Με τον αγώνα τους απέσπασαν κονδύλια που εξασφαλίζουν τη λειτουργία των πέντε Παιδικών Σταθμών. Εφαλτήριο για ένταση της πάλης για αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν προσχολική αγωγή
Στα πλαίσια των πολυήμερων κινητοποιήσεων, εργαζόμενοι και γονείς με τα παιδιά τους κατέλαβαν προχτές το γραφείο του υφυπουργού Υγείας |
Χωρίς σε καμιά περίπτωση να αναιρείται η μεγάλη σημασία της κατάκτησης εργαζόμενων και γονέων, οι εξαγγελίες της κυβέρνησης για το μέλλον των Παιδικών Σταθμών κινούνται στο πλαίσιο της πολιτικής εμπορευματοποίησης και ιδιωτικοποίησης της πρόνοιας των κυβερνήσεων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ.
Οι δεσμεύσεις της κυβέρνησης προέκυψαν ύστερα από χτεσινή κοινή σύσκεψη συναρμόδιων υπουργείων και φορέων και ανακοινώθηκαν από τον υφυπουργό Υγείας, Γ. Κωνσταντόπουλο, στη συνάντηση που ακολούθησε με το Σωματείο Εργαζομένων στους Ιδιωτικούς Παιδικούς Σταθμούς. Μια μέρα πριν είχε πραγματοποιηθεί κατάληψη στο γραφείο του υφυπουργού από το Σωματείο, εργαζόμενους και γονείς, τη συμμετοχή στελεχών της Γραμματείας Αθήνας του ΠΑΜΕ ενάντια στην τακτική της κυβέρνησης να μη δίνει ουσιαστικές απαντήσεις και να προσπαθεί να κερδίσει χρόνο για να εκτονώσει τις αγωνιστικές διαθέσεις.
Σύμφωνα με τις χτεσινές ανακοινώσεις, αποφασίστηκε:
Ο Γ. Μπουλούγαρης, πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων στους Παιδικούς Σταθμούς, σχολιάζοντας την παραπάνω εξέλιξη, δήλωσε: «Οι εργαζόμενοι μαζί με τους γονείς, τους φορείς και τα συνδικάτα με την πάλη τους επέβαλαν στην κυβέρνηση να δεσμευτεί για τη συνέχιση της λειτουργίας των σταθμών, τη διασφάλιση των θέσεων εργασίας. Ωστόσο, η λύση που επέλεξε η κυβέρνηση για τη λειτουργία των σταθμών συνεχίζει να παραχωρεί την αγωγή και τη φροντίδα των παιδιών στους "φιλάνθρωπους". Επιβαρύνει τα ασφαλιστικά ταμεία και τον οικογενειακό προϋπολογισμό με τροφεία. Εμείς, θα συνεχίσουμε τον αγώνα για αποκλειστικά δωρεάν κρατικούς παιδικούς σταθμούς, κατάργηση των τροφείων. Για ενιαίο πλαίσιο αγωγής και φροντίδας των παιδιών προσχολικής ηλικίας στην αποκλειστική ευθύνη του κράτους».
Οι χτεσινές εξελίξεις αποτέλεσαν αφορμή για μια ακόμη αποπροσανατολιστική «διαμάχη» ανάμεσα στη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ, στο φόντο της ουσιαστικής συμφωνίας τους για την εμπορευματοποίηση της Πρόνοιας.
«Ανοίγει η πόρτα για την ιδιωτικοποίηση» των υπηρεσιών Κοινωνικής Ασφάλισης, επισήμανε χτες ο εισηγητής του ΚΚΕ Τάκης Τσιόγκας, καταψηφίζοντας στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής το νομοσχέδιο που προβλέπει τη μετατροπή του Κέντρου Ηλεκτρονικού Υπολογιστή Κοινωνικών Υπηρεσιών (ΚΗΥΚΥ) σε Ανώνυμη Εταιρεία. Υπέρ του νόμου ψήφισαν μόνον οι κυβερνητικοί βουλευτές.
Οπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο Τάκης Τσιόγκας, «ζητάμε να αποσυρθεί το νομοσχέδιο. Αντί να πάρετε μέτρα προκειμένου να επιλυθούν προβλήματα στη λειτουργία του Κέντρου, μετατρέπετε έναν οργανισμό και ανοίγετε το δρόμο για την ιδιωτικοποίησή του». Επισήμανε ότι «η εταιρεία θα λειτουργεί με τη λογική του κέρδους», ενώ «στόχος είναι η ιδιωτικοποίηση του χώρου των Κοινωνικών Ασφαλίσεων». Απευθυνόμενος στην κυβέρνηση, ο Τάκης Τσιόγκας τόνισε ότι «ανοίγετε διάπλατα τις πόρτες στην είσοδο των ιδιωτικών ασφαλιστικών εταιρειών στο χώρο της Κοινωνικής Ασφάλισης» και ταυτόχρονα «ανοίγετε το δρόμο για την είσοδο των εργολάβων».
