Τετάρτη 1 Αυγούστου 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ

Για τους Παιδικούς Σταθμούς

Μετά από συντονισμένες κινητοποιήσεις δυο σχεδόν μηνών, με το κλαδικό σωματείο, τους εργαζόμενους και τους γονείς να βρίσκονται διαρκώς στους δρόμους, χτες η κυβέρνηση υποχρεώθηκε σε αναδίπλωση, ανακοινώνοντας την αύξηση της χρηματοδότησης για τους Παιδικούς Σταθμούς του Ιδρύματος «Παιδική Στέγη» και τη διατήρησή τους σε λειτουργία. Η κατάκτηση αυτή ανήκει εξ ολοκλήρου στους 56 εργαζόμενους και τους γονείς των περίπου 500 παιδιών που φιλοξενούνται στους Παιδικούς Σταθμούς, αλλά και στις ταξικές δυνάμεις που δρουν μέσα και έξω από το κλαδικό σωματείο. Με πλήρη επίγνωση ότι η λύση που δίνει η κυβέρνηση κάθε άλλο παρά μόνιμη είναι, γονείς και εργαζόμενοι παραμένουν σε επιφυλακή, με το σωματείο να προκρίνει το αίτημα για αποκλειστικά δημόσιους και δωρεάν κρατικούς Παιδικούς Σταθμούς.

Και ενώ αυτά συμβαίνουν, χτες, το ΠΑΣΟΚ, κατόπιν εορτής, διά του εκπροσώπου του Χρ. Πρωτόπαππα, εμφανίζεται με ανακοίνωσή του να επιχαίρει για την εξέλιξη και τη στήριξη που πρόσφερε στον αγώνα των εργαζόμενων (!), σημειώνοντας συν τοις άλλοις ότι «η πραγματική λύση βρίσκεται στη μεταβίβαση των πέντε πρότυπων δομών (με τους σχετικούς πόρους) της Παιδικής Στέγης στους αντίστοιχους ΟΤΑ».

Επειδή το ΠΑΣΟΚ επιχειρεί να εκμεταλλευτεί έναν καθ' όλα δίκαιο αγώνα και να εμφανιστεί ότι δήθεν έχει διαφορετική θέση από αυτή της κυβέρνησης, σημειώνουμε τα παρακάτω: Πρώτον, η «στήριξη» του ΠΑΣΟΚ στον αγώνα γονέων και εργαζομένων για να παραμείνουν ανοιχτοί οι 5 Παιδικοί Σταθμοί εξαντλήθηκε στη φυσική ολιγόλεπτη προεκλογική παρουσία του Χρ. Πρωτόπαππα σε μια μόνο συγκέντρωσή τους και σε μια παρέμβαση στη Βουλή. Δεύτερον, όπως πριν από δυο μήνες η ΝΔ, έτσι και η προηγούμενη κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, είχε πετσοκόψει την επιχορήγηση των συγκεκριμένων Παιδικών Σταθμών, οι οποίοι, ούτως ή άλλως, με ευθύνη του δικομματισμού βρίσκονται στα χέρια της «φιλανθρωπικής» δραστηριότητας και κανένας δεν μπορεί να εγγυηθεί την απρόσκοπτη λειτουργία τους.

Και τρίτο και κυριότερο, η λύση που προτείνει το ΠΑΣΟΚ (μεταβίβαση στους ΟΤΑ) είναι ίδια με αυτή που εξετάζει και η κυβέρνηση, κατά την πάγια αντιδραστική τακτική να μεταφέρονται υπηρεσίες Πρόνοιας στην Τοπική Αυτοδιοίκηση και μέσω και αυτής της διαδικασίας να βαθαίνει η εμπορευματοποίησή τους (τροφεία κ.ά.). Οσο για την εξασφάλιση των «σχετικών πόρων» που επικαλείται το ΠΑΣΟΚ, μόνο σαν πρόκληση μπορεί να ακουστεί, αν αναλογιστεί πόσους «σχετικούς πόρους» έκοψε το ΠΑΣΟΚ σαν κυβέρνηση από τους δήμους, σε σύμπνοια μάλιστα με τους γαλάζιους αιρετούς στους δήμους.

Οσο κι αν κόπτεται, λοιπόν, ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ, η ταύτιση του κόμματός του με τη ΝΔ και σ' αυτό το θέμα, είναι κάτι παραπάνω από καταφανέστατη. Από κοντά και ο ΣΥΝ, ο οποίος, στο όνομα δήθεν του «εφικτού», δε χάνει ευκαιρία να προβάλει τη θέση του για πέρασμα των Παιδικών Σταθμών στους δήμους. Ομως και αυτός ο αγώνας ανέδειξε το μοναδικό δρόμο που συμφέρει πραγματικά γονείς και εργαζόμενους: Εξ ολοκλήρου χρηματοδότηση από το κράτος, προσχολική αγωγή μέσα από ένα ενιαίο κρατικό δίκτυο παιδικών σταθμών με υψηλής ποιότητας υπηρεσίες, με καμία επιβάρυνση των γονιών ή των ασφαλιστικών τους ταμείων.


Χρήστος ΜΑΝΤΑΛΟΒΑΣ



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