ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 3 Ιούνη 2007
Σελ. /32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΞΕΠΟΥΛΗΜΑ ΤΩΝ ΠΑΡΑΛΙΩΝ ΤΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ
Οι συνυπεύθυνοι εμφανίζονται ως... αγωνιστές

Στιγμιότυπο από την κινητοποίηση της περασμένης Τετάρτης στο Ελληνικό
Στιγμιότυπο από την κινητοποίηση της περασμένης Τετάρτης στο Ελληνικό
Από το 1999 και μέσα στο κλίμα... παραζάλης ενόψει των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004, το ξεπούλημα των παραλιών του Σαρωνικού, θεωρούνταν - από τις δυνάμεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ αλλά και από τις δυνάμεις του ΣΥΝ στην Τοπική Αυτοδιοίκηση - ως κάτι το αυτονόητο αλλά και αναγκαίο για τη διεξαγωγή των αγώνων. Οταν - από τότε - το ΚΚΕ καλούσε με συγκεκριμένες παρεμβάσεις τους εργαζόμενους να αντισταθούν και να παλέψουν για το λαϊκό δικαίωμα στις δημόσιες και δωρεάν ακτές χωρίς εισιτήριο, ενάντια στην παραχώρηση στο μεγάλο κεφάλαιο, αντιμετωπιζόταν από όλους περίπου σαν να κατέβηκε από άλλο πλανήτη...

Αρκεί για του λόγου το αληθές να θυμίσουμε την ομιλία της ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκας Παπαρήγα, στη Βουλή στις 16 Γενάρη 2002, για τους Ολυμπιακούς Αγώνες. «Υλοποιούνται τα χειρότερα σχέδια για τις ακτές του Σαρωνικού με τις εκτεταμένες ιδιωτικοποιήσεις ακτών και λιμένων. Αλλοιώνονται οι ακτές του Σαρωνικού με την ανάπτυξη εντατικών κερδοσκοπικών χρήσεων τουρισμού (νέες μαρίνες, ξενοδοχεία, κέντρα διασκέδασης κλπ.)».

Σήμερα, το ξεπούλημα σε μεγάλο βαθμό έχει ολοκληρωθεί και σε κάποιες περιπτώσεις συνεχίζεται. Παράλληλα, όμως, και με αφορμή τη συγκυρία της κινητοποίησης για το Ελληνικό, εμφανίζονται εκείνοι που πριν μερικά χρόνια - ακόμα και πρόσφατα - στήριζαν το ξεπούλημα, που το βάφτιζαν «μετα-Ολυμπιακή αξιοποίηση», να συμπαρίστανται δήθεν στους κατοίκους που παλεύουν ενάντια στην επιχειρηματική εκμετάλλευση των παραλιών...

Είναι χαρακτηριστικό ότι την περασμένη Τετάρτη 30 Μάη, εμφανίστηκαν στην κινητοποίηση του Ελληνικού οι πρόεδροι του ΠΑΣΟΚ Γ. Παπανδρέου και του ΣΥΝ Αλ. Αλαβάνος, αρκετοί βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, ο υπεύθυνος του επικοινωνιακού επιτελείου του ΣΥΝ Αλ. Τσίπρας, η υπερνομάρχης Αθήνας - Πειραιά Φ. Γεννηματά, ο νομάρχης Πειραιά του ΠΑΣΟΚ Γ. Μίχας, ο πρώην πρόεδρος της ΤΕΔΚΝΑ και στέλεχος του ΣΥΝ Π. Φιλίππου, ο Ν. Χαρδαλιάς δήμαρχος της ΝΔ στο Βύρωνα, εκπρόσωποι της ΤΕΔΚΝΑ, της ΚΕΔΚΕ και της ΕΝΑΕ... Μόνο που όλοι αυτοί έχουν «αμαρτωλή» προϊστορία και η παρουσία τους εκεί παραπέμπει ευθέως στην επιστροφή του δράστη στο χώρο του εγκλήματος...

Πώς βγήκαν οι παραλίες στο σφυρί...

Το ζήτημα των παραλιών ξεφεύγει πολύ από κάποια κάγκελα ή φράκτες που έχουν τοποθετήσει οι επιχειρηματίες που εκμεταλλεύονται τις ακτές. Υπάρχουν συγκεκριμένες πολιτικές αποφάσεις που έδωσαν τη δυνατότητα στο μεγάλο κεφάλαιο να κάνει χρυσοφόρες μπίζνες. Αλλωστε, η πολιτική γης που ακολουθούν ΠΑΣΟΚ και ΝΔ μετατρέπει ακόμα και το... κύμα σε εμπόρευμα.