Ειδικά για τους εργαζόμενους, σημείωσε ότι «καταργούνται δικαιώματα και κατακτήσεις», ενώ παράλληλα «προχωράτε στο διαχωρισμό των εργαζομένων σε παλιούς και νέους». Τέλος, όσον αφορά το επιχείρημα της μονομετοχικής σύστασης της Ανώνυμης Εταιρείας, σχολίασε ότι «μπορεί στο νομοσχέδιο να προβλέπεται ότι μοναδικός μέτοχος είναι το Δημόσιο, όμως αυτό ισχύει προς το παρόν».
Εκ μέρους της κυβέρνησης, ο υπουργός Εργασίας Βασίλης Μαγγίνας είπε ότι στο νομοσχέδιο «το κύριο και πολιτικό και νομοθετικό βάρος αφορά σε αυτή τη μετατροπή, στην ηλεκτρονική διακυβέρνηση» και ότι «οι εργαζόμενοι σήμερα στο ΚΗΥΚΥ συμφωνούν με αυτή την αλλαγή». Εκ μέρους του ΠΑΣΟΚ, η Ε. Χριστοφιλοπούλου κατηγόρησε την κυβέρνηση για προχειρότητα στο σχεδιασμό και για προθέσεις διορισμού «γαλάζιων παιδιών» στη νέα ΑΕ.
Την ανεξέλεγκτη κατάσταση σε βάρος των εργαζομένων που επικρατεί στα ξενοδοχεία της Σκιάθου, καταγγέλλουν με Ερώτησή τους προς τους υπουργούς Απασχόλησης και Τουριστικής Ανάπτυξης Νίκος Γκατζής και Τάκης Τσιόγκας. Οπως σημειώνουν, παρά τις συστάσεις και τα πρόστιμα που επέβαλε πέρσι η Επιθεώρηση Εργασίας ύστερα από έλεγχο, ελάχιστα πράγματα έχουν αλλάξει κατά τη φετινή τουριστική περίοδο, καθώς υπάρχουν καταγγελίες για σωρεία παραβιάσεων ακόμα και των στοιχειωδών προβλέψεων της εργατικής νομοθεσίας. Φέτος τον Ιούλη μάλιστα, όπως καταγγέλλουν οι βουλευτές, στο ξενοδοχείο «Πούντας» τέσσερις εργαζόμενοι απολύθηκαν όταν τόλμησαν να διαμαρτυρηθούν για τις απαράδεκτες συνθήκες δουλιάς.
Οι βουλευτές του ΚΚΕ καταγγέλλουν ότι η Επιθεώρηση Εργασίας γνωρίζει τις περιπτώσεις καταστρατήγησης της εργατικής νομοθεσίας από τις επιχειρήσεις επισιτισμού - τουρισμού του νησιού, χωρίς ωστόσο να επεμβαίνει. Και απαιτούν άμεσα μέτρα από την κυβέρνηση, ώστε να τιμωρηθούν παραδειγματικά οι παρανομούντες, να σταματήσει η τρομοκρατία και να επαναπροσληφθούν οι απολυμένοι στο ξενοδοχείο «Πούντας».
ΠΕΡΙΣΤΕΡΙ: Σε κατάληψη του κτιρίου όπου στεγάζονται τα γραφεία της δημοτικής αρχής έχουν προχωρήσει από το βράδυ της περασμένης Δευτέρας απολυμένοι του Δήμου Περιστερίου, απαιτώντας την άμεση επαναπρόσληψή τους. Υπενθυμίζεται ότι η δημοτική αρχή - στηρίζεται από τη ΝΔ - προχώρησε πρόσφατα στην απόλυση 104 εργαζομένων αορίστου χρόνου, εφαρμόζοντας το νέο Κώδικα Δήμων και Κοινοτήτων. Σε ανακοίνωσή της, η Συντονιστική Επιτροπή Εργαζομένων ΟΤΑ Αττικής καλεί τους εργαζόμενους να αμφισβητήσουν την πολιτική των ιδιωτικοποιήσεων, της ανταποδοτικότητας, της ανατροπής των εργασιακών σχέσεων που υλοποιούν τα κόμματα του δικομματισμού και οι δήμαρχοί τους σε επίπεδο Τοπικής Αυτοδιοίκησης.
ΟΛΠ: Σε μια παράσταση διαμαρτυρίας λίγο πριν την έναρξη, χτες το μεσημέρι, της συνεδρίασης του ΔΣ του ΟΛΠ αρκέστηκε η πλειοψηφία της ΟΜΥΛΕ και οι παρατάξεις που πρόσκεινται στη ΝΔ, στο ΠΑΣΟΚ και στο ΣΥΝ. Στη συνεδρίαση, αργά το απόγευμα, νομιμοποιήθηκε και τυπικά η πρόσφατη υπουργική απόφαση που καταργεί στην πράξη τις κλαδικές συλλογικές συμβάσεις εργασίας, καταστρατηγεί τα δικαιώματα των εργαζομένων και περικόπτει κατακόρυφα τις αποδοχές. Οι παρατάξεις της συναίνεσης απέρριψαν το αγωνιστικό πρόγραμμα που είχε προτείνει η «Δημοσιοϋπαλληλική Ενότητα», αφήνοντας ανοιχτό το πεδίο για την έγκριση της αντεργατικής αυτής απόφασης, που αναμενόταν να συζητηθεί αργά το βράδυ.