Τετάρτη 1 Αυγούστου 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τι 'χες Γιάννη;..

Γρηγοριάδης Κώστας

Τι 'χες Γιάννη, τι 'χα πάντα! Είχε ...καιρό να ασχοληθεί με το ΚΚΕ ο αρθρογράφος του «Βήματος» και μπρος στον κίνδυνο να καταπιεί το δηλητήριό του, το αράδιασε στη στήλη του για πολλοστή φορά. Προφανές το ότι έχει αναλάβει (ή του έχει ανατεθεί, το ίδιο κάνει) εργολαβικά τον εξαγνισμό του ΠΑΣΟΚ από τις κυβερνητικές του «αμαρτίες» και δικαίωμά του.

Αλλά προκαλεί πολύ γέλιο η «εργολαβία» να βασίζεται στο δόγμα... πας μη ΠΑΣΟΚ φιλοκυβερνητικός, φιλοδεξιός κ.ο.κ. Ιδιαίτερα όταν συνοδεύεται από ένα πλήθος νοητικών ακροβασιών προς τεκμηρίωσή του. Λέει π.χ. ότι το ΚΚΕ στηρίζει την κυβέρνηση. Γιατί; Γιατί, λέει, το ΚΚΕ επιμένει ότι η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ δε συζητούν την ουσία των προβλημάτων, αλλά το πώς διαχειρίστηκε το ένα ή το άλλο κόμμα ένα κρίσιμο πρόβλημα και συμπληρώνει «δε βλέπω πώς (σ.σ. οι προτάσεις του ΚΚΕ) θα κάνουν καλύτερη ή ασφαλέστερη τη ζωή των απλών ανθρώπων, οι οποίοι περιμένουν από την πολιτική όχι αμπελοφιλοσοφίες, αλλά την αντιμετώπιση συγκεκριμένων προβλημάτων με συγκεκριμένα μέτρα. Αυτό ακριβώς δηλαδή που ονομάζεται "διαχείριση" και το οποίο μέμφεται η Γραμματέας του ΚΚΕ»!!!

Αγνοεί μήπως, αυτό που και τα μικρά παιδιά γνωρίζουν, ότι τα προβλήματα κάπως και από κάποιους προκαλούνται; Δε γνωρίζει άραγε ότι το πώς αντιμετωπίζει το κάθε κόμμα την ουσία κάθε προβλήματος, καθορίζει και τα μέτρα που λαμβάνει ή προτείνει για την αντιμετώπισή του, τους νόμους που προωθεί για ψήφιση στη Βουλή κλπ.; Αρνείται, επιπλέον, ότι διαφορετική θα ήταν η κατάσταση και ως προς την αντιμετώπιση των πυρκαγιών και ως προς την αναδάσωση, αν ο δικομματισμός - εναλλάξ ΝΔ και ΠΑΣΟΚ δεκαετίες τώρα - δεν είχε μετατρέψει τη γη σε ξέφραγο αμπέλι για την ασύδοτη επιχειρηματική κερδοσκοπία;

Δεν περιμένουμε απαντήσεις. Ξέρουμε πως ειδικεύεται στη διαστρέβλωση και άρα τα βρίσκει σκούρα όταν πρόκειται για απλές αλήθειες...

«Συνδικαλίστρια» να σου πετύχει!

Οτι υπάρχουν «συνδικαλιστές» που λειτουργούν και συμπεριφέρονται σαν υπαλληλίσκοι των αφεντικών, είναι γνωστό. Κάποιων, μάλιστα, από δαύτους η φιλοεργοδοτική συμπεριφορά «βγάζει μάτια». Οπως της προέδρου του Σωματείου Καθαριστών - Καθαριστριών Νομού Λάρισας. Η εν λόγω «συνδικαλίστρια», όχι μόνο δεν συμμετείχε στην αγωνιστική κινητοποίηση των συναδέλφων της, που προχώρησαν σε συμβολική κατάληψη των γραφείων της Πρωτοβάθμιας και της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, διαμαρτυρόμενοι για την καθυστέρηση του μισθού τους, αλλά τάχθηκε και εναντίον τους. Με παρότρυνση «ενοχλημένου» υπαλλήλου της υπηρεσίας, επενέβη, τηλεφωνικώς, ζητώντας από τους συναδέλφους της ν' αποχωρήσουν από το χώρο των γραφείων! Βεβαίως, δεν τους «έπεισε» και το μόνο που κατάφερε ήταν να επιβεβαιώσει, για μια ακόμα φορά, ότι ο κατήφορος του εργοδοτικού - κυβερνητικού συνδικαλισμού δεν έχει πάτο...

