ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 21 Οχτώβρη 2007
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΔΥΤΙΚΗ - ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΑΤΤΙΚΗ
Σήμα κινδύνου για πλημμύρες σε 8 περιοχές

Ο «Ρ» παρουσιάζει σήμερα τα σημεία της Περιφέρειας Αττικής, που κινδυνεύουν να υποστούν καταστροφές με μια δυνατή βροχή και φέτος το χειμώνα

Μέγα Ρέμα. Μια διαρκής απειλή για τη Ραφήνα
Μέγα Ρέμα. Μια διαρκής απειλή για τη Ραφήνα
Δεκάδες φορές έχουν πλημμυρίσει οι περιοχές και της Δυτικής και της Ανατολικής Αττικής, εξαιτίας της ανυπαρξίας έργων αντιπλημμυρικής θωράκισης, στην οποία τους καταδίκασαν οι κυβερνήσεις ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, ενώ παράλληλα άφησαν να μπαζωθούν τα ρέματα και να τσιμεντοποιηθούν τα δάση. Το χειρότερο, βέβαια, είναι ότι όσο θα συνεχίζεται αυτή η πολιτική, οι κάτοικοι θα συνεχίζουν με την παραμικρή νεροποντή να δίνουν μάχες με τα νερά και τις λάσπες.

Η έλλειψη δικτύου όμβριων υδάτων, τα μπαζωμένα και μη διευθετημένα ρέματα, τα μεγάλα έργα που έγιναν χωρίς παράλληλα να προβλεφτούν και τα αντιπλημμυρικά έργα, ήταν και παραμένουν οι αιτίες των πλημμυρών και όχι τα «ακραία καιρικά φαινόμενα», όπως συνηθίζουν να υποστηρίζουν οι εκάστοτε κυβερνήσεις ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, κάθε φορά που οι πόλεις μετατρέπονται σε λίμνες, για να κρύψουν την πολιτική τους. Και σε όλα αυτά έχει πλέον προστεθεί και το πρόβλημα με τα δύο καμένα βουνά της Πάρνηθας και της Πεντέλης που μεγαλώνουν τον τρόμο των κατοίκων.

Είναι, μάλιστα, χαρακτηριστική η ανακοίνωση της Νομαρχίας Δυτικής Αττικής που εκδόθηκε την περασμένη Πέμπτη, σύμφωνα με την οποία το ΥΠΕΧΩΔΕ από 800.000 ευρώ που έδωσε το 2003 για τον καθαρισμό των ρεμάτων (ποσό και αυτό ανεπαρκές) σήμερα δίνει μόλις 300.000 ευρώ και παρά τις αυξημένες ανάγκες που δημιουργήθηκαν από τη μεγάλη φωτιά της Πάρνηθας!

Από πρόσφατες πλημμύρες στο Μενίδι. Δυστυχώς, ελέω των κυβερνήσεων ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, το «έργο» προβλέπεται να επαναληφθεί

ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΕΠΠΑΣ

Από πρόσφατες πλημμύρες στο Μενίδι. Δυστυχώς, ελέω των κυβερνήσεων ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, το «έργο» προβλέπεται να επαναληφθεί
Και μόνο το στοιχείο αυτό αποδεικνύει ότι οι κυβερνήσεις ΝΔ και ΠΑΣΟΚ σκόπιμα αφήνουν στο περιθώριο τα έργα που είναι αναγκαία για την ασφάλεια του λαού, όπως αυτά της αντιπλημμυρικής θωράκισης, προωθώντας μόνον αυτά που ευνοούν την κερδοφορία του κεφαλαίου, επιβαρύνοντας και με πανάκριβα διόδια το λαό. Γι' αυτό, άλλωστε, και πετούν στο καλάθι των αχρήστων και δεν προχωρούν στην εφαρμογή ενός ολοκληρωμένου προγράμματος έργων και παρεμβάσεων αντιπλημμυρικής προστασίας της Αττικής, που έχει προτείνει το ΚΚΕ.

Περιοχές στο «κόκκινο»

Με δεδομένες και τις επιπτώσεις από την πυρκαγιά της Πάρνηθας, αλλά και τη χρόνια αδιαφορία των κυβερνώντων, στις περιοχές του Θριασίου, που έτσι κι αλλιώς κάθε χρόνο πλημμυρίζουν, αναμένεται φέτος οι πλημμύρες να χτυπήσουν με μεγαλύτερη ένταση. Διαθέτουν, άλλωστε, πολλά «ευαίσθητα» σημεία. Ας δούμε τα πιο σημαντικά.

1. Σε Ανω Λιόσια και Ζεφύρι η ανυπαρξία δικτύου ομβρίων δημιουργεί τη βεβαιότητα ότι το ρέμα της Εσχατιάς, που παραμένει μπαζωμένο και χωρίς καμία διευθέτηση, θα κατέβει ακόμα περισσότερο «φουσκωμένο».

2. Στο «κόκκινο» είναι η κατάσταση και στον Ασπρόπυργο με τα ρέματα του Αγίου Γεωργίου και του Αγίου Ιωάννη. Το πρώτο διασχίζει την πόλη και καταλήγει στη θάλασσα, μπροστά από τα διυλιστήρια, συναντώντας στο πέρασμά του από μπάζα μέχρι ...δρόμους και βιοτεχνίες. Σε τμήμα του ρέματος του Αγίου Ιωάννη - το οποίο είναι γνωστό στο πανελλήνιο, καθώς μετατρέπει κάθε φορά την Εθνική Οδό έξω από τη «Χαλυβουργική» σε λίμνη - έχουν γίνει κάποια έργα και η σύνδεσή του με το ρέμα του Σαρανταπόταμου, ώστε επιτέλους τα νερά να βρίσκουν διέξοδο στη θάλασσα. Τίποτα όμως δεν έχει γίνει στην περιοχή της Κορυτσάς, την οποία διασχίζει και υπερχειλίζει, καθώς στο σημείο αυτό υποδέχεται και τα νερά της Αττικής οδού...

