ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 1 Απρίλη 2000
Σελ. /36
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΠΑΣΟΚικές προεκλογικές «λαδιές»

Η κυβέρνηση επιμένει στην πολιτική εξαπάτησης των ελαιοπαραγωγών με φτηνά ψηφοθηρικά «τρικ»

Τα αδύνατα δυνατά κάνει η κυβέρνηση για να ρίξει τους ελαιοπαραγωγούς στον «κάδο» της ψηφοθηρικής εξαπάτησης. Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Γεωργίας ανακοίνωσε λίγες μέρες πριν τις εκλογές ότι δίνονται οι επιδοτήσεις και στις ποσότητες λαδιού που η ίδια αρχικά χαρακτήρισε ως ασυμβίβαστες. Ομως η παραπάνω απόφαση, που ο υπουργός Γεωργίας με περισσή υποκρισία θέλει να εμφανίσει ως άλλη μια... παροχή, σε συνδυασμό με την καταστροφική πολιτική που ακολουθείται στον τομέα του ελαιολάδου, θα έχει ως αποτέλεσμα νέες οδυνηρές επιπτώσεις για τους ελαιοπαραγωγούς. Εκτός των άλλων γίνεται πλέον φανερό ότι οι ελαιοπαραγωγοί, μετά τις εκλογές, θα εισπράξουν από μερικά δίφραγκα έως τίποτα από την εξόφληση της επιδότησης για την παραγωγή της περιόδου 1998/99.

Η όλη πρακτική της κυβέρνησης στον τομέα ελαιολάδου αποτελεί ανελέητη κοροϊδία σε βάρος των ελαιοπαραγωγών. Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Γεωργίας, το περασμένο φθινόπωρο, δήλωσε στην ΕΕ 521.000 τόνους λάδι παραγωγή, ενώ την ίδια στιγμή είχαν δηλωθεί 582.000 τόνοι λάδι στις Νομαρχιακές Αυτοδιοικήσεις. Τότε ο υπουργός Γεωργίας διαλαλούσε ότι η παραγωγή αυτή ήταν πλασματική και δημιούργησε την κατηγορία των ασυμβίβαστων ελαιοπαραγωγών, δηλαδή τους παραγωγούς που δε δικαιούνταν επιδότηση αν έβγαζαν παραγωγή πάνω από το διπλάσιο της ζώνης. Τώρα ο υπουργός Γεωργίας τα γυρνάει και έρχεται να ανακοινώσει πανηγυρικά ότι μετά την εξέταση των ενστάσεων η καταβολή των επιδοτήσεων αφορά 545.000 τόνους λάδι και θα φτάσει τους 565.000. Και εδώ τίθεται ένα εύλογο ερώτημα προς την κυβέρνηση: Η παραγωγή των 565.000 τόνων είναι αέρας και πανωγραψίματα, όπως διατυμπάνιζαν τα στελέχη της όλο το προηγούμενο διάστημα ή είναι πραγματική;

Πάντως ό,τι κι αν ισχύει, με τίποτα δεν μπορούν να «κουκουλωθούν» οι τεράστιες ευθύνες της κυβέρνησης. Γιατί αν ισχύει το πρώτο, τότε η κυβέρνηση γίνεται συνένοχη. Το δεύτερο έρχεται να αποδείξει τις τεράστιες ευθύνες της κυβέρνησης που ψήφισε στις Βρυξέλλες πλαφόν 419.000 τόνους στο λάδι - και το παρουσίασε ως μεγάλη επιτυχία - ενώ η πραγματική παραγωγή ήταν πολύ μεγαλύτερη και το αποτέλεσμα είναι οι ελαιοπαραγωγοί να εξαναγκάζονται να πληρώσουν βαρύτατα ευρωπρόστιμα. Πράγμα που φάνηκε από την πρώτη χρονιά εφαρμογής του νέου καθεστώτος, αφού για την περσινή παραγωγή οι ελαιοπαραγωγοί μικροί - μεγάλοι, αντί να εισπράξουν 447 δραχμές επιδότηση, πήραν το περασμένο φθινόπωρο μόλις 286 δραχμές. Ειδικά για τους μικρούς παραγωγούς το πρόβλημα γίνεται ακόμα μεγαλύτερο, μια και τα προηγούμενα χρόνια δεν πλήρωναν δραχμή πρόστιμο συνυπευθυνότητας. Τώρα πήραν επιδότηση 286 δραχμές, ενώ πριν εισέπρατταν 467 δραχμές. Και η κυβέρνηση, για να αποκρύψει τις ευθύνες της και να αποπροσανατολίσει, εξήγγειλε το προεκλογικό τριαντάρι στο λάδι.

