ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 14 Ιούνη 2007
Σελ. /32
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΑΥΡΙΚΟΣ
Η καπιταλιστική βαρβαρότητα συνθλίβει δικαιώματα και κατακτήσεις

Στην Ολομέλεια της 96ης Συνδιάσκεψης του Διεθνούς Γραφείου Εργασίας μίλησε χτες ο ΓΓ της ΠΣΟ

ΓΕΝΕΥΗ (Του απεσταλμένου μας

ΠΕΡΙΚΛΗ ΚΟΥΡΜΟΥΛΗ).--

«Για την Παγκόσμια Συνδικαλιστική Ομοσπονδία, για όλα τα αγωνιστικά και ταξικά συνδικάτα σε ολόκληρο τον κόσμο αποτελεί σοβαρό, σύγχρονο καθήκον να ενώνουμε όλους τους εργαζόμενους, άντρες και γυναίκες, ανεξάρτητα από θρησκεία, χρώμα και γλώσσα. Να τους ενώνουμε για να αγωνιστούμε και να απαιτήσουμε την ικανοποίηση των σύγχρονων αναγκών που έχουν οι λαοί σε κάθε χώρα. Να τους ενώνουμε για να οργανώσουμε την άμυνα αλλά και την εργατική αντεπίθεση ενάντια στην καπιταλιστική βαρβαρότητα».

Με τα παραπάνω λόγια ο Γιώργος Μαυρίκος, ΓΓ της Παγκόσμιας Συνδικαλιστικής Ομοσπονδίας, μιλώντας χτες στην Ολομέλεια της 96ης Συνδιάσκεψης του Διεθνούς Γραφείου Εργασίας στη Γενεύη (οι εργασίες ολοκληρώνονται αύριο), έδωσε το στίγμα της δράσης της ΠΣΟ και του περιεχομένου που αυτή δίνει στις διεκδικήσεις των εργαζομένων.

Λίγο πριν, χαρακτηρίζοντας υποκριτική τη συζήτηση που εξελίσσεται και στα πλαίσια του Διεθνούς Γραφείου Εργασίας για τη λεγόμενη αξιοπρεπή εργασία, κάλεσε όλες τις πλευρές να αφήσουν τις γενικόλογες αναφορές και να πουν καθαρά τι περιεχόμενο δίνουν στο συγκεκριμένο όρο.

Για ποια «αξιοπρεπή εργασία»;

«Εμείς - είπε ο Γ. Μαυρίκος - υποστηρίζουμε ότι στον 21ο αιώνα, η παγκόσμια εργατική τάξη δέχεται επιθέσεις από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, από την Παγκόσμια Τράπεζα και το διεθνές κεφάλαιο. Εξαιτίας αυτών των επιθέσεων τα δικαιώματα των εργαζομένων πηγαίνουν πίσω και όχι μπροστά. Αφαιρούνται δικαιώματα. Μεγαλώνει η φτώχεια των απλών ανθρώπων και μεγαλώνουν επίσης τα κέρδη των πολυεθνικών.

Μέσα σε αυτές τις οικονομικές και κοινωνικές συνθήκες, λοιπόν, τι περιεχόμενο πρέπει να έχει ο όρος "αξιοπρεπής εργασία"; Πρώτα απ' όλα, η σταθερότητα στην εργασία. Η σιγουριά ότι υπάρχει δουλιά για όλους. Οτι η δουλιά πληρώνεται κανονικά. Να έχει Κοινωνική Ασφάλιση. Να έχει 8ωρη εργασία. Να έχει ξεκούραση το Σαββατοκύριακο. Να έχει καλό μισθό. Να υπάρχουν και να εφαρμόζονται κανόνες υγιεινής και ασφάλειας στους χώρους εργασίας. Να έχουν τη δυνατότητα τα παιδιά των εργαζομένων στην Παιδεία, στη μόρφωση και στην Υγεία. Να λυθεί το πρόβλημα της στέγης για τους εργαζόμενους. Να υπάρχουν συνδικαλιστικές και δημοκρατικές ελευθερίες. Να μην υπάρχει παιδική εργασία και εκμετάλλευση. Δηλαδή, μια δουλιά χωρίς εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο.

Χωρίς όλες αυτές τις συγκεκριμένες προϋποθέσεις, οι συζητήσεις για αξιοπρεπή εργασία είναι υποκριτικές».

