ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 22 Μάη 2007
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΙΑΚΑ ΕΔΑΦΗ
Κλιμάκωση των ισραηλινών επιδρομών στη Γάζα

Βομβαρδισμένο σπίτι στην Μπέιτ Λαχίγια της Γάζας, που επλήγη από ισραηλινά αεροσκάφη

Associated Press

Βομβαρδισμένο σπίτι στην Μπέιτ Λαχίγια της Γάζας, που επλήγη από ισραηλινά αεροσκάφη
ΠΟΛΗ ΤΗΣ ΓΑΖΑΣ - ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ.-

Νέες επιδρομές εξαπέλυσαν, χθες, κατά της Λωρίδας της Γάζας ισραηλινά αεροσκάφη και ελικόπτερα, μετά την απόφαση του ισραηλινού υπουργικού συμβουλίου, την Κυριακή, να κλιμακώσει τα πλήγματά του μέχρις ότου τερματιστεί η εκτόξευση ρουκετών κατά του Ισραήλ (συνεχίστηκε και χθες με μια νεκρή). Αν και η ισραηλινή ηγεσία απέκλεισε προς το παρόν το ενδεχόμενο ευρείας χερσαίας εισβολής, χθες, εξαπολύθηκαν από υπουργούς απειλές κατά της ζωής ηγετικών στελεχών της «Χαμάς», με πρώτον τον πολιτικό της ηγέτη Κχάλεντ Μασχάαλ, που βρίσκεται στη Δαμασκό.

Στο στόχαστρο θα βρεθούν, όπως έλεγε ο υπουργός Εσωτερικών Αβι Ντίχτερ, «όλοι όσοι δίνουν εντολές επιθέσεων κατά του Ισραήλ» αφήνοντας να εννοηθεί ότι δε θα αποκλειστεί ούτε ο πρωθυπουργός Χανίγια. Από την άλλη, η παλαιστινιακή κυβέρνηση, διά του υπουργού Πληροφοριών, πρότεινε, για άλλη μια φορά στο Ισραήλ, «συνολική και αμοιβαία εκεχειρία, εμμένοντας πάντα στο δίκαιο του παλαιστινιακού λαού ως προς το δικαίωμα αυτοάμυνάς του».

Στο πλευρό του Ισραήλ συντάχθηκε, ως συνήθως, ο αμερικάνικος ιμπεριαλισμός διά στόματος του πρεσβευτή του στο Ισραήλ, ο οποίος αρκέστηκε να καλέσει το Ισραήλ «να προσπαθήσει να αποφύγει τις παράπλευρες απώλειες». Η Ρωσία, αν και καταδίκασε την εκτόξευση ρουκετών, χαρακτήρισε «υπερβολική και δυσανάλογη» την ισραηλινή αντίδραση, καταδικάζοντας τη στόχευση κατοικημένων περιοχών.

Από τις 16 Μάη μέχρι χθες βράδυ, συνολικά έχουν σκοτωθεί 40 Παλαιστίνιοι από τις ισραηλινές επιδρομές. Χθες, επλήγη αυτοκίνητο όπου επέβαιναν 4 μέλη της «Τζιχάντ» στον καταυλισμό Τζαμπάλιγια, ενώ αργά το βράδυ της Κυριακής βομβαρδίστηκε κτίριο όπου διαμένει ο βουλευτής της «Χαμάς» Χαλίλ αλ Χάγια. Ο ίδιος διέφυγε, αλλά σκοτώθηκαν 9 πολίτες, κυρίως μέλη της οικογένειάς του. Πλήγματα, χθες, έγιναν και σε άλλα σημεία της Γάζας, με 1 νεκρό. Οι τραυματίες είναι δεκάδες.

Η «Χαμάς» απείλησε με επιθέσεις «σε όλη την Παλαιστίνη κατά των κατακτητών», ενώ τα σημαίνοντα στελέχη της λαμβάνουν έκτακτα μέτρα ασφαλείας. Οι ισραηλινές επιδρομές, όμως, «συνέβαλαν» στην αποκλιμάκωση της ενδοπαλαιστινιακής έντασης.

ΛΙΒΑΝΟΣ
Αιματηρές συγκρούσεις

ΒΗΡΥΤΟΣ.--

Μαίνονταν χτες, για δεύτερη ημέρα, οι συγκρούσεις του λιβανικού στρατού με μαχητές της ισλαμιστικής οργάνωσης «Φάταχ αλ Ισλάμ», που βρίσκονται στον παλαιστινιακό προσφυγικό καταυλισμό Ναχρ αλ Μπάρεντ, κοντά στην Τρίπολη του βορείου Λιβάνου. Οι συγκρούσεις άρχισαν την Κυριακή το πρωί, όταν αστυνομικές δυνάμεις επέδραμαν σε κτίρια της Τρίπολης όπου βρίσκονταν μέλη της ισλαμιστικής οργάνωσης που φέρονταν καταζητούμενοι για ένοπλη ληστεία. Σημειώθηκε σφοδρή ανταλλαγή πυρών και τελικά επενέβη και ο στρατός.

