ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 28 Μάρτη 2000
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΑΤΡΑ
Μήνυμα λαϊκής συσπείρωσης με ενίσχυση του ΚΚΕ

Χτες, από την πλατεία Γεωργίου, που «ήταν γεμάτη απ' το νόημα που 'χε κάτι απ' τις φωτιές»

Η καρδιά του λαϊκού μετώπου χτύπησε δυνατά χτες το βράδυ στην Πάτρα στην κεντρική προεκλογική συγκέντρωση του ΚΚΕ. Εστειλε έτσι ένα ηχηρό μήνυμα λαϊκής συσπείρωσης γύρω από τα ενωτικά ψηφοδέλτια του ΚΚΕ.

Χιλιάδες εργαζόμενοι, άνεργοι, συνταξιούχοι και προπαντός νέοι της Πάτρας με τη συμμετοχή τους διατράνωσαν την απόφασή τους να στηρίξουν αποφασιστικά το ψηφοδέλτιο μάχης του ΚΚΕ στέλνοντας ξανά κομμουνιστή βουλευτή από την Αχαΐα στη Βουλή.

Η πλατεία Γεωργίου γέμισε από το νεανικό παλμό, τις σημαίες της ελπίδας και του αγώνα που κρατούσαν όλοι αυτοί που από κάθε γωνιά της πόλης συνέρρεαν προς το χώρο της συγκέντρωσης, μεταφέροντας μαζί την απόφασή τους να στηρίξουν το ΚΚΕ.

Πριν ακόμα αρχίσουν οι ομιλίες «η πλατεία ήταν γεμάτη με το νόημα πού 'χε κάτι από τις φωτιές», που φλόγιζαν τις καρδιές των συγκεντρωμένων. «Εργάτη, άνεργε, κάνε το βήμα. ΤΩΡΑ ΚΚΕ», ήταν το μήνυμα που έστελνε το πανό της Εργατικής Αχτίδας. Απέναντι, η Σπουδάζουσα καλούσε τη νεολαία να ρίξει «ΜΑΥΡΟ στα κόμματα του ΝΑΤΟ και της ΟΝΕ» καθώς «η νεολαία ψηφίζει ΚΚΕ». Και πάνω απ' όλα, το μήνυμα ήταν ένα: «Κάνε το βήμα. ΤΩΡΑ ΚΚΕ - για ισχυρή λαϊκή αντιπολίτευση, για μέτωπο της λαϊκής αντεπίθεσης».

Ο λαός πρέπει να δώσει φτερά και δύναμη στα ενωτικά ψηφοδέλτια του ΚΚΕ γιατί στις 9 Απρίλη θα είναι νικητής μόνο αν αναδείξει μια ισχυρή λαϊκή αντιπολίτευση. Μόνο τότε θα αποδείξει πως δεν είναι «ευκολόπιστος και πάντα προδομένος». Αυτό τόνισε στο χαιρετισμό της η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, η οποία πρόσθεσε πως οποιοδήποτε άλλο μήνυμα θα είναι μήνυμα συνενοχής στην πολιτική της ΟΝΕ και στη βαρβαρότητα της νέας τάξης πραγμάτων. Η απάντηση του πλήθους ήταν άμεση: «Εμπρός λαέ μη σκύβεις το κεφάλι. Με το ΚΚΕ αντίσταση και πάλη». Η προτροπή αυτή μόνιμα «διέκοπτε» τον Σταύρο Κοντωνή, την Ζωή Παπαγιαννοπούλου και τον Παναγιώτη Κοσιώνη στη διάρκεια των ομιλιών τους.

Αποδείχτηκε έτσι πως το ΚΚΕ δε στηρίζεται σε ψήφο συναισθηματικό ή ψήφο φιλανθρωπίας, όπως σημείωσε η Αλ. Παπαρήγα, αλλά σε ψήφο αγωνιστικό, ψήφο καταδίκης του δικομματισμού και των επίδοξων εταίρων του, ψήφο που μετά τις 9 του Απρίλη θα δώσει νέα ορμή στη λαϊκή αντεπίθεση.

