ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 9 Νοέμβρη 2007
Σελ. /28
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΛΙΜΝΗ ΚΟΡΩΝΕΙΑ
Μαζική δράση για τη σωτηρία της

Συμβολική διαμαρτυρία την Τρίτη 13 Νοέμβρη διοργανώνει η Κομματική Οργάνωση Λαγκαδά του ΚΚΕ

Motion Team

Σε συμβολική διαμαρτυρία την Τρίτη 13 Νοέμβρη στις 12 το μεσημέρι μπροστά στο Δημαρχείο Λαγκαδά καλεί η τοπική Κομματική Οργάνωση του ΚΚΕ τους κατοίκους και τους φορείς της περιοχής, για να απαιτήσουν την άμεση ολοκλήρωση και λειτουργία του δικτύου βιολογικού καθαρισμού του Δήμου και την άμεση υλοποίηση των απαραίτητων μέτρων για τη σωτηρία της Κορώνειας.

Οπως τονίζεται στο κάλεσμα της ΚΟ του ΚΚΕ, το Κόμμα επανειλημμένα με παρεμβάσεις του στη Βουλή και αλλού έχει ζητήσει επείγοντα μέτρα για την επίλυση του προβλήματος της Κορώνειας. «Σήμερα που φτάνουμε στο σημείο μηδέν, καλούμε το λαό και τους μαζικούς φορείς του νομού να καταδικάσουν τις πολιτικές των κυβερνήσεων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ και της Νομαρχίας που οδήγησαν στο σημερινό χάλι, να κάνουν δική τους υπόθεση τη σωτηρία της Κορώνειας και την προστασία του περιβάλλοντος και να διεκδικήσουν:

  • Αμεση αξιοποίηση των κονδυλίων που έχουν διατεθεί, για την πραγματοποίηση ολοκληρωμένων έργων για τη σωτηρία της λίμνης.
  • Να τεθεί τέρμα στην ασυλία και ασυδοσία των βιομηχανιών. Να γίνει αυστηρός έλεγχος για να περιοριστεί η άντληση νερού.
  • Να γίνουν ολοκληρωμένα εγγειοβελτιωτικά και αρδευτικά έργα.
  • Να παρθούν μέτρα για τη ρύπανση από βιομηχανίες, βιοτεχνίες, δήμους κ.ά. της λίμνης.
  • Να παρθούν άμεσα μέτρα για εκτροπή χειμάρρων, ώστε να καταλήγουν στην Κορώνεια.
  • Να γίνουν εργασίες εκβάθυνσης, καθαρισμού της λίμνης.
  • Να ολοκληρωθούν οι εργασίες για το βιολογικό καθαρισμό των δήμων της περιοχής.
  • Καμιά αλλαγή χρήσης γης.
Η οικονομική συμπαιγνία κυβέρνησης - ΚΕΔΚΕ

Τα ποσά σε εκατ. ευρώ
Τα ποσά σε εκατ. ευρώ
Προχτές, κυβέρνηση και Κεντρική Ενωση Δήμων και Κοινοτήτων Ελλάδας συμφώνησαν ότι τα χρήματα που χρωστά το κράτος στους δήμους, μέχρι το 2003, ανέρχονται σε 1,5 δισ. ευρώ. Πρόκειται για χρήματα που έχουν κρατηθεί παράνομα από τους Κεντρικούς Αυτοτελείς Πόρους (ΚΑΠ), δηλαδή την κρατική επιχορήγηση που λαμβάνουν κάθε χρόνο οι δήμοι. Παράλληλα, η ΚΕΔΚΕ φέρεται να θέλει να διεκδικήσει και άλλο ένα δισ. ευρώ, ποσό που υπολογίζει ότι παρακρατήθηκε τα χρόνια 2004 έως 2007.

Η αλήθεια απέχει κατά πολύ από τα νούμερα που συναποφάσισαν οι δύο εταίροι. Με βάση τα στοιχεία των ίδιων των κρατικών προϋπολογισμών, η παρακράτηση, από το 1990 οπότε και θεσμοθετήθηκαν οι ΚΑΠ, ανέρχεται, σε πραγματικές τιμές, σε περίπου 9 δισ. ευρώ. Σε ονομαστικές τιμές, το ποσό φτάνει τα 6,673 δισ. ευρώ (βλέπε πίνακα).