Ο λιβανικός στρατός, με τανκς, περικύκλωσε τον καταυλισμό όπου διαμένουν περίπου 40.000 άμαχοι, και σφυροκοπά πιθανές θέσεις της οργάνωσης. Συνολικά, εκτιμάται ότι έχουν σκοτωθεί 64 άνθρωποι και έχουν τραυματιστεί περίπου 200, αλλά ουδείς μπορεί με βεβαιότητα να υπολογίσει τα θύματα μεταξύ των αμάχων, καθώς δεν είναι δυνατή η πρόσβαση ασθενοφόρων εντός του καταυλισμού. Μεταξύ των νεκρών συγκαταλέγονται 27 στρατιώτες και 17 μαχητές. Χτες ανθρωπιστικές οργανώσεις και κάτοικοι του καταυλισμού απηύθυναν έκκληση για χαλάρωση του αποκλεισμού προκειμένου να εισέλθουν τρόφιμα, φάρμακα και σωστικά συνεργεία για εντοπισμό τραυματιών και νεκρών.

Την ίδια ώρα, οι εκπρόσωποι της ΟΑΠ και της «Χαμάς» στο Λίβανο επισκέφτηκαν από κοινού τον πρωθυπουργό Σινιόρα, και, αφού σημείωσαν ότι πρόκειται για «αμιγώς λιβανική υπόθεση», προσφέρθηκαν, ιδίως ο πρώτος, να «συνεισφέρουν οι μαχητές της ΟΑΠ στην εξάλειψη της Φάταχ αλ Ισλάμ». Και οι δύο υπογράμμισαν ότι στη «Φάταχ αλ Ισλάμ» συμμετέχουν «Αραβες, Παλαιστίνιοι, Λιβανέζοι και άλλοι, και ο στόχος τους δεν έχει καμία σχέση με τον παλαιστινιακό λαό». Από την πλευρά της, η ισλαμιστική οργάνωση απείλησε ότι αν δε λυθεί η πολιορκία θα εξαπολύσει επιθέσεις και σε άλλα σημεία της χώρας.

ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ
Πολεμική αναζωπύρωση

ΚΑΜΠΟΥΛ.- Τρεις Γερμανοί και ένας Βρετανός προστέθηκαν το Σαββατοκύριακο και χθες στις απώλειες των κατοχικών δυνάμεων στο Αφγανιστάν. Οι Γερμανοί ήταν ανάμεσα στα 9 θύματα επίθεσης αυτοκτονίας. Ο ΟΗΕ ανακοίνωσε ότι τους τελευταίους μήνες έχουν δεχτεί επιθέσεις 16 οχηματοπομπές του. Το υπουργείο Αμυνας ανακοίνωσε ότι σκοτώθηκαν 25 Ταλιμπάν σε μάχες στην Σανγκίν. Επίθεση αυτοκτονίας επίσης χθες είχε ως αποτέλεσμα τουλάχιστον 14 άμαχοι να σκοτωθούν, ενώ δεν επλήγη η αμερικανική αυτοκινητοπομπή - στόχος. Αλλες επιθέσεις στοίχισαν τη ζωή 14 Αφγανών αστυνομικών. Το Σαββατοκύριακο, ακόμη, οι δυνάμεις κατοχής ανακοίνωσαν ότι σκότωσαν «67 μαχητές των Ταλιμπάν» σε μία μάχη και άλλους 8 σε άλλη.

Οι τρεις γερμανικές απώλειες προκάλεσαν - αντίθετα με τις αναρίθμητες σφαγές αμάχων - δηλώσεις της Γερμανίδας καγκελαρίου Μέρκελ:«Συγκλονίστηκα από την πληροφορία για την ύπουλη αυτή επίθεση. Η δόλια αυτή ενέργεια προκαλεί σε όλους μας αποτροπιασμό», είπε. Προφανώς, οι «ύπουλες» επιθέσεις αυτές διαχωρίζονται από τις «μη ύπουλες» σφαγές κάπου 100 αμάχων Αφγανών, την καταστροφή τουλάχιστον 173 κατοικιών και τον αναγκαστικό εκτοπισμό λόγω των βομβαρδισμών 2.000 πολιτών - τα στοιχεία, από χθεσινή έκθεση του Ερυθρού Σταυρού.