ΑΛΕΚΑ ΠΑΠΑΡΗΓΑ
Νικητής ο λαός μόνο με ισχυρό ΚΚΕ

Τα λαϊκά στρώματα πρέπει να εγκαταλείψουν μαζικά το ΠΑΣΟΚ και τη ΝΔ. Στην κάλπη πρέπει να εκφραστεί πιστά η πρόοδος που σημειώνεται τα τελευταία χρόνια στη λαϊκή συνείδηση

«Στο λαό της Αχαΐας, στους χιλιάδες ανέργους, γυναίκες και άνδρες, που έχουν χορτάσει τον εμπαιγμό και τα ψεύτικα όνειρα ότι θα βρουν δουλιά. Στη φτωχή αγροτιά και στους μικρομεσαίους επαγγελματίες που αντιμετωπίζουν προβλήματα επιβίωσης. Στη νέα γενιά που δε θέλει να σκύψει το κεφάλι», σ' αυτούς απευθύνθηκε, ανεβαίνοντας στο βήμα της συγκέντρωσης, η Γενική Γραμματέας της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα.

«Ολοι εσείς, τόνισε, πρέπει να διαμορφώσετε την πραγματική τάση της ελληνικής κοινωνίας και στην κάλπη και όχι η τρομοκρατική προπαγάνδα του ΠΑΣΟΚ και η δημαγωγία της ΝΔ.

Ενα είναι το σύνθημά μας, η προτροπή μας: Κρατείστε γερά. Μη δίνετε δεκάρα στις απατηλές υποσχέσεις της κυβέρνησης. Τιμωρείστε την, αλλά και μη σκεφτείτε να δώσετε φτερά στη ΝΔ. Ιδια γεύση και οι δυο. Καμιά διαφορά μεταξύ τους.

Κλείστε τα αυτιά σας στα αντιδεξιά σύνδρομα που ξύνει το ΠΑΣΟΚ, γιατί απλά το ΠΑΣΟΚ έγινε ένα επιδέξιο δεξιό κόμμα να παραπλανά και να κοροϊδεύει το λαό. Μην τους επιτρέψετε το βράδυ των εκλογών να πανηγυρίζουν. Αντίθετα με τη μαζική καταψήφιση και των δύο κομμάτων αφήστε τους να απολογούνται και να προβληματίζονται γιατί τους εγκατέλειψαν μαζικά τα λαϊκά στρώματα. Οι λαϊκές γειτονιές να μη δώσουν και στα δύο κόμματα λαϊκές ψήφους. Γιατί αν πάρουν την ψήφο σας, την άλλη μέρα, όποια κυβέρνηση και να είναι, θα τρέξει με αέρα για να προωθήσει μία ώρα αρχύτερα τα πιο μαύρα αντιλαϊκά μέτρα».

Να εκφραστεί ριζοσπαστικά η ψήφος

«Είναι ρεαλιστικό να μειωθούν καθαρά και τα δύο κόμματα. Είναι ρεαλιστικό το ποσοστό του ΚΚΕ να ανέβει έτσι που να ανατραπούν τα διάφορα προγνωστικά. Με μια προϋπόθεση: Οτι θα εκφραστεί πιστά στην κάλπη η πρόοδος στη λαϊκή συνείδηση που σημειώνεται τα τελευταία χρόνια, που είναι αδιαμφισβήτητη. Να εκδηλωθεί ο ριζοσπαστισμός που ανεβαίνει και στην κάλπη. Να μην ξεμείνει στη μέση όπως έχει γίνει σε προηγούμενες εκλογικές μάχες, να μην απορριφθεί από τη μοιρολατρία, τη ρουσφετολογία, την έλλειψη πίστης στις λαϊκές δυνάμεις.

Το σημερινό δικομματικό σύστημα πρέπει να ηττηθεί και εκλογικά, αλλά και πολιτικά μέσα στην κοινωνία».

