ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 14 Ιούλη 2007
Σελ. /24
Ηταν και παραμένει σιδερένια η φτέρνα τους

Εκανε κι ένα καλό η φωτιά. Εκαψε τις ξαπλώστρες πάνω στο κύμα... (η φωτ. από τον ΕΛΕΥΘΕΡΟ ΤΥΠΟ)
Εκανε κι ένα καλό η φωτιά. Εκαψε τις ξαπλώστρες πάνω στο κύμα... (η φωτ. από τον ΕΛΕΥΘΕΡΟ ΤΥΠΟ)
Δυστυχώς, το κράτος, κανένα κράτος, δε διαλύεται από μόνο του.

Ολα, παραμένουν στη θέση τους: Εφορία, Στρατός, Αστυνομία, Δικαστές, Βουλή, Υπουργεία. Ευχής έργο να δεις τη μηχανή που σε δυναστεύει να διαλύεται, αλλά...

θέλει ανατροπή το πράγμα, που σημαίνει οργάνωση για κάτι τέτοιο.

Ναι, οι επιθέσεις στο ΚΚΕ έχουν να κάνουν και μ' αυτό. Οι αστοί αναγνωρίζουν εύκολα ποιος είναι ο αντίπαλός τους.

Καθώς κάθε κράτος αντιστοιχεί σε συγκεκριμένο οικονομικο-κοινωνικό σχηματισμό, μένει σε σένα, τον εργάτη, να επιλέξεις. Θέλεις ένα τέτοιο - σαν το σημερινό, αστικό - κράτος οργανωμένο, ή ένα τέτοιο κράτος σε διάλυση. Θέλεις να βάλεις στη θέση του τη δική σου λαϊκή εξουσία, με εργατικό - λαϊκό έλεγχο από το πρώτο βήμα της εκλογής ως το πάγιο δικαίωμα στην άμεση ανάκληση; Με σένα νομοθέτη και εκτελεστή; Που σημαίνει βάζεις πλώρη για άλλη οικονομική - πολιτική πραγματικότητα;

Αλλιώς, μη φωνάζεις «δεν έχουμε κράτος». Γιατί κράτος έχουμε και είναι σιδερένιο. Οπως ακριβώς μπορεί να είναι ένα κράτος.

Το θέμα είναι για ποια τάξη υπάρχει; Που σημαίνει, πάρε από τώρα τα μέτρα σου για να έχεις το δικό σου κράτος. Τα παραμύθια περί μη κράτους άστα για τα παιδιά. Εχουν δικαίωμα στο παιχνίδι. Εσύ έχεις υποχρέωση στην ευθύνη. Κι όταν με το καλό κάνεις το βήμα, έλα να κουβεντιάσουμε για την απονέκρωση του κράτους. Σε μια τόσο ανεπτυγμένη κοινωνία, που πράγματι δε θα το έχει ανάγκη. Μέχρι τότε πρέπει να διαλέγεις ανάμεσα στο κράτος του αφεντικού σου και το δικό σου.

Αυτοί που μιλούν σήμερα για διαλυμένο κράτος είναι αυτοί που θέλουν ακόμα πιο βαριά τη σιδερένια φτέρνα του.

Οταν ο εποχικός πυροσβέστης περιγράφει πως είναι από το '75 εποχικός, θέλει απύθμενο θράσος να του λες ότι είναι απειλή για τη δημοκρατία το δικαίωμά του να είναι μόνιμος. Στη φωτιά τον έστειλε η απειλή της απόλυσης.

Κατά τ' άλλα: Κλαίνε, λέει, γιατί πολλά παιδιά αυτοκτονούν. Είναι κροκόδειλος όποιος δηλώνει πως λυπάται την ώρα που ανήκει στην τάξη που λέει καθημερινά στα νέα παιδιά «κόψ' το κεφάλι σου».

