Στο σχολικό συγκρότημα της Χωράφας στο Περιστέρι περιόδευσε, χτες το πρωί, ο Γραμματέας του ΚΣ της ΚΝΕ, Γιάννης Πρωτούλης, βουλευτής του ΚΚΕ
Ο Γ. Πρωτούλης, μιλώντας στους καθηγητές του σχολείου, δεν έμεινε μόνο σε θέματα Παιδείας, αλλά αναφέρθηκε και σε γενικότερα ζητήματα όπως το Ασφαλιστικό και ο «Καποδίστριας 2» γιατί, όπως είπε, όλα συνδέονται αφού πηγάζουν απ' την ίδια πολιτική. Αναφέρθηκε στα έξοδα των γονιών για τα φροντιστήρια και γενικότερα για την Παιδεία, στην κατάσταση στην επαγγελματική εκπαίδευση, στην ανάγκη κατάργησης οποιασδήποτε ιδιωτικής επιχειρηματικής δραστηριότητας στο χώρο της Παιδείας. Επισήμανε πως το ΚΚΕ παλεύει για μόνιμους εκπαιδευτικούς με αξιοπρεπείς μισθούς που θα ασχολούνται με το πώς να μορφώσουν τα παιδιά του λαού, σε ένα σχολείο, μέχρι τα 18 χρόνια.
Συνδέοντας το θέμα της Παιδείας με το Ασφαλιστικό σημείωσε: «Οταν ο στόχος του κεφαλαίου είναι ο εργάτης να γίνει φθηνός, να μην έχει ασφάλιση, να μη γνωρίζει από ωράρια, από βασικό μισθό, αντίστοιχα δεν πρέπει να έχει ένα τέτοιο εκπαιδευτικό σύστημα που θα βγάζει έναν τέτοιον εργάτη, της καρπαζιάς;». Κάλεσε τους εργαζόμενους να συμμετάσχουν στο συλλαλητήριο του ΠΑΜΕ για το Ασφαλιστικό, στις 7 Νοέμβρη.
Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στον «Καποδίστρια 2», στην αλλαγή της διοικητικής δομής της χώρας και εξήγησε: «Στόχος είναι να περάσουν στους δήμους σημαντικές αρμοδιότητες του κράτους που αφορούσαν μέχρι τώρα την κοινωνική προστασία, την Παιδεία». Και έθεσε το ερώτημα: «Ποιος δήμος θα αναλάβει τα σχολεία και τα νοσοκομεία; Εδώ δεν μπορεί να λειτουργήσει τους παιδικούς σταθμούς. Τα έσοδα και οι πόροι θα έρχονται από τους ίδιους τους γονείς. Και με φορολογία και άμεσα το σχολείο θα λειτουργεί σαν επιχείρηση, θα βγαίνει στη γύρα να μαζεύει χορηγούς, για να μπορέσει να επιβιώσει, να επιβάλλει δίδακτρα». Τόνισε, δε, πως «ο σαφής στόχος που μπαίνει από τη στρατηγική της Λισαβόνας είναι να αλλάξει η ισορροπία γενικής εκπαίδευσης και κατάρτισης, υπέρ της κατάρτισης με την αναλογία 70 - 30».
Με αφορμή και την εικόνα από τη χτεσινή εξόρμηση, ο Γιάννης Πρωτούλης σημείωσε:
«Οι καθηγητές αυτό που μας είπαν είναι "κάθε χρόνο και χειρότερα". Με έναν τρόπο επιβεβαιώνεται και από αυτή μας την εξόρμηση η ανάγκη για αυτό το πλατύ άνοιγμα της ΚΝΕ, βάζοντας σοβαρά ζητήματα για το σχολείο των παιδιών του λαού. Δεν είναι δυνατόν, ξεκινώντας το σχολείο η λαϊκή οικογένεια να δίνει πάνω από 400 ευρώ, γιατί μαζί με το σχολείο ξεκινάει και το φροντιστήριο. Να δίνει άλλα τόσα για αναλώσιμα, για να μπορεί το παιδί να έρθει σε ένα δημόσιο σχολείο. Δε χωράει η ιδιωτική επιχειρηματική δραστηριότητα. Σε αυτό συμφωνεί πολύ περισσότερος κόσμος, δεν μπορεί ο ιδιώτης να είναι μέσα στο χώρο της εκπαίδευσης, στο χώρο του σχολείου ή έξω από αυτό και να βγάζει κέρδος από τη μόρφωση των παιδιών.