Προαναγγελία για «Ολυμπιακή»

Με τίτλο «Μέχρι το φθινόπωρο "αντέχει" η Ολυμπιακή», ο υφυπουργός Οικονομικών Π. Δούκας ουσιαστικά προαναγγέλλει εμμέσως, πλην σαφώς - με συνέντευξή του στην εφημερίδα «Απογευματινή» - ότι ο νέος... γύρος για το ξεπούλημα ή το «λουκέτο» της εταιρείας θ' αρχίσει μετά τις εκλογές.

Επιστρατεύοντας την πάγια τα τελευταία χρόνια κινδυνολογία από τις κυβερνήσεις ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, ότι η εταιρεία βρίσκεται σε «οριακό σημείο», ο Π. Δούκας εκτιμά ότι έως τον ερχόμενο Οκτώβρη θα έχουν τακτοποιηθεί οι οικονομικές εκκρεμότητες των «Ολυμπιακών Αερογραμμών» (ΟΑ) τόσο στο εσωτερικό (συμψηφισμός χρεών και οφειλών από τις ΟΑ προς τρίτους και το αντίθετο), όσο και στο εξωτερικό (συμψηφισμός προστίμων με οφειλές προς την εταιρεία), ώστε να «λυθούν τα χέρια» της κυβέρνησης για να προχωρήσει στην επόμενη φάση, που είναι η προκήρυξη νέου διαγωνισμού για το ξεπούλημα των ΟΑ. Μάλιστα ο υφυπουργός προεξοφλεί ότι με αυτές τις προϋποθέσεις «θα εκδηλωθεί σημαντικό ενδιαφέρον» και από Ελληνες και από ξένους «επενδυτές».

Τα βάρη της «αποκατάστασης»

Δε φτάνει που τα μέτρα τα οποία ανακοινώθηκαν για την αποκατάσταση των πληγέντων από τις πρόσφατες πυρκαγιές είναι αποσπασματικά και λειψά, αλλά ακόμη κι αυτά θα κληθούν να πληρώσουν κατά ένα μέρος οι ίδιοι οι εργαζόμενοι. Πώς; Μέσα από την τροποποίηση του χρηματοδοτικού προγράμματος έργων των δήμων «Θησέας» που εξήγγειλε χτες ο υπουργός Εσωτερικών, Πρ. Παυλόπουλος, σύμφωνα με την οποία σε αυτό θα ενταχθούν έργα που έχουν ανάγκη οι δήμοι της Αχαΐας. Τα έργα αυτά κατά 65%, όση είναι δηλαδή η συμμετοχή της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στο «Θησέα», θα χρηματοδοτηθούν από λεφτά των ίδιων των δήμων. Θα τα στερηθούν δηλαδή γενικά οι εργαζόμενοι από άλλα έργα και υπηρεσίες. Αλλη μια απόδειξη της... συμπαράστασης της κυβέρνησης προς τους πληγέντες.

Για τους Παιδικούς Σταθμούς

Μετά από συντονισμένες κινητοποιήσεις δυο σχεδόν μηνών, με το κλαδικό σωματείο, τους εργαζόμενους και τους γονείς να βρίσκονται διαρκώς στους δρόμους, χτες η κυβέρνηση υποχρεώθηκε σε αναδίπλωση, ανακοινώνοντας την αύξηση της χρηματοδότησης για τους Παιδικούς Σταθμούς του Ιδρύματος «Παιδική Στέγη» και τη διατήρησή τους σε λειτουργία. Η κατάκτηση αυτή ανήκει εξ ολοκλήρου στους 56 εργαζόμενους και τους γονείς των περίπου 500 παιδιών που φιλοξενούνται στους Παιδικούς Σταθμούς, αλλά και στις ταξικές δυνάμεις που δρουν μέσα και έξω από το κλαδικό σωματείο. Με πλήρη επίγνωση ότι η λύση που δίνει η κυβέρνηση κάθε άλλο παρά μόνιμη είναι, γονείς και εργαζόμενοι παραμένουν σε επιφυλακή, με το σωματείο να προκρίνει το αίτημα για αποκλειστικά δημόσιους και δωρεάν κρατικούς Παιδικούς Σταθμούς.