Ας παρακολουθήσουμε λοιπόν βήμα - βήμα τα έργα και τις ημέρες εκείνων που τώρα χύνουν προεκλογικά κροκοδείλια δάκρυα για τη σωτηρία των παραλιών:

  • Το ΠΑΣΟΚ όταν ήταν κυβέρνηση ξεκίνησε το ξεπούλημα των Ολυμπιακών εγκαταστάσεων μεταξύ των οποίων και η παραλία του Ελληνικού και μάλιστα με μια σειρά νόμους, όπως τους 2730 του 1999, 2971 του 2002, 3016 του 2002, 3105 του 2003, 3207 του 2003. Οι συγκεκριμένοι νόμοι προέβλεπαν ούτε λίγο ούτε πολύ είτε την απ' ευθείας παράδοση των παραλιών και των Ολυμπιακών Ακινήτων στους επιχειρηματίες είτε τη σύμπραξη Δημοσίου - ιδιωτών για την εμπορική εκμετάλλευση δημόσιας γης.
  • Η σημερινή κυβέρνηση της ΝΔ ολοκλήρωσε το... έργο του ΠΑΣΟΚ με το νόμο 3342 του 2005, με τον οποίο παραδίδει τεράστιες παραλίες στο κεφάλαιο, αλλά και τις εγκαταστάσεις που θα έπρεπε να αποτελούν λαϊκή περιουσία.
  • Οσον αφορά το ΣΥΝ θυμίζουμε ότι στις 28 Ιούνη 2006, σε συνάντηση του υπουργού ΠΕΧΩΔΕ Γ. Σουφλιά και του προέδρου της ΤΕΔΚΝΑ Π. Φιλίππου, στελέχους του ΣΥΝ και τότε προέδρου της Ενωσης, είχε αποφασιστεί μεταξύ άλλων και το εξής: να προχωρήσουν οι περιβόητες Συμπράξεις δημόσιου - ιδιωτικού τομέα για έργα σε παραλίες και αιγιαλό, δάση και δασικές εκτάσεις.

Και ενώ οι παραπάνω εφάρμοζαν τη συγκεκριμένη πολιτική, οι δυνάμεις του ΚΚΕ, της ΝΑΣ, της «Συμπαράταξης για την Αθήνα», των αγωνιστικών συνδυασμών των δήμων της παραλίας, πέρυσι το καλοκαίρι, με δυναμικές κινητοποιήσεις «έριξαν» για τρεις συνεχόμενες Κυριακές τις μπάρες στις πλαζ της Βούλας, του Αλίμου και επέτρεψαν τη δωρεάν είσοδο στους λουόμενους. Κατάργησαν στην πράξη το τσουχτερό εισιτήριο, που σε κάποιες οργανωμένες παραλίες φτάνει ακόμα και τα 15 ευρώ.

...μέσω ΕΟΤ

Πατώντας πάνω σε αυτή την πολιτική, το Φλεβάρη του 2001 ο ΕΟΤ βγάζει στο σφυρί πέντε πλαζ. Του Αλίμου, της Βούλας (Α' και Β'), της Βουλιαγμένης και της Βάρκιζας. Υπήρξε μάλιστα συγκεκριμένη απόφαση της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ για το σχετικό διαγωνισμό, που προέβλεπε ότι η εκμετάλλευση θα γίνει αρχικά μέχρι το 2005 και μετά θα συνεχιστεί.

Κι ενώ δρομολογείται το ξεπούλημα, ένα μήνα μετά, στις 20 Μάρτη 2001, δήμαρχοι των Ολυμπιακών δήμων της Αττικής, μεταξύ των οποίων αυτοί της Καλλιθέας - Κώστας Ασκούνης (ΠΑΣΟΚ), του Μοσχάτου - Ταξιάρχης Παπαντώνης (ΠΑΣΟΚ), του Ελληνικού - Ιορδάνης Εφραιμίδης (ΠΑΣΟΚ), συναντώνται με την πρόεδρο της Οργανωτικής Επιτροπής Ολυμπιακών Αγώνων Γιάννα Αγγελοπούλου και συζητούν το ενδεχόμενο υπογραφής μνημονίων συνεργασίας. Κάτι που έγινε λίγους μήνες αργότερα.

