Τους κινδύνους που προκύπτουν από τον «Καποδίστρια 2» συζήτησε με τους εργαζόμενους ο βουλευτής του Κόμματος Γ. Ζιώγας
Από την περιοδεία στο Νοσοκομείο Νάουσας |
Τα παραπάνω διαπιστώθηκαν στη διάρκεια περιοδείας που πραγματοποίησε ο βουλευτής του ΚΚΕ Γιάννης Ζιώγας, συνοδευόμενος από κλιμάκιο στελεχών της Κομματικής Οργάνωσης Νάουσας. Στη διάρκεια της περιοδείας έγινε συνάντηση με το διοικητή του νοσοκομείου, με μέλη του ΔΣ του σωματείου εργαζομένων και συζήτηση με γιατρούς, νοσηλευτές και εργαζόμενους. Τέθηκε ως επιτακτικά αναγκαίο να επεκταθεί το νοσοκομείο σε νέους χώρους και να καλυφθούν οι ανάγκες σε προσωπικό και σύγχρονο τεχνολογικό εξοπλισμό.
«Τα κυβερνητικά σχέδια είναι να υπάρξουν εργολαβικές εταιρείες, εργολάβοι, που θα έχουν όχι μόνο το βοηθητικό προσωπικό του νοσοκομείου, αλλά και το νοσηλευτικό και το ιατρικό», σημείωσε ο Γ. Ζιώγας. Πρόσθεσε πως η επίθεση στα νοσοκομεία περνάει μέσα και από τις αντιδραστικές «μεταρρυθμίσεις» στο Ασφαλιστικό. Διότι με την αντιασφαλιστική λαίλαπα που έρχεται θα διευκολυνθούν να απαλλαχτούν από εργαζόμενους με πλήρη δικαιώματα και θα κυριαρχήσουν οι ελαστικές εργασιακές σχέσεις.
Προειδοποίησε επίσης πως με τον «Καποδίστρια 2» έρχονται αντιδραστικότερες αλλαγές στο χώρο της Υγείας. «Σκοπεύουν να περάσουν και την Υγεία στην ευθύνη της ΤΑ. Αυτό θα δημιουργήσει ακόμη μεγαλύτερη δυσκολία στην επάρκεια σε προσωπικό και σύγχρονο εξοπλισμό και μεγαλύτερη διασύνδεση των νοσοκομείων με τους επιχειρηματίες. Θα οδηγηθούμε σε νοσοκομεία α΄, β΄, γ΄ κατηγορίας», είπε. Και κάλεσε τους εργαζόμενους να εναντιωθούν στην αντιλαϊκή πολιτική, να οργανώσουν τον αγώνα τους στο πλευρό του ταξικού κινήματος, ενάντια στην εμπορευματοποίηση και ιδιωτικοποίηση της Υγείας, για αποκλειστικά δημόσιο και δωρεάν σύστημα Υγείας και Πρόνοιας.
Αρχισαν να καταγράφονται τα αποτελέσματα της απορύθμισης των Υπηρεσιών Υγείας στη χώρα μας
Τη συγκριτική μελέτη για την εξέλιξη του προσδόκιμου επιβίωσης στις χώρες του ΟΟΣΑ έκανε το Εργαστήριο Οργάνωσης και Αξιολόγησης των Υπηρεσιών Υγείας του Πανεπιστημίου Αθηνών και την παρουσίασε ο καθηγητής Λυκούργος Λιαρόπουλος σε συνέδριο που έγινε στην Κέρκυρα (4-7 Οκτώβρη 2007). Οπως φαίνεται και στον Πίνακα, την περίοδο 1990-2003 (πάνω καμπύλη) το προσδόκιμο επιβίωσης αυξήθηκε κατά ένα χρόνο. Ετσι το 2003 το μέσο όριο επιβίωσης έφτασε στα 78,9 χρόνια, από 77,9 χρόνια που ήταν το 1990, ενώ το 1980 ήταν 74,5 χρόνια.
Ομως την περίοδο 2000-2003 (κάτω καμπύλη) το προσδόκιμο της επιβίωσης μηδενίστηκε. Το 2000 αρχίζει η περίοδος της έντονης εμπορευματοποίησης των υπηρεσιών του δημόσιου συστήματος υγείας απ' τις τότε κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ, με αποτέλεσμα ολόκληρες ομάδες του πληθυσμού να δυσκολεύονται - ή και να αποκλείονται εντελώς - στην πρόσβαση των Υπηρεσιών Υγείας. Αλλη αιτία - εκτός απ' την υποβάθμιση των Υπηρεσιών Υγείας - είναι ο ανθυγιεινός τρόπος ζωής, που οδηγεί σε άσχημες καταστάσεις (όπως π.χ. η παχυσαρκία, τα εγκεφαλικά και καρδιακά νοσήματα).
