ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 6 Σεπτέμβρη 2007
Σελ. /32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΙΚΕΣ ΠΥΡΚΑΓΙΕΣ
Αυξάνεται ο αριθμός των νεκρών

Ακόμα ένας νεκρός από τις καταστροφικές πυρκαγιές προστέθηκε χτες στη μακάβρια λίστα, ανεβάζοντας τον αριθμό στους 66. Συγκεκριμένα, ένας 40χρόνος, κάτοικος Καλυβίων, εξέπνευσε στο «251 Γενικό Νοσοκομείο Αεροπορίας» ύστερα από τα σοβαρά εγκαύματα (70%) που είχε υποστεί προσπαθώντας να σβήσει τη φωτιά στις 25 Αυγούστου.

Από την άλλη, σύμφωνα με την Πυροσβεστική, οι πυρκαγιές που είχαν εκδηλωθεί το τελευταίο διάστημα σε Πελοπόννησο, Κεντρική Στερεά Ελλάδα, Εύβοια και Αττική, έχουν κατασβεστεί. Παρ' όλα αυτά, στα σημεία παραμένουν ισχυρές επίγειες δυνάμεις ενώ τα ελληνικά εναέρια μέσα πυρόσβεσης εξακολουθούν να είναι σε επιφυλακή. Από τις δυνάμεις που είχαν έρθει στη χώρα μας για ενίσχυση στο έργο της κατάσβεσης, παραμένουν μόνο τα «πετζετέλ» της Σερβίας τα οποία θα αναχωρήσουν αύριο. Από τους πυροσβέστες που ήρθαν, έχουν μείνει μόνο οι ένστολοι από τη Βουλγαρία.

Χτες δόθηκαν στη δημοσιότητα τα στοιχεία από τις δυνάμεις που χρησιμοποιήθηκαν. Αξίζει να αναφερθεί πως στις περιοχές Αρκαδίας, Ηλείας, Μεσσηνίας και Λακωνίας, χρησιμοποιήθηκαν 930 πυροσβεστικά οχήματα. Επιπλέον, συμμετείχαν 7.130 πυροσβέστες (μόνιμοι και εποχικοί), 3.000 στρατιώτες των Ενόπλων Δυνάμεων και 200 εθελοντές πυροσβέστες του Σώματος. Ρίψεις νερού από ελληνικής πλευράς έκαναν 21 «Canadair» της Πολεμικής Αεροπορίας, ισάριθμα «πετζετέλ» και «Grumman», 19 ελικόπτερα και το «Beriev» που είχαν μισθωθεί από το Πυροσβεστικό Σώμα.

ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΝΩΣΗ ΔΗΜΩΝ ΚΑΙ ΚΟΙΝΟΤΗΤΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ
Θέλει ενίσχυση των επενδύσεων στην περιφέρεια

Την ανάπτυξη των πόλεων που είναι συνδεδεμένες με αγροτικές περιοχές μέσα από την προσέλκυση επενδύσεων και την εξασφάλιση υπηρεσιών γενικού οικονομικού συμφέροντος, δηλαδή μέσα από την εκμετάλλευση του φυσικού και παραγωγικού τους πλούτου από επιχειρηματικά συμφέροντα, «βλέπει» και η Κεντρική Ενωση Δήμων και Κοινοτήτων Ελλάδας (ΚΕΔΚΕ).

Είναι χαρακτηριστικό ότι στις επισημάνσεις του συλλογικού οργάνου για το Εθνικό Στρατηγικό Πλαίσιο Αναφοράς (ΕΣΠΑ) 2007 - 2013, γίνεται λόγος για την ανάγκη περιβαλλοντικής διαχείρισης για την επίτευξη, ανάμεσα σε άλλα, της οικονομικής ανάπτυξης και ανταγωνιστικότητας! Η δε προστασία του περιβάλλοντος μνημονεύεται (ουσιαστικά υποθηκεύεται) μόνο εφόσον αυτή εξυπηρετεί τους παραπάνω στόχους...

