ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 26 Ιούνη 2007
Σελ. /32
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΟ «ΓΚΑΛΑΞΙ»
Καμαριέρα κάηκε από επικίνδυνο χημικό

Με σοβαρά εγκαύματα σχεδόν σε όλο της το κορμί και το πρόσωπο κατέληξε στο Νοσοκομείο «Ευαγγελισμός» η καμαριέρα Σταυρούλα Μπάσια, όταν αναγκάστηκε και χωρίς να είναι στα καθήκοντά της να ξεβουλώσει με επικίνδυνο χημικό το νεροχύτη του μπαρ στο ξενοδοχείο «Γκάλαξι» όπου και εργάζεται. Το νέο εργατικό «ατύχημα», αποτέλεσμα της ανυπαρξίας μέτρων υγιεινής και ασφάλειας στους χώρους δουλιάς, καταγγέλλουν με κοινή ανακοίνωσή τους ο Σύνδεσμος Ξενοδοχοϋπαλλήλων Αθήνας και το Συνδικάτο Επισιτισμού Τουρισμού, συνδικαλιστές των οποίων βρέθηκαν στο πλευρό της εργαζόμενης.

Το ατύχημα έγινε το περασμένο Σάββατο το πρωί. Στην προσπάθειά της η εργαζόμενη να κλείσει τη μύτη της με μια χαρτοπετσέτα, αφού η μυρωδιά του χημικού ήταν ανυπόφορη, έπεσε το μπουκάλι και πετάχτηκε το χημικό με αποτέλεσμα επί τόπου να καούν τα ρούχα και τα εσώρουχά της και στη συνέχεια τα πόδια, τα χέρια, η κοιλιά, το στήθος ο λαιμός και πρόσωπό της.

Οπως καταγγέλλουν τα δυο σωματεία, η άρνηση των εργοδοτών να προχωρήσει η σύνθεση προσωπικού και ο καθορισμός καθηκόντων στα ξενοδοχεία και στις επισιτιστικές και τουριστικές επιχειρήσεις, έχει σαν αποτέλεσμα την πολυαπασχόληση, την εντατικοποίηση της δουλειάς, λόγω έλλειψης προσωπικού που σε συνδυασμό με την παντελή ανυπαρξία μέτρων για την υγιεινή και ασφάλεια, στοιχίζει καθημερινά την υγεία και πολύ συχνά τη ζωή των εργαζομένων αλλά και πελατών. Είναι ενδεικτικό ότι σε μεγάλα ξενοδοχεία της Αθήνας υποχρεώνουν τους σερβιτόρους (αφού παρακολουθήσουν κάποια σεμινάρια), να κάνουν τον ναυαγοσώστη την ώρα που σερβίρουν!

ΑΝΕΡΓΙΑ
Κοινός αντίπαλος για Ελληνες και μετανάστες εργάτες

Σύσκεψη διοργάνωσε την Κυριακή η ΚΟΑ του ΚΚΕ, στα πλαίσια της πλατιάς εξόρμησης που θα κορυφωθεί στις 3 Ιούλη και το 7ο Τριήμερο μεταναστών που ξεκινάει την Παρασκευή

«Με τους μετανάστες το κύριο πρόβλημα δεν είναι τα χαρτιά, ούτε από πού ήρθε ο καθένας μας. Αυτοί μας θέλουν άνεργους, θέλουν να υπάρχουν άνεργοι... Ακόμα κι αν σου δίνουν χαρτιά, δε σου δίνουν μισθό... Για τον εργαζόμενο, το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνει είναι να γραφτεί στο συνδικάτο. Να παλέψει μαζικά, ενάντια στην κυρίαρχη πολιτική...».

Βασισμένος στην πείρα του, ένας νεαρός εργαζόμενος από την Αλβανία περιέγραψε γιατί ντόπιοι και μετανάστες εργάτες πρέπει να παλεύουν σα μια γροθιά, ενάντια στον κοινό αντίπαλο. Στο επίκεντρο της σύσκεψης για την ανεργία, που οργάνωσε την περασμένη Κυριακή η Κομματική Οργάνωση Αθήνας του ΚΚΕ, βρέθηκε η αληθινή διέξοδος που υπάρχει για τους εκατοντάδες χιλιάδες μετανάστες τους οποίους ΕΕ-ΝΔ-ΠΑΣΟΚ θέλουν εγκλωβισμένους στον τρόμο: αγώνας μέσα από τα ταξικά συνδικάτα, αλλά και οργανωμένη πολιτική δράση, με στόχο την ισχυροποίηση του ΚΚΕ.

