Κι όμως, πολύ πριν περάσουν οι φλόγες από εδώ, κάποιοι είχαν στρώσει τους δρόμους της φωτιάς. Χωριά εγκαταλειμμένα, υποδομές ανύπαρκτες, νέοι άνθρωποι ελάχιστοι, με κόπο και θυσίες προσπαθούσαν να κρατηθούν στον τόπο τους. Η πλειοψηφία του πληθυσμού γέροντες, επιβιώνουν με τις ψωροσυντάξεις του ΟΓΑ και τη βοήθεια των παιδιών από τις πόλεις. Τώρα ήρθε και το τελειωτικό χτύπημα. Η «ολοκληρωτική λύση». Γιατί η φωτιά δεν έκανε τίποτα άλλο παρά να ολοκληρώσει το έγκλημα που χρόνια τώρα συντελείται σε βάρος της επαρχίας, σε βάρος των αγροτικών πληθυσμών ολόκληρης της χώρας. Ας μην υποκρίνονται, λοιπόν, αυτοί που τα τελευταία 30 χρόνια κυβέρνησαν τη χώρα. Γιατί το κακό που ήρθε καβάλα στις φλόγες, χρόνια τώρα σιγόκαιγε τα σπλάχνα της αγροτικής περιφέρειας.
Μα γιατί να «πετάξουν» λεφτά σε μια υπόθεση που - ΝΔ και ΠΑΣΟΚ - τη θεωρούν ξεπερασμένη και χαμένη; Γιατί να επενδύσουν σε μια αγροτική περιοχή, όπως αυτή που κάηκε, όταν κυβερνήσεις και ΕΕ δε θέλουν ούτε τη σταφίδα, ούτε τα αμπέλια, ούτε το λάδι; Γιατί να δημιουργήσουν κοινωνικές υποδομές σε μια περιφέρεια που επιμένει να καλλιεργεί προϊόντα τα οποία έχουν μπει στη μαύρη λίστα της ΕΕ;
Εκτός αν οι ίδιοι οι αγρότες, όλοι οι κάτοικοι της περιφέρειας, «πληρώσουν» με το ίδιο νόμισμα τα κόμματα που είναι υπεύθυνα για το διαρκές έγκλημα σε βάρος τους. Εκτός αν βάλουν μπουρλότο στην πολιτική του δικομματισμού και ενισχύσουν αποφασιστικά το ΚΚΕ.
Το ερώτημα είναι εάν οι πυρόπληκτοι θα επωμιστούν το κόστος που προκύπτει για τις επανασυνδέσεις και την αποκατάσταση παροχών και μετρητών. Γιατί το λέμε; Επειδή, μόλις στις 24 Αυγούστου, η ΔΕΗ με σχετική της εγκύκλιο για την επανηλεκτροδότηση περιοχών που καταστράφηκαν από τις προηγούμενες πυρκαγιές, τον Ιούνη και τον Ιούλη, δίνει δίμηνη προθεσμία για την προσκόμιση εκθέσεων από τις Αρχές (Π.Υ. ή Νομαρχία) για τις σχετικές ζημιές και υποχρεώνει σε επανέλεγχο της ηλεκτρικής εγκατάστασης από ηλεκτρολόγο, με κόστος που πρέπει να καλυφθεί από τους παθόντες. Σε περίπτωση, μάλιστα, ολοσχερούς καταστροφής ακινήτου εφαρμόζονται οι διατάξεις για νέα σύνδεση (κόστος από 391 ευρώ για μονοφασικό έως 1.179 ευρώ για τριφασικό) και απαιτούνται όλες οι άδειες από άλλες υπηρεσίες.
Αυτά, σύμφωνα με τη ΔΕΗ ισχύουν για τους πυρόπληκτους των προηγούμενων μηνών. Αν τα πράγματα είναι έτσι και αν τα ίδια θα ισχύσουν και για τα τωρινά θύματα, είναι ολοφάνερο ότι η ...γαλαντομία που έδειξαν οι αρμόδιοι της ΔΕΗ για τη μη πληρωμή των λογαριασμών, δεν είναι καν δώρο - άδωρο, αφού οι πληγέντες θα κληθούν τελικά να πληρώσουν και με το παραπάνω ζημιές, για τις οποίες δεν έχουν καμία απολύτως ευθύνη...
Τους Μαικήνες με ξένα κόλλυβα θέλουν να παραστήσουν διάφοροι ισχυροί επιχειρηματικοί όμιλοι, οι οποίοι και εκμεταλλεύονται στο έπακρο τις καταστροφικές πυρκαγιές. Και δεν αναφερόμαστε μόνο στις «δωρεές» - και τις γενναιότατες φοροεκπτώσεις που πετυχαίνουν στη συνέχεια τα ...ευαγή ιδρύματα της πλουτοκρατίας.
Ηδη καταγγέλλεται και η ύποπτη στάση ορισμένων τραπεζών, οι οποίες επιχειρούν να βάλουν κάτω από τη δική τους διαχείριση τα ποσά της βοήθειας που δίνουν από το υστέρημά τους οι εργαζόμενοι, συνταξιούχοι, τα λαϊκά στρώματα. Σε αυτό το πλαίσιο επιχειρούν να στρέψουν τις καταθέσεις σε δικούς τους λογαριασμούς και όχι στο λογαριασμό που ανακοίνωσε η κυβέρνηση. Η στάση τους δημιουργεί εύλογα ερωτήματα για τους τρόπους αξιοποίησης αυτής της βοήθειας.
Με την κήρυξη όλων των νομών της χώρας σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης το υπουργείο Υγείας εφάρμοσε σε όλη την επικράτεια το σχέδιο «Περσέας», το οποίο, μεταξύ των άλλων, προβλέπει ότι όλα τα νοσοκομεία και οι μονάδες κοινωνικής φροντίδας καθώς και το προσωπικό τίθενται σε επιφυλακή σε 24ωρη βάση.
