ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 22 Μάη 2007
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΧΑΡΙΛΑΟΣ ΦΛΩΡΑΚΗΣ
Δύο χρόνια από τη μέρα που «έφυγε»...

Τη Δευτέρα 11 Ιούνη, στις 8 το βράδυ, εγκαινιάζεται το Επιμορφωτικό Κέντρο «ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ - ΑΡΧΕΙΟ ΧΑΡΙΛΑΟΣ ΦΛΩΡΑΚΗΣ»

Δύο χρόνια συμπληρώνονται σήμερα από το θάνατο του Επίτιμου Προέδρου του ΚΚΕ σ. Χαρίλαου Φλωράκη, στις 22 Μάη του 2005. Η ΚΕ του Κόμματος, τιμώντας τη μνήμη του, διοργανώνει εκδήλωση τη Δευτέρα, 11 Ιούνη, στις 8 το βράδυ, στο σπίτι όπου ζούσε ο σ. Φλωράκης, στο Χαλάνδρι, εγκαινιάζοντας το Επιμορφωτικό Κέντρο που θα λειτουργεί εκεί, σύμφωνα με απόφαση που είχε λάβει η ΚΕ. Στα δύο χρόνια από το θάνατο του Χ. Φλωράκη, περατώθηκαν οι απαραίτητες εργασίες και το Επιμορφωτικό Κέντρο «ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ - ΑΡΧΕΙΟ ΧΑΡΙΛΑΟΣ ΦΛΩΡΑΚΗΣ», μετά από κατάλληλη διαμόρφωση, είναι έτοιμο να λειτουργήσει.

Οπως σημειώνεται σε ανακοίνωσή της: «Η ΚΕ θεωρεί ότι με αυτόν τον τρόπο γίνεται η καλύτερη αξιοποίηση του κτιρίου και του γύρω χώρου που ο σ. Φλωράκης παραχώρησε με τη διαθήκη του στο ΚΚΕ. Πιστεύουμε ότι η "ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ - ΑΡΧΕΙΟ ΧΑΡΙΛΑΟΣ ΦΛΩΡΑΚΗΣ" θα συμβάλει ουσιαστικά στην ιστορική έρευνα γενικά, στη μελέτη της πλούσιας και ηρωικής ιστορίας του ΚΚΕ και του εργατικού κινήματος ειδικότερα».

Στο Κέντρο, το οποίο θα λειτουργεί και ως χώρος πολιτιστικών εκδηλώσεων, έχουν ελεύθερη πρόσβαση ερευνητές, σωματεία των εργαζομένων, επιστημονικοί σύλλογοι και, γενικά, κάθε μελετητής.

Η είσοδος στο χώρο της εκδήλωσης θα γίνεται μόνο με πρόσκληση.

Το πλαίσιο λειτουργίας του

Το πλαίσιο που θα διέπει τη λειτουργία του Επιμορφωτικού Κέντρου, όπως διαμορφώθηκε με απόφαση της ΚΕ και δημοσιεύτηκε στον Κυριακάτικο «Ριζοσπάστη», είναι το εξής:

1. Το Κέντρο ιδρύθηκε με απόφαση της ΚΕ του ΚΚΕ του οποίου αποτελεί αναπόσπαστο τμήμα.

Εντάσσεται στα Επιμορφωτικά Κέντρα της ΚΕ, η οποία και το διευθύνει με προσωπικό το οποίο ορίζει και είναι ελεύθερο στο κοινό.

2. Το Κέντρο έχει στόχο την επιμόρφωση των στελεχών του Κόμματος, μεταλαμπαδεύοντας στις νέες γενιές των κομμουνιστών την ιστορική πείρα των αγώνων και της πάλης της εργατικής τάξης και του Κόμματός της.

3. Είναι ελεύθερη η πρόσβαση στο κοινό, σε στελέχη και φίλους του Κόμματος και τους μελετητές και ερευνητές, στο πλαίσιο της δικής τους ελεύθερης έρευνας, σε Πανεπιστήμια, Εκπαιδευτικά Ιδρύματα, Σχολεία, Σωματεία Εργαζομένων, Επιστημονικούς Συλλόγους και γενικότερα.