Οξύνονται οι αντιθέσεις

Στηρίζοντας την παραπάνω θέση, ο Γ. Μαυρίκος ανέφερε συγκεκριμένα παραδείγματα: Στην Κολομβία, τα τελευταία δέκα χρόνια, 2.400 συνδικαλιστές έχουν δολοφονηθεί και στις Φιλιππίνες πάνω από 850 τα προηγούμενα χρόνια. Την ίδια ώρα, στο Ιράκ, τα στρατεύματα κατοχής σκοτώνουν χιλιάδες εργάτες. «Ποια είναι η αξιοπρέπεια και η αξιοπρεπής εργασία σε αυτές τις χώρες; Ποια πρακτική αξία έχουν τα λόγια και οι υποσχέσεις χωρίς αντίκρισμα;», σημείωσε από το βήμα της συνόδου και συνέχισε κάνοντας λόγο για την εργασιακή εξαθλίωση στις χώρες του Τρίτου Κόσμου και το ασφυκτικό χρέος που τους έχουν φορτώσει οι ιμπεριαλιστικοί οργανισμοί.

«Στην Ευρωπαϊκή Ενωση -πρόσθεσε - οι άνεργοι ξεπερνούν τα 25 εκατομμύρια. Για όλους αυτούς τους ανθρώπους η έννοια "αξιοπρεπής εργασία" σημαίνει δικαίωμα στη ζωή. Ενα δικαίωμα που τους το αφαιρεί η καπιταλιστική βαρβαρότητα. Το 20% του παγκόσμιου πληθυσμού κατέχει και απολαμβάνει τον παγκόσμιο πλούτο ενώ το 80% ζει σε φτώχεια, πείνα και αρρώστιες. Περίπου 10,5 εκατομμύρια παιδιά κάτω των 5 χρόνων πεθαίνουν στον κόσμο σήμερα και σχεδόν όλοι οι παιδικοί θάνατοι συμβαίνουν σε χώρες του Τρίτου Κόσμου, οι μισοί απ' αυτούς στην Αφρική. Σύμφωνα με την Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας, ο μέσος όρος ζωής στις ανεπτυγμένες χώρες είναι 71 χρόνια, ενώ ο μέσος όρος ζωής στις χώρες του Τρίτου Κόσμου είναι 38 χρόνια».

Κλείνοντας την ομιλία του, ο ΓΓ της ΠΣΟ ανέδειξε τον πραγματικό ένοχο γι' αυτή την κατάσταση: Το κεφάλαιο, τους οργανισμούς και τις κυβερνήσεις του. Και ξεκαθάρισε πως το επόμενο διάστημα, η ΠΣΟ και τα συνδικάτα που συσπειρώνει θα εντείνουν την πάλη τους για την ικανοποίηση των σύγχρονων και πραγματικών αναγκών των εργαζομένων.


Πλατιά αναγνώριση της δράσης και του ρόλου της ΠΣΟ

Με τη συμμετοχή συνδικαλιστών από 26 χώρες πραγματοποιήθηκε χτες στη Γενεύη η Συνάντηση μελών και φίλων της Ομοσπονδίας

Από τη χτεσινή Συνάντηση στη Γενεύη
Από τη χτεσινή Συνάντηση στη Γενεύη
Με επιτυχία ολοκληρώθηκαν χτες στη Γενεύη οι παρεμβάσεις της Παγκόσμιας Συνδικαλιστικής Ομοσπονδίας, στα πλαίσια της 96ης Συνδιάσκεψης του Διεθνούς Γραφείου Εργασίας. Τις πολύμορφες δραστηριότητες επισφράγισε η Συνάντηση μελών και φίλων της ΠΣΟ, όπου για μια ακόμη φορά επιβεβαιώθηκε το διαρκώς αυξανόμενο κύρος της Ομοσπονδίας στο παγκόσμιο συνδικαλιστικό κίνημα.

Στη συνάντηση συμμετείχαν και πήραν το λόγο συνδικαλιστικά στελέχη από 26 συνολικά χώρες των πέντε Ηπείρων (6 χώρες της Λατινικής Αμερικής, 7 της Ευρώπης, 7 της Ασίας, 5 της Αφρικής και 1 της Ωκεανίας). Εκπρόσωποι 8 συνδικαλιστικών Οργανώσεων από 6 χώρες (Ελβετία, Γαλικία Ισπανίας, Ινδία, Βενεζουέλα, Κονγκό, Γουινέα) συμμετείχαν για πρώτη φορά σε Συνάντηση μελών και φίλων της ΠΣΟ. Εισηγητικά, ο Γ. Μαυρίκος στάθηκε στον ιδιαίτερο ρόλο που καλούνται να παίξουν σήμερα οι οργανώσεις -φίλοι της Παγκόσμιας Συνδικαλιστικής Ομοσπονδίας, στην πάλη για τα δικαιώματα των εργαζομένων, για την ειρήνη, τα δημοκρατικά δικαιώματα, ενάντια στα μονοπώλια και στους εκφραστές τους.