Και ενώ αυτά συμβαίνουν, χτες, το ΠΑΣΟΚ, κατόπιν εορτής, διά του εκπροσώπου του Χρ. Πρωτόπαππα, εμφανίζεται με ανακοίνωσή του να επιχαίρει για την εξέλιξη και τη στήριξη που πρόσφερε στον αγώνα των εργαζόμενων (!), σημειώνοντας συν τοις άλλοις ότι «η πραγματική λύση βρίσκεται στη μεταβίβαση των πέντε πρότυπων δομών (με τους σχετικούς πόρους) της Παιδικής Στέγης στους αντίστοιχους ΟΤΑ».

Επειδή το ΠΑΣΟΚ επιχειρεί να εκμεταλλευτεί έναν καθ' όλα δίκαιο αγώνα και να εμφανιστεί ότι δήθεν έχει διαφορετική θέση από αυτή της κυβέρνησης, σημειώνουμε τα παρακάτω: Πρώτον, η «στήριξη» του ΠΑΣΟΚ στον αγώνα γονέων και εργαζομένων για να παραμείνουν ανοιχτοί οι 5 Παιδικοί Σταθμοί εξαντλήθηκε στη φυσική ολιγόλεπτη προεκλογική παρουσία του Χρ. Πρωτόπαππα σε μια μόνο συγκέντρωσή τους και σε μια παρέμβαση στη Βουλή. Δεύτερον, όπως πριν από δυο μήνες η ΝΔ, έτσι και η προηγούμενη κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, είχε πετσοκόψει την επιχορήγηση των συγκεκριμένων Παιδικών Σταθμών, οι οποίοι, ούτως ή άλλως, με ευθύνη του δικομματισμού βρίσκονται στα χέρια της «φιλανθρωπικής» δραστηριότητας και κανένας δεν μπορεί να εγγυηθεί την απρόσκοπτη λειτουργία τους.

Και τρίτο και κυριότερο, η λύση που προτείνει το ΠΑΣΟΚ (μεταβίβαση στους ΟΤΑ) είναι ίδια με αυτή που εξετάζει και η κυβέρνηση, κατά την πάγια αντιδραστική τακτική να μεταφέρονται υπηρεσίες Πρόνοιας στην Τοπική Αυτοδιοίκηση και μέσω και αυτής της διαδικασίας να βαθαίνει η εμπορευματοποίησή τους (τροφεία κ.ά.). Οσο για την εξασφάλιση των «σχετικών πόρων» που επικαλείται το ΠΑΣΟΚ, μόνο σαν πρόκληση μπορεί να ακουστεί, αν αναλογιστεί πόσους «σχετικούς πόρους» έκοψε το ΠΑΣΟΚ σαν κυβέρνηση από τους δήμους, σε σύμπνοια μάλιστα με τους γαλάζιους αιρετούς στους δήμους.

Οσο κι αν κόπτεται, λοιπόν, ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ, η ταύτιση του κόμματός του με τη ΝΔ και σ' αυτό το θέμα, είναι κάτι παραπάνω από καταφανέστατη. Από κοντά και ο ΣΥΝ, ο οποίος, στο όνομα δήθεν του «εφικτού», δε χάνει ευκαιρία να προβάλει τη θέση του για πέρασμα των Παιδικών Σταθμών στους δήμους. Ομως και αυτός ο αγώνας ανέδειξε το μοναδικό δρόμο που συμφέρει πραγματικά γονείς και εργαζόμενους: Εξ ολοκλήρου χρηματοδότηση από το κράτος, προσχολική αγωγή μέσα από ένα ενιαίο κρατικό δίκτυο παιδικών σταθμών με υψηλής ποιότητας υπηρεσίες, με καμία επιβάρυνση των γονιών ή των ασφαλιστικών τους ταμείων.


Χρήστος ΜΑΝΤΑΛΟΒΑΣ

Φωτιές και «φωτιές»... .

