ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 9 Αυγούστου 2007
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
«ΕΘΝΙΚΟ ΤΑΜΕΙΟ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΣΥΝΟΧΗΣ»
Αντιμετωπίζουν τη φτώχεια με 66 λεπτά τη μέρα!

Ελεημοσύνη φτωχοκομείου για τη διαχείριση της ακραίας μιζέριας και του κοινωνικού αποκλεισμού των φτωχότερων λαϊκών στρωμάτων. Εγκρίθηκε από την Κυβερνητική Επιτροπή η ίδρυση του Ταμείου

Την πολιτική διαχείρισης της ακραίας μιζέριας και του κοινωνικού αποκλεισμού για τα πιο φτωχά λαϊκά στρώματα της χώρας εξήγγειλε η κυβέρνηση της ΝΔ, μοιράζοντας ψίχουλα που ακόμη και αυτά θα προέλθουν από περικοπές άλλων δαπανών κοινωνικού χαρακτήρα. Η ίδρυση του «Εθνικού Ταμείου Κοινωνικής Συνοχής», που εγκρίθηκε χτες από την Κυβερνητική Επιτροπή, αποτελεί το προανάκρουσμα της αντιλαϊκής επίθεσης που θα εξαπολύσουν μετεκλογικά οι κυβερνήσεις του δικομματισμού στο πλαίσιο της Στρατηγικής της Λισαβόνας και των «εθνικών» προγραμμάτων σταθερότητας. Ο υπουργός Οικονομίας διαμήνυσε χτες την απόφαση της κυβέρνησης να μην παρεκκλίνει από τα προγράμματα δημοσιονομικής σταθερότητας, ισχυριζόμενος ότι οι παροχές κινούνται στα όρια αντοχής του προϋπολογισμού.

Οι ...πόροι που υπόσχεται να μοιράσει η κυβέρνηση στον «επίσημα» - με βάση την ευρωστατιστική - αναγνωρισμένο φτωχό πληθυσμό, δηλαδή σε 2,1 εκατ. κατοίκους, είναι ένας ακόμη απροκάλυπτος εμπαιγμός. Σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομίας και Οικονομικών, Γ. Αλογοσκούφη, το κονδύλι που ...θα μοιράσει το Ταμείο μέσα στην επόμενη χρονιά (2008) θα είναι στην καλύτερη περίπτωση - όλα κι όλα - 500 εκατ. ευρώ. Οπως δηλαδή προκύπτει, η ...βοήθεια που θα δοθεί θα είναι μέχρι 66 λεπτά τη μέρα! Περισσότερο ...γαλαντόμα επιχειρεί να εμφανιστεί η κυβέρνηση μετά το 2010, υποσχόμενη να αυξήσει το κονδύλι στα 2 δισ. ευρώ το χρόνο. Αλλά και πάλι - για απόλυτα ευνόητους λόγους - αποφεύγει να προχωρήσει σε οποιαδήποτε διευκρίνιση συνεχίζοντας να ψαρεύει στα θολά νερά της εντυπωσιοθηρίας με στόχο την υφαρπαγή της λαϊκής ψήφου.

Οι παροχές πτωχοκομείου αφορούν στην επίσημη εξαθλίωση, μέσα στην οποία είναι αναγκασμένο να ζει το 19,6% του πληθυσμού (σύμφωνα με τα στοιχεία έρευνας του 2004), δηλαδή 832.456 λαϊκά νοικοκυριά με περίπου 2,1 εκατ. μέλη. Αποδέκτες των κυβερνητικών εξαγγελιών είναι όσοι κινούνται κάτω από το επίσημο όριο της φτώχειας, το οποίο οι ίδιοι έχουν ορίσει μόλις στα 11.864 ευρώ το χρόνο για την τετραμελή οικογένεια και στα 5.649,5 ευρώ το άτομο!