Κι εκεί αποκαλύφθηκε το εύρος των ελλείψεων σε προσωπικό αλλά και το αποτέλεσμα των ιδιωτικοποιήσεων τομέων των νοσοκομείων απ' τις κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ. Οι διοικητικές υπηρεσίες των νοσοκομείων είναι αποψιλωμένες και οι περισσότεροι τομείς έχουν δοθεί σε εργολάβους. Ετσι τον έλεγχο των εισερχομένων (προσωπικού, αρρώστων και συνοδών) ανέλαβαν τα ιδιωτικά συνεργεία καθαριότητας (!), τα οποία δεν έχουν καμιά αρμοδιότητα γι' αυτό, ούτε προβλέπονται στα καθήκοντά τους απ' τις συμβάσεις που υπογράφουν με τα νοσοκομεία.
Μάλιστα, σε ορισμένες περιπτώσεις οι έλεγχοι αυτοί είχαν και την τραγελαφική τους διάσταση, όπως στο μαιευτήριο «Αλεξάνδρα» όπου μια έγκυος είχε προγραμματισμένη εισαγωγή για τοκετό. Ετσι εκτός απ' τα στοιχεία της ζητήθηκε να παραθέσει εγγράφως και το λόγο της εισόδου στο μαιευτήριο.
Δηλαδή, που θα πήγαινε - εκτός απ' το μαιευτήριο - μια γκαστρωμένη με την κοιλιά στο στόμα;
Στην «έντονη ανησυχία» του «κόσμου του Τουρισμού» αναφέρεται ο υπεύθυνος του ΠΑΣΟΚ και για τον τουρισμό, Χρήστος Παπουτσής. Το στέλεχος της αξιωματικής αντιπολίτευσης κάνει λόγο μεταξύ άλλων για «ασύμμετρες επιπτώσεις στον τουρισμό και στη διεθνή εικόνα της χώρας» από τις «αλόγιστες πράξεις» της κυβέρνησης.
Βέβαια, δεν αποτελεί είδηση ότι το ΠΑΣΟΚ ανησυχεί για το τουριστικό κεφάλαιο, το οποίο έτσι κι αλλιώς είναι το τελευταίο που θα «ζημιωθεί» τελικά από την καταστροφή. Το αξιοσημείωτο είναι ότι η δήλωση στάλθηκε (και) στους πολιτιστικούς συντάκτες. Και είναι αξιοσημείωτο, όχι γιατί υπάρχουν αυταπάτες για την ταύτιση τουρισμού και διαχείρισης της πολιτιστικής κληρονομιάς υπέρ του πρώτου από το ΠΑΣΟΚ, όπως και από τη ΝΔ, αλλά γιατί υπογραμμίζεται αυτή η πολιτική επιλογή ταύτισης και με αυτό το σημειολογικό τρόπο. Επιπλέον, με τέτοιου είδους δηλώσεις το ΠΑΣΟΚ δίνει το «στίγμα» του και προς το τουριστικό κεφάλαιο, ότι δεν το ξεχνά. Και ότι δεν πρόκειται να το ξεχάσει αν έρθει στην κυβέρνηση. Είναι κι αυτός ένας τρόπος να εκφράσει ο δικομματισμός το πώς εννοεί την «εθνική ομοψυχία»: ως «ταξική ειρήνη» με αφορμή και την καταστροφή.
Αλλωστε, πώς γίνεται να επικρατεί αυτό το κλίμα - όπως μας διαβεβαιώνουν οι εκπρόσωποι Τύπου και των δύο - και, ταυτοχρόνως, να έχει ξεσπάσει δικομματικός καυγάς ακόμη και για την καταβολή των πενιχρών επιδομάτων στις καμένες περιοχές;
Σε τελική ανάλυση, αν σκέπτονταν την πυροπροστασία της χώρας, θα το είχαν κάνει τον καιρό που κυβερνούσαν τη χώρα. Τότε που η λεγόμενη πολιτική προστασία έπαιρνε ψίχουλα από τους προϋπολογισμούς τους.
Επίσης, θα είχαν φροντίσει να καταργήσουν τους νόμους τους, αυτούς που θεσμοθετούν την οικοπεδοποίηση των δασών. Αντίθετα, τους φυλάνε ως «κόρη οφθαλμού».
ΣΤΟ ΜΕΤΑΞΥ, σύμφωνα με τις πιο αισιόδοξες εκτιμήσεις, η αγροτική παραγωγή στην Ηλεία θα χρειαστεί τουλάχιστον 5 χρόνια για να φτάσει στα επίπεδα που ήταν πριν από τις πυρκαγιές. Για το πώς θα ζήσουν αυτοί οι άνθρωποι όμως, δεν έχουμε ακούσει τίποτε από τους «γαλαζοπράσινους» συμπαραστάτες τους.
Καθόλου παράξενο, μια και, ούτως ή άλλως, στα ...πλάνα τους ήταν η μείωση της αγροτικής παραγωγής την επόμενη πενταετία. Την περίφημη ΚΑΠ υπερασπίζονται και οι δύο, που ακριβώς εκεί στοχεύει.
ΠΑΝΤΩΣ, ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ όταν εξαγγέλλουν τα περίφημα μέτρα για την ανακούφιση των πυρόπληκτων, την ...τέχνη τους, δηλαδή την ενίσχυση του κεφαλαίου, δεν την ξεχνάνε οι κυβερνώντες. Ετσι, ανάμεσα στα μέτρα, είναι και ένα ...πρόγραμμα επιχορήγησης επιχειρήσεων, ώστε να απασχοληθεί αριθμός 6.000 ανέργων...