Παπαγεωργίου Βασίλης

ΥΠΕΡ ΜΙΑΣ ΔΥΝΑΜΗΣ «ταχείας αντίδρασης» για να αντιμετωπίζονται οι πυρκαγιές τάχθηκαν ο Γάλλος πρωθυπουργός Νικολά Σαρκοζί και ο «δικός μας» Κώστας Καραμανλής. Πυροσβεστική κατά τα ...ΝΑΤΟικά πρότυπα δηλαδή.

Πάντως, οι τελευταίες φωτιές με τις οποίες ασχολήθηκε σοβαρά ο Σαρκοζί ήταν αυτές που έβαζαν οι διαδηλωτές από τα προάστια του Παρισιού, για να αντιμετωπίσουν τα δακρυγόνα της ζωηρότατης γαλλικής αστυνομίας. Αυτοί, δηλαδή, που ζουν σε καθεστώς εξαθλίωσης στη «χλιδάτη» σκιά της γαλλικής πρωτεύουσας.

Για κάτι ...τέτοιες φωτιές είμαστε βέβαιοι ότι και οι δύο πρωθυπουργοί έχουν κάθε διάθεση να συνεργαστούν. Για τις άλλες, αυτές που ταλαιπωρούν τον κοσμάκη, μάλλον μας δουλεύουν για λόγους εντυπωσιασμού.

Οπως μας κορόιδεψαν όταν αμφότεροι τάχθηκαν υπέρ της προώθησης της Ευρωπαϊκής Συνθήκης (το ...εναλλακτικό «ευρωσύνταγμα» δηλαδή), εκτιμώντας ότι ...εκφράζουν τις πεποιθήσεις των λαών τους.

Πώς προκύπτει αυτό, μόνο οι ίδιοι μπορούν να το εξηγήσουν. Ιδίως, όταν ο Γάλλος πρόεδρος κουβαλάει ένα σαφέστατο δημοψήφισμα «στην πλάτη του» για το θέμα.

ΕΚΚΛΗΣΗ ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ραδιοτηλεοπτικούς σταθμούς για «να λαμβάνουν όλα τα αναγκαία μέτρα για τη σωστή χρήση της ελληνικής γλώσσας» απηύθυνε το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης. Να το πάρουμε στα σοβαρά ή ως ανέκδοτο;

Γιατί, ορθώς διαπιστώνει το Συμβούλιο ότι στο συγκεκριμένο πεδίο τα πράγματα πάνε από το κακό στο χειρότερο. Οντως, με αυτά που λέγονται και τα οποία αναγκαζόμαστε να ακούμε, καλύτερα είναι να επιστρέψουμε στην εποχή του ..βωβού κινηματογράφου.

Πλην όμως, οι επιχειρηματίες που μπλέκονται με τα ηλεκτρονικά Μέσα Ενημέρωσης είναι βέβαιο ότι δεν το κάνουν για να ενισχύσουν τον ελληνικό πολιτισμό. Για τα κέρδη και τη χειραγώγηση του κόσμου το κάνουν.


Γρηγοριάδης Κώστας

Κι όταν προσπαθείς να κάνεις τον κόσμο να μη σκέπτεται, ουδόλως σε ενδιαφέρει το αν μιλάει σωστά.

Αυτή και αν είναι... αλληλεγγύη στην Κούβα

Παπαγεωργίου Βασίλης

Ισχυρίζονται ότι είναι «αλληλέγγυοι» στο λαό της Κούβας «απέναντι στις ιμπεριαλιστικές πιέσεις που δέχεται» τρεις αρθρογράφοι, μέλη του ΣΥΝ, σε άρθρο που δημοσιεύεται στην «Αυγή» του Σαββάτου 28 Ιούλη, με τίτλο «Ο ΣΥΝ και ο πρεσβευτής της Κούβας».