Ουσιαστικά με αυτά τα μνημόνια, οι ίδιοι οι δήμοι υπέγραφαν εν λευκώ για όποιες παρεμβάσεις γίνονταν και στην παραλιακή ζώνη, όπως το να ανοίξει ο δρόμος για παραχώρηση ακτών σε ιδιώτες, αφού ο διαγωνισμός για την παραχώρηση των πλαζ του ΕΟΤ ήδη «έτρεχε». Και τότε κυβέρνηση και «Αθήνα 2004» χρειάζονταν τη συναίνεση των δήμων. Είναι χαρακτηριστικό ότι στο μνημόνιο εκείνο προβλεπόταν μεταξύ άλλων: «Η αναβάθμιση και χρήση αθλητικών εγκαταστάσεων προπονητικών κέντρων, χώρων στο άμεσο περιβάλλον των Ολυμπιακών εγκαταστάσεων, καθώς και εγκαταστάσεων φιλοξενίας, τουρισμού και αναψυχής του δήμου για τις ανάγκες των Ολυμπιακών Αγώνων». Αντίστοιχα μνημόνια είχαν υπογράψει και η ΤΕΔΚΝΑ και η ΚΕΔΚΕ. Η ειρωνεία είναι ότι όλοι αυτοί είναι που τώρα δηλώνουν ότι βρίσκονται δίπλα στον αγώνα των κατοίκων για ελεύθερες ακτές!!!

Τότε είχαν γίνει αυτά. Εξι χρόνια μετά, στις 14 Μάη 2007 ο δήμαρχος που συζητούσε και συμφωνούσε με το μνημόνιο εκείνο, ο δήμαρχος Μοσχάτου Τ. Παπαντώνης (σ.σ. στις εκλογές του 2002 είχε εκτός από το ΠΑΣΟΚ και την επίσημη στήριξη του ΣΥΝ), κάλεσε τους δημότες του σε εκδήλωση διαμαρτυρίας για... «να διαδηλώσουμε την πλήρη αντίθεσή μας στην περίφραξη της παραλίας με συρματοπλέγματα από τα "Ολυμπιακά Ακίνητα"»!!!

Βαρυσήμαντες δηλώσεις

Η υποκρισία όσων εμφανίζονται τώρα «υπερασπιστές» των «ελεύθερων» παραλιών δεν έχει όρια. Ας δούμε συγκεκριμένα κάποιες δηλώσεις τους:

-- Αλέξης Τσίπρας, μέλος της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΝ και επικεφαλής του επικοινωνιακού επιτελείου του ΣΥΡΙΖΑ, 17 Ιούλη 2006:«Οταν δε σου δίνει ο άλλος τη δυνατότητα ελεύθερης πρόσβασης στην παραλία, δε λέω να μην πληρώνεις τις παρεχόμενες υπηρεσίες (σ.σ. δωρεάν είσοδος δηλαδή, αλλά επί πληρωμή έξοδος), αλλά το να σε αναγκάζει να πληρώσεις διόδια για να περάσεις στο δημόσιο χώρο, είναι ό,τι πιο εξωφρενικό έχει συμβεί στην πόλη μας τα τελευταία χρόνια».

-- Πέτρος Φιλίππου, στέλεχος του ΣΥΝ, πρώην πρόεδρος της ΤΕΔΚΝΑ, μέλος του ΔΣ της ΤΕΔΚΝΑ, δήμαρχος Καλυβίων, σε συνέντευξη Τύπου στις 16 Μάη 2005:«Δεν είμαστε κατά του ιδιωτικού τομέα και ιδιωτικών φορέων αξιοποίησης» γιατί θα πρέπει «να υπάρξουν και κάποιοι πόροι να συντηρηθούν αυτά τα έργα (σ.σ. εννοεί τις Ολυμπιακές εγκαταστάσεις μεταξύ των οποίων και αυτές του Ελληνικού)».

-- Φώφη Γεννηματά, στέλεχος του ΠΑΣΟΚ, υπερνομάρχης Αθήνας - Πειραιά, στην ίδια συνέντευξη Τύπου στις 16 Μάη 2005:«Δεν αποκλείουμε τη συμμετοχή ιδιωτών στη διαχείριση των εγκαταστάσεων» (σ.σ. εννοεί τις Ολυμπιακές εγκαταστάσεις μεταξύ των οποίων και του Ελληνικού).