Ειδικά για τη χωρική ενότητα Πελοποννήσου - Δυτικής Ελλάδας - Ιονίων Νήσων, ο βασικός στόχος που τίθεται από το ΕΣΠΑ είναι: «Η επιτάχυνση της οικονομικής ανάπτυξης για πραγματική σύγκλιση με αναδιάρθρωση της παραγωγικής βάσης, ενίσχυση της τουριστικής ανάπτυξης, ανάδειξη και προώθηση υψηλής ποιότητας αγροτικών προϊόντων, σε συνδυασμό με την αξιοποίηση της πολιτιστικής κληρονομιάς και την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας και της καινοτομίας, έτσι ώστε να ενισχυθεί ο αναπτυξιακός άξονας που συγκροτείται γύρω από τα κύρια αστικά κέντρα της»!

Είναι προφανές ότι ο στόχος που παρατίθεται βρίσκεται σε πλήρη σύμπνοια με τα σχέδια ανασυγκρότησης των κατεστραμμένων από τις πυρκαγιές περιοχών, που παρουσίασαν ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, η οποία είναι κομμένη και ραμμένη στα μέτρα του μεγάλου κεφαλαίου. Το στόχο αυτό υπηρετούν και οι προτάσεις της ΚΕΔΚΕ για αλλαγή της διοικητικής δομής της χώρας, με μείωση των δήμων και θεσμοθέτηση μητροπολιτικών συνεργασιών.

Εδώ και χρόνια η προσκείμενη σε ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και ΣΥΝ ηγεσία της ΚΕΔΚΕ πρεσβεύει τη δημιουργία ισχυρότερων τοπικών μηχανισμών, που θα μπορούν - μέσα και από τη θεσμοθέτηση της δυνατότητας επιβολής φόρων - να ασκήσουν αυτού του είδους την «ανάπτυξη» που ξεπουλά τα πάντα, από αρμοδιότητες μέχρι τον περιβαλλοντικό πλούτο, στο ιδιωτικό κεφάλαιο.

Χαρακτηριστικά στις επισημάνσεις της ΚΕΔΚΕ, το Γενάρη του 2006, σχετικά με τη συμμετοχή της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στο ΕΣΠΑ, υπογραμμίζεται η ανάγκη «ενίσχυσης της ελκυστικότητας των μικροπεριφερειών της χώρας για επενδύσεις και απασχόληση». Ως μικροπεριφέρεια ορίζεται μια «ανθρωπογεωγραφική ενότητα μεγέθους μεσαίου νομού που έχει ισχυρό αστικό κέντρο και επαρκή αγροτική ενδοχώρα». Δηλαδή όπως εξηγούν - μια περιοχή που έχει μια πόλη ως «πόλο ανάπτυξης» διασυνδεμένη με αγροτική περιοχή. Η περιοχή αυτή, με ευθύνη των τοπικών αρχών της, θα σχεδιάζει και θα εφαρμόζει ένα «ολοκληρωμένο μέσο-μακροχρόνιο Πρόγραμμα Αστικής και Αγροτικής Ανάπτυξης, δηλαδή ένα πρόγραμμα αναζωογόνησης και οικονομικής διαφοροποίησης της αγροτικής περιοχής».

Κάλεσμα της ΕΕΔΥΕ

Τις επιτροπές Ειρήνης σε όλη τη χώρα και τα μέλη τους καλεί η Ελληνική Επιτροπή για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη, ώστε να συμβάλλουν στην ανακούφιση των πληγέντων στις πυρόπληκτες περιοχές. Με ανακοίνωσή της, τους ζητά να καταθέσουν χρήματα στους λογαριασμούς της στην ΕΜΠΟΡΙΚΗ Τράπεζα: 42602434 και στην ΕΘΝΙΚΗ Τράπεζα της Ελλάδος: 122/634535-29.

Για τον ίδιο λόγο η ΕΕΔΥΕ αποφάσισε να διαθέσει το συμβολικό ποσό των 3.000 ευρώ ως ελάχιστο δείγμα συνεισφοράς για την ανακούφιση των πληγέντων στις πυρόπληκτες περιοχές, ιδιαίτερα της Πελοποννήσου και της Εύβοιας. Το ποσό που θα συγκεντρωθεί θα διατεθεί από την ΕΕΔΥΕ σε συνεργασία με τις τοπικές επιτροπές των περιοχών.

