκής οικογένειας και η ανάγκη της οργάνωσης της πάλης των εργαζομένων και των άλλων λαϊκών στρωμάτων εναντίον της αντιλαϊκής πολιτικής της κυβέρνησης, βρίσκονται στο επίκεντρο ενός πλατιού πολιτικού ανοίγματος που υλοποιούν σε όλη τη χώρα οι ΚΟ του ΚΚΕ. Για τις επόμενες μέρες, προγραμματίζονται, μεταξύ άλλων, οι παρακάτω δραστηριότητες στην κατεύθυνση αυτή:

Σήμερα Σάββατο
  • Εκδήλωση με θέμα: «Οι προτάσεις του ΚΚΕ για τον κλάδο της κτηνοτροφίας», διοργανώνει στις 12 το μεσημέρι, στο Μικρό Ελευθεροχώρι (στο κέντρο «Ολυμπος»), η Αχτιδική Επιτροπή Ελασσόνας του ΚΚΕ. Ομιλητής στην εκδήλωση θα είναι ο Γιώργος Γκικόπουλος.
Αύριο Κυριακή
  • Η Κομματική Οργάνωση Β' Διαμερίσματος Πειραιά του ΚΚΕ οργανώνει σύσκεψη, στις 11 π.μ., στην αίθουσα του Συλλόγου Εκτελωνιστών (Τσαμαδού 38 και Ηρώων Πολυτεχνείου, 8ος όροφος), με θέμα: «Οι πολιτικές εξελίξεις, οι στόχοι και τα μέτωπα πάλης μετά τις εκλογές της 16ης Σεπτέμβρη 2007». Θα μιλήσει ο Νίκος Σοφιανός.
Τη Δευτέρα 12/11
  • Στις 6 μ.μ., στη Λαχαναγορά, θα περιοδεύσει η Εύα Μελά.
Την Τρίτη 13/11
  • Στις 10 π.μ., επίσκεψη αντιπροσωπείας του Κόμματος με επικεφαλής τον Γ. Μαυρίκο στο εργοστάσιο τηλεπικοινωνιών ηλεκτρονικών μέσων της Πολεμικής Αεροπορίας (οδός Μ. Ασίας, Γλυφάδα).
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
«Οχι» στις εξεταστικές επιτροπές

Στη Δικαιοσύνη παρέπεμψε σχετικά με την υπόθεση των υποκλοπών χτες ο πρωθυπουργός, Κώστας Καραμανλής, ξεκαθαρίζοντας ότι δεν πρόκειται να συσταθεί νέα εξεταστική επιτροπή της Βουλής για το θέμα.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση του πρώην προέδρου της Βουλής, Απόστολου Κακλαμάνη, ανέφερε ότι «η έρευνα της Δικαιοσύνης συνεχίζεται. Ελέγχονται τα πάντα. Ευθύνες, όμως, πολιτικών προσώπων δεν προέκυψαν σε καμία περίπτωση». Πρόσθεσε επίσης ότι δεν προέκυψαν «νέα στοιχεία που να υπαγορεύουν επανάληψη της συζήτησης για τη συγκρότηση εξεταστικής επιτροπής», ενώ «οι ακροάσεις στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας για το θέμα των ομολόγων δε σταμάτησαν». Τέλος, ο πρωθυπουργός υποστήριξε ότι «σε ό,τι αφορά τις Ανεξάρτητες Αρχές, η βούληση της κυβέρνησης είναι ξεκάθαρη και αποδεδειγμένη στην πράξη. Στα τριάμισι χρόνια που πέρασαν υπήρξε έμπρακτη αναβάθμισή τους. Και η αναβάθμιση αυτή συνεχίζεται».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