Θαυμάστε όμως την «αλληλεγγύη» των αρθρογράφων και της «Αυγής» που υιοθετούν όλη την ιμπεριαλιστική προπαγάνδα χρησιμοποιώντας φρασεολογία για την Κούβα του τύπου: «μονοκομματικό, αυταρχικό καθεστώς που έχει ως ηγέτη και πλασάρει σαν σύμβολο τον Κάστρο, καπηλευόμενο τα απελευθερωτικά οράματα της κουβανικής επανάστασης». Και παρακάτω παρουσιάζει ως πασίγνωστα φαινόμενα «τις διώξεις αντιφρονούντων και ολόκληρων κοινωνικών κατηγοριών π.χ. ομοφυλόφιλοι, τα βασανιστήρια και εκτελέσεις, την παραμικρή δυνατότητα αντιπολιτευτικής δράσης, ανυπαρξία εκλογικών διαδικασιών»...

Χαρακτηριστικός είναι και ο τρόπος που αναφέρεται το δημοσίευμα στον πρέσβη της Κούβας στη χώρα μας όταν εγκαλείται η Νεολαία του ΣΥΝ για «πολιτικό λάθος» γιατί τον κάλεσε σε εκδήλωσή της. Λέγεται λοιπόν: «οι εκπρόσωποι τέτοιων καθεστώτων είναι απολύτως αδιάφοροι απέναντι στις επιλογές της Ευρωπαϊκής Αριστεράς για εκδημοκρατισμό και παραχώρηση ελευθεριών. Είναι πολύ ικανοί όμως στο να αξιοποιούν τα αντιιμπεριαλιστικά αντανακλαστικά και τις αντίστοιχες διαθέσεις Ευρωπαίων και άλλων συντρόφων για να αποσπούν δημοκρατική νομιμοποίηση των δικτατορικών καθεστώτων τους»!

Εμείς τι άλλο να πούμε; Αυτά κι αν είναι «πρόοδος», «εκσυγχρονισμός», «αριστερός, ανανεωτικός λόγος», «πνεύμα αλληλεγγύης στην Κούβα» κλπ, κλπ. Λίγη ντροπή πάντως δε βλάφτει... Αλλά πού να βρεθεί η τσίπα στους οπορτουνιστές, φύσει και θέσει αντικομμουνιστές!

Κοντέινερ για νηπιαγωγεία!

Δε φτάνει που επιβάλλει κατάρτιση από τα γεννοφάσκια, τώρα έρχεται να πετάξει 5χρονα παιδιά σε κοντέινερ. Ο λόγος για την απόφαση του υπουργείου Παιδείας να δοθεί έκτακτη επιχορήγηση ύψους 4.575.000 ευρώ προς τους Δήμους και τις Νομαρχίες για απόκτηση «ελαφρών αιθουσών», προκειμένου να... «καλυφθούν» οι ανάγκες κτιριακής υποδομής σε Νηπιαγωγεία. Ετσι, αφού η κυβέρνηση πρώτα πέταξε το μπαλάκι της ευθύνης σε Δήμους και Νομαρχίες για τα Νηπιαγωγεία, τώρα έρχεται να μπαλώσει τρύπες και αδυναμίες αφαιρώντας το συγκεκριμένο ποσό από τον Οργανισμό Σχολικών Κτιρίων. Είναι φανερό ότι θυσιάζονται με τον πιο βάρβαρο τρόπο οι ανάγκες της νηπιακής ηλικίας στον κυκλώνα των αντιδραστικών αναδιαρθρώσεων στην Παιδεία.

Η αγανάκτηση και η διέξοδος

Σε αναβρασμό βρίσκονται χιλιάδες μηχανικοί οι οποίοι εδώ και μερικούς μήνες καλούνται να καταβάλουν υπέρογκες αυξήσεις των εισφορών τους (ακόμη και πάνω από 100 ευρώ το μήνα) στο Ταμείο τους, το ΤΣΜΕΔΕ. Αυξήσεις, που επέβαλε ο αντιασφαλιστικός νόμος 3518/2006, ο οποίος ψηφίστηκε τον περασμένο Δεκέμβρη. Αγανακτισμένοι, όμως, είναι και χιλιάδες συνταξιούχοι μηχανικοί, οι οποίοι βλέπουν τις συντάξεις τους να παραμένουν χαμηλότερες, ακόμη και από το ύψος που προσδιόρισαν τα δικαστήρια.