Ομως τα τερτίπια της κυβέρνησης αποδεικνύονται πολύ φτηνά. Οπως επίσης αποδεικνύεται μέγα προεκλογικό ψέμα η εκτίμηση του υπουργού Γεωργία ότι η τελική επιδότηση στο λάδι θα ξεπεράσει τις 350 δραχμές. Με παραγωγή 565.000 τόνους, που ίσως γίνει ακόμα μεγαλύτερη, συν 13.000 τόνους λάδι που υπολογίζεται η ψευτοεπιδότηση για τη βρώσιμη ελιά, το αποτέλεσμα θα είναι να υπάρχει μεγάλη υπέρβαση του πενιχρού πλαφόν των 419.000 και δραστική περικοπή της επιδότησης. Το τελευταίο σημαίνει ότι οι ελαιοπαραγωγοί θα πάρουν ψίχουλα στην εξόφληση της επιδότησης και μετά βίας θα ξεπεράσουν τις 320 δραχμές το κιλό, αφού εκτός των άλλων θα παρακρατηθεί και το προεκλογικό τριαντάρι.

Φαίνεται δηλαδή ότι οι παραγωγοί θα υποστούν εξαιτίας της πολιτικής της κυβέρνησης νέα μείωση του εισοδήματός τους, αφού για παράδειγμα ένας παραγωγός θα εισπράξει τιμή και επιδότηση μαζί γύρω στις 1.000 δραχμές το κιλό για το έξτρα παρθένο λάδι, όταν, πριν δυόμισι χρόνια αντίστοιχα, μόνο η τιμή παραγωγού ξεπερνούσε τις 1.250 δραχμές το κιλό.

OFFSHORE ΕΤΑΙΡΙΕΣ
Τεράστια φοροδιαφυγή μεγαλοεπιχειρηματιών

Τεράστιας έκτασης φοροδιαφυγή, στις αγοραπωλησίες ακινήτων και στις εμπορευματικές συναλλαγές με το εξωτερικό, μέσω των παράκτιων εταιριών που δραστηριοποιούνται σε φορολογικούς παράδεισους, γνωστών και ως OffShore, ομολογεί το υπουργείο Οικονομικών, λίγες μέρες πριν από τις εκλογές στις 9 Απρίλη.

Σύμφωνα με τον απολογισμό δράσης του Σώματος Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος (ΣΔΟΕ) για το έτος 1999, που δόθηκε χθες στη δημοσιότητα, ένα πολύ μεγάλο μέρος των εμπορευματικών συναλλαγών της Ελλάδας με χώρες της ΕΕ, αλλά και τρίτες χώρες, γίνεται μέσω των τριγωνικών συναλλαγών με τις Offshore εταιρίες, με αποτέλεσμα να υπερτιμολογούνται οι εισαγωγές και να υποτιμολογούνται οι εξαγωγές. Η τριγωνική αυτή κομπίνα έχει σαν αποτέλεσμα την εκτεταμένη φοροδιαφυγή (εκτιμούν ότι οι υπερτιμολογήσεις και υποτιμολογήσεις ανέρχονται στο 10% της αξίας των συναλλαγών) και την απώλεια τεράστιων ποσών για το ελληνικό δημόσιο. Το τελευταίο εισπράττει λιγότερο ΦΠΑ και φόρο εισοδήματος επιχειρήσεων.

