Με εκπροσώπους της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Ανατολικής Αττικής συναντήθηκε το Σάββατο η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα
Από τη συνάντηση στην έδρα της ΚΕ του ΚΚΕ στον Περισσό |
Αυτό τόνισε η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, το περασμένο Σάββατο, μετά τη συνάντησή της με αντιπροσωπεία της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Ανατολικής Αττικής, την οποία αποτελούσαν ο νομάρχης Λ. Κουρής, οι νομαρχιακοί σύμβουλοι της ΝΑΣ Γ. Πάντζας και Ιππ. Κοκκινόπουλος, ο δήμαρχος Κερατέας Στ. Ιατρού και ο κοινοτάρχης Γραμματικού Ν. Κούκης. Στη συνάντηση παραβρέθηκαν ο Σπ. Χαλβατζής, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, ο Δ. Ζάχαρης, μέλος της Γραμματείας της ΚΕ και Γραμματέας της ΚΟ Αττικής, και ο Στ. Βαρουτσής, υπεύθυνος του Τμήματος Τοπικής Αυτοδιοίκησης και Περιβάλλοντος της ΚΕ.
Οπως επισήμανε σε άλλο σημείο η Αλ. Παπαρήγα, «είμαστε αντίθετοι στην επίλυση του προβλήματος της διαχείρισης των σκουπιδιών σε μικροκλίμακα. Δηλαδή, με πολλές μικρές μονάδες. Στις σημερινές συνθήκες αυτό δεν είναι μόνο ότι έχει κόστος, αλλά είναι τελείως αναποτελεσματικές, γιατί με την κατάσταση που επικρατεί στην Αττική θα είναι λύσεις που θα κρατήσουν λίγο χρόνο.
Η δική μας θέση είναι η εξής: Οτι πρέπει να λυθεί το ζήτημα διανομαρχιακά. Και όταν λέμε διανομαρχιακά δεν εννοούμε μεταξύ Ανατολικής και Δυτικής Αττικής, αλλά και έξω από την Αττική. Επομένως, πρέπει να υπάρχει περιφερειακή τουλάχιστον αντιμετώπιση των προβλημάτων και βέβαια οι περιφερειακές να ολοκληρώνονται και σε εθνικό επίπεδο.
Χρειάζονται μεγάλες μονάδες και μεγάλα έργα. Και δε μιλάμε μόνο για χωματερές. Μιλάμε για ολοκληρωμένες εγκαταστάσεις που πριν απ' όλα εξασφαλίζουν να μειώνεται ο όγκος των σκουπιδιών. Μιλάμε για την ανακύκλωση, τη μηχανική ανακύκλωση, όλες εκείνες τις επεξεργασίες που λιγοστεύουν τον όγκο των τελικών αποθεμάτων. Επομένως, θα υπάρχει και λιγότερη ανάγκη διαχείρισης των σκουπιδιών.
Είμαστε αντίθετοι με την καύση, με δεδομένο ότι τουλάχιστον παγκόσμια, παρότι χρησιμοποιήθηκε, βρίσκεται σε υποχώρηση για λόγους περιβάλλοντος. Θεωρούμε ότι πρέπει να ξαναεξεταστούν όλα αυτά τα ζητήματα σε ευρύτερη περιφέρεια και να υπάρχουν ολοκληρωμένες εγκαταστάσεις που να παίρνουν υπόψη όχι μόνο τα στενά περιβαλλοντικά κριτήρια είτε άλλα, όπως τη μορφολογία του εδάφους, όπως είναι το Γραμματικό, ή λόγους ιστορικούς, αλλά πρέπει να παίρνουν υπόψη και την τάση αύξησης του πληθυσμού σε ορισμένες περιοχές.
Σε τελευταία ανάλυση το πρόβλημα δε λύνεται χωρίς την αλλαγή χρήσης γης».
Συνεχίζοντας, η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ επισήμανε: «Οποια έργα κι αν γίνουν πρέπει να γίνουν με ευθύνη του δημοσίου, με δημόσιες επενδύσεις, κανένας ιδιώτης στη μέση, όχι μόνο γιατί θα μετακυλιστεί το κόστος στις πλάτες των κατοίκων, αλλά γιατί οι ιδιώτες ενδιαφέρονται μόνο για το κέρδος και στην ουσία, παρά τα λεγόμενά τους, αψηφούν τους περιβαλλοντικούς σκοπούς. Διότι αν πάρεις σαν κριτήριο το κέρδος, τότε, π.χ., θα υπολογίσεις η χωματερή να βρίσκεται μέσα σε κατοικημένο χώρο για να μειώσεις υποτίθεται το κόστος μεταφοράς. Ενώ, στην προκειμένη περίπτωση, αν πάρεις ολοκληρωμένα τους περιβαλλοντικούς όρους, και το φυσικό και το ανθρώπινο περιβάλλον, πρέπει να μην πάρεις υπόψη το κέρδος, αλλά μία επένδυση η οποία είναι ωφέλιμη και μακροπρόθεσμη.