ΠΑΚΙΣΤΑΝ
«Διαψεύδουν» επιχείρηση της CIA

ΙΣΛΑΜΑΜΠΑΝΤ.--

Η κυβέρνηση του Πακιστάν διέψευσε χτες τις πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες στο έδαφος της χώρας βρίσκονται περίπου 50 πράκτορες της CIA με στόχο να διεισδύσουν στην «Αλ Κάιντα» και να βρουν και να εξοντώσουν τους Οσάμα Μπιν Λάντεν και Αϊμάν Αλ Ζαουάχρι, πληροφορία που δημοσίευσε η εφημερίδα «Λος Αντζελες Τάιμς» το Σάββατο. Το καθεστώς του στρατηγού Περβέζ Μουσάραφ ανέφερε ότι «δεν τίθεται τέτοιο θέμα», ενώ βεβαίωσε ότι όποια στελέχη της οργάνωσης-φάντασμα βρίσκονται στο έδαφος της χώρας «αντιμετωπίζουν σκληρά μέτρα από πλευράς μας». Σημειώνεται ότι Αμερικανοί αξιωματούχοι των μυστικών υπηρεσιών είπαν στην εφημερίδα πως υπάρχει «ανησυχητική αύξηση» της κίνησης πρακτόρων και χρημάτων στις περιοχές των φυλών του Πακιστάν, ενώ «διαπιστώθηκε», ακόμη, ότι η «διοικητική βάση» της «Αλ Κάιντα» στο Πακιστάν «χρηματοδοτείται» από το Ιράκ. Οσον αφορά τον Μπιν Λάντεν όμως «δεν είμαστε πιο κοντά», είπε Αμερικανός ανώτερος στρατιωτικός αξιωματούχος.

Στο μεταξύ, εντός Πακιστάν, η κρίση με το λεγόμενο Κόκκινο Τζαμί συνεχιζόταν. Σπουδαστές στο ιεροδιδασκαλείο του τεμένους απήγαγαν τρεις αστυνομικούς - πλέον των τεσσάρων που είχαν απαγάγει την περασμένη βδομάδα. Αργότερα, απελευθέρωσαν τρεις. Ολα αυτά εν μέσω φημών εναντίον του τεμένους, 40 σπουδαστές στο οποίο έχουν συλληφθεί. Το τέμενος θεωρείται ότι προωθεί την επιβολή μιας αυστηρής εκδοχής του ισλαμικού νόμου στη χώρα αλά Ταλιμπάν.

ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ
Διαξιφισμοί Ράις - Λαβρόφ

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ.-Το αμερικανο-ευρωενωσιακό σχέδιο απόφασης για το Κοσσυφοπέδιο δεν αναφέρεται άμεσα ούτε επιμένει στην ανεξαρτησία του προτεκτοράτου, δήλωσε προχτές η υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Κοντολίζα Ράις. Παραδέχτηκε ότι δεν υπάρχει γενικότερα συναίνεση για την πρόταση «διεθνώς εποπτευόμενης» ανεξαρτησίας του Κοσσυφοπεδίου, ισχυριζόμενη ότι είναι «η καλύτερη δυνατή»... Επανέλαβε ότι το Κοσσυφοπέδιο είναι «μοναδική περίπτωση» και δε θα αποτελέσει πρότυπο για την επίλυση άλλων διενέξεων (π.χ. Νότια Οσετία, Αμπχαζία). Ο Ρώσος ομόλογός της Σεργκέι Λαβρόφ αντεπιτέθηκε χτες χαρακτηρίζοντας «απαράδεκτο» ένα σχέδιο απόφασης του Συμβουλίου Ασφαλείας (ΣΑ) του ΟΗΕ που θα υιοθετούσε το σχέδιο Αχτισαάρι για την ανεξαρτησία του Κοσσυφοπεδίου. Παράλληλα ο Ρώσος πρέσβης στον ΟΗΕ, Βιτάλι Τσούρκιν, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο άσκησης βέτο στον ΟΗΕ.

Το ίδιο 24ωρο, το σερβικό πρακτορείο ειδήσεων ΒΕΤΑ αναφερόμενο στο σχέδιο ΗΠΑ-ΕΕ για το Κοσσυφοπέδιο, μετέδωσε ότι αυτό δεν κάνει άμεσα καμία αναφορά στην ανεξαρτησία του προτεκτοράτου αλλά ούτε και στα σερβικά κυριαρχικά δικαιώματα στην επαρχία. Επειδή, βασικός στόχος της πρότασης είναι η αντικατάσταση της απόφασης 1244 του Συμβουλίου Ασφαλείας (του '99) που ανέφερε κατηγορηματικά τα σερβικά κυριαρχικά δικαιώματα στο Κοσσυφοπέδιο. Το αμερικανο-ευρωενωσιακό σχέδιο αφήνει εντούτοις πιθανή τη de facto ανεξαρτησία της περιοχής μετά από μια μεταβατική περίοδο 120 ημερών, κατά την οποία η διοίκηση του ΟΗΕ θα έχει αντικατασταθεί από άλλη της ΕΕ...



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