-- Εύη Καρακώστα, στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ, 15 Μάρτη 2005:«Οι κτιριακές εγκαταστάσεις των Ολυμπιακών Αγώνων και τα δημόσια κτίρια που βρίσκονται εντός αυτών των χώρων (σ.σ. Ολυμπιακές εγκαταστάσεις, μεταξύ αυτών και το Ελληνικό) να περιέλθουν επίσης στην αρμοδιότητα της Διευρυμένης Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης και ανάλογα με τις χρήσεις που καθορίζονται, στα πλαίσια του Ρυθμιστικού Σχεδίου Αθήνας να αξιοποιηθούν ως πηγές εσόδων για τη συντήρηση των μητροπολιτικών πάρκων». Δηλαδή, η Τοπική Αυτοδιοίκηση να εμπορεύεται η ίδια τις εγκαταστάσεις...

ΚΚΕ: Φτάνει η υποκρισία!

Με αφορμή το ρεσιτάλ υποκρισίας που στήθηκε την περασμένη Τετάρτη από όλους αυτούς που έχουν συμπράξει στην παράδοση των παραλιών της Αττικής στο μεγάλο κεφάλαιο, η Νοτιοανατολική Αχτίδα της Κομματικής Οργάνωσης Αθήνας του ΚΚΕ εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία τονίζει: «Είναι όλοι συνυπεύθυνοι. Φτάνει πια η κοροϊδία! Για να έχει επιτυχία η πάλη, ο αγώνας στο Ελληνικό, πρέπει ο λαός να γυρίσει την πλάτη σε αυτές τις ηγεσίες και τον καιροσκοπισμό τους. Να πάρει την υπόθεση στα χέρια του. Να μην πέσει στο δόκανο που στήνουν ενόψει εκλογών ο δικομματισμός και οι θιασώτες του ευρωμονόδρομου. Να στηρίξει μαζικά και με την ψήφο του στις εκλογές το ΚΚΕ. Για να έχει επιτυχία ο αγώνας μας, ώστε οι Ολυμπιακές εγκαταστάσεις, οι ακτές, να γίνουν κρατική λαϊκή περιουσία. Η διαχείριση και η συντήρησή τους να γίνεται από το κράτος και να αξιοποιούνται δωρεάν από το λαό και τη νεολαία».


Κώστας ΠΑΣΑΚΥΡΙΑΚΟΣ


ΠΑΡΑΛΙΕΣ
Η «περιπέτεια» της εκμετάλλευσης

Πέντε οργανωμένες παραλίες παρέδωσε στις αρχές του 2002 η ΕΤΑ ΑΕ στους ιδιώτες, που επιδόθηκαν στη συνέχεια σε ένα σκληρό ανταγωνισμό για «γερά» νεύρα και πολλά κέρδη

«Ουρά» μπροστά στα ταμεία της Α' πλαζ Βούλας. Για τους εργαζόμενους ένα μπάνιο κοστίζει πια όσο ένα μεροκάματο...
«Ουρά» μπροστά στα ταμεία της Α' πλαζ Βούλας. Για τους εργαζόμενους ένα μπάνιο κοστίζει πια όσο ένα μεροκάματο...
Οργανωμένες και «ελεύθερες» παραλίες, μαρίνες, δασικές εκτάσεις, διαφόρων ειδών εγκαταστάσεις και άλλες σημαντικού μεγέθους εκτάσεις στην ευρύτερη παραλιακή περιοχή του Σαρωνικού διαχειρίζεται η «Εταιρεία Τουριστικής Ανάπτυξης ΑΕ», (ΕΤΑ ΑΕ), πρώην «Εταιρεία Τουριστικά Ακίνητα» και πρώην... «αμαρτωλή».