«Το ΠΑΣΟΚ ένα πράγμα θέλει: Να μετατρέψει το λαό σε συνένοχο για να συνεχίσει ακάθεκτο την αντιλαϊκή πολιτική, να ξεπουλήσει λιμάνια, αεροδρόμια, εθνικούς δρόμους, να ταΐσει τους καπιταλιστές για τα καλά.

Το ΠΑΣΟΚ, για χάρη της ελληνικής πλουτοκρατίας, θέλει να μεγαλώσει την πίτα της και, με τη συμμετοχή στο πλιάτσικο στα Βαλκάνια, δε διστάζει να πάρει μέρος στις πιο επιθετικές ενέργειες σε βάρος των γειτονικών λαών.

Από κοινού με την τουρκική κυβέρνηση ετοιμάζουν ευρύτερη δράση για στρατεύματα, επιχειρηματικές δραστηριότητες και για μηχανισμούς καταστολής στην περιοχή Ρωσίας και Ουκρανίας.

Τέτοια ισχυρή Ελλάδα δεν τη θέλει και δεν την εννοεί ο λαός. Ισχυρή θα γίνει η Ελλάδα, όταν ο λαός, ξεκινώντας από μια αφετηρία συνεπούς και αδιάλλακτης αντιπολίτευσης, φθάσει να διεκδικήσει μια νέα λαϊκή εξουσία, λαϊκή οικονομία. Τότε είναι δυνατόν η Ελλάδα με τη δύναμη του λαού της, με τη φιλολαϊκή ανάπτυξη να πετυχαίνει συνεργασίες αμοιβαία ωφέλιμες.

Από τη ριζική εναντίωση προς την ΟΝΕ και το νέο δόγμα του ΝΑΤΟ ο λαός θα βγει κερδισμένος, με λιγότερους κινδύνους από αυτούς που ζει σήμερα.

Παλεύοντας για τη λαϊκή εξουσία από τις γραμμές του ΛΑΪΚΟΥ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΠΟΛΙΤΙΚΟΥ ΜΕΤΩΠΟΥ ο λαός έχει πολύ περισσότερες ευκαιρίες να επιλέγει.

Η αποδοχή του μονόδρομου της ΕΕ και του ΝΑΤΟ κόβει από το λαό κάθε επιλογή να ζήσει καλύτερα.

Η πρόταση του ΚΚΕ ανοίγει δρόμους, λύνει χέρια. Αντίθετα, η μοιρολατρική αποδοχή των επιλογών της ΕΕ και του ΝΑΤΟ απομονώνει το λαό από κάθε προσπάθεια σε εθνικό και διεθνές επίπεδο να δει καλύτερες μέρες».

Τι πραγματικά κρίνεται

«Αποδείξτε, συνέχισε η Αλ. Παπαρήγα, ότι την εκλογική τάση τη διαμορφώνει η πολιτική σας πείρα, η πίστη στο δίκιο σας και όχι τα γκάλοπ και η συνθηματολογία του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ».

«Η πραγματική κούρσα των εκλογών δε διεξάγεται ανάμεσα στο ΠΑΣΟΚ και τη ΝΔ. Και οι δύο παίζουν στο δικό τους γήπεδο, σε ένα γήπεδο που ο λαός είναι μόνο λεία για εκμετάλλευση, χειραγώγηση, τρομοκρατία και καταστολή. Η μεταξύ τους κούρσα, το μεταξύ τους ντέρμπι, αφορά στο ποιο κόμμα θα κυβερνήσει, μόνο του ή με κάποια συνεργασία, που όμως δε θα αλλάξει την ουσία της πολιτικής.

Η αληθινή κούρσα πρέπει να διεξαχθεί ανάμεσα στις δυνάμεις της συντήρησης, του νεοφιλελευθερισμού, με προμετωπίδα την ΟΝΕ και το νέο δόγμα του ΝΑΤΟ από τη μια και στο λαό από την άλλη.

Αυτό που θα κριθεί σ' αυτήν τη φάση είναι πόσο μη ισχυρή θα είναι η αντιλαϊκή κυβέρνηση που θα προκύψει, πόσο ισχυρό θα είναι το λαϊκό κίνημα, ο πόλος της αντιπολίτευσης, που σήμερα από τα ίδια τα πράγματα εκφράζεται από το ΚΚΕ και τους συμμάχους του.