Η κυβερνητική «ελεημοσύνη» εξαιρεί από τη ρύθμιση τον φτωχό αγροτικό πληθυσμό της χώρας. Ο Γ. Αλογοσκούφης απαντώντας σε σχετική ερώτηση δήλωσε: «Για τους αγρότες, όπως ξέρετε, υπάρχουν οι ενισχύσεις της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής»...

Σύμφωνα με τον υπουργό, το 50% των χαρακτηρισμένων «φτωχών νοικοκυριών» «είναι συγκεντρωμένο πολύ κοντά στα όρια της φτώχειας» και απέχει από το όριο περίπου 1.360 ευρώ το χρόνο. Ακόμα και έτσι - στο πλαίσιο αυτής της προσέγγισης μοιρασιάς της φτώχειας που σκόπιμα αφήνει απέξω τα υπερκέρδη του μεγάλου κεφαλαίου - οι κυβερνητικές «παροχές» δεν επαρκούν ούτε καν για τη στατιστική εξάλειψη της φτώχειας. Σύμφωνα με τον υπουργό, από το 2010 «θα υπάρχει η δυνατότητα ενίσχυσης των φτωχών με ποσά μέχρι 1.000 ευρώ το χρόνο», ποσό που δε φτάνει ούτε καν για την απαγκίστρωση από την επίσημη εξαθλίωση.

Οι κυβερνητικές εξαγγελίες είναι αντίστοιχες με αυτές των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ επί Σημίτη που έκαναν λόγο για το «δίχτυ κοινωνικής προστασίας», εξάλειψης της φτώχειας και άλλα παρόμοια. ΝΔ και ΠΑΣΟΚ επιχειρούν να κρύψουν το γεγονός ότι ο κοινωνικά παραγόμενος πλούτος είναι και άφθονος και υπεραρκετός έτσι ώστε να καλύψει απόλυτα τις σύγχρονες ανάγκες των λαϊκών τάξεων και στρωμάτων. Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι τα κέρδη της δράκας των εισηγμένων στη Σοφοκλέους επιχειρήσεων για το 2006 έφτασαν σε περίπου 8,5 δισ. ευρώ, ποσό δηλαδή που η κυβέρνηση υπόσχεται να μοιράσει στα εκατομμύρια των φτωχών σε βάθος 10ετίας. Το κονδύλι των 500 εκατ. ευρώ που υπόσχονται για το 2008 δε φτάνει ούτε στο 0,2% του αναθεωρημένου ΑΕΠ της ίδιας χρονιάς. Δηλαδή, τόσο σε απόλυτα όσο και σε σχετικά μεγέθη η κυβερνητική «παροχολογία» είναι πρόκληση απέναντι στα λαϊκά στρώματα.

Τα βασικά σημεία του νομοσχεδίου (άγνωστο το πότε θα κατατεθεί στη Βουλή), σύμφωνα με την παρουσίαση από τον Γ. Αλογοσκούφη, είναι:

  • Σκοπός του Ταμείου είναι η χρηματοδότηση προγραμμάτων ετήσιας εισοδηματικής ενίσχυσης ατόμων νοικοκυριών που κατοικούν μόνιμα στην Ελλάδα και έχουν ετήσιο εισόδημα χαμηλότερο από το κατ' έτος εκτιμώμενο όριο φτώχειας
  • Θα χρηματοδοτεί προγράμματα που καταρτίζονται κυρίως από τα υπουργεία Απασχόλησης και Υγείας

Σε ό,τι αφορά στη φιλολογία για την εφαρμογή της λεγόμενης κατώτατης εθνικής σύνταξης ο υπουργός δήλωσε πως στην Κυβερνητική Επιτροπή «δεν έγινε συζήτηση για την κατώτατη εθνική σύνταξη και δεν υπάρχει κατ' ανάγκη απόλυτη σύνδεση μεταξύ του Ταμείου και της κατώτατης εθνικής σύνταξης. Οταν είμαστε έτοιμοι για τα θέματα της κατώτατης εθνικής σύνταξης θα γίνουν οι σχετικές ανακοινώσεις». Στη βάση των κυβερνητικών και άλλων μεθοδεύσεων η εφαρμογή της κατώτατης σύνταξης θα σημάνει ανάμεσα σε άλλα και την κατάργηση του ΕΚΑΣ.