Και σαν να μην έφταναν όλα αυτά, το ΔΣ του ΤΣΜΕΔΕ πήρε πρόσφατα απόφαση και για νέα αύξηση των εισφορών κατά 4%, με πρόσχημα ότι αυτό ήταν αναγκαίο, προκειμένου να χορηγηθεί η ετήσια αναπροσαρμογή των συντάξεων! Αυτά τα αποτελέσματα επέφερε ο νέος νόμος που με τόση προθυμία δέχτηκε και η ηγεσία του ΤΕΕ (ΝΔ - ΠΑΣΟΚ - ΣΥΝ και άλλες δυνάμεις)...

Το παράδειγμα είναι ασφαλώς ενδεικτικό για το τι περιμένει τους εργαζόμενους, με τις αλλαγές που εξαγγέλλουν για μετά τις εκλογές τόσο η ΝΔ όσο και το ΠΑΣΟΚ: Μεγαλύτερες εισφορές, μικρότερες συντάξεις!

Γι' αυτό οι εργαζόμενοι ήρθε η ώρα να απαλλαγούν και από τους δυο, αλλά και από τα δεξιά ή αριστερά «δεκανίκια» τους. Να υπερψηφίσουν το ΚΚΕ που είναι το μόνο κόμμα που παλεύει με συνέπεια για δωρεάν υψηλού επιπέδου υπηρεσίες Υγείας και Πρόνοιας για όλους, ικανοποιητικές συντάξεις με βάση τις λαϊκές ανάγκες, μετατόπιση των ασφαλιστικών βαρών από τους εργαζόμενους στην εργοδοσία - που θησαυρίζει από τον κόπο τους - και το κράτος.

Καημό που τον έχει!!!

Σοβαρές έγνοιες έχουν στο Συνασπισμό! Ο Θ. Μαργαρίτης, μέλος της ΠΓ του ΣΥΝ, σε συνέντευξή του στον «9.84», κλαιγόταν που ο Καραμανλής έχει διαμορφώσει εδώ και μισό περίπου χρόνο μια παρατεταμένη προεκλογική περίοδο, αφού έτσι - όπως είπε - «παραβιάζεται κάθε σοβαρή θεσμική διαδικασία που προβλέπει κυβερνητικό έργο με ορίζοντα τετραετίας»! Και έσπευσε να συμπληρώσει ότι «αυτό το άτυπο προνόμιο του Πρωθυπουργού για επίσπευση των εκλογών πρέπει να σταματήσει» και να προειδοποιήσει ότι «η Αριστερά θα βρεθεί απέναντι σε αυτές τις μικροκομματικές συγκυριακές σκοπιμότητες. Θα αντισταθεί σε πρακτικές που πλήττουν τους κανόνες της Δημοκρατίας».

Ανησυχεί ο άνθρωπος μη και παρεμποδιστεί το αντιλαϊκό κυβερνητικό έργο από την παρατεταμένη προεκλογική περίοδο. Ανησυχεί που πλήττονται - λέει - οι κανόνες της αστικής δημοκρατίας! Και προβάλλει την «αριστερά» την οποία εκπροσωπεί ως τον υπέρμαχό της. Θα του ευχόμασταν και εις ...ανώτερα, αλλά ο κατήφορος δεν έχει τέτοια.

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Τα τιμολόγια της ΔΕΗ

Ακόμη πιο βαθιά, θα αναγκαστούν να βάλουν το χέρι στην τσέπη τους τα λαϊκά νοικοκυριά, για την πληρωμή των λογαριασμών κατανάλωσης ηλεκτρικού ρεύματος της ΔΕΗ, που από σήμερα θα είναι αυξημένοι, μέχρι και 3,8%. Με δεδομένο ότι οι αυξήσεις των τιμολογίων της ΔΕΗ αφορούν τους πάντες - εκτός από τις βιομηχανικές επιχειρήσεις - αναμένονται αλυσιδωτές ανατιμήσεις σε μια σειρά είδη και υπηρεσίες, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τα ισχνά εισοδήματα των εργαζομένων. Είναι, για παράδειγμα, κοινό μυστικό, ότι οι αυξημένοι λογαριασμοί που θα κληθούν να πληρώσουν οι έμποροι, οι ελεύθεροι επαγγελματίες και άλλοι πελάτες της ΔΕΗ, θα μετακυλιστούν στις τιμές των εμπορευμάτων και υπηρεσιών. Δηλαδή τα «σπασμένα» θα κληθούν να πληρώσουν και πάλι οι άνθρωποι του μόχθου και της δουλιάς (μισθωτοί, συνταξιούχοι, αγρότες, επαγγελματοβιοτέχνες - έμποροι κλπ εργαζόμενοι), αγοράζοντας ακόμη πιο ακριβά τα είδη και υπηρεσίες πλατιάς λαϊκής κατανάλωσης.