Η σύσκεψη έγινε στο πλαίσιο της πλατιάς εξόρμησης για την ανεργία που πραγματοποιεί η ΚΟΑ και η οποία θα κορυφωθεί στις 3 Ιούλη, με συγκέντρωση στην πλατεία Εσταυρωμένου στο Αιγάλεω, όπου θα μιλήσει η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ. Αλλά και μπροστά στο 7ο τριήμερο Πολιτικών Εκδηλώσεων για Ελληνες και μετανάστες εργαζόμενους που οργανώνει η ΚΟΑ του ΚΚΕ, από την ερχόμενη Παρασκευή 29 Ιούνη μέχρι την Κυριακή 1η Ιούλη.

Η ανεργία συνυπάρχει με το καπιταλιστικό σύστημα, με την ανάπτυξη υπέρ των μονοπωλίων, σημείωσε εισηγητικά ο Χρήστος Κατσώτης, μέλος του Γραφείου της Επιτροπής Πόλης της ΚΟΑ. Και τόνισε την ανάγκη ο καθημερινός αγώνας για την ουσιαστική προστασία των ανέργων να συνδέεται με την πάλη ενάντια στο σύστημα και τα κόμματα που γεννούν την ανεργία.

Από την Παρασκευή το τριήμερο

Στο μεταξύ, κορυφώνονται αυτή τη βδομάδα οι προετοιμασίες για το το 7ο τριήμερο Πολιτικών και Πολιτιστικών Εκδηλώσεων του ΚΚΕ για Ελληνες και μετανάστες εργάτες, που ξεκινά την Παρασκευή 29 Ιούνη στο πάρκο του ΦΙΞ (Πατησίων 307). Φέτος, η προσπάθεια έχει αγκαλιαστεί από όλες τις ΚΟ Αθήνας του ΚΚΕ, με εκδηλώσεις σε στέκια μεταναστών και συνοικίες της Αθήνας, με εξορμήσεις σε χώρους δουλιάς, που στοχεύουν στην ανάπτυξη της κοινής πάλης των ντόπιων και ξένων εργαζομένων, στην ενίσχυση του ΚΚΕ στις επερχόμενες εκλογές. Στις εκδηλώσεις θα συμμετέχουν πάνω από 20 Σύλλογοι Μεταναστών και πολλοί μαζικοί και συνδικαλιστικοί φορείς.

ΔΑΣ ΟΤΑ
Δεν παζαρεύουμε δε συμβιβαζόμαστε!

Ενα μεγάλο πανό άπλωσαν οι ταξικές δυνάμεις στην είσοδο των γραφείων της ΠΟΕ ΟΤΑ
Ενα μεγάλο πανό άπλωσαν οι ταξικές δυνάμεις στην είσοδο των γραφείων της ΠΟΕ ΟΤΑ
Την αποφασιστικότητά τους να υπερασπιστούν με κάθε τρόπο τα δικαιώματα των εργαζομένων του κλάδου χωρίς παζάρια και μειοδοσίες, έδειξαν για μια ακόμη φορά χτες οι ταξικές δυνάμεις, με τη συγκέντρωση που πραγματοποίησαν έξω από τα γραφεία της Ομοσπονδίας. Διεκδικώντας ρόλο στη συντονισμένη επίθεση σε βάρος των δυνάμεων του ΠΑΜΕ, η πλειοψηφία της Ομοσπονδίας με πραξικόπημα αφαίρεσε τη θέση του γενικού γραμματέα από της ΔΑΣ ΟΤΑ και έπαυσε τους εκπροσώπους της από την Εκτελεστική Επιτροπή.

Ο Γ. Καταχανάς, επικεφαλής της ΔΑΣ, μιλώντας στη συγκέντρωση επισήμανε ότι η επίθεση της πλειοψηφίας στόχο έχει να εμποδίσει τη μόνη φωνή που παλεύει για τα δικαιώματα των εργαζομένων, που αναδεικνύει τα αίτια και τους υπεύθυνους για τη χειροτέρευση της θέσης τους. Ο Χρ. Κατσώτης, μέλος της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ, σημείωσε ότι ο κυβερνητικός και εργοδοτικός συνδικαλισμός «είναι απέναντί μας», προσπαθώντας να εμποδίσει την όξυνση της ταξικής πάλης. «Το καθήκον μας είναι να δυναμώσουν τη δική μας παρέμβαση σε κάθε χώρο δουλιάς, σε κάθε σωματείο, να ισχυροποιήσουμε παραπέρα το ΠΑΜΕ» κατέληξε.