ΠΑΜΕ
Κρύβουν την επερχόμενη αντεργατική καταιγίδα

Ανακοίνωση της Εκτελεστικής Γραμματείας του Μετώπου

Τη νέα προσπάθεια της κυβέρνησης να εξαγοράσει τις συνειδήσεις αλλά και την ψήφο των εργαζομένων με τις εξαγγελίες στις οποίες επιδίδεται το τελευταίο διάστημα, κρύβοντας ταυτόχρονα την ακόμα πιο άγρια επίθεση που θα ακολουθήσει μετεκλογικά, καταγγέλλει με ανακοίνωσή της η Εκτελεστική Γραμματεία του ΠΑΜΕ, καλώντας τους εργαζόμενους να διεκδικήσουν ολόκληρο τον πλούτο που τους ανήκει και μέσα από την ψήφο στις επικείμενες εκλογές.

Ολόκληρη η ανακοίνωση έχει ως εξής:

«Η κυβέρνηση της ΝΔ μπροστά στις επερχόμενες εκλογές ακολουθεί την πεπατημένη της ακατάσχετης υποσχεσιολογίας και τη γνωστή από όλες τις κυβερνήσεις λογική της παροχολογίας του πτωχοκομείου. Το επόμενο διάστημα όλο και μεγαλύτερα τμήματα εργαζομένων θα αντιμετωπίζουν τη φτώχεια και την εξαθλίωση.

Η κυβέρνηση πίσω από αυτήν τη βιτρίνα προσπαθεί να κρύψει την ουσία της αντιλαϊκής, αντεργατικής, ταξικής πολιτικής. Να αποπροσανατολίσει τους εργαζόμενους και τα λαϊκά στρώματα προς άγρα ψήφων, αλλά κυρίως να κρύψει το πραγματικό αντεργατικό της πρόγραμμα και την καταιγίδα των αντεργατικών μέτρων που θα εφαρμόσει μετά τις εκλογές για το παραπέρα τσάκισμα των ασφαλιστικών, κοινωνικών, μισθολογικών δικαιωμάτων των εργαζομένων. Το ΠΑΣΟΚ υποτίθεται πως αντιδρά στην προεκλογική παροχολογία, δεν τοποθετείται όμως στην ουσία της αντεργατικής πολιτικής της κυβέρνησης γιατί συμφωνεί.

Το ΠΑΜΕ καλεί τους εργαζόμενους αποφασιστικά να απορρίψουν τις πολιτικές του δικομματισμού και με την ψήφο τους να καταδικάσουν τον ταξικό χαρακτήρα τους. Να απορρίψουν τη λογική της προεκλογικής παροχολογίας και υποσχεσιολογίας της κυβέρνησης που δεν έχει καμία σχέση με τις πραγματικές ανάγκες των εργαζομένων, και να διεκδικήσουν τον πλούτο που παράγουν.

Να διεκδικήσουν αιτήματα με βάση το πλαίσιο του ταξικού συνδικαλιστικού κινήματος: 1.300 ευρώ πρώτο βασικό μισθό - Σύνταξη 1.050 ευρώ - Δημόσια κοινωνική και υποχρεωτική ασφάλιση - Δημόσια δωρεάν υγεία με κατάργηση της επιχειρηματικής δράσης - Μόνιμη και σταθερή δουλιά».