Είναι η εταιρεία που χρησιμοποιήθηκε από την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ το 2001 για να παραχωρήσει τις πέντε βασικές οργανωμένες παραλίες της περιοχής που παρέμεναν υπό άμεσο δημόσιο έλεγχο και λειτουργία (Αλίμου, Βουλιαγμένης, Α' Βούλας, Β' Βούλας και Βάρκιζας). Η ίδια εταιρεία και με τους ίδιους σκοπούς, παρά τη μετονομασία της και την αλλαγή κυβέρνησης (ΝΔ), η οποία ετοιμάζεται πυρετωδώς και εν κρυπτώ να μην αφήσει τίποτα από την παραλιακή ζώνη στα χέρια του Δημοσίου στο όνομα της ψευδεπίγραφης «αξιοποίησης», στη βάση της οποίας μπήκαν τα συρματοπλέγματα που βρίσκουν σήμερα μπροστά τους οι κάτοικοι της Αττικής που αναζητούν διέξοδο σε ένα δημόσιο, κοινής χρήσης αγαθό, για το οποίο πρέπει να πληρώσουν.

Αλλά αυτό που τελικά πληρώνουν είναι οι επιλογές του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ για την εξυπηρέτηση των συμφερόντων μεγάλων επιχειρήσεων, οι οποίες κερδίζουν πολλά από την εκμετάλλευση της δημόσιας περιουσίας.

Στην Αττική για το λαό οι ελεύθερες παραλίες κυριολεκτικά σπανίζουν
Στην Αττική για το λαό οι ελεύθερες παραλίες κυριολεκτικά σπανίζουν
Το 2001 προκηρύσσονται οι πρώτοι διαγωνισμοί και μέσα σε μερικούς μήνες, μέσα από διάφορες διαδικασίες, εμπλοκές, αντιδράσεις και καθυστερήσεις, άρχισαν οι παραδόσεις. Το 2002 η κατασκευαστική εταιρεία ΑΤΤΙΚΑΤ ΑΤΕ, η οποία πλειοδότησε για τις πλαζ Αλίμου (62 στρέμματα) και Βουλιαγμένης (78 στρέμματα) - για 10ετή μίσθωση με δικαίωμα παράτασης - μέσω κοινοπραξίας με τις επιχειρήσεις TERINA, ΙΘΑΚΗ ΕΠΕ, ΑΧΙΝΟΣ, ανέφερε σε ανακοίνωσή της στο Χρηματιστήριο: «Με τη νέα αυτή δραστηριότητα εκτιμάται ότι η εταιρεία θα έχει σημαντικά κέρδη στην προσεχή δεκαετία, αφού η εκμετάλλευση των ακτών και των συναρτημένων με αυτές χώρων αναψυχής κλπ., είναι ιδιαίτερα προσοδοφόρα». Η ΑΤΤΙΚΑΤ (πρόεδρος Π. Πανούσης), που συμμετέχει με 40% σε κάθε μία από τις θυγατρικές εταιρείες οι οποίες εκμεταλλεύονται τις ακτές (ΑΤΤΙΚΗ ΑΚΤΗ ΑΛΙΜΟΥ ΑΕ και ΑΤΤΙΚΗ ΑΚΤΗ ΒΟΥΛΙΑΓΜΕΝΗΣ ΑΕ), ομολογούσε κάτι εύλογο, το οποίο έλαβαν υπόψη τους και οι άλλες επιχειρήσεις που μπήκαν στη διεκδίκηση των παραλιών του Δημοσίου: Τα προσδοκώμενα οικονομικά οφέλη ήταν πολύ μεγάλα.

Τεράστια κέρδη

Οι προσδοκίες για τα μεγάλα κέρδη αποτέλεσαν εξαρχής και έναν πασιφανή, αναμφισβήτητο λόγο για τη μη εκχώρηση των παραλιών. Το Δημόσιο υποτίθεται ότι γλίτωσε από το... δυσβάστακτο κόστος συντήρησης και λειτουργίας τους, που επιβαρύνει τους εργαζόμενους μέσω της φορολογίας και κατάφερε να επιβαρύνει τους πολίτες άμεσα με το ίδιο κόστος συν το επιχειρηματικό κέρδος! Αυτό το ονόμασε «αξιοποίηση» προς όφελος του Δημοσίου. Ο Α. Τσοχατζόπουλος, τότε υπουργός Ανάπτυξης με ευθύνη και για τον τουρισμό, δήλωνε ότι η ΕΤΑ έχει ετήσιο εγγυημένο έσοδο από τις παραλίες 2,5 εκατ. ευρώ. Είναι εύλογο ότι τα έσοδα από την ιδιωτική εκμετάλλευση είναι πολλαπλάσια.