Χαιρετισμούς απηύθυναν επίσης συνδικαλιστές από σωματεία των ΟΤΑ και άλλους κλάδους - όπως το φάρμακο, τους ξενοδοχοϋπαλλήλους, τις τηλεπικοινωνίες, την ενέργεια - κάνοντας σαφές ότι οι ταξικές δυνάμεις αντιπαλεύουν και θα συνεχίσουν να οξύνουν την πάλη ενάντια στην αντιλαϊκή πολιτική, χωρίς παζάρια και συμβιβασμούς. Αυτό εκφράζεται και στα ψηφίσματα καταδίκης του πραξικοπήματος που πληθαίνουν με τελευταία αυτά των Συλλόγων Εργαζομένων των Δήμων Δάφνης, Χαλκηδόνας, Ελληνικού, Λήμνου. Σήμερα με απόφαση της πλειοψηφίας συγκαλείται το Γενικό Συμβούλιο της ΠΟΕ ΟΤΑ.

Ο «Ρ» ΣΤΟΥΣ ΤΟΠΟΥΣ ΔΟΥΛΙΑΣ

ΞΕΝΟΔΟΧΟΫΠΑΛΛΗΛΟΙ: Μπροστά από τις πύλες των ξενοδοχείων διεκδικώντας την άμεση καταβολή των δεδουλευμένων βρέθηκαν οι ξενοδοχοϋπάλληλοι της Κέρκυρας το προηγούμενο Σαββατοκύριακο στα πλαίσια της 48ώρης απεργίας στους Δήμους Αχιλλείων, Παρελίων και Μελιτιαίων. Με μπροστάρη το ταξικό τους σωματείο και τις δυνάμεις του ΠΑΜΕ δόθηκε με επιτυχία από νωρίς το πρωί η μάχη της περιφρούρησης στα ξενοδοχεία «Μιραμάρε» και «Ερμονες».

ΕΘΝΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ: Πραγματοποιήθηκε χτες η 24ωρη απεργία των εργαζομένων στην Εθνική Τράπεζα ενάντια στην απόλυση εργαζόμενου μετά τη λήξη της εξάμηνης δοκιμαστικής περιόδου. Οι ταξικές δυνάμεις πρωτοστάτησαν στη μάχη για την περιφρούρησή της. Η παράταξη της «Ενιαίας Συνδικαλιστικής Αγωνιστικής Συμπαράταξης» κάλεσε τους εργαζομένους να κλιμακώσουν τον αγώνα τους. Σήμερα εκδικάζονται και τα ασφαλιστικά μέτρα ενάντια στην απόλυση.

ΑΓΙΑ ΣΟΦΙΑ: Αμεσες προσλήψεις μόνιμου προσωπικού απαίτησαν χτες οι εργαζόμενοι του Παίδων «Αγία Σοφία» με συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην είσοδο του νοσοκομείου. Κενές παραμένουν περισσότερες από 600 οργανικές θέσεις και 270 νοσηλευτικού προσωπικού. Η αναμονή για εξέταση φτάνει τις 4 - 5 ώρες. Οι κινητοποιήσεις συνεχίζονται την ερχόμενη Δευτέρα.

ΑΕΡΟΛΙΜΕΝΙΚΟΙ: Στις κάλπες προσέρχονται σήμερα οι αερολιμενικοί της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας (ΥΠΑ). Η «Ενωτική Συνδικαλιστική Κίνηση Αερολιμενικών» (ΕΣΚ) καλεί τους εργαζόμενους να την ενισχύσουν με την ψήφο τους.

ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΟΙΚΟΔΟΜΩΝ
Μεθαύριο η πανελλαδική παρέμβαση

«Η αυξανόμενη ανεργία, τόσο στον κλάδο, όσο και γενικότερα, δεν προέκυψε από το πουθενά. Είναι αποτέλεσμα μιας συγκεκριμένης πολιτικής που ασκούν τα κόμματα του κεφαλαίου -ΝΔ, ΠΑΣΟΚ - και θα οξύνεται, αν αυτή δεν ανατραπεί από την οργανωμένη πάλη της εργατικής τάξης. Είναι αποτέλεσμα μιας οικονομίας που αναπτύσσεται και οργανώνεται στη βάση του κέρδους των καπιταλιστών και όχι των ανθρώπινων αναγκών».

Με τα παραπάνω λόγια, η Ομοσπονδία Οικοδόμων απευθύνεται αυτές τις μέρες πλατιά στους χιλιάδες εργαζόμενους του κλάδου και τους καλεί να πάρουν μέρος στις δραστηριότητες που διοργανώνει σε όλη τη χώρα, μεθαύριο Πέμπτη 28 Ιούνη, μέρα δράσης για την ανεργία. Στην Αθήνα προγραμματίζεται παράσταση διαμαρτυρίας στις 10.30 π.μ., έξω από το υπουργείο Απασχόλησης. Αντίστοιχα, τα πρωτοβάθμια συνδικάτα θα προχωρήσουν σε συγκεντρώσεις έξω από τις κατά τόπου Νομαρχίες.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