4. Βασική λειτουργία του Κέντρου είναι η οργάνωση βιβλιοθήκης, αναγνωστηρίου, αρχείου και με ανάλογη δικτυακή πρόσβαση.

5. Περιοδικά, το Κέντρο μπορεί να λειτουργεί και ως χώρος πολιτιστικών εκδηλώσεων σχετικών με την ιστορία του Κόμματος και των κοινωνικών και εθνικοαπελευθερωτικών αγώνων της εργατικής τάξης τόσο στην Ελλάδα όσο και στον κόσμο, για το σοσιαλισμό και τον κομμουνισμό.

6. Το Κέντρο στεγάζεται στο κτίριο - προσφορά του ιστορικού ηγέτη στο Κόμμα. Το ίδιο το κτίριο και το περιεχόμενό του αποτελούν τμήμα της διαχρονικής παρουσίας του ΚΚΕ, των αγώνων και της ιστορικής του πορείας, αλλά και της συνέχειας και προβολής του στο μέλλον σαν τη «σπορά που μένει όταν οι ζευγάδες φεύγουν».

7. Το ίδιο το αρχείο, καθώς και τα πνευματικά δικαιώματα του αρχείου του Κέντρου ανήκουν στην ΚΕ του Κόμματος και δεν επιτρέπεται, χωρίς την έγγραφη άδεια της ΚΕ, η χρήση των εγκαταστάσεων του Κέντρου για εκτέλεση επιχορηγούμενων ερευνητικών προγραμμάτων ή εμπορική εκμετάλλευση ή έντυπη και κάθε άλλη αναφορά.

8. Δεν επιτρέπεται η άμεση ή έμμεση διαφημιστική χρήση του ονόματος και των εμβλημάτων του Κέντρου.

9. Κάθε επισκέπτης, αναγνώστης, μελετητής, ερευνητής τηρεί τις υποχρεώσεις που απορρέουν από τον Κανονισμό λειτουργίας του Κέντρου, το ωράριο και τις ημέρες λειτουργίας του, καθώς και για τα διαθέσιμα μέσα και τον εξοπλισμό.

10. Οποιαδήποτε προσφορά προς το Κέντρο είναι προσφορά προς την ΚΕ του ΚΚΕ για την ενίσχυση των πόρων και των μέσων λειτουργίας του, τη βελτίωση της υποδομής του, τον εμπλουτισμό με συλλογές ιστορικού υλικού της βιβλιοθήκης και του αρχείου, καθώς και των διαδικτυακών μέσων.

11. Η ΚΕ του ΚΚΕ εξασφαλίζει τους όρους λειτουργίας του Κέντρου, τη διαφύλαξή του και την αντάξια της ιστορίας του εξωτερική και εσωτερική κατάσταση του κτιρίου.

Στο ξέφωτο του Αϊ - Λια

Πολιτικό μνημόσυνο πραγματοποίησε η Επιτροπή Περιοχής Θεσσαλίας του ΚΚΕ

Εκεί ψηλά, στο ξέφωτο του Αϊ - Λια, στο Παλιοζογλώπι Καρδίτσας, όπου βρίσκεται ο τάφος του Χαρίλαου Φλωράκη, ανέβηκαν οι κομμουνιστές της Θεσσαλίας, για να πάρουν μέρος στο πολιτικό μνημόσυνο που διοργάνωσε την περασμένη Κυριακή, η Επιτροπή Περιοχής Θεσσαλίας του ΚΚΕ, για τα δύο χρόνια από το θάνατο του λαϊκού ηγέτη. Παρά τη σφοδρή βροχόπτωση, εκατοντάδες μέλη, οπαδοί και φίλοι του Κόμματος και της ΚΝΕ, από τους τέσσερις νομούς της περιοχής, τίμησαν με την παρουσία τους τον ιστορικό ηγέτη του ΚΚΕ, υποσχόμενοι ότι θα συνεχίσουν τον αγώνα για τα ιδανικά, για τα οποία ο ίδιος αγωνίστηκε σε όλη του τη ζωή. Εφτασαν εκεί κρατώντας τις κόκκινες σημαίες και τραγουδώντας τραγούδια της αντίστασης και του αγώνα.