Αλλο ότι ακριβώς γι' αυτό που σου λέει η αστική τάξη εσύ όχι μόνο δεν πρέπει να κόψεις το κεφάλι σου, αλλά να γίνεις και ικανός να τους καταργήσεις ως τάξη...Τώρα, λοιπόν, που Καραμανλής και Παπανδρέου αποφάσισαν να ασχοληθούν με την καθημερινότητά μας, είναι καιρός να την κοπανάμε ήσυχοι ότι κάποιος απ' αυτούς θα πληρώσει το ρεύμα, το νοίκι, το νερό, τον ΟΤΕ, το φροντιστήριο των παιδιών, θα πάρει παπούτσια στον μικρό που κάθε μήνα θέλει κι άλλα, θα δώσει χαρτζιλίκι στη μικρή που επιμένει να μεγαλώνει διαβάζοντας...

Ασχετο: Στο φύλλο του «Οδηγητή» που κυκλοφορεί αύριο μαζί με τον Κυριακάτικο «Ριζοσπάστη», περιέχονται και ενδιαφέρουσες προτάσεις για τις διακοπές. Ξεχωρίζουν οι αναφορές στην Ανάφη και τη Βάλια Κάλντα...


ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ:
Θανάσης ΛΕΚΑΤΗΣ


ΜΗ ΦΤΙΑΧΝΕΣΑΙ ΣΤΑ ΜΕΤΡΑ ΤΟΥΣ*

ΤΟ ΠΑΛΙΟ ΠΟΥ ΕΜΦΑΝΙΖΕΤΑΙ ΣΑΝ ΝΕΟ: «Οι πολίτες κουμπώνονται όταν ακούνε υποσχέσεις, γίνονται καχύποπτοι όταν ακούνε ηθικολογίες και αμφιβάλλουν πολύ αν μπορεί να βρεθούν λύσεις σε ορισμένα διαχρονικά προβλήματα (...) η αμφιβολία ως προς τις δυνατές λύσεις αγγίζει και τα δύο κόμματα εξουσίας. Και μένει να επιβεβαιωθεί αν έχει παρέλθει η φάση των κυβερνητικών οκταετιών και έχουμε μπει ήδη σε μια νέα κατά την οποία το εκλογικό σώμα θα δοκιμάζει νέες λύσεις κάθε τέσσερα χρόνια» (ο Γιώργος Καρελιάς στην ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ).

Ο ΦΕΡΕΤΖΕΣ ΤΟΥ «ΠΟΘΕΝ ΕΣΧΕΣ»: «Σε μια προσπάθεια να ενισχυθούν τα θέματα διαφάνειας όσον αφορά τα κομματικά στελέχη μετά και την υπόθεση Παπακωνσταντίνου, το Πολιτικό Συμβούλιο ενέκρινε τη διεύρυνση - στο σύνολο σχεδόν των στελεχών που είναι σε θέσεις ευθύνης - της υποχρέωσης κατάθεσης και δημοσιοποίησης του πόθεν έσχες» (το ρεπορτάζ από το ΠΑΣΟΚ στα ΝΕΑ).

ΨΑΧΝΟΥΝ ΠΕΛΑΤΕΣ: «Η παροχή υψηλού επιπέδου τριτοβάθμιας εκπαιδεύσεως δεν μπορεί να περιορίζεται στα παιδιά των εύπορων οικογενειών (...) θα πρέπει να καλύψει όλο τον πληθυσμό της χώρας μας. Αυτοί που πρέπει να επιδιώξουν και να πιέσουν προς αυτήν την κατεύθυνση θα πρέπει να είναι η μεγάλη πλειοψηφία των πολιτών αυτής της χώρας που σήμερα άκριτα στηρίζει το σύστημα της δωρεάν αλλά χαμηλής ποιότητας παιδείας» (ο οικονομολόγος Δ. Μαρούλης επιχειρηματολογεί υπέρ της ιδιωτικής παιδείας για λογαριασμό της Alpha Bank / Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ).

ΚΡΟΚΟΔΕΙΛΟΣ: «Αν το μέλλον μιας χώρας στηρίζεται στις νέες γενιές, γεννά δραματικά ερωτήματα για την Ελλάδα η αποκάλυψη για τον απίστευτο αριθμό νέων που επιχειρούν να τερματίσουν πρόωρα της ζωή τους. Το ζήτημα φυσικά δεν είναι η ιατρική αντιμετώπιση του προβλήματος, αλλά η κοινωνική πρόληψη, που δεν είναι δυστυχώς ορατή σε κανένα προεκλογικό πρόγραμμα» (το κύριο άρθρο στο ΒΗΜΑ).

