ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 3 Ιούνη 2007
Σελ. /32
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΠΑΝΕΡΓΑΤΙΚΟ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ
Πάλη με κάθε μορφή για το δίκιο των εργαζομένων

Γενάρης 2003: λίγο πριν αρχίσει η πορεία στους δρόμους του Ναυπλίου, ενώ οι υπουργοί των κρατών-μελών της ΕΕ αποφασίζουν νέα αντεργατικά μέτρα
Γενάρης 2003: λίγο πριν αρχίσει η πορεία στους δρόμους του Ναυπλίου, ενώ οι υπουργοί των κρατών-μελών της ΕΕ αποφασίζουν νέα αντεργατικά μέτρα
Στις 16 και 17 Ιούνη πραγματοποιείται στην Αθήνα (ξενοδοχείο «Νοβοτέλ») η 3η Πανελλαδική Συνδιάσκεψη του Πανεργατικού Αγωνιστικού Μετώπου. Ηδη, οι κλαδικές και οι τοπικές Γραμματείες του ΠΑΜΕ διοργανώνουν πλατιές συσκέψεις για τον απολογισμό και το σχεδιασμό της δράσης και την ανάδειξη αντιπροσώπων στην πανελλαδική συνδιάσκεψη. Η κεντρική σύσκεψη της Γραμματείας Αθήνας του ΠΑΜΕ ορίστηκε για το άλλο Σάββατο, 9/6, στις 10 π.μ., στο ξενοδοχείο «Τιτάνια». Συνεχίζοντας την αναδρομή σε κορυφαίους σταθμούς της δράσης του ΠΑΜΕ από την ίδρυσή του τον Απρίλη του 1999, το ρεπορτάζ του «Ρ» αναφέρεται σήμερα στις μορφές πάλης με τις οποίες το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα φέρνει στο προσκήνιο τις διεκδικήσεις και τις σύγχρονες ανάγκες των εργαζομένων.

Δίνοντας το «παρών» σε κάθε μάχη από την πρώτη στιγμή της ίδρυσής του, το ΠΑΜΕ, πρωτοστατεί με αποφασιστικότητα στους αγώνες για την υπεράσπιση και διεύρυνση των δικαιωμάτων των εργαζομένων, αναπτύσσοντας πολύμορφη αγωνιστική δράση και παρέμβαση. Αξιοποιώντας, όλες τις μορφές πάλης, από την απεργία και την κατάληψη, μέχρι την περιοδεία και τη σύσκεψη, στη βάση του διεκδικητικού του πλαισίου, που απαντά στις σύγχρονες και πραγματικές ανάγκες των εργαζόμενων.

Φλεβάρης 2003
Φλεβάρης 2003
Μπαίνοντας στην πρώτη γραμμή για την οργάνωση του αγώνα το φθινόπωρο του 2000, για την απόσυρση του νόμου Γιαννίτση που μεθοδεύει τη «διευθέτηση» του χρόνου εργασίας, όπως και την άνοιξη του 2001, ενάντια στην αντιασφαλιστική λαίλαπα που ξεσπά και απειλεί να παρασύρει ασφαλιστικά δικαιώματα και κατακτήσεις δεκαετιών, το ΠΑΜΕ επιδιώκει να ενισχύσει την ταξική ενότητα των εργαζομένων ενάντια στη στρατηγική του κεφαλαίου. Αναδεικνύει την ανάγκη του συντονισμού των εργαζομένων όλων των κλάδων, οργανώνει πανελλαδικά συλλαλητήρια, προωθεί την κοινή δράση της εργατικής τάξης με τους μικρομεσαίους αγρότες και ΕΒΕ, ενάντια στον κοινό εχθρό, τα μονοπώλια.

* * *

Από το γιγάντιο πανό που το Φλεβάρη του 2003 απλώνει στο βράχο της Ακρόπολης καλώντας σε παλλαϊκό ξεσηκωμό ενάντια στο αιματοκύλισμα του ιρακινού λαού, μέχρι την κατάληψη της χρηματιστηριακής εταιρείας «Ακρόπολις», τον Απρίλη του 2007, το ΠΑΜΕ δρα ευρηματικά, για να προβληματίσει και να αφυπνίσει τους εργαζόμενους. Καλεί σε συσκέψεις, προχωρά σε περιοδείες σε τόπους δουλιάς σε όλη τη χώρα, για τη συγκέντρωση και τη γονιμοποίηση της πείρας που έρχεται από κάθε κλάδο. Από την εκδήλωση τιμής στους νεκρούς εργάτες των Ολυμπιακών έργων, που στις 10/8/2004 διοργανώνει «στήνοντας» 13 τάφους έξω απ' τη Βουλή, μέχρι το Τουρνουά Ποδοσφαίρου και άλλες εκδηλώσεις που οργανώνει μαζί με κοινότητες απεξάρτησης, το ΠΑΜΕ «ανοίγει» όλα τα ζητήματα που απασχολούν τον εργάτη και την οικογένειά του. Αναπτύσσει κοινή δράση με άλλους φορείς του λαϊκού κινήματος. Το Μάρτη του 2005, παραδίδει μαζί με την ΟΓΕ σε συνδικάτα της Ινδίας οικονομική βοήθεια ύψους 17.500 ευρώ, για τους πληγέντες από το φονικό τσουνάμι.

Ιούνης 2003 - η Θεσσαλονίκη πλημμυρίζει από χιλιάδες διαδηλωτές
Ιούνης 2003 - η Θεσσαλονίκη πλημμυρίζει από χιλιάδες διαδηλωτές
Αψηφά την ένταση της καταστολής, απευθύνεται με αισιοδοξία στους εργαζόμενους, με πίστη στη δύναμή τους. Δεν «κατεβάζει ρολά». Κατακαλόκαιρο του 2005 (Ιούλη) προχωρά αιφνιδιαστικά σε κατάληψη του υπουργείου Απασχόλησης, ξετυλίγοντας στην πρόσοψή του ένα πανό που σημειώνει: «Οχι περισσότερη δουλιά με λιγότερα λεφτά... Αλλάξτε τους συσχετισμούς».