Ενα δεύτερο και ουσιαστικό ζήτημα είναι τι σχολείο θέλουμε και σε ποια κοινωνία το θέλουμε αυτό το σχολείο. Θέλουμε αυτό το θέμα να αρχίσει να ζυμώνεται όχι μόνο στα παιδιά, αλλά και στους γονείς και στους καθηγητές. Το ΚΚΕ προτείνει, αγωνίζεται και παλεύει για ένα σχολείο για όλα τα παιδιά του λαού, μέχρι τα 18 χρόνια, δημόσιο και δωρεάν, που αναπτύσσει ολόπλευρα την προσωπικότητα των νέων ανθρώπων. Να τους παρέχει όλα αυτά τα εφόδια που μετά τα 18 χρόνια να κάνουν την επιλογή τους ή για δημόσια δωρεάν επαγγελματική σχολή ή για την ανώτατη εκπαίδευση.
Θεωρούμε απαράδεκτο πως υπάρχουν αυτή τη στιγμή παιδιά 15 και 16 χρόνων που πηγαίνουν στο μεροκάματο, είτε με τη μορφή της πρακτικής, είτε συνεχίζουν στην επαγγελματική εκπαίδευση, που πλέον σημαίνει πηγαίνεις τρεις ώρες σε ένα εκπαιδευτήριο ιδιωτικό ή δημόσιο, πληρώνεις και το πρωί βρίσκεσαι στη δουλιά με τη μορφή της πρακτικής και παίρνεις 250 ευρώ. Αυτό το πράγμα έχει καταντήσει η επαγγελματική εκπαίδευση. Για όλα αυτά τα ζητήματα και ακόμα περισσότερο για την ανάγκη να οργανωθεί κίνημα για ενιαία λαϊκή Παιδεία για τα παιδιά του λαού βρεθήκαμε σήμερα εδώ και θα βρεθούμε το επόμενο διάστημα σε πολύ περισσότερα σχολεία».
«Είναι μεγάλη υπόθεση η συμμετοχή στον αγώνα. Εκεί κρίνονται όλα», τόνισε ο Γιάννης Πρωτούλης, Γραμματέας του ΚΣ της ΚΝΕ και βουλευτής του ΚΚΕ, σε μία από τις συζητήσεις που είχε χτες το απόγευμα με σπουδαστές του ΙΕΚ Πειραιά (ΣΚΥΠ). Μαζί με στελέχη και μέλη της ΚΝΕ ο Γ. Πρωτούλης ενημέρωσε τους σπουδαστές για την Ερώτηση του ΚΚΕ στη Βουλή σχετικά με τα προβλήματα των δημόσιων ΙΕΚ, δηλαδή για τα προβλήματά τους. Τους κάλεσε με συλλογική δράση να διεκδικήσουν την κατάργηση των διδάκτρων, τη χορήγηση δωρεάν συγγραμμάτων, το μειωμένο εισιτήριο στις συγκοινωνίες. Για το ζήτημα της πρακτικής άσκησης ο βουλευτής του ΚΚΕ σημείωσε πως πρέπει να εξασφαλιστεί πάνω στο αντικείμενο των σπουδών κατοχυρώνοντας εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα. Παράλληλα, έθεσε και την ανάγκη μονιμοποίησης των καθηγητών των ΙΕΚ με πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα. Νωρίτερα, συναντήθηκε με το διευθυντή του ΙΕΚ και τον ενημέρωσε για την Ερώτηση του Κόμματος.
Θετικό είναι το κλίμα από τις συναντήσεις των μελών της ΚΝΕ με μαθητές των σχολείων στο νομό της Θεσσαλονίκης. Οι δυνάμεις της Οργάνωσης Πόλης Θεσσαλονίκης της ΚΝΕ έχουν επισκεφτεί περισσότερα από 60 σχολεία του νομού Θεσσαλονίκης στα πλαίσια της πολιτικής της καμπάνιας. Περιοδεία πραγματοποιεί σήμερα στις 8 π.μ., στο ΤΕΕ Ευόσμου ο Δ. Τσιντικίδης, γραμματέας της Οργάνωσης Περιοχής Θεσσαλονίκης της ΚΝΕ και μέλος του ΚΣ της ΚΝΕ.