Η αύξηση των τιμολογίων της ΔΕΗ, που ανακοινώθηκε ξαφνικά προχτές το απόγευμα από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης, δεν αποτελεί «κεραυνό εν αιθρία». Στα πλαίσια των πολιτικών απελευθέρωσης και του κοινωνικού αγαθού «ηλεκτρική ενέργεια», που υπηρετεί η κυβέρνηση της ΝΔ, ήταν αναμενόμενη. Η μέχρι σήμερα εμπειρία βεβαιώνει, πως η απελευθέρωση των τιμών και των αγορών - μια πολιτική την οποία υπερασπίζονται με τον ίδιο ζήλο οι γαλαζοπράσινες κυβερνήσεις - οδηγεί στη μεγιστοποίηση των κερδών και υπερκερδών των μονοπωλίων και εν γένει μεγαλοεπιχειρηματιών μέσω της καταλήστευσης (και μέσω των τιμολογίων) των λαϊκών νοικοκυριών. Χαρακτηριστικό δείγμα γραφής, του ενδιαφέροντος της κυβέρνησης να προσφέρει τις καλές της υπηρεσίες στους μεγαλομετόχους της ΔΕΗ (σημειώνεται πως με τις ευλογίες των κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ και ΝΔ το 49% των μετοχών της ΔΕΗ βρίσκεται στα χέρια ιδιωτών) είναι και το εξής. Επιχειρώντας να ικανοποιήσει τις αξιώσεις των μεγαλομετόχων της ΔΕΗ για ακόμα μεγαλύτερα κέρδη και μερίσματα, η κυβέρνηση της ΝΔ, προχώρησε στις προχτεσινές νέες αυξήσεις των τιμολογίων ηλεκτρικού ρεύματος. Πρόκειται για τη δεύτερη αύξηση των τιμολογίων της ΔΕΗ μέσα στο 2007, καθώς την 1η Απρίλη η κυβέρνηση είχε εγκρίνει τις τσουχτερές αυξήσεις στο πάγιο και το νυκτερινό τιμολόγιο.

Επιχειρώντας να διασκεδάσει τις εντυπώσεις, η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης εμφανίζει την κυβέρνηση με «φιλολαϊκό μανδύα» επειδή - όπως αναφέρει σε σχετική ανακοίνωση - οι αυξήσεις των τιμολογίων που τελικά εγκρίθηκαν είναι... μικρότερες από εκείνες που είχε ζητήσει η διοίκηση της ΔΕΗ! Ανεξάρτητα, πάντως από τους ισχυρισμούς των κυβερνώντων η ουσία της εφαρμοζόμενης αντιλαϊκής πολιτικής δεν κρύβεται. Τη βιώνουν καθημερινά τα πλατιά λαϊκά στρώματα, που βλέπουν το ισχνό μηνιάτικο εισόδημά τους να εξανεμίζεται, από τη δεύτερη ή την τρίτη βδομάδα.

Από αυτή την άποψη και οι νέες αυξήσεις στα τιμολόγια της ΔΕΗ - αυξήσεις που κατά κύριο λόγο θα επιβαρύνουν την εργατική και λαϊκή οικογένεια - είναι μια από τις πολλές αποδείξεις για το τι σημαίνει ανταγωνιστικότητα της οικονομίας, για το στόχο που υπηρετεί η πολιτική των ιδιωτικοποιήσεων στην «ελεύθερη αγορά». Εύστοχα από αυτή την άποψη, το ΚΚΕ, σχολιάζοντας τις νέες αυξήσεις τιμολογίων της ΔΕΗ, καλεί τους εργαζόμενους να βγάλουν τα αναγκαία πολιτικά συμπεράσματα και να εκφραστούν με την πάλη και στην κάλπη, τιμωρώντας το δικομματισμό.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