ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 26 Μάη 2007
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΕΡΩΤΗΣΗ ΤΟΥ ΚΚΕ
Ασυδοσία στο «εργοστάσιο» Δεσύλλα

Απροστάτευτος παραμένει ο χώρος του πρώην εργοστασίου Δεσύλλα στην Κέρκυρα, που έχει χαρακτηριστεί ιστορικό διατηρητέο μνημείο, ενώ μέρος του ευρύτερου χώρου ορίστηκε ως ζώνη προστασίας του διατηρητέου βιομηχανικού συγκροτήματος για την καλύτερη προβολή και ανάδειξη των μνημείων.

Εκτός των παραπάνω, όπως σημειώνεται σε Ερώτηση των βουλευτών του ΚΚΕ, Λιάνας Κανέλλη και Βέρας Νικολαΐδου, στον υπουργό Πολιτισμού, «το εργοστάσιο είναι χτισμένο πάνω στην αρχαία πόλη, ακριβώς στην ακτογραμμή του αχαϊκού (πολεμικού) λιμένα της πόλης». Αυτό τεκμηριώνεται και από τα ανασκαφικά ευρήματα (εκτός των φιλολογικών πηγών), με πλήθος αρχαίων μνημείων (τείχος, αγορά, ναοί) να περιβάλλουν την περιοχή του εργοστασίου. «Η ανάδειξη των κτισμάτων που υπάρχουν ή μέρους αυτών, αλλά και η προώθηση συστηματικής αρχαιολογικής ανασκαφής είναι απολύτως αναγκαία», τονίζουν οι βουλευτές.

Παρά τις «διαβεβαιώσεις» αρμοδίων και ΥΠΠΟ για προστασία και ανάδειξη, «έχουμε κατεδαφίσεις διατηρητέων από την ιδιοκτήτρια εταιρεία "Δεσύλλας ΑΕ", που διαπιστώνονται και από αυτοψία του Τεχνικού Επιμελητηρίου - παράρτημα Κέρκυρας - και συνέχιση εργασιών, παρά τα σήματα διακοπής από την Υπηρεσία Νεωτέρων Μνημείων Ηπείρου».

«Η συνεχιζόμενη αδιαφορία και ανοχή από πλευράς του ΥΠΠΟ έχει ενθαρρύνει την ασυδοσία της εταιρείας "ΔΕΣΥΛΛΑΣ ΑΕ", η οποία έφτασε στο σημείο να καταθέσει αγωγές ενάντια σε δημοτικό σύμβουλο - επικεφαλής δημοτικής παράταξης, καθώς και σε τοπική εφημερίδα επικαλούμενη συκοφαντική δυσφήμιση», καταλήγουν οι βουλευτές και ρωτούν τον υπουργό τι μέτρα θα πάρει για την προστασία των μνημείων στο χώρο.


Η Βουλγαρία διεκδικεί βυζαντινά κειμήλια

Δύο από τα εννέα βυζαντινά πιάτα
Δύο από τα εννέα βυζαντινά πιάτα
Εννέα βυζαντινά αργυρά πινάκια «διεκδικεί» η Βουλγαρία από την Ελλάδα, σύμφωνα με δημοσίευμα της «Herald Tribune». Τα αντικείμενα αγοράστηκαν έναντι 2,2 εκατ. από τα μουσεία Μπενάκη, Βυζαντινό Αθήνας και Βυζαντινού Πολιτισμού της Θεσσαλονίκης.

Η εφημερίδα γράφει ότι οι βουλγαρικές αρχές συγκεντρώνουν στοιχεία για να αποδείξουν ότι τα αντικείμενα αποτελούν προϊόν λαθρανασκαφής και παράνομης εξαγωγής, σύμφωνα με «ομολογία» του Βούλγαρου «λαθρανασκαφέα» Νάιντεν Μπλάγκνιεφ, ότι «ανέσκαψε ένα θησαυρό 13 ασημένιων πιάτων κοντά στην πόλη Παζαρτζίκ» (Δεκέμβρης 2000).