Το μπαζωμένο ρέμα της Εσχατιάς. Πώς να μην πλημμυρίσει;
Το μπαζωμένο ρέμα της Εσχατιάς. Πώς να μην πλημμυρίσει;
3. Στην Ελευσίνα, στα δύο μεγάλα ρέματα Σαρανταπόταμου και Σούρες, μετά από χρόνια αδράνειας και αναρίθμητες πλημμύρες, έχουν γίνει πλέον κάποιες παρεμβάσεις. Ειδικότερα στις Σούρες έχει γίνει εκτροπή του ρέματος και διανοίχτηκε η έξοδός του στη θάλασσα στο σημείο της ΠΥΡΚΑΛ. Στο Σαρανταπόταμο υπάρχουν κάποια έργα διάνοιξης σε εξέλιξη, ενώ σε κάποια σημεία έχει σκεπαστεί. Εργα, βέβαια, που έπρεπε να είχαν γίνει και στα δύο ρέματα εδώ και 30 χρόνια...

4. Το ρέμα της Αγίας Αικατερίνης στη Μάνδρα είναι κι αυτό μπαζωμένο, με αποτέλεσμα να πνίγει την περιοχή σε κάθε βροχή.

Ανατολική Αττική: Κατά 90% ανοχύρωτη

Πριν από δύο χρόνια, ο νομάρχης Ανατολικής Αττικής δήλωνε σε έρευνα του «Ρ» ότι η περιοχή με τα 2/3 των ρεμάτων της Αττικής, των μεγάλων έργων και της μεγάλης οικιστικής ανάπτυξης, είναι κατά 90% ανοχύρωτη. Η κατάσταση αυτή δε φαίνεται να έχει αλλάξει ουσιαστικά, καθώς, εκτός από ελάχιστα μικροέργα σε κάποιες περιοχές, τίποτα απολύτως δεν έχει γίνει. Τα τρία μεγάλα ρέματα της περιοχής (Μέγα ρέμα, Ερασίνος και Εσχατιάς) παραμένουν χωρίς καμία διευθέτηση, γεγονός που καθιστά αδύνατη την κατασκευή οποιουδήποτε άλλου παράλληλου έργου.

1. Στο Μενίδι, όπου προ ημερών οι κάτοικοί του ένιωσαν τα αποτελέσματα από την πρώτη φετινή πλημμύρα, εξαιτίας του ρέματος της Εσχατιάς, αναμένεται να επαναληφθεί αρκετές φορές το ίδιο «έργο». Κι αυτό επειδή σε αρκετές περιοχές το προαναφερόμενο ρέμα παραμένει μπαζωμένο, ενώ και το έργο εκβάθυνσής του δεν έχει ξεκινήσει ακόμα. Για το Μενίδι μόνιμη απειλή αποτελεί επίσης και το μπαζωμένο ρέμα της Καναπίτσας, καθώς γι' αυτό το μόνο που έχει γίνει είναι η ανάθεση μελέτης οριοθέτησης. Το αντιπλημμυρικό έργο που γίνεται στη γέφυρα του ΟΣΕ και μια δεξαμενή ανάσχεσης που ολοκληρώνεται στην περιοχή Αγίας Τριάδας, είναι λίγα για μια περιοχή όπως το Μενίδι με περίπου 130 χιλιάδες κατοίκους.

2. Στη Ραφήνα στις περιοχές της διασταύρωσης με το Πικέρμι οι κάτοικοι ζουν με τον κίνδυνο να θρηνήσουν ακόμα και θύματα -ιδιαίτερα μετά τις φωτιές του 2005 - αν φουσκώσει και πάλι το Μέγα Ρέμα. Σε Σπάτα και Μαρκόπουλο, ο Ερασίνος παραμένει ένα άκρως επικίνδυνο ποτάμι, αφού δεν έχει διευθετηθεί, ενώ επιπλέον δέχεται και τα νερά του διεθνούς αεροδρομίου! Στο Κορωπί τα μπαζωμένα ρέματα στη βιομηχανική περιοχή αναμένεται να μετατρέψουν και πάλι σε λίμνη την περιοχή, ενώ στην Παιανία έχουν γίνει κάποιες τοπικές παρεμβάσεις ανακούφισης.

3. Λίγο πιο βόρεια, η περιοχή Σούλι του Μαραθώνα θεωρείται σχεδόν σίγουρο ότι θα μετατραπεί και πάλι σε λίμνη, αφού το κωπηλατοδρόμιο έγινε χωρίς ανάλογα αντιπλημμυρικά έργα στην περιφέρειά του. Παράλληλα, το φράγμα της Ραπεντόσας, που έπνιξε πριν από δύο χρόνια το Μαραθώνα, εξακολουθεί ως έργο να παραμένει ημιτελές, αφού δε συνδέθηκε ποτέ με τη θάλασσα.

4. Στα Καλύβια και την Κερατέα στις περιοχές του Λαγονησίου και Αναβύσσου το ρέμα της Κίτεζας που πλημμύρισε πολλά σπίτια πριν από 1,5 χρόνο, δεν μπορούν να γίνουν και πολλά πράγματα, αφού από κάποιο σημείο και μετά έχει μετατραπεί σε δύο δρόμους, οι οποίοι μάλιστα έχουν ενταχθεί και στο σχέδιο πόλης!


Γιώργος ΜΙΧΑΗΛΑΡΗΣ



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