Αλλος τρόπος διείσδυσης των Offshore εταιριών είναι η αγορά ακινήτων σε ακριβές περιοχές της Αττικής (Βουλιαγμένη, Γλυφάδα, Ανοιξη, Κηφισιά κλπ.), όπου ομολογείται ότι έχουν ουσιαστικά μειώσει στο ελάχιστο τη φορολογική επιβάρυνση. Λόγος γίνεται για τη φορολογία μεταβίβασης ακινήτων με συντελεστή 13%, καθώς και το φόρο κληρονομιών, δωρεών, γονικών παροχών κλπ.

Οπως προκύπτει από στοιχεία του Κέντρου Πληροφορικής του υπουργείου Οικονομικών (ΚΕΠΥΟ), υπάρχουν σήμερα 2.100 αλλοδαπές εταιρίες στην Ελλάδα με μοναδικό περιουσιακό στοιχείο, ένα ακίνητο μεγάλης αξίας, χωρίς να διενεργούν καμία άλλη δραστηριότητα... Πρόκειται για τις εταιρίες - «μαϊμού» με έδρα φορολογικούς παραδείσους ( Κύπρος, Λιβερία κλπ.), οι οποίες έχουν συσταθεί από τους πραγματικούς ιδιοκτήτες των ακινήτων, χωρίς, όμως, αυτοί να εμφανίζονται πουθενά.

Ενδεικτικά, αναφέρεται ότι έγινε έρευνα από το ΣΔΟΕ στις 25 από τις 2.100 Offshore εταιρίες, με τη μεγαλύτερη ακίνητη περιουσία. Από την έρευνα, προέκυψε ότι οι 9 από τις 25 αυτές εταιρίες είναι ιδιοκτησίας ενός εφοπλιστή, που κατέχει οικόπεδα σε διαφορές περιοχές (Βούλα, Βουλιαγμένη, Σπέτσες).

Το πιο ενδιαφέρον, όμως, στοιχείο είναι αυτό με την πτωχεύσασα «Κλωστοϋφαντουργία Αιγαίου ΑΕ» με οικόπεδο 20 στρεμμάτων και κτίσμα (εργοστάσιο «Αιγαίο») 10,2 στρέμματα με αντικειμενική αξία 1,8 δισ. δρχ. Ο σύνδικος της πτώχευσης με δικαστική απόφαση πούλησε την ακίνητη περιουσία σε offshore εταιρία στο τίμημα των 830 εκατ. δραχμών, που όριζε ως ελάχιστο τίμημα η δικαστική απόφαση. Είναι άγνωστο - αναφέρεται από το ΣΔΟΕ - ποιος είναι ο ιδιοκτήτης και κάτοχος των μετοχών της offshore και ερευνάται αν είναι οι πρώην ιδιοκτήτες της πτωχής επιχείρησης!!

Πολυεθνικές εξαγορές

Ακόμα μια χαρακτηριστική απόδειξη για τις μεθόδους συγκέντρωσης του κεφαλαίου και μονοπώλησης της αγοράς, έρχεται στο φως της επικαιρότητας, από χτεσινή επίσημη ανακοίνωση, σύμφωνα με την οποία ο πολυεθνικός κολοσσός ALSTOM ο οποίος έχει έδρα το Παρίσι, εξαγόρασε το μερίδιο 50%, του επίσης μεγάλου πολυεθνικού Ομίλου Asea Brown Boveri (ABB) από την κοινή εταιρία που είχαν συστήσει πέρσι τέτοιο καιρό, την ABB ALSTOM POWER, στην οποία συμμετείχαν οι δύο με ποσοστό 50%!

Ως επίσημη αιτιολογία της εξέλιξης, αναφέρεται η αλλαγή των σχεδιασμών της ΑΒΒ, η οποία φέρεται ότι θα εγκαταλείψει τον τομέα της ενέργειας όπου δραστηριοποιείται επί πολλά χρόνια και η πρόθεσή της είναι να δραστηριοποιηθεί στον τομέα του ηλεκτρονικού εμπορίου. Βέβαια όσο κι αν φαίνεται βάσιμος ένας τέτοιος λόγος, είναι δύσκολο να πειστεί κάποιος ότι εγκατέλειψε...«οικειοθελώς» ένα τόσο στρατηγικής σημασίας τομέα, αυτόν της ενέργειας. Το σίγουρο όμως είναι ότι θα υπάρξουν σημαντικές αλλαγές στη δομή του προσωπικού των δύο επιχειρήσεων, αφού σε αρκετές χώρες, μεταξύ αυτών και η Ελλάδα, υπάρχει κοινή διοίκηση των δύο εταιριών.

