ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 9 Νοέμβρη 2007
Σελ. /28
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΒΟΥΛΕΥΤΩΝ ΚΚΕ
Τα λαϊκά προβλήματα απαιτούν λύσεις

Να αξιοποιηθεί ο χώρος της πρώην βάσης στις Γούρνες Ηρακλείου για τους κατοίκους του νομού ζητούν οι βουλευτές του ΚΚΕ
Να αξιοποιηθεί ο χώρος της πρώην βάσης στις Γούρνες Ηρακλείου για τους κατοίκους του νομού ζητούν οι βουλευτές του ΚΚΕ
ΗΡΑΚΛΕΙΟ - ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΣΧΟΛΙΚΗΣ ΣΤΕΓΗΣ: Στις 18/10/2007 κατατέθηκε Ερώτηση προς τον υπουργό Παιδείας σχετικά με το πρόβλημα σχολικής στέγης που αντιμετωπίζουν το 46ο Δημοτικό και το 57ο Νηπιαγωγείο στο Δ΄ Δημοτικό Διαμέρισμα Ηρακλείου Κρήτης και τις καθυστερήσεις που παρουσιάζονται στην αγορά οικοπέδου, ως αποτέλεσμα της υποχρηματοδότησης. Δεν είναι όμως το μοναδικό πρόβλημα. Για το σύνολο των προβλημάτων που αντιμετωπίζει το Δ΄ Δημοτικό Διαμέρισμα Ηρακλείου πραγματοποιήθηκε σύσκεψη φορέων του Διαμερίσματος με πρωτοβουλία του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του 46ου Δημοτικού Σχολείου στις 24/10/07. Ομόθυμη ήταν η διαπίστωση ότι η περιοχή του Δ΄ Δημοτικού Διαμερίσματος ενώ είναι η πλέον αναπτυσσόμενη πληθυσμιακά περιοχή του Ηρακλείου, ενώ 1-3 οικογένειες εγκαθίστανται καθημερινά σε αυτή, εντούτοις είναι υποβαθμισμένη, χωρίς σχέδιο, χωρίς προγραμματισμό, με το κράτος, την Τοπική και Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση απούσες. Πρώτο και βασικό πρόβλημα είναι η έλλειψη σχολικής στέγης. Γι' αυτό αποφάσισαν να κινητοποιηθούν βγαίνοντας στους δρόμους στις 15 του Νοέμβρη 2007 και ώρα 10 το πρωί. Η πορεία θα κατευθυνθεί προς την Περιφέρεια Κρήτης και τη Νομαρχία Ηρακλείου. Οι βουλευτές Βέρα Νικολαΐδου, Γιάννης Πρωτούλης και Σταύρος Σκοπελίτης φέρνουν το θέμα στη Βουλή ρωτώντας τους αρμόδιους υπουργούς: 1) Εάν άμεσα, και πότε ακριβώς, θα δώσουν τα απαραίτητα κονδύλια για την κάλυψη του συνόλου των αναγκών σχολικής στέγης (αγορά-μελέτη-κατασκευή) της περιοχής του 4ου Δημοτικού Διαμερίσματος Ηρακλείου. 2) Πώς θα συμβάλουν έτσι ώστε να λυθούν και τα άλλα προβλήματα ποιότητας ζωής των κατοίκων και ιδιαίτερα των νέων της περιοχής; Τι μέτρα σχεδιασμού και οικονομικής ενίσχυσης προτίθενται να πάρουν προκειμένου να αποκτήσει η περιοχή χώρους αναψυχής και άθλησης, πράσινο και πάρκα και να λυθούν προβλήματα κυκλοφοριακά, αποκομιδής σκουπιδιών, ανεξέλεγκτης δράσης μεγάλων σούπερ μάρκετ (ρύπανση, σκουπίδια, θόρυβος, κ.ά.);

ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗ ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΑΚΙΝΗΤΟΥ: Πρόσφατα δημοσιεύματα του τοπικού Τύπου αναφέρουν την πρόθεση της ΚΕΔ να αξιοποιήσει την πρώην αμερικανική βάση Γουρνών. Ο χώρος αυτός απέχει 16 χλμ. από την πόλη του Ηρακλείου και είναι ένας από τους τελευταίους χώρους που έχουν μείνει για να μπορούν οι Ηρακλειώτες και οι κάτοικοι της περιοχής να κάνουν περίπατο, να κολυμπήσουν, κλπ. Από το 1994 που έφυγαν οι Αμερικανοί από τη βάση επί της ουσίας ο χώρος εγκαταλείφθηκε συνειδητά από το κράτος και τη νομαρχία. Το μνημόνιο που έχει υπογραφτεί από την ΚΕΔ, τη νομαρχία, το Δήμο Γουβών, την εταιρεία «Ειρήνη» προβλέπει διεθνή δημόσιο διαγωνισμό για να βρεθεί ιδιώτης επενδυτής που θα αναλάβει τη διαχείριση των ελεύθερων χώρων του ακινήτου. Προβλέπεται από το μνημόνιο δημιουργία ξενοδοχειακής μονάδας 300 κλινών, κέντρων αναψυχής, κ.ά. Οι προθέσεις αυτές έχουν ξεσηκώσει τους κατοίκους της περιοχής που απαιτούν να καλυφθούν οι λαϊκές ανάγκες και όχι οι ανάγκες του μεγάλου κεφαλαίου. Οι βουλευτές του ΚΚΕ Βέρα Νικολαΐδου, Σταύρος Σκοπελίτης και Λιάνα Κανέλλη ρωτούν τους αρμόδιους υπουργούς ποιες είναι οι προθέσεις της κυβέρνησης για το συγκεκριμένο χώρο και αν θα προχωρήσει η κυβέρνηση στην αξιοποίηση του χώρου προς την κατεύθυνση κάλυψης των λαϊκών αναγκών, δεδομένου ότι υπάρχουν σοβαρές ελλείψεις υποδομών σε σχολεία, αθλητικές εγκαταστάσεις, ιατρεία, χώρους πολιτισμού κ.α. και δεν υπάρχει δυνατότητα ελεύθερης πρόσβασης στην παραλία.

ΘΡΙΑΣΙΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ - ΠΑΡΑΒΙΑΣΗ ΣΣΕ: Σύμφωνα με καταγγελίες του Σωματείου Εργαζομένων, η εταιρεία «ΑΝΟΔΙΚΗ» και οι θυγατρικές της, που έχουν αναλάβει την καθαριότητα, τη φύλαξη και τη σίτιση στο Θριάσιο Νοσοκομείο, παραβιάζουν συστηματικά τις Συλλογικές Συμβάσεις και ακόμα και την εργατική νομοθεσία. Η εταιρεία και οι εκπρόσωποί της έχουν επιβάλει καθεστώς τρομοκρατίας, ενώ έχουν απολυθεί εργαζόμενες που είχαν καταγγείλει τις παρανομίες στην Επιθεώρηση Εργασίας. Παρά τις συνεχείς καταγγελίες του Σωματείου η εταιρεία συνεχίζει να δρα ανεξέλεγκτα. Είναι φανερό ότι η πολιτική ιδιωτικοποίησης υπηρεσιών των νοσοκομείων, που εφαρμόζει η σημερινή κυβέρνηση, όπως και οι προηγούμενες, οδηγεί μόνο στην αύξηση των κερδών των επιχειρηματιών. Οι βουλευτές του ΚΚΕ Δήμος Κουμπούρης, Βέρα Νικολαΐδου και Γιώργος Μαυρίκος ρωτούν τους αρμόδιους υπουργούς τι μέτρα θα πάρουν: Για την άμεση εφαρμογή των ΣΣΕ και της εργατικής νομοθεσίας για τους εργαζόμενους στα ιδιωτικά συνεργεία των νοσοκομείων. Για την άμεση καταβολή του υπολοίπου του επιδόματος αδείας του 2006 στους εργαζόμενους της εταιρείας «ΑΝΟΔΙΚΗ». Για την επαναπρόσληψη των απολυμένων. Για την ανάκληση της ιδιωτικοποίησης των υπηρεσιών και την πρόσληψη των εργαζομένων από το νοσοκομείο, με πλήρη εργασιακά, μισθολογικά και ασφαλιστικά δικαιώματα.

ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΣΙΤΙΣΗΣ - ΣΤΕΓΑΣΗΣ ΣΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ: Η πολιτική ιδιωτικοποίησης της φοιτητικής μέριμνας που ακολουθεί η κυβέρνηση, εφαρμόζοντας την πολιτική της ΕΕ και συνεχίζοντας στην ίδια κατεύθυνση με τις κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ, έχει προκαλέσει τεράστιες δυσκολίες στη σίτιση και στη στέγαση των φοιτητών του Πανεπιστημίου Πατρών. Από τους 150.000 φοιτητές μόνο 2.500 δικαιούνται κάρτα σίτισης. Υπάρχουν μόνο 600 δωμάτια στη Φοιτητική Εστία, ενώ την ίδια στιγμή 60 δωμάτια δε διατίθενται σε φοιτητές γιατί τα παραχωρούν μόνο για τα προγράμματα Erasmus, με αποτέλεσμα για πολύ καιρό να μένουν αναξιοποίητα. Κάθε μερίδιο φαγητού επιχορηγείται από τον κρατικό προϋπολογισμό μόνο με 0,90 ευρώ. Οι ελλείψεις σε προσωπικό είναι τέτοιες που αναγκάζονται να τις καλύπτουν με 8μηνες συμβάσεις. Το πρόβλημα φέρνουν στη Βουλή με Ερώτησή τους οι βουλευτές του ΚΚΕ Νίκος Καραθανασόπουλος, Κώστας Αλυσανδράκης και Νίκος Μωραΐτης, ρωτώντας μεταξύ άλλων τον αρμόδιο υπουργό τι θα κάνει η κυβέρνηση ώστε να προσληφθεί μόνιμο προσωπικό από το ΕΙΝ, προκειμένου να καλύπτονται πλήρως οι ανάγκες στη λειτουργία της ΦΕΠ, να αυξήσει την επιχορήγηση από τον κρατικό προϋπολογισμό στη μερίδα, ούτως ώστε να καλύπτεται πλήρως η δωρεάν σίτιση για όλους τους φοιτητές του Πανεπιστημίου Πατρών, να χρηματοδοτηθεί από τον κρατικό προϋπολογισμό η ανέγερση νέων κτιρίων για να εξασφαλιστεί η δωρεάν στέγαση των φοιτητών, κ.ά.

ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ: Σύμφωνα με καταγγελίες τόσο της ΠΟΣΔΕΠ (25/10/2007) όσο και της Γενικής Συνέλευσης του Συλλόγου Μελών ΔΕΠ του Πανεπιστημίου Μακεδονίας (18/6/2007), η Πρυτανεία του Πανεπιστημίου Μακεδονίας έχει εξαπολύσει ένα κύμα διωγμών ενάντια σε μέλη ΔΕΠ που έχουν σταθεί κριτικά στα πεπραγμένα της και δεν έχουν επιδείξει τάση συμμόρφωσης προς μία σειρά μη σύννομων ενεργειών της. Μεταξύ άλλων έχει ξεκινήσει ένορκες διοικητικές εξετάσεις με βάση ανυπόστατες και χαλκευμένες κατηγορίες, έχει παραπέμψει στο Πειθαρχικό μέλη ΔΕΠ, καθυστερεί συγκροτήσεις εκλεκτορικών σωμάτων αδικαιολόγητα, ανέπεμψε πρόσφατα μονιμοποίηση μέλους ΔΕΠ με προσχηματικούς λόγους και καλύπτει τη μη συμμόρφωση προς αποφάσεις δικαστηρίων και εισαγγελικές παραγγελίες (βλ. και τη σχετική Ερώτηση 558/23-7-07 των Γ. Χουρμουζιάδη και Α. Τζέκη, στην οποία δε δόθηκε ουσιαστική απάντηση). Ειδικότερα, στην περίπτωση της εκλογής των Στ. Μαυρουδέα και Λ. Τσουλφίδη στη βαθμίδα του καθηγητή στα γνωστικά αντικείμενα «Πολιτική Οικονομία» και «Ιστορία Οικονομικής Σκέψης» αντιστοίχως στο Τμήμα Οικονομικών του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, ο πρύτανης Ηλ. Κουσκουβέλης και ο αντιπρύτανης Στ. Κατρανίδης προσπαθούν παρανόμως, από το Δεκέμβρη του 2006, να παρεμποδίσουν την ολοκλήρωσή της για λόγους πολιτικής και ακαδημαϊκής αντιπαλότητας. Οι βουλευτές του ΚΚΕ Κώστας Αλυσανδράκης, Γιάννης Ζιώγας και Σοφία Καλαντίδου ρωτούν τον αρμόδιο υπουργό τι μέτρα προτίθεται να λάβει προκειμένου να σταματήσουν αυτές οι πράξεις που παραβιάζουν τις νόμιμες διαδικασίες εκλογής μελών ΔΕΠ και καταρρακώνουν το κύρος του δημόσιου πανεπιστημίου.

ΔΕΠΑ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ: Σοβαρά προβλήματα αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι στη Δημοτική Επιχείρηση Πολιτιστικής Ανάπτυξης Καλαμάτας (ΔΕΠΑΚ) λόγω της μη χρηματοδότησης της επιχείρησης από το υπουργείο Πολιτισμού, με αποτέλεσμα οι εργαζόμενοι της ΔΕΠΑΚ να είναι απλήρωτοι για 6 μήνες και η Δημοτική Επιχείρηση να αδυνατεί να καλύψει τις υποχρεώσεις της προς τρίτους. Οι βουλευτές του ΚΚΕ Νίκος Καραθανασόπουλος και Κώστας Αλυσανδράκης ρωτούν τους αρμόδιους υπουργούς τι μέτρα προτίθεται να πάρει η κυβέρνηση για την άμεση καταβολή των δεδουλευμένων στους εργαζόμενους της ΔΕΠΑ Καλαμάτας καθώς και για να συνεχίσει τη λειτουργία της ως δημοτική υπηρεσία και όχι ως επιχείρηση, ώστε να προσφέρει τις υπηρεσίες της στο λαό και στη νεολαία της Μεσσηνίας.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