* * *

Μαζί με τα ταξικά συνδικάτα δίνει αμείωτα τη μάχη ενάντια στην εργοδοτική ασυδοσία. Απαντά άμεσα σε διώξεις συνδικαλιστών με αποκλεισμούς καταστημάτων, όπως έγινε σε πολλά σούπερ-μάρκετ. Δίνει τη μάχη της περιφρούρησης σε κάθε απεργιακή αναμέτρηση, συγκρούεται με την τρομοκρατία και τους μηχανισμούς της εργοδοσίας.

Με τις επιταγές των 0,77 ευρώ - αύξηση που μοιράζει στους περαστικούς εργαζόμενους η Γραμματεία Νέων, λίγο μετά τη σύμβαση της ντροπής που υπογράφει η συμβιβασμένη πλειοψηφία της ΓΣΕΕ την άνοιξη του 2006, το ΠΑΜΕ σατιρίζει και μαζί καλεί σε ενίσχυση της πάλης για ικανοποιητικές κλαδικές συμβάσεις, παλεύει για την επιτυχία των απεργιακών κινητοποιήσεων που αποφασίζουν τα ταξικά συνδικάτα, Εργατικά Κέντρα και Ομοσπονδίες.

Οι ταξικές δυνάμεις κάνουν καθαρό πως δε θα επιτρέψουν στις συμβιβασμένες συνδικαλιστικές ηγεσίες να «σέρνουν» την εργατική τάξη στα τραπέζια των στημένων «διαλόγων». Και με τη δράση τους τονίζουν πως «νόμος είναι το δίκιο του εργάτη». Αυτό διαδήλωσαν στις 29 του περασμένου Μάρτη οι χιλιάδες απεργοί που πορεύτηκαν με τις σημαίες του ΠΑΜΕ, στις δεκάδες απεργιακές συγκεντρώσεις και πορείες που οργάνωσαν οι ταξικές δυνάμεις σ' όλες τις μεγάλες πόλεις της χώρας.

Νοέμβρης 2005: πλήθος εργατόκοσμου από κάθε πόλη της χώρας συμμετέχει στο πανελλαδικό συλλαλητήριο του ΠΑΜΕ στην Αθήνα
Νοέμβρης 2005: πλήθος εργατόκοσμου από κάθε πόλη της χώρας συμμετέχει στο πανελλαδικό συλλαλητήριο του ΠΑΜΕ στην Αθήνα
Το ΠΑΜΕ συνεχίζει. Με κάθε τρόπο. Κάθε μέσο. Και μόνο στόχο την υπεράσπιση των πραγματικών συμφερόντων της εργατικής τάξης.


Αναστασία ΜΟΣΧΟΒΟΥ

Το πρόγραμμα των συσκέψεων
  • Σήμερα 3/6, οι εμποροϋπάλληλοι της Αθήνας, οι εκπαιδευτικοί του ΠΑΜΕ (συνδιάσκεψη για τους εκπαιδευτικούς της Αθήνας, αίθουσα Γκίνη, ΕΜΠ), η Πανελλαδική Ενωση Λιθογράφων και η Γραμματεία Λήμνου του ΠΑΜΕ.
  • Στις 4/6, το Συνδικάτο Τροφίμων, οι εργαζόμενοι στην ΕΥΔΑΠ (6.30 μ.μ., Ζήνωνος 2), οι Λογιστές Αθήνας, οι εργαζόμενοι στις μεταφορές (7 μ.μ., στο χώρο του συνδικάτου της ΕΘΕΛ) και οι Ξενοδοχοϋπάλληλοι της Ζακύνθου.
  • Στις 5/6, το ΠΑΜΕ στο Χρηματοπιστωτικό Τομέα (4.30 μ.μ., «Τιτάνια»), οι εργαζόμενοι στα Πετρέλαια, το Συνδικάτο Τηλεπικοινωνιών, το ΕΚ Ζακύνθου και οι εργαζόμενοι στην Υγεία (7 μ.μ., αίθουσα Συνδικάτου Οικοδόμων), οι εργαζόμενοι στον ΟΣΕ (3.30 μ.μ., Χαλκοκονδύλη 37) και οι εργαζόμενοι στις Αερομεταφορές (7 μ.μ., αίθουσα Λογιστών). Επίσης, συνέλευση του Συνδικάτου Κλωστοϋφαντουργίας - Ιματισμού - Δέρματος (6 μ.μ., ΕΚΑ).
  • Στις 6/6, το Συνδικάτο Επισιτισμού - Τουρισμού, οι καθαρίστριες στα ιδιωτικά συνεργεία, οι οδοντοτεχνίτες και οι εργαζόμενοι στους ΟΤΑ (6 μ.μ., Συνδικάτο Οικοδόμων) και η Ναυτεργατική Συνδικαλιστική Κίνηση (11 π.μ., αίθουσα ΠΕΜΕΝ).
  • Στις 8/6, το Αγωνιστικό Μέτωπο Εργαζομένων στα ΜΜΕ (6 μ.μ., αίθουσα Λογιστών «Ναπολέων Σουκατζίδης», Κάνιγγος 27, 5ος όροφος).
  • Η κεντρική Παμπατραϊκή Συνδιάσκεψη του ΠΑΜΕ θα γίνει στις 11/6 (6.30 μ.μ., Μέγαρο Λόγου και Τέχνης).


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