Για την εξαγορά του μεριδίου της ΑΒΒ στην ABB ALSTOM POWER, η ALSTOM κατέβαλε στην πρώτη το ποσό των 1,25 δισεκατομμυρίων ΕΥΡΩ (περίπου 400 δισεκατομμύρια δραχμές) και σύμφωνα με δηλώσεις του προέδρου της ABB Goeran Lindahl, η απόφαση αυτή είναι σύμφωνη με τη στρατηγική της ΑΒΒ για αύξηση των ερεισμάτων της σε λύσεις τεχνολογιών πληροφορικής καθώς και στην υψηλή τεχνολογία και το σέρβις γενικότερα. Οι διαδικασίες ολοκλήρωσης της εξαγοράς υπολογίζεται ότι θα ολοκληρωθούν σε ένα μήνα και υπόκεινται στις εγκρίσεις των αρμοδίων οργάνων.

Ο Ομιλος ABB δραστηριοποιείται στους τομείς μεταφοράς και διανομής ηλεκτρικής ενέργειας, αυτοματισμών, πετρελαίου, αερίου, πετροχημικών, τεχνολογίας κτιρίων και χρηματοοικονομικών υπηρεσιών. Οι νέοι στόχοι της είναι να αποχωρήσει από την ενεργειακή αγορά και να δραστηριοποιηθεί στον τομέα του επιχειρηματικού ηλεκτρονικού εμπορίου και ήδη επισύναψε εταιρική σχέση με τη σουηδική Investor AB για να δραστηριοποιηθούν από κοινού στον τομέα του ηλεκτρονικού εμπορίου. Η ABB δραστηριοποιείται σε περισσότερες από 100 χώρες στον κόσμο και απασχολεί 165 χιλιάδες εργαζόμενους.

Ο Ομιλος ALSTOM εξειδικεύεται στις υποδομές της ενέργειας και των μεταφορών. Η κοινή εταιρία που είχαν συστήσει μαζί με την ABB, η ABB ALSTOM POWER κατέχει διεθνώς ηγετική θέση στον τομέα του εξοπλισμού και υπηρεσιών για παραγωγή ενέργειας και απασχολεί 50.000 εργαζόμενους. Οι πωλήσεις για το 1999 ανήλθαν στα 3,3 τρισεκατομμύρια δραχμές.

Ψηφοθηρικό μέλι...

Τους μελισσοκόμους θυμήθηκε λίγες μέρες πριν τις εκλογές η κυβέρνηση και βάλθηκε με δόλια μέσα, να τους εντάξει και αυτούς στη λίστα προεκλογικής εξαπάτησης. Χτες ο υπουργός Γεωργίας ανακοίνωσε ότι υπέγραψε απόφαση για την υλοποίηση του προγράμματος βελτίωσης της παραγωγής και εμπορίας μελιού για το έτος 2000.

Ο υπουργός Γεωργίας τεχνηέντως επιχείρησε να διαφημίσει την απόφαση αυτή σαν μέγιστη παροχή... προς τους μελισσοκόμους και να εμφανίσει ότι πρόκειται να δοθούν χρήματα στη μελισσοκομία. Μόνο όμως που το πρόγραμμα αυτό αφορά κοινοτικές ψευτο - επιχορηγήσεις και ο υπουργός Γεωργίας όφειλε να έχει υπογράψει τη σχετική απόφαση από τον περασμένο Σεπτέμβρη και όχι πέντε μήνες πριν τη λήξη του. Επίσης, πρέπει να σημειωθεί ότι η υλοποίηση του συγκεκριμένου προγράμματος έπρεπε να δοθεί στις οργανώσεις των μελισσοκόμων και όχι στην ξεπουλημένη διοίκηση της ΠΑΣΕΓΕΣ, όπως ρουσφετολογικά παραχώρησε ο υπουργός Γεωργίας.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