* Το σύνθημα της ΚΝΕ ενάντια σε όλα τα ναρκωτικά

ΤΑ ...ΕΞΑΣΤΗΛΑ

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: Λαϊκό ΚΙΝΗΜΑ ΧΕΙΡΑΦΕΤΗΜΕΝΟ πλήρως από ΝΔ και ΠΑΣΟΚ

ΕΘΝΟΣ: ΣΕ 48 ΩΡΕΣ διαλύθηκε το κράτος

ΑΥΡΙΑΝΗ: ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΟ ΞΕΧΑΡΒΑΛΩΜΑ ΤΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: ΚΡΑΤΟΣ - ΜΟΝΤΕΛΟ

ΤΑ ΝΕΑ: Εκτροχιάστηκε ξανά η κρατική μηχανή

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Κυβέρνηση και ΠΑΣΟΚ υπό δοκιμασία

Η ΧΩΡΑ: Μετωπική Προαστιακού με τρένο

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ: ΚΑΙ ΤΩΡΑ Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΟΤΗΤΑ

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: Οι ήρωες των 600 ευρώ

ΤΟ ΒΗΜΑ: Ο... Αίολος φταίει για τις φωτιές

Η ΑΥΓΗ: Διπλή ευθύνη για τη φωτιά στη Σκιάθο

ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: Στην Παναγιά της Τήνου προσκυνητής πριν φύγει για το Μαϊάμι

ΗΜΕΡΗΣΙΑ: Οικογενειακοί κωδικοί στο Χρηματιστήριο

Ο ΛΟΓΟΣ: ΑΥΣΤΗΡΟ ΜΗΝΥΜΑ στους υπουργούς

ΥΠΟ-ΓΡΑΜΜΙΣΕΙΣ
Η πραγματικότητα

«Γιώργος Κασούδης: 54 χρόνων, πατέρας δύο παιδιών, 32 χρόνια πυροσβέστης συμβασιούχος (...) "είμαι στην Πυροσβεστική από το 1975 και ακόμα είμαι συμβασιούχος. Ηρθαν, φύγανε, ξαναήρθαν κυβερνήσεις, εμείς εκεί, δε μας σκέφτηκε ποτέ κανείς. Τόσα χρόνια έμεινα και 48 και 72 ώρες άυπνος και νηστικός να σβήνω τις φωτιές με τη σύμβαση των 700 ευρώ για πέντε μήνες και επτά μήνες ταμείο ανεργίας. Πώς να κάνεις οικογένεια, να μεγαλώσεις παιδιά, να αντεπεξέλθεις στις ανάγκες της ζωής. Κάθε χρόνο την 1η Ιουνίου δε μιλούσα σε άνθρωπο. Τόσο αγχωμένος ήμουνα, θα με ξαναπάρουνε, δε θα με ξαναπάρουνε..."» (η δήλωση στην ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ).

Η «ανταγωνιστικότητα»...

«Ολα αυτά τα χρόνια έχουν γίνει μηδαμινές επενδύσεις σε προηγμένα συστήματα ασφαλείας αλλά και σε υποδομές. Τα τρένα αναγκάζονται να κινούνται στην ίδια γραμμή και σε αντίθετες κατευθύνσεις ενώ για την αποτροπή σύγκρουσης όλα εξαρτώνται από τον ανθρώπινο παράγοντα. Πώς δε θα συνέβαινε το ατύχημα;» (το ερώτημα στο κύριο άρθρο στα ΝΕΑ).

...και η χρόνια επιδίωξη

«Στο στενό όπως και τον ευρύτερο δημόσιο τομέα έχει καταργηθεί κάθε έννοια αξιοκρατίας, ενώ οποιαδήποτε συζήτηση για παραγωγικότητα, αυξημένη προσπάθεια, λειτουργία με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια εκλαμβάνεται ως υπονόμευση της Δημοκρατίας (...) οι συνδικαλιστές επιδεικνύοντας σπάνια διακομματική σύμπνοια ματαιώνουν κάθε προσπάθεια εξυγίανσης» (από το κύριο άρθρο στην ΑΥΡΙΑΝΗ).



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