Η κούρσα των εκλογών θα έχει οπωσδήποτε ένα νικητή. Το θέμα είναι τι θεωρείται με τα σημερινά δεδομένα νίκη για το λαό.

Νικητής θα είναι ο λαός μόνο αν ρίξει το συνολικό ποσοστό και των δύο κομμάτων, ΠΑΣΟΚ και ΝΔ, όσο γίνεται πιο κάτω από το αντίστοιχο του 1996, κάτω από το συνολικό ποσοστό που πήραν στις ευρωεκλογές. Ο λαός θα είναι νικητής, αν καταφέρει να ενισχύσει το βασικό πόλο της αντιπολίτευσης, της πραγματικής αντιπολίτευσης στη δεξιά πολιτική, δηλαδή τα ενωτικά ψηφοδέλτια του ΚΚΕ.

Το ποσοστό του ΚΚΕ θα δείξει αν στις 10 του Απρίλη θα υπάρχει καλύτερη λαϊκή ετοιμότητα, μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα στους αγώνες του λαού μας».

Μονόπλευρες και διαρκείς οι θυσίες

Αναφερόμενη στις δήθεν προσωρινές θυσίες λόγω ΟΝΕ που σήμερα τάχα αποδίδουν, η Αλ. Παπαρήγα σημείωσε:

«Αν όλοι έκαναν θυσίες χάριν της περίφημης ΟΝΕ, τότε ίσως το ΚΚΕ θα βρισκόταν σε δύσκολη θέση να εξηγήσει τη θέση του, που είναι σαφής: ΚΑΘΕΤΗ ΕΝΑΝΤΙΩΣΗ, ΡΗΞΗ.

Ομως δεν είμαστε σε καθόλου δύσκολη θέση, γιατί η κοινωνική πραγματικότητα που ζούμε διαψεύδει ΠΑΣΟΚ και ΝΔ, δε δικαιώνει τις θέσεις του ΣΥΝ και του ΔΗΚΚΙ, που ναι μεν δεν είναι αντίθετοι με την ΟΝΕ, αλλά βλέπουν ότι υπάρχει μόνο πρόβλημα τρέχουσας διαχείρισης».

«Η αλήθεια για το λαό, συνέχισε, είναι ότιη διαδικασία ένταξης στην ΟΝΕ γέμισε πλούτη την ολιγαρχία του τόπου μας, και βάσανα, ανεργία το λαό μας.

Κατά τη διάρκεια των διαρθρωτικών αλλαγών, των καπιταλιστικών αναδιαρθρώσεων, οι βιομήχανοι, οι εφοπλιστές που κυριαρχούν στην ακτοπλοΐα, οι τράπεζες, οι ιθύνοντες χρηματιστηριακοί κύκλοι, οι μεγάλες κατασκευαστικές εταιρίες, οι πανίσχυρες ασφαλιστικές και μεταφορικές εταιρίες, οι πολυπράγμονες και πολυεπιχειρηματίες, που έχουν τη μερίδα του λέοντος στα ΜΜΕ, έγιναν πλουσιότεροι. Μέσα σε ένα βράδυ αγοράζουν επιχειρήσεις και ταυτόχρονα πετάνε στο δρόμο δεκάδες χιλιάδες εργάτες και εργάτριες, υπαλλήλους, ακόμα και επιστημονικό δυναμικό.

Αρα όχι μόνο δεν έκαναν όλοι θυσίες, αλλά με βάση σχέδιο επωμίστηκε αφόρητα βάρη η μεγάλη πλειοψηφία του λαού μας.

Κέρδισαν και τα διάφορα τρωκτικά, οι παρατρεχάμενοι του ΠΑΣΟΚ, αλλά και της ΝΔ, που μετέχουν ως καλοί φίλοι σε διάφορες επιτροπές και επιτροπάτα, σε διάφορες εταιρίες υποτίθεται μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, σε διάφορες επιτροπές μελετών και σεμιναρίων.