Από τον Πίνακα φαίνεται ακόμα ότι την περίοδο 1990-2003 μόνο η Ισπανία και η Ιρλανδία ξεπέρασαν τον ένα χρόνο στο προσδόκιμο επιβίωσης και έφτασαν στα 1,5 χρόνια. Αποδεικνύεται δηλαδή ότι σε όλες τις χώρες του ΟΟΣΑ υποβαθμίζεται η παροχή Υπηρεσιών Υγείας.
Η υποβάθμιση των Υπηρεσιών Υγείας στη χώρα μας φαίνεται και από άλλη συγκριτική μελέτη που έκανε το ίδιο Εργαστήριο του Πανεπιστημίου Αθηνών με βάση τα διαχρονικά στοιχεία του Ευρωβαρόμετρου. Προκύπτει λοιπόν ότι την τελευταία δεκαπενταετία το ποσοστό ικανοποίησης των πολιτών στην Ελλάδα απ' τις υγειονομικές υπηρεσίες είναι καθηλωμένο στο 17% έναντι 25% που ήταν το 1992. Μάλιστα, το 1998 το ποσοστό ικανοποίησης έπεσε στο 10%.
Την πολιτική της ιδιωτικοποίησης της Yγείας από τις κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ που έχει σαν στοιχείο την υποχρηματοδότηση των δημόσιων υπηρεσιών Yγείας, καταγγέλλει το ΚΚΕ με αφορμή Επίκαιρη Ερώτηση που κατέθεσε η βουλευτής Ελπίδα Παντελάκη για το Nοσοκομείο «Μεταξά». Και στο συγκεκριμένο νοσοκομείο, παρά τις επίμονες προσπάθειες του προσωπικού, οι παρεχόμενες υπηρεσίες υποβαθμίζονται, η περίθαλψη των ασθενών είναι ελλιπής και το nοσοκομείο λειτουργεί οριακά. Οι κενές οργανικές θέσεις ανέρχονται σε 300, σε νοσηλευτικό - βοηθητικό προσωπικό, ακόμα και με βάση τον απαρχαιωμένο Oργανισμό του nοσοκομείου που φτιάχτηκε πριν από 20 χρόνια!
Αποτέλεσμα της έλλειψης προσωπικού είναι το κλείσιμο 2 χειρουργικών τραπεζιών με επικίνδυνες συνέπειες στη μη έγκαιρη αντιμετώπιση επειγόντων περιστατικών ιδιαίτερα καρκινοπαθών και την οριακή λειτουργία της Μονάδας Εντατικής Θεραπείας, η οποία λειτουργεί με 10 νοσηλεύτριες από τις 18 που θα έπρεπε να είχε για τα 6 κρεβάτια. Ενώ η Μονάδα Αυξημένης Φροντίδας, που είναι πλήρης εξοπλισμού, παραμένει ερμητικά κλειστή.
Με βάση τα παραπάνω, η βουλευτής του ΚΚΕ ρωτά τον υπουργό Υγείας πότε θα καλυφθούν οι κενές οργανικές θέσεις και τι μέτρα θα πάρει, ώστε άμεσα να λειτουργήσουν τα 2 κλειστά χειρουργικά τραπέζια και η ΜΑΦ.
Συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο προαύλιο του νοσοκομείου και πορεία στην παρακείμενη οδό Βασιλίσσης Σοφίας πραγματοποίησαν χτες το πρωί οι εργαζόμενοι του «Αλεξάνδρα», συνεχίζοντας τις κινητοποιήσεις τους με βασικό αίτημα μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού για να καλυφθούν οι δραματικές ελλείψεις που αντιμετωπίζει το νοσοκομείο.
Οι εργαζόμενοι με ανακοίνωση που μοίρασαν στους πολίτες της Αθήνας, ζήτησαν τη συμπαράστασή τους στον αγώνα που κάνουν, υπογραμμίζοντας ότι η κατάσταση στο νοσοκομείο είναι τραγική και για όσους απευθύνονται με κάποιο πρόβλημα υγείας, αλλά και για τους εργαζόμενους.
Οπως κατήγγειλαν οι εργαζόμενοι, στη νυχτερινή βάρδια μια νοσηλεύτρια είναι υπεύθυνη για 50 ασθενείς. Μόνο στη νοσηλευτική υπηρεσία για να καλυφθούν οι ανάγκες απαιτούνται 133 επιπλέον νοσηλευτές. Μεγάλες είναι οι ελλείψεις σε όλους τους κλάδους, αφού δεν αναπληρώνεται ούτε το προσωπικό που αποχωρεί, ενώ σε κλάδους όπως η Τεχνική Υπηρεσία, δίνονται κομμάτια της δουλιάς σε ιδιωτικά συνεργεία. Οι εργαζόμενοι πραγματοποιούν νέα συγκέντρωση διαμαρτυρίας την ερχόμενη Τρίτη 16 Οκτώβρη.