ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 30 Μάη 2007
Σελ. /48
Μία η γραμμή της αντιπαράθεσης

Του Τάσου Αναστασίου από τα «ΝΕΑ»
Του Τάσου Αναστασίου από τα «ΝΕΑ»
Μετά από ένα διάλειμμα τριών ημερών, γυρνάς από μέρη όπου η αλληλεγγύη και η συντροφικότητα πιάνουν κόκκινο, από μέρη όπου οι άνθρωποι συζητούν ακόμα για πραγματικά προβλήματα και γνήσιες αγωνίες, αναζητώντας λύσεις που δε χωράνε στο καλούπι των επικοινωνιακών επιτελείων.

Και «σντουπ» πέφτεις πάνω στην πρεμιέρα του γνωστού προεκλογικού θεάτρου, όπου ΝΔ και ΠΑΣΟΚ διαγκωνίζονται ποιος είναι καλύτερος ψαράς της λαϊκής ψήφου, ποιος θα πάρει την πρωτιά στα καλλιστεία που στήνουν. Από κοντά και οι κομπάρσοι, που μια ζωή αυτοανακηρύσσονται ηγεμόνες, ενώ ο ρόλος τους ήταν, είναι και παραμένει αυτός της τσόντας.

Δε λέει...

Εκεί, πάνω στα βουνά - όχι όποια κι όποια βουνά - το μήνυμα παραμένει χαραγμένο σε κάθε πέτρα, σε κάθε ταμπούρι: Για τη λαϊκή εξουσία, για μια ζωή χωρίς αφέντες, σε μια πατρίδα που το αυτονόητο θα είναι αναγνωρισμένο. Καθόλου τυχαία, το Νεστόριο παραμένει στις συνειδήσεις Νεστράμ, που σημαίνει "Χωρίς Ντροπή"! Και η αξιοπρέπεια βρίσκει τη δικαίωσή της σ' ένα λεβέντικο χορό, το Ράικο, που έρχεται να βρει τη θέση του ανάμεσα σε δεκάδες άλλες «άγνωστες» λέξεις, όπως Βέτερνικ και Τσάρνο.

Προσγείωση: Κάτι αυτονόητα πράγματα: Η Μέρκελ που έχει μπουζουριάσει ήδη όποιον η αστυνομία της εκτιμά ότι έχει πρόθεση να διαδηλώσει στη σύνοδο του G8, αυτή καταγγέλλει τον Τσάβες. Ποιος άλλος καταγγέλλει τον Τσάβες; Η Διεθνής Αμνηστία. Σιγά τα ωά! Εχει καταγγείλει και τον Κάστρο.

Αυτοί που μιλούν για δημοκρατία στη Βενεζουέλα και ξεχνούν πως κάτι αθώα κανάλια βγαίνανε με πρόγραμμα «σκοτώστε τον Τσάβες», είναι αυτοί ακριβώς που μόνο μία δημοκρατία αναγνωρίζουν: Αυτήν όπου το κεφάλαιο ασκεί ανεμπόδιστο το δημοκρατικό καθήκον του καθημερινού ξεπατώματος εκατομμυρίων εργατών.

Γι' αυτή τη δημοκρατία κλαίει και ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ. Που αυτοπροτείνεται ως αυτός που δεσμεύεται προσωπικά για την ανασφάλιστη εργασία των νέων και για συντάξεις στα 67 για όλους, αυτός που παρέχει εγγυήσεις στον ΣΕΒ ότι είναι καλύτερος διαχειριστής από τη ΝΔ.

ΝΔ; Κι αυτή ξεκινά προεκλογικό αγώνα. Με σύνθημα ότι υλοποίησε το πρόγραμμά της. Σωστό. Γι' αυτό και πρέπει να καταψηφιστεί.

Το παιχνίδι, λένε οι αναλυτές τους, θα παιχτεί στο θέμα της ηγεμονίας του ενός από τους δυο αρχηγούς. Ακουσε ηγεμονία ο ΣΥΝ και πετάχτηκε. Δεν πά' να άνοιξε το ΚΚΕ χρόνια τώρα θέμα για τις παραλίες με κορυφαίες τις περσινές κινητοποιήσεις που οδήγησαν στο ντε φάκτο άνοιγμά τους. Δεν πά' να ανοίγει και να ξανανοίγει το ΚΚΕ θέμα δασών, διαχείρισης υδάτινων πόρων, ζητήματα γης. Δε σημαίνουν τίποτα. Το κρίσιμο είναι να έχεις μια καλή διαφημιστική πίσω σου και να γράφουν κάτι μειράκια στην «Ελευθεροτυπία» ότι αριστερή επιλογή είναι ο ΣΥΝ...


ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ:
Θανάσης ΛΕΚΑΤΗΣ


ΟΤΑΝ Η ΑΣΤΙΚΗ ΤΑΞΗ ΜΙΛΑ ΓΙΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

ΑΡΧΙΖΕΙ ΤΟ ΨΑΡΕΜΑ: «Στην περιφέρεια εξορμά ο πρωθυπουργός Κ. Καραμανλής (...) στην πράξη η κυβέρνηση με αφορμή το προσεχές συνέδριο της ΝΔ στήνει το προεκλογικό σκηνικό με τον κομματικό μηχανισμό της Ρηγίλλης να έχει τεθεί σε συναγερμό» (το θέμα στην «ΑΥΡΙΑΝΗ»).

ΚΑΙ ΤΑ ΚΑΛΛΙΣΤΕΙΑ: «Οπως αναφέρει ένας από τους πιο στενούς συνεργάτες του κ. Παπανδρέου "αυτό που θέλουμε να πούμε στον ελληνικό λαό είναι ότι απέναντι σε έναν απαξιωμένο πρωθυπουργό (...) υπάρχει ένας πολιτικός που όταν λέει "δεσμεύομαι προσωπικά" το εννοεί» (το θέμα στα «ΝΕΑ»).

ΚΑΘΕΙΣ ΚΙ Ο ΠΟΝΟΣ ΤΟΥ: «Σύμφωνα με κορυφαίο στέλεχος του ΣΥΝ, το ότι "το ΚΚΕ τρέχει πίσω από τα γεγονότα και τα ζητήματα που αναδεικνύει ο ΣΥΝ επιβεβαιώνει τη γραμμή των ριζοσπαστικών αιχμών και τη μη παραπομπή των λύσεων στη σοσιαλιστική Δευτέρα παρουσία". Το ίδιο στέλεχος υποστηρίζει ότι το γεγονός αυτό δείχνει "ηγεμονία του ΣΥΝ στο χώρο της αριστεράς σε επίπεδο πολιτικών θέσεων"» (το θέμα στην «ΑΥΓΗ»).

ΣΤΟ... ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ ΠΑΝΤΑ: «Οι ισορροπίες αναταράσσονται και νέες συμμαχίες στο παρασκήνιο είναι υπό διαμόρφωση. Το "χαρτί" της πολιτικής ηγεμονίας είναι πάλι ελεύθερο! Θα ήταν "ευχής έργον" να αποδειχθεί ότι το ΠΑΣΟΚ είναι έτοιμο να το διεκδικήσει και να το κερδίσει. Διαφορετικά φοβούμεθα ότι θα μπούμε σε πολιτικές περιπέτειες» (ο Π. Παναγιώτου στο «ΕΘΝΟΣ»).

ΑΚΡΑΤΗΤΟΣ: «Στο σημερινό κόσμο στη μεταψυχροπολεμική εποχή, λέξεις όπως σοσιαλισμός και δημοκρατία έχουν χάσει αρκετή από τη σημασία τους. Εάν η Σοβιετική Ενωση δυσφήμησε τη λέξη "σοσιαλισμός", σήμερα η κυβέρνηση των ΗΠΑ δυσφημεί τη λέξη "δημοκρατία"» (ο Γ. Παπανδρέου /«ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ»).

ΠΟΙΟΙ ΑΝΤΙΔΡΟΥΝ... «βίαιες διαδηλώσεις και την αντίδραση ξένων κυβερνήσεων (όπως της προεδρεύουσας της ΕΕ Γερμανίας) και διεθνών οργανισμών (π.χ. της Διεθνούς Αμνηστίας) προκάλεσε η απόφαση του Ούγκο Τσάβες να μην ανανεώσει την άδεια λειτουργίας του παλαιότερου και μεγαλύτερου ιδιωτικού τηλεοπτικού σταθμού της Βενεζουέλας» (το ρεπορτάζ στην «ΗΜΕΡΗΣΙΑ»).