Πέρυσι το καλοκαίρι οι δυνάμεις της ΝΑΣ και της «Συμπαράταξης για την Αθήνα» είχαν «ανοίξει» την είσοδο σε παραλίες του Σαρωνικού
Πέρυσι το καλοκαίρι οι δυνάμεις της ΝΑΣ και της «Συμπαράταξης για την Αθήνα» είχαν «ανοίξει» την είσοδο σε παραλίες του Σαρωνικού
Η προοπτική του μεγάλου και εύκολου κέρδους προκάλεσε το ενδιαφέρον πολλών επιχειρήσεων και άλλων τόσων κοινοπραξιών. Τις παραλίες Α' (62 στρέμματα) και Β' (72 στρέμματα) Βούλας και Βάρκιζας (98 στρέμματα) τις διεκδίκησαν επιχειρηματικά σχήματα με βασικό, κοινό, συντελεστή τον επιχειρηματία Γ. Βερνίκο. Η κοινοπραξία αποτελούνταν από τις εταιρείες ΙΜΑΚΟ ΑΕ, ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΛΥΜΠΕΡΗ ΑΕ, EFG EUROBANK PROPERTIES AE, EVEREST AE, V+O Communication Resources και ΕΥ ΖΗΝ. Πολύ σύντομα προήλθαν εσωτερικές ανακατατάξεις και προσθαφαιρέσεις στις επιχειρηματικές συμμετοχές.

Μέσα από μια πολυδαίδαλη διαδρομή η παραλία της Βάρκιζας πέρασε στον έλεγχο του ομίλου Δασκαλαντωνάκη (ΑΚΤΗ ΒΑΡΚΙΖΑΣ ΑΕ) και το 2004 βρήκε τις τρεις παραλίες με νέες επενδύσεις και επεκτάσεις - επεκτάθηκε επίσης και η διάρκεια μίσθωσης μέχρι το 2017 - αλλά και σε φάση σκληρού ανταγωνισμού. Αυτή την περίοδο ο όμιλος Βερνίκου εμφανίζεται να διαχειρίζεται την Α' πλαζ Βούλας και ο όμιλος Δασκαλαντωνάκη να διευθύνει και τη Β' πλαζ μετά από αυτή της Βάρκιζας («yabanaki»).

Η εκμετάλλευση των παραλιών, με επεκτάσεις, νυχτερινά μαγαζιά, εστιατόρια, εγκαταστάσεις ψυχαγωγίας, πάρκα κλπ διανθίζεται από τις επιχειρηματικές κόντρες, τις συνεχιζόμενες αντιπαραθέσεις με τους Δήμους, τις επίσης συνεχιζόμενες αντιδράσεις κατοίκων και φορέων, μηνύσεις, νέες συρματοπλέξεις και επαναδιαπραγματεύσεις των συμβάσεων και φτάνει μέχρι σήμερα με τα πρόσφατα γεγονότα.

Εκατοντάδες ακόμη στρέμματα γης, παραλιακά και μη, που βρίσκονται στη διάθεση της ΕΤΑ ΑΕ ή έχουν παραχωρηθεί οι χρήσεις τους στην Τοπική Αυτοδιοίκηση υπόκεινται σε διαφορετικά καθεστώτα λειτουργίας, συντήρησης και εξέλιξης. Πολλά «φιλέτα» έχουν παραχωρηθεί παλαιότερα με ευτελείς όρους, π.χ. έκταση και εγκαταστάσεις στον ΑΣΤΕΡΑ ΒΟΥΛΙΑΓΜΕΝΗΣ. Μια τεράστια παραλία, τα ΑΣΤΕΡΙΑ ΓΛΥΦΑΔΑΣ, λειτουργεί στα χέρια επιχειρηματιών. Η εταιρεία ALFA ALFA HOLDINGS δεν προώθησε τα σχέδιά της για επέκταση της ξενοδοχειακής μονάδας και εκτεταμένη «ανάπλαση» του χώρου λόγω εσωτερικών δυσχερειών, αλλά εμφανίζεται να μην έχει εγκαταλείψει την υπόθεση.

Και η ΕΤΑ ετοιμάζεται για τις μαρίνες που κατέχει, αλλά μια επίσκεψη στην ιστοσελίδα της δεν πρόκειται να διαφωτίσει κανέναν για το τι έχει δώσει και τι πρόκειται να δώσει...


Γιώργος ΦΛΩΡΑΤΟΣ
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org