Σύμφωνα με δηλώσεις των διευθυντών του Μουσείου Μπενάκη και του Βυζαντινού Μουσείου, «δεν πρόκειται για αντικείμενα λαθρανασκαφής» και «δεν υπάρχει επίσημο σχετικό αίτημα της Βουλγαρίας προς την Ελλάδα». Το όνομα του προηγούμενου ιδιοκτήτη των πινακίων είναι άγνωστο, αλλά πρόκειται για Ελληνα του εξωτερικού. Συγκεκριμένα, ο διευθυντής του Βυζαντινού Μουσείου, Δημήτρης Κωνστάντιος, δήλωσε ότι αυτός ο Ελληνας κληρονόμησε τα πινάκια από τον πατέρα του, που τα είχε αγοράσει το 1937 από τον Α. Μπάρι, Αγγλο που ζούσε στη Σμύρνη, αλλά το 1922 εγκαταστάθηκε στην Πάτρα. Δύο επιμελήτριες του Μουσείου Μπενάκη εκτιμούν ότι «η ακριβής προέλευση των πιάτων δεν είναι βέβαιη. Σύμφωνα με ατεκμηρίωτες πληροφορίες του πρώτου ιδιοκτήτη τους, βρέθηκαν τυχαία έξω από το Τατάρ Παζαρτζίκ, της σημερινής Βουλγαρίας».


Αξιόλογη έκθεση στο Πέραμα

Μια πολύβουη κυψέλη δημιουργίας θύμιζε χτες ο χώρος μέσα στη Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη Περάματος. Η τέχνη συνάντησε το μόχθο και τον αγώνα της εργατικής τάξης. Εκατοντάδες εργαζόμενοι του Περάματος, δεκάδες εικαστικοί δημιουργοί, παραβρέθηκαν στα εγκαίνια της μεγάλης έκθεσης «Ζώνη Περάματος: Ανθρωπος, χρώμα και σίδερο», που πραγματοποιείται - για δεύτερη συνεχή χρονιά - μέσα στη Ζώνη και θα διαρκέσει έως τις 3 του Ιούνη.

Στα εγκαίνια παραβρέθηκε αντιπροσωπεία του ΚΚΕ, αποτελούμενη από τα μέλη της ΚΕ Β. Νικολαΐδου και Ε. Παντελάκη (βουλευτές), Γ. Τούσσα (ευρωβουλευτή), Ν. Σοφιανό (Γραμματέα της ΚΟ Πειραιά). Επίσης, παραβρέθηκαν οι Στέλιος Μπενετάτος, δήμαρχος Νίκαιας, Γ. Γλύκας, δήμαρχος Περάματος, και πλήθος κόσμου.


ΝΕΕΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ

-- Μορφωτικό Ιδρυμα Εθνικής Τραπέζης: Πάουλ Τσάγνκερ «Ο Αύγουστος και η δύναμη των εικόνων» (μετάφραση Γιάννη Πάγκαλου - Μίλτου Πεχλιβάνου. Ενδιαφέρουσα μελέτη για την προπαγάνδα που καθόρισε το ρόλο των εικόνων των εικαστικών έργων τον καιρό του Αυγούστου, όπως και άλλων ισχυρών προσώπων. Εικόνες της κρατικής ιδεολογίας, τάξης, των επιτευγμάτων του Αυγούστου για τη ρωμαϊκή μονοκρατορία και με ένα πρόγραμμα πολιτιστικής ανανέωσης και «μυθοποίησης» στο εσωτερικό και στον τότε γνωστό αρχαίο κόσμο της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας).