Πρόκειται για χρήματα που λείπουν από έργα και υπηρεσίες προς τους εργαζόμενους. Χρήματα που ποτέ δε διεκδίκησε ουσιαστικά η προσκείμενη σε ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και ΣΥΝ ηγεσία της ΚΕΔΚΕ, παρά τις αποφάσεις συνεδρίων της που έθεταν, μάλλον παραπλανητικά, το αίτημα για απόδοση των παρακρατημένων πόρων. Αντίθετα, στις ίδιες αποφάσεις, η δήθεν «απαίτηση» για απόδοση των παρακρατημένων, συνοδευόταν από τη «λύση» στο οικονομικό πρόβλημα των δήμων, να μπορούν δηλαδή να επιβάλλουν και να διαχειρίζονται φόρους.

Αυτό εξηγεί και τη συμφωνία - κοροϊδία στην οποία κατέληξαν προχτές ΚΕΔΚΕ και κυβέρνηση. Της συμφωνίας προηγήθηκαν «προσπάθειες» της ΚΕΔΚΕ να ...υπολογίζει το σύνολο των παρακρατημένων. Θυμίζουμε επιστολή της προς τα κόμματα, με την οποία ζητούσε απολογιστικά στοιχεία για τα έσοδα της ΤΑ, «προκειμένου να υπάρχει σαφής και τεκμηριωμένη εικόνα των οικονομικών ΟΤΑ».

Στην απαντητική του επιστολή προς την ΚΕΔΚΕ, στις 15 Ιούλη 2003, το Τμήμα Τοπικής Αυτοδιοίκησης και Περιβάλλοντος της ΚΕ του ΚΚΕ, υπογράμμιζε ότι ο νόμος 1828/89 που θεσμοθετεί τους ΚΑΠ, «από τον πρώτο χρόνο της εφαρμογής του διαστρεβλώθηκε. Οι αυθαίρετες παρακρατήσεις ήταν τεράστιες. Αυτό αποδείχτηκε και από δικαστικές αποφάσεις που δικαίωσαν δήμους που είχαν καταθέσει αγωγή κατά του Δημοσίου που εισέπραξε και δεν κατέβαλε τα εισπραχθέντα. Ακόμη δεν έχουν καταβληθεί τα χρήματα στους δήμους που κατέθεσαν αγωγή».

Στην ίδια επιστολή, τονιζόταν: «Για να αποκτήσουν νομιμοποίηση οι παρακρατήσεις, η κυβέρνηση της ΝΔ με το Νόμο 2008/92 αφαίρεσε από τα έσοδα της ΤΑ το ποσοστό της επί των φόρων των καταθέσεων και με τον Νόμο 2065/92 αφαίρεσε στο ποσοστό της ΤΑ από τους φόρους προηγουμένων ετών (δηλαδή από το πρόσθετο φόρο εισοδήματος που προκύπτει από συμπληρωματικές δηλώσεις ή και μετά από έλεγχο ή διακανονισμό). Οι έντονες αντιδράσεις του ΠΑΣΟΚ περιορίστηκαν μέχρι να γίνει ξανά κυβέρνηση και να εφαρμόσει με συνέπεια το νομότυπο πλαίσιο μιας τεράστιας αφαίμαξης». Και κατέληγε: «Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ αξιοποίησε την απόφαση (που ψευδώς και υπουργοί αναφέρουν ότι ήταν ομόφωνη) της ΚΕΔΚΕ για "συμβολή" στη λεγόμενη σύγκλιση για να αφαιρεί συνεχώς από το 1997, το 25% ποσών που αναλογούν στην ΤΑ από τα τέλη κυκλοφορίας. Νομιμοποίησε και την αφαίμαξη αυτή με διατάξεις σε διάφορους νόμους κάθε διετία».