Στη λιτή τελετή που ακολούθησε, μίλησε η Ελένη Κοτούπα, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και του Γραφείου της Επιτροπής Περιοχής Θεσσαλίας του Κόμματος, η οποία αναφέρθηκε στην ιστορική αγωνιστική δράση του Χ. Φλωράκη, υπογραμμίζοντας ότι οι κομμουνιστές ακολουθούν το παράδειγμά του. Συνεχίζουμε - είπε - τον αγώνα για τη σοσιαλιστική προοπτική, 90 χρόνια μετά τη μεγάλη Οχτωβριανή Επανάσταση, συμφωνώντας απόλυτα πως «η ζωή ομορφαίνει περισσότερο και η ανθρώπινη υπόσταση καταξιώνεται, μόνο στον αγώνα για την αλλαγή της κοινωνίας». Διαβεβαιώνουμε - συνέχισε - πως συνειδητοποιούμε μέσα από την καθημερινή πάλη το μόνιμο χρέος μας για τη λαϊκή συσπείρωση και ενότητα, το χρέος απέναντι στην υπόθεση του σοσιαλισμού, της κομμουνιστικής κοινωνίας. Δεν υποτιμάμε τους ισχυρούς αντικειμενικούς παράγοντες που εγκλωβίζουν λαϊκές μάζες, τις οδηγούν σε προσαρμογή και σε ενσωμάτωση, σε μείωση απαιτήσεων, αλλά και τις δυνατότητες που δημιουργούν οι εξελίξεις, η δράση μας, η δύναμη του λαϊκού κινήματος.

Δε θα σταματήσουμε - τόνισε - να καλούμε τους εργαζόμενους ν' αντιδράσουν, ν' αντισταθούν, ν' αποδυναμώσουν την εκλογική δύναμη των κομμάτων της εξουσίας, της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ και να ενισχύσουν, ταυτόχρονα, το ΚΚΕ. Ιδιαίτερα στις επερχόμενες εκλογές θα πρέπει ν' αξιοποιήσουν την πείρα τους να κάνουν το βήμα. Να κατανοήσουν ότι για ν' αλλάξει η ζωή τους, χρειάζεται να αλλάξουν οι συσχετισμοί δύναμης. Να μην παραπλανηθούν, για άλλη μια φορά, από τις σειρήνες του δικομματισμού και των ΣΥΝοδοιπόρων. Καλούμε - κατέληξε - τους εργαζόμενους, τους άνεργους, τις γυναίκες, τους νέους σε μαχητική σύγκρουση με την πολιτική των μονοπωλίων και του ιμπεριαλισμού, στο δρόμο της αντεπίθεσης, του λαϊκού μετώπου.

Καθ' όλη τη διάρκεια της εκδήλωσης ακούγονταν τραγούδια του αγώνα, από τη χορωδία του παραρτήματος Λάρισας της ΠΕΑΕΑ. Λουλούδια στον τάφο του Χ. Φλωράκη κατέθεσαν ο Γ. Χαρίτος, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και Γραμματέας της Επιτροπής Περιοχής Θεσσαλίας του Κόμματος και ο Γ. Κορίτσας, Γραμματέας του Συμβουλίου Περιοχής Θεσσαλίας της ΚΝΕ. Μεταξύ των άλλων, παραβρέθηκαν οι Γ. Χώτος, μέλος της Γραμματείας της ΚΕ του ΚΚΕ και οι Τ. Λιατίφης, Αχ. Κανταρτζής, Β. Μπούτας μέλη της ΚΕ του Κόμματος, ο Τ. Τσιόγκας, βουλευτής Λάρισας του ΚΚΕ, εκπρόσωποι αντιστασιακών οργανώσεων από Λάρισα, Βόλο, Καρδίτσα, Τρίκαλα, Τύρναβο κ.ά.

«902» TV
Αφιέρωμα στον Χ. Φλωράκη

Παρακολουθήστε στην τηλεόραση του «902», σήμερα Τρίτη, αμέσως μετά το κεντρικό δελτίο ειδήσεων, στις 8.30 μ.μ. περίπου, ένα μικρό αφιέρωμα τιμής και μνήμης στον Χαρίλαο Φλωράκη, με αφορμή τη συμπλήρωση 2 χρόνων από το θάνατό του. Επιμέλεια - παρουσίαση: Παύλος Ρούφας.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