-- «Εστία»: Ιωάννης Θεοδωρακόπουλος «Εισαγωγή στη Φιλοσοφία (Δ' τόμος: Φιλοσοφία της θρησκείας, μεταφυσική, φιλοσοφία της Ιστορίας)». (Το 1971 κυκλοφόρησε ο Α' τόμος της «Φιλοσοφίας», από το Κέντρο Φιλοσοφίας Ακαδημίας Αθηνών, που εκείνος ίδρυσε). Ντοκέκ Γκιουβέν «Εθνικισμός, κοινωνικές μεταβολές και μειονότητες (τα επεισόδια εναντίον των μη Μουσουλμάνων της Τουρκίας. 6-7 Σεπτεμβρίου 1955)» (μετάφραση Σοφία Αυγερινού. Μελέτη με πλούσιο αρχειακό υλικό για τη δίωξη του ελληνικού πληθυσμού της Κωνσταντινούπολης το 1955). Παναγιώτης Κανελλόπουλος «Το τέλος του Ζαρατούστρα». Κοινωνιολογικο-φιλοσοφικό έργο του πολιτικού, ως «απάντησή» του στο έργο του Νίτσε «Τάδε έφη Ζαρατούστρα», το οποίο ο Π. Κανελλόπουλος διάβασε κατά τον Α' Παγκόσμιο Πόλεμο και απέρριψε τα περί «υπερανθρώπου»).

-- «Κέδρος: Νίκη Αναστασέα «Επικράνθη (διά χειρός Αλέξη Ραζή)» (αλληγορικό μυθιστόρημα για την εποχή της μεταπολίτευσης και τα διαψευσμένα ιδεολογικά όνειρα κάποιων που ήθελαν να αλλάξουν τον τόπο μας, με ήρωα ένα νέο ζωγράφο). Τζον Μπόιν «Το αγόρι με τη ριγέ πιτζάμα» (μετάφραση Αριάδνη Μοσχονά. Μυθιστόρημα για παιδιά, από 13 ετών). Ρεζί Ντεμπρέ «Ανθρώπων κοινωνίες (Για να τελειώνουμε με τη "θρησκεία")» (μετάφραση Γιώργος Καράμπελας. Κοινωνιολογική μελέτη για τη θρησκεία). Αντονέλα Σαλομόνι «Ο Λένιν και η ρώσικη επανάσταση» (μετάφραση Ευνίκη Μίχα, ιστορική μελέτη).

-- «Κριτική»: Δημήτρης Ευθ. Ακριβούλης «Εισαγωγή στη μετασωκρατική πολιτική φιλοσοφία της Ευρώπης» (μελέτη για την εξέλιξη της μετασωκρατικής πολιτικής φιλοσοφίας, από την αρχαιότητα μέχρι τη βιομηχανική επανάσταση, με αναφορές στους Πλάτωνα, Αριστοτέλη, Κικέρωνα, Αυγουστίνο, Θωμά Ακινάτη, Μακιαβέλι, Χομπς, Λοκ, Ρουσό, Μιλ, Μαρξ).

-- «Αγρα»: Ιρβιν Ντ. Γιάλομ «Θεωρία και πράξη της ομαδικής ψυχοθεραπείας» (μετάφραση Ευαγγελία Ανδριτσάνου - Δέσποινα Κακατσάκη επιστημονική επιμέλεια Γιάννης Ζέρβας. Μελέτη για τις κύριες τάσεις και μεθόδους της ομαδικής ψυχοθεραπείας. Ο διάσημος ψυχολόγος, με τον ομόλογό του Μόλιν Λεζ, παρουσιάζει θεραπευτικούς τρόπους που μπορεί να χρησιμοποιήσει ο ψυχαναλυτής για δύσκολα μέλη ομάδων). Ζήσης Κοτιώνης «Πες, πού είναι η Αθήνα» (κείμενα του καθηγητή Αρχιτεκτονικής στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας για τα αρχιτεκτονικά, πολεοδομικά και περιβαλλοντικά προβλήματα της συνεχώς επεκτεινόμενης πόλης της Αθήνας). Ντε Σαντ «Διάλογος ανάμεσα σε έναν ιερωμένο και έναν ετοιμοθάνατο» (μετάφραση Σοφία Διονυσοπούλου. Επίμετρο του Ζερόμ Βερέν. Κείμενο του φυλακισμένου επί τριάντα χρόνια Ντε Σαντ, που με μορφή θεατρικού κειμένου εκφράζει το μίσος του για τις προκαταλήψεις, το φανατισμό και τη βλακεία του καθολικισμού).