Είναι προφανές ότι ακόμα κι αν τελικά η κυβέρνηση της ΝΔ εγγράψει στον προϋπολογισμό του 2008 κωδικό για την απόδοση των παρακρατημένων, τα χρήματα που θα δοθούν παραμένουν λειψά. Ενώ μειώνονται ακόμα παραπέρα, αν αναλογιστεί κανείς ότι το κόστος των μεταφερόμενων από το κράτος προς την Αυτοδιοίκηση αρμοδιοτήτων δεν καλύπτεται.

ΜΙΚΡΕΣ - ΜΙΚΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΥΝΔΙΚΑΤΟ ΟΔΗΓΩΝ «ΕΡΜΗΣ»: Συγκέντρωση διαμαρτυρίας με αίτημα τη διενέργεια ελέγχων στο μεταφορικό έργο, ώστε να σταματήσει η ασυδοσία που έχουν επιβάλει οι εργοδότες, Ελληνες και ξένοι, διοργανώνει σήμερα το απόγευμα το Συνδικάτο Οδηγών Μακεδονίας - Θράκης ο «Ερμής». Οι οδηγοί θα συγκεντρωθούν στις 5 μ.μ. στην Περιφερειακή Οδό της Θεσσαλονίκης στο ύψος της Κεντρικής Λαχαναγοράς και στη συνέχεια με αυτοκινητοπομπή θα κατευθυνθούν προς τα διόδια των Μαλγάρων.

ΚΑΤΑΔΙΚΑΖΕΙ ΤΗΝ ΠΕΙΘΑΡΧΙΚΗ ΔΙΩΞΗ: Μετά τις συνδικαλιστικές δικαστικές ενώσεις και η «Εταιρεία Ελλήνων Δικαστικών Λειτουργών για τη Δημοκρατία και τις Ελευθερίες» καταδικάζει την πειθαρχική προκαταρκτική εξέταση κατά των δικαστών του ΔΣ της Ενωσης Δικαστών και Εισαγγελέων, γιατί ασκώντας τα καθήκοντά τους ζήτησαν έλεγχο για την περιουσιακή κατάσταση του πρώην προέδρου του Αρείου Πάγου Ρ. Κεδίκογλου. Σε ανακοίνωσή της η Εταιρεία Ελλήνων Δικαστικών Λειτουργών αναφέρει ότι «η διαταχθείσα πειθαρχική προκαταρκτική εξέταση συνιστά εξ αντικειμένου μέτρο φίμωσης της ελεύθερης έκφρασης γνώμης και περιορισμού στην άσκηση του δικαιώματος κάθε Ελληνα πολίτη να αναφέρεται στις αρχές».

Εκδηλώσεις Αντιστασιακών
  • Η ΠΕΑΕΑ Εύβοιας και η ΝΕ Εύβοιας του ΚΚΕ διοργανώνουν εκδήλωση τιμής για τον Καπετάν Ανάποδο (Θύμιο Καψή), την Κυριακή 11 Νοέμβρη 2007 και ώρα 11 το πρωί, στον Αϊ Γιώργη στο Προκόπι της Εύβοιας, στον τόπο που δολοφονήθηκε ο Καπετάν Ανάποδος το Νοέμβρη του 1949.
  • Η Πανελλήνια Ενωση Κρατουμένων Αγωνιστών Μακρονήσου (ΠΕΚΑΜ) πραγματοποιεί τη γενική συνέλευσή της, οριστικά, την Τρίτη 13/11/07 και ώρα 5 μ.μ., στην αίθουσα «Ναπολέων Σουκατζίδης» των Λογιστών (Κάνιγγος 27 - 5ος όροφος).
  • H ΠΕΑΤΑΘ - ΔΣΕ, στις 24 και 25 Νοέμβρη 2007, διοργανώνει εκδήλωση στη μνήμη της Ελένης Τζιώκα, μέλους του ΔΣ της, που πέθανε πρόσφατα. Θα γίνει επίσκεψη σε περιοχές της Θεσσαλίας, όπου μαχητές και μαχήτριες του ΔΣΕ έδωσαν τη ζωή τους στον αγώνα για τη Λευτεριά και την Ανεξαρτησία της Πατρίδας μας. Αναχώρηση από πλατεία Κάνιγγος, το Σάββατο 24/11 και ώρα 7.30 π.μ. Πληροφορίες στα τηλ.: 2103220183 και 6946581532.


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