Τεράστια καταστροφή και σε κτιριακές υποδομές

Τεράστιες καταστροφές και στις κτιριακές υποδομές σε οχτώ νομούς της χώρας άφησαν πίσω τους οι τελευταίες πυρκαγιές. Αυτό κατέδειξαν οι καταγραφές που ολοκληρώθηκαν από τα κλιμάκια των μηχανικών του ΥΠΕΧΩΔΕ στις πληγείσες περιοχές των νομών Αρκαδίας, Ηλείας, Λακωνίας, Μεσσηνίας, Κορινθίας, Εύβοιας, Αιτωλοακαρνανίας και Αττικής.

Ειδικότερα, διαπιστώθηκε ότι συνολικά 847 κατοικίες υπέστησαν ολοκληρωτική καταστροφή, ενώ άλλες 672 κατοικίες έχουν υποστεί μερική καταστροφή και κρίθηκαν επισκευάσιμες. Επίσης, ολική καταστροφή έχουν υποστεί 41 δημόσια κτίρια, εκκλησίες και επαγγελματικές στέγες, καθώς και 817 στάβλοι, αποθήκες και κτίρια λοιπών χρήσεων. Μερική καταστροφή υπέστησαν 19 δημόσια κτίρια, εκκλησίες και επαγγελματικές στέγες, καθώς και 544 στάβλοι, αποθήκες και κτίρια λοιπών χρήσεων.

Στο μεταξύ, η κυβέρνηση τρέχει να προλάβει μήπως καταφέρει να περιορίσει τα πλημμυρικά φαινόμενα που αναπόφευκτα θα συμβούν με τις πρώτες βροχοπτώσεις. Το ΥΠΕΧΩΔΕ με χτεσινή του ανακοίνωση υποστηρίζει ότι ξεκίνησαν τα αντιπλημμυρικά έργα άμεσης προτεραιότητας στους νομούς Ηλείας, Αρκαδίας και Εύβοιας, και τα αντιδιαβρωτικά στην περιοχή της Αρχαίας Ολυμπίας, ενώ από αύριο θα αρχίσουν εργασίες αντιπλημμυρικών έργων στους νομούς Κορινθίας, Λακωνίας και Μεσσηνίας.

Την ίδια στιγμή ο νομάρχης Ηλείας με έγγραφό του προς την κυβέρνηση επισημαίνει τον κίνδυνο για νέες καταστροφές από πλημμύρες και κατολισθήσεις στις πληγείσες περιοχές, ζητώντας να γίνουν επείγοντα αντιπλημμυρικά έργα συνολικού κόστους 13,7 εκατ. ευρώ. Επίσης, επισημαίνεται ο κίνδυνος κατολισθήσεων σε πολλούς οικισμούς.

Για κακούργημα θα δικαστεί ο Δ. Βρακατσέλης, ο οποίος κατηγορείται ότι δολοφόνησε τον διοικητή του ΙΚΑ Γιάννη Βαρθολομαίο. Το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών στο βούλευμά του δέχεται την πρόταση της εισαγγελέα ότι η μόνη ενεργή αιτία θανάτου του Βαρθολομαίου είναι οι βαριές κακώσεις της κεφαλής που του επέφερε ο δράστης ο οποίος είχε στήσει καρτέρι στο ανυποψίαστο θύμα του έξω από το διαμέρισμα.

ΚΗΔΕΙΑ

Την πολυαγαπημένη μας μητέρα, γιαγιά και θεία

ΡΟΥΜΠΙΝΗ ΓΕΩΡΓΑΚΟΠΟΥΛΟΥ

ετών 91

κηδεύουμε το Σάββατο 8-9-07 και ώρα 11 π.μ. από τον Ιερό Ναό Κοιμήσεως Θεοτόκου Γέρακα Λακωνίας.

Τα παιδιά: Θεόδωρος και Ζαφειρία, Κωνσταντίνος και Σταματική, Αγγελος και Χαρίκλεια. Τα εγγόνια, τα ανίψια, οι λοιποί συγγενείς.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