Να ποιος είναι ο καπιταλισμός και η σύγχρονη φάση του, που αποκαλείται πλήρης απελευθέρωση της αγοράς ή "παγκοσμιοποίηση".

Η Ελλάδα να βρίσκεται στην 20ή θέση σε όλο τον κόσμο, ως χώρα αναπτυγμένη και ο λαός της να ζει χειρότερα (2.000.000 άνθρωποι στο όριο ή κάτω από το όριο της φτώχειας).

Οσο μεγαλώνουν οι επενδύσεις, τόσο αυξάνεται η ανεργία και τα κέρδη.

Ανεργία ίσον κέρδη. Αυτή είναι η εξίσωση που πρέπει να γνωρίζει ο ελληνικός λαός. Οσο πιο ψηλά ανεβαίνει το ΑΕΠ, με βάση την ΟΝΕ, τόσο θα πέφτει το βιοτικό επίπεδο».

ΣΤ. ΚΟΝΤΩΝΗΣ
Η διαμαρτυρία να γίνει θετική πρόταση

Σε ολομέτωπη αντεπίθεση ενάντια στην επίθεση του ιμπεριαλισμού κατά της εργατικής τάξης και των συμμάχων της κάλεσε τους εργαζόμενους ο Σταύρος Κοντωνής, χαιρετίζοντας τη συγκέντρωση εκ μέρους της Κομμουνιστικής Ανανέωσης. Σημείωσε πως «μπροστά στην προοπτική της πειθαρχημένης κοινωνίας της ομοιομορφίας και της υποταγής, στα σαθρά ιδανικά του άκρατου συμφεροντολογικού ανταγωνισμού, της λαμπερής πρόσοψης της καταναλωτικής κοινωνίας που κρύβει την εκμετάλλευση και τη μιζέρια της, μιλάμε για την ανάγκη να υπάρξει μια Αριστερά που να λειτουργεί ως δύναμη ριζικής αλλαγής, που θα ενισχύεται από θέσεις κοινωνικής αντιπολίτευσης».

«Καλούμε το λαό -τόνισε- να μετατρέψει τη διαμαρτυρία του σε θετική πρόταση, να αρνηθεί στην πράξη και με την ψήφο του την πολιτική που καταστρέφει τη ζωή και το μέλλον του, την πολιτική των αστών πολιτικών και να κάνει πράξη το όραμα για την πολιτική των πολιτών, την πολιτική της καθημερινής αντίστασης και ανταρσίας μέσα από το Μέτωπο των κοινωνικών και πολιτικών δυνάμεων που διαμορφώνεται και μορφοποιείται. Η συνεργασία της Κομμουνιστικής Ανανέωσης με το ΚΚΕ εκφράζει τη συνέχεια της κοινής δράσης κομμουνιστών και αριστερών διαφορετικών ιδεολογικών ρευμάτων και τάσεων, όπως ακριβώς αποτυπώθηκε πρόσφατα στους κοινούς πολιτικούς και κοινωνικούς αγώνες».

Η μάχη των ετεροδημοτών

Αναφερόμενη στην προσπάθεια που κάνουν οι κυρίαρχες δυνάμεις να μεταφέρουν ετεροδημότες στις ευαίσθητες εκλογικές περιφέρειες, η Αλ. Παπαρήγα σημείωσε: «Οι ετεροδημότες να δώσουν τη μάχη για την ενίσχυση των ενωτικών, αγωνιστικών ψηφοδελτίων του ΚΚΕ. Οι δύο τους, ΠΑΣΟΚ και ΝΔ, έχουν την δυνατότητα να πληρώσουν αδρά για την μετακίνηση των ψηφοφόρων τους. Εμείς είμαστε αλλιώς. Είμαστε ατσαλωμένοι και διατεθειμένοι να κάνουμε και προσωπικές θυσίες, για να έρθει η ώρα, ο λαός να μη χρειάζεται να υπομένει τα πάντα για να πλουτίζουν οι λίγοι».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