ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 30 Μάη 2007
Σελ. /48
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΣΠΑΝΙΑ
Απώλειες «σοσιαλιστών»

ΜΑΔΡΙΤΗ.--

Με ιδιαίτερα χαμηλή συμμετοχή πραγματοποιήθηκαν την Κυριακή οι τοπικές εκλογές στην Ισπανία, όπου με διαφορά περίπου 155.000 ψήφων, το Λαϊκό Κόμμα αναδείχτηκε στην πρώτη θέση εξασφαλίζοντας το 35,67% των ψήφων έναντι 34,95% του κυβερνώντος Σοσιαλιστικού Κόμματος, ωστόσο κατάφεραν να εκλέξουν περισσότερους δημοτικούς συμβούλους - 23.976 - έναντι 23.296 του Λαϊκού Κόμματος, σύμφωνα με τα τελικά αποτελέσματα. Το Λαϊκό Κόμμα διατήρησε μεταξύ άλλων, τον έλεγχο του δήμου της Μαδρίτης, ενώ το Σοσιαλιστικό Κόμμα εξασφάλισε τον έλεγχο των δήμων της Σεβίλης και της Βαρκελώνης.

Πάντως, σύμφωνα με προχτεσινή ανακοίνωση του Κομμουνιστικού Κόμματος Ισπανίας η μεγάλη αποχή του λαού δείχνει δυσαρέσκεια από τις υποσχέσεις και την πολιτική που ακολουθεί το κυβερνών Σοσιαλιστικό Κόμμα. Επίσης, υπογραμμίζει πως ένα πρόβλημα της Ενωμένης Αριστεράς (ΕΑ) - στην οποία συμμετέχει - είναι η απουσία ενός καθαρού προφίλ, που δημιουργεί την εντύπωση πως πρόκειται για ένα παρόμοιο ή συμπληρωματικό σχήμα με αυτό του Σοσιαλιστικού Κόμματος. Βλέποντας τη στασιμότητα που παρατηρείται σε γενικές γραμμές, χωρίς να δίνει αναλυτικά στοιχεία, τονίζει πως σε ορισμένες περιπτώσεις η ΕΑ πληρώνει τη συνεργασία της με το Σοσιαλιστικό Κόμμα. Προσθέτει μάλιστα πως υπάρχει η ανάγκη και στο εσωτερικό της ΕΑ να ξεπεραστεί η κρίση που υπάρχει, από τη στάση τμήματος της Ομοσπονδιακής Διεύθυνσης. Το ΚΚ Ισπανίας υπογραμμίζει πως «απαιτείται να δοθεί πάλι ο λόγος στη βάση, σε μια εποχή που κρίνεται η ίδια η ύπαρξη της ΕΑ» και τονίζει πως «θα υπερασπιστεί την ανασύστασή της ως πολιτικό και κοινωνικό κίνημα, αλλά χρειάζεται να γίνουν βήματα στη συμμετοχική διαδικασία, στην εσωτερική δημοκρατία και το ιδεολογικό εναλλακτικό προφίλ της οργάνωσης».



Διακήρυξη της ΚΕ του ΚΚΕ για τη συμπλήρωση 80 χρόνων από το τέλος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου και την Αντιφασιστική Νίκη των Λαών
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