ΠΑΣΟΚ
Μακριά από την ουσία

Για «επανάληψη των υποσχέσεων» του 2004 και «πανικό» της ΝΔ έκανε λόγο το ΠΑΣΟΚ σχολιάζοντας τις ανακοινώσεις της κυβέρνησης. Με δηλώσεις της η Β. Παπανδρέου, υπεύθυνη του Τομέα Οικονομίας και Οικονομικών του ΠΑΣΟΚ, κατηγόρησε την κυβέρνηση για «αναξιοπιστία», αποφεύγοντας επιμελώς να αναφερθεί στο περιεχόμενο της συγκεκριμένης εξαγγελίας, αφού η επιδοματική πολιτική διαχείρισης της φτώχειας και της ανέχειας που προωθεί η κυβέρνηση αποτελεί κεντρική προγραμματική πρόταση του ΠΑΣΟΚ στα πλαίσια της ...«δίκαιας κοινωνίας».

Μάλιστα, η Β. Παπανδρέου εκφράζοντας την αγωνία της να μην αποκαλυφθεί ακριβώς η πλήρης ταύτιση της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ στο ότι «βαφτίζουν» κοινωνική πολιτική τις παροχές πτωχοκομείου, δεσμεύτηκε ότι «το ΠΑΣΟΚ δε θα αντιγράψει τη ΝΔ που μετά από τριάμισι χρόνια φοροαφαίμαξης έρχεται τώρα, στο παρά πέντε, να υποσχεθεί παροχές σε συγκεκριμένες κοινωνικές ομάδες».

ΚΚΕ
Επιδόματα φτωχοκομείου

Ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου της ΚΕ

Σε ανακοίνωσή του, το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ σχετικά με την εξαγγελία του «Ταμείου Κοινωνικής Συνοχής», τονίζει:

«

Η εξαγγελία του "Ταμείου Κοινωνικής Συνοχής" και των επιδομάτων ελεημοσύνης από την κυβέρνηση, είναι μέτρα προσβλητικά και επικίνδυνα για το σύνολο των εργαζομένων και των συνταξιούχων.

Η φτώχεια δεν αντιμετωπίζεται με επιδόματα φτωχοκομείου, αλλά με ουσιαστικές αυξήσεις σε μισθούς και συντάξεις. Ο κύριος στόχος της κυβέρνησης με αυτά τα μέτρα - εκτός από την εξαπάτηση - είναι να αξιοποιήσει την εξαθλίωση και τα επιδόματα διαχείρισής της για να ρίξει ακόμα πιο χαμηλά τους μισθούς και τις συντάξεις και να κλιμακώσει την επίθεση στα στοιχειώδη δικαιώματα των εργαζομένων και των συνταξιούχων. Με αυτά τα μέτρα, η κυβέρνηση ομολογεί αυτό που προεκλογικά επιχειρεί να κρύψει, όπως και η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ: Οτι μετά τις εκλογές θα πάρουν χειρότερα μέτρα στα κοινωνικοασφαλιστικά και εργασιακά δικαιώματα των εργαζομένων, στο εισόδημα, όπως επιτάσσουν οι συναποφάσεις τους στην ΕΕ και η υλοποίηση της στρατηγικής της Λισαβόνας.

Η φτώχεια μπορεί να αντιμετωπιστεί μόνο αν χτυπηθούν τα κέρδη της πλουτοκρατίας. Οι εργαζόμενοι που παράγουν τον πλούτο πρέπει να απορρίψουν την πολιτική και τα κόμματα που υπηρετούν το σύστημα της εκμετάλλευσης ανθρώπου από άνθρωπο. Με την πάλη και την ψήφο τους να διεκδικήσουν την κάλυψη των σημερινών τους αναγκών. Σταθερή εργασία για όλους, 5ήμερη, 7ωρη, 35ωρη, κατώτερο βασικό μισθό 1.300 ευρώ, 1.050 ευρώ κατώτερη σύνταξη και επίδομα ανεργίας για όλους τους ανέργους. Λαϊκή αντεπίθεση τώρα, με ισχυρό ΚΚΕ».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