Ο γενικός γραμματέας της ΠΣΟ έκανε αναφορά και στον ρόλο του Διεθνούς Γραφείου Εργασίας, το οποίο, όπως σημείωσε, κάτω από τον αρνητικό για τους εργαζόμενους συσχετισμό δύναμης σε παγκόσμιο επίπεδο, έχει χάσει κάθε αντικειμενικότητα και εξαπολύει ευθείες βολές σε βάρος χωρών που αντιτίθενται στην πολιτική των ιμπεριαλιστών και κύρια των ΗΠΑ. Σ' αυτά τα πλαίσια, πρόσθεσε, προσπαθεί με διάφορους τρόπους να βάλει εμπόδια και στη δράση της ΠΣΟ, πράγμα το οποίο το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα δε θα επιτρέψει.

Πολλοί ήταν οι συνδικαλιστικοί εκπρόσωποι που στις ομιλίες τους συμφώνησαν μ' αυτή την εισηγητική τοποθέτηση. Ενώ από το σύνολο των συνδικαλιστών, πέρα από την εικόνα που μεταφέρθηκε για την κατάσταση και το κίνημα στη χώρα τους, εκφράστηκε η ανάγκη να συνεχιστεί η οργανωτική ανασυγκρότηση και η ισχυροποίηση της ΠΣΟ, που ξεκίνησε από το πρόσφατο 15ο συνέδριο της Αβάνας.


ΚΕΦΑΛΟΓΙΑΝΝΗΣ ΓΙΑ ΑΚΤΟΠΛΟΪΑ
Μαγική η εικόνα που παρουσίασε στη Βουλή

Μόλις από τις αρχές του μήνα, οι τιμές των εισιτηρίων αυξήθηκαν έως και 15%

Σε πείσμα της άσχημης πραγματικότητας, την οποία βιώνουν τόσο οι επιβάτες όσο και οι νησιώτες, ο υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας Μ. Κεφαλογιάννης εμφανίστηκε χτες στη Βουλή περιγράφοντας μια εικονική πραγματικότητα. Ενημερώνοντας την αρμόδια Κοινοβουλευτική Επιτροπή για θέματα του υπουργείου του, ισχυρίστηκε ότι «η απελευθέρωση» της ναυτιλίας λειτούργησε θετικά αφού οδήγησε στην είσοδο νέων πλοίων και δημιούργησε νέα δρομολόγια.

Την ίδια στιγμή που τα παράπονα για τις τιμές των εισιτηρίων των πλοίων έρχονται από κάθε γωνιά της χώρας, ο υπουργός ισχυρίστηκε ότι ο ανταγωνισμός θα οδηγήσει «σε συμπίεση τιμών και σε βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών». Ο Μ. Κεφαλογιάννης επανέλαβε ότι τα όποια έργα γίνουν στα λιμάνια θα γίνουν με τις Συμπράξεις Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα, κάτι που πρακτικά σημαίνει ότι σημαντικοί τομείς λειτουργίας των λιμανιών θα παραδοθούν σε μεγάλα ιδιωτικά συμφέροντα.

Παρεμβαίνοντας στη συζήτηση η βουλευτής του ΚΚΕ Ε. Παντελάκη ανέφερε ότι παρά τα όσα ισχυρίζεται και η σημερινή κυβέρνηση οι ελλείψεις στα λιμάνια είναι σοβαρότατες, όπως έδειξε και το πρόσφατο ατύχημα στη Μύκονο, όπου έσπασε ο κάβος ενός κρουαζιερόπλοιου και βρήκε το θάνατο ένας ναυτικός και σακατεύτηκε άλλος συνάδελφός του. Η βουλευτής κατήγγειλε ότι ήδη από τις αρχές Ιούνη οι τιμές στα «απελευθερωμένα» δρομολόγια των πλοίων αυξήθηκαν κατά 10 έως 15%, ενώ η ποιότητα του στόλου χειροτέρεψε μετά την απελευθέρωση του ορίου ηλικίας των πλοίων. Ηδη, είπε, το 45% των πλοίων έχει μέσο όρο ηλικίας τα 25 χρόνια, ενώ έως 10 χρόνια είναι μόλις το 22%.

Σχολιάζοντας τα περί επιχειρηματικής ανάπτυξης των λιμανιών, κατήγγειλε ότι παραχωρείται σε μεγάλα ιδιωτικά συμφέροντα λαϊκός πλούτος, ενώ με τα διάφορα έργα που εξαγγέλθηκαν για το Τυμπάκι στην Κρήτη και τη Δραπετσώνα θα επέλθει μεταξύ άλλων και καταστροφή αυτών των περιοχών.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