ΤΑ ...ΕΞΑΣΤΗΛΑ

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: Θα πούμε ΤΟ ΝΕΡΟ ΝΕΡΑΚΙ με την πολιτική ιδιωτικοποίησης

ΤΑ ΝΕΑ: Θανατηφόρα αμέλεια χωρίς όρια

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: Τι κρύβει η τραγωδία στο ποτάμι

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: ΕΓΚΛΗΜΑ σε ποτάμι ευθυνών

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: ΧΑΝΟΥΝ ΤΑ ΣΠΙΤΙΑ ΤΟΥΣ για 1.000 έως 20.000 ευρώ

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Φοροκυνήγι αμερικανικού τύπου

Η ΑΥΓΗ: Εκλογές made in USA

ΤΟ ΒΗΜΑ: Ποιος έδωσε εντολή για να εκδοθεί το δομημένο ομόλογο

ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: Το πλαίσιο της βαθμολογίας σε 11 μαθήματα

ΕΘΝΟΣ: Η ΠΑΡΕΑ χωρίστηκε στα τρία

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ: ΑΛΛΑ 4 ΤΑΜΕΙΑ επιστρέφουν με κέρδος τα ομόλογα

ΑΥΡΙΑΝΗ: ΕΚΛΟΓΙΚΟΣ ΣΥΝΑΓΕΡΜΟΣ με περιοδείες Καραμανλή σε ολόκληρη τη χώρα

Η ΧΩΡΑ: Στις 12 Ιουνίου ψηφίζεται ο νόμος επανίδρυσης της Αγροφυλακής

ΗΜΕΡΗΣΙΑ: «Ψηφίζουν» 40 εισηγμένες

Η ΒΡΑΔΥΝΗ: ΒΑΣΕΙΣ οι πρώτες εκτιμήσεις

ΥΠΟ-ΓΡΑΜΜΙΣΕΙΣ
Χρυσοφόρες «εκδρομές»...

«Ο καθένας είναι ατομικά υπεύθυνος όταν εκθέτει τον εαυτό του σε κινδύνους που ξεπερνούν τα όριά του. Ωστόσο, η κύρια ευθύνη βαρύνει τους διοργανωτές της πεζοπορίας, που με περισσή επιπολαιότητα και τις δυσμενείς καιρικές συνθήκες και το βαθμό δυσκολίας της "εκδρομής" και τις περιορισμένες ικανότητες των εκδρομέων αγνόησαν προφανώς για να μη χάσουν τα χρήματα (...) η επιχείρηση που οργάνωσε την πεζοπορία είναι φάντασμα, στεγάζεται στη διεύθυνση ενός δικηγορικού γραφείου, ο εξοπλισμός της περιορίζεται σε ένα φαξ και ένα κομπιούτερ» (το θέμα στον «ΕΛΕΥΘΕΡΟ ΤΥΠΟ»).

...και «αρπαχτές» με τη ζωή του άλλου

«Απ' τα σαλόνια στα μαρμαρένια αλώνια. Μια τέτοια ...απόσταση καλούνται να καλύψουν πολλές φορές όσοι συμμετέχουν στα extreme sports και αυτό ξεπερνά τα όρια του υψηλού ρίσκου όταν γίνεται χωρίς την καθοδήγηση ανθρώπων με μακρά θητεία, αυστηρή εκπαίδευση και συνείδηση του έργου τους» (οι επισημάνσεις από τον Κ. Τσιβελέκα στην «ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ»).

Η φύση δεν εκδικείται

«"Η φύση εκδικείται" λένε αναπαράγοντας τη φράση - κλισέ οι παρουσιαστές των δελτίων ειδήσεων. Η φύση δεν εκδικείται, δεν έχει συναισθήματα ανθρώπινα, η φύση αντισταθμίζει και ισορροπεί. Αντίθετα με εμάς που θεωρήσαμε το περιβάλλον κάτι σαν προγονικό οικόπεδο που φυσικά μπορούμε να κάνουμε ό,τι θέλουμε» (ο Μάκης Δεληπέτρος στην «ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ»).

Απλά, παράγει «υπεραξίες»

«Μπίζνες πολλών εκατομμυρίων ευρώ βρίσκονται σε εξέλιξη αυτή την περίοδο στα Νότια Προάστια των Αθηνών, σε μια ακτίνα που ξεκινά από τον Πειραιά και φτάνει μέχρι και τη Βουλιαγμένη και οι οποίες φιλοδοξούν να μετατρέψουν την παραλιακή οδό ...σε Μονακό υποσχόμενες σημαντικές υπεραξίες» (το θέμα στην «ΗΜΕΡΗΣΙΑ»).



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