-- «Πολύτροπον»: Τέρι Ινγκλετον «Η ιδεολογία του αισθητικού» (μετάφραση Εσπερίδες - Σιλβύ Ρηγοπούλου, επιμέλεια Πέπη Ρηγοπούλου. Μελέτη για τη σύγχρονη καπιταλιστική κοινωνία, μέσα από τη σκέψη των διανοητών Καντ, Σίλερ, Μπάρκε, Χέγκελ, Νίτσε Μπέγιαμιν, Αντόρνο, του Μαρξ, ο οποίος συνέλαβε την ιδέα της επανάστασης και του Φρόιντ που διέκρινε το ωραίο και υψηλό στο ανθρώπινο ασυνείδητο).

-- «Α. Α. Λιβάνης»: Τσαρλς Α. Κάπτσαν «Το τέλος της αμερικανικής εποχής (Η εξωτερική πολιτική των ΗΠΑ και η γεωπολιτική του 21ου αιώνα)» (μετάφραση Ευάγγελος Μαγκανιώτης, επιστημονική επιμέλεια Κώστας Μελάς. Μελέτη για τη διάσταση ΗΠΑ - Ευρώπης, εξαιτίας της πολιτικοστρατιωτικής μονοκρατορίας που επιδιώκουν οι ΗΠΑ). Χρήστος Κάτσικας - Κώστας Θεριανός - Θανάσης Τσιριγώτης - Γιώργος Καββαδίας «Η αξιολόγηση στην εκπαίδευση» (μελέτη για τα συστήματα ελέγχου της απόδοσης των εργαζομένων στην εκπαίδευση και τη βιομηχανία). Αννα Στρούζα «Δώδεκα γυναίκες χωρίς μύθο» (δώδεκα ιστορίες για γυναίκες της «διπλανής πόρτας»).

-- «Αλκυών»: «Φυγάδες (Μια αληθινή ιστορία αγάπης και κινδύνου)» (μετάφραση Γιώργος Μπαρουξής. Μαρτυρία δύο νέων μεταναστών, της Πακιστανής μουσουλμάνας Ζίνας και του λευκού χριστιανού Τζακ).

-- Βασίλης Ν. Τερτίπης «Το αθέατο φονικό (και άλλα αφηγήματα)» (αφηγήματα για την οικογένειά του) και «Τα μεσσηνιακά τραγούδια» (ποιήματα. Βασ. Τερτίπης, Χωματερό Κορωπής Μεσσηνίας, 2725.041.743).

-- Ελληνοαμερικανικό Κολέγιο Αθηνών - Ψυχικού «Ετήσια έκθεση» (απολογισμός των δραστηριοτήτων του σχολείου, 2004-2005).

-- Μανώλη Καρατζή «Το μπαράκι» (Πειραιάς 2006).

-- «Εν Βόλω» (τριμηνιαία επιθεώρηση του Δήμου Βόλου. Τεύχος 23, με αφιέρωμα στη βιομηχανική κληρονομιά της Μαγνησίας).

-- «Νέα Πορεία» (λογοτεχνικό περιοδικό, τεύχη 620-622).

-- «Παρουσία» (περιοδικό Αιτωλοακαρνάνων λογοτεχνιών, τεύχος 37).



Διακήρυξη της ΚΕ του ΚΚΕ για τη συμπλήρωση 80 χρόνων από το τέλος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου και την Αντιφασιστική Νίκη των Λαών
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