Ξεκινάμε ότι πρέπει να κλείσει η χωματερή και στα Λιόσια και στη Φυλή και τουλάχιστον το Θριάσιο δεν μπορεί να σηκώσει άλλο βάρος. Ξαναλέμε, υπάρχει ολόκληρη η Αττική και υπάρχει και περιοχή και πέρα από την Αττική. Πρέπει να αποπειραθεί άμεσα ένας τέτοιος σχεδιασμός με ευθύνη του κράτους και του δημοσίου.
Πιστεύουμε - κατέληξε η Αλ. Παπαρήγα - ότι τότε θα ανακτηθεί η εμπιστοσύνη των κατοίκων των περιοχών αυτών, όταν δουν ότι δεν υπάρχει το ιδιωτικό κέρδος, ότι δεν υπάρχει σε μικροκλίμακα η χάραξη, και με άλλους όρους εμπιστοσύνης μπορεί να αντιμετωπίσει κανείς το ζήτημα και όχι με αντιπαραθέσεις ο ένας δήμος με τον άλλο. Οι αντιπαραθέσεις βοηθούν την κυβέρνηση να μη λύνει το πρόβλημα και στο τέλος να οδηγήσει στην εκτεταμένη ιδιωτικοποίηση και στην καύση».
«Κοινή διαπίστωση από τη συνεργασία μας είναι ότι ο σημερινός σχεδιασμός για τη διαχείριση των απορριμμάτων είναι αδιέξοδος, δεδομένου ότι ούτε το πρόβλημα λύνει μακροχρόνια, αλλά επιπλέον επιβαρύνει περιοχές οι οποίες έχουν ξεχωριστά χαρακτηριστικά, είτε φυσικού κάλλους, είτε αρχαιολογικού ενδιαφέροντος», δήλωσε ο νομάρχης Λ. Κουρής.
«Εμείς ως ΝΑΣ - τόνισε ο Γ. Πάντζας - πιστεύουμε ότι το ζήτημα είναι καθαρά πολιτικό και την πολιτική ευθύνη έχουν τα κόμματα του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ. Για να λυθεί το πρόβλημα πρέπει να γίνουν διανομαρχιακές συνεργασίες και μία μελέτη σοβαρή».
«Υπάρχουν αδιέξοδα που έχουν δημιουργηθεί σκοπίμως και τα έχουν δημιουργήσει πολιτικά και οικονομικά συμφέροντα», τόνισε ο δήμαρχος Κερατέας, Στ. Ιατρού. «Προσωπικά θέλω να ευχαριστήσω το ΚΚΕ, όχι μόνο για τη σημερινή υποδοχή και τις θέσεις του, αλλά κυρίως γιατί διαχρονικά έχει δείξει ότι είναι μακράν των οικονομικών συμφερόντων, κάτι που δεν ισχύει για όλα τα άλλα κόμματα», πρόσθεσε.
«Ευχαριστώ για την ανταπόκριση που βρήκαμε και τη σύμπτωση απόψεων σε μεγάλο βαθμό», δήλωσε, τέλος, ο κοινοτάρχης Γραμματικού, Ν. Κούκης.
Τον «ασκό του Αιόλου» για πρόσθετες επιχορηγήσεις στο μεγάλο κεφάλαιο, αλλά και για χρήσεις γης κομμένες και ραμμένες στα μέτρα των μεγάλων επιχειρηματικών επενδυτικών σχεδίων, ανοίγει το Ειδικό Χωροταξικό Πλαίσιο για τη Βιομηχανία, που έδωσε χτες στη δημοσιότητα και για δίμηνη δημόσια διαβούλευση ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ Γ. Σουφλιάς.
Μπορεί ο υπουργός στις δηλώσεις του να επισήμανε ότι στόχος είναι η συγκέντρωση των βιομηχανικών μονάδων σε οργανωμένους υποδοχείς, ωστόσο από το ειδικό χωροταξικό σχέδιο αποκαλύπτεται ότι και οι διαμορφωμένες καταστάσεις μπορούν να παραμείνουν και βιομηχανίες θα μπορούν στο μέλλον να χωροθετηθούν όπου θέλει το κεφάλαιο (ακόμη και στους ορεινούς όγκους και τις παραλίες ή ακόμη και σε δάση, γεωργικές εκτάσεις υψηλής παραγωγικότητας, περιοχές του δικτύου ΝΑΤΟΥΡΑ κ.ά.). Παράλληλα, ο υπουργός μίλησε για νέα οικονομικά κίνητρα και για όσους φτιάξουν τους οργανωμένους υποδοχείς (έτσι ονομάζονται πλέον τα ΒΙΠΑ - ΒΙΟΠΑ) και για όσες επιχειρήσεις θελήσουν να μετεγκατασταθούν σ' αυτούς.
Σύμφωνα με τις δηλώσεις του υπουργού, εντός σχεδίου θα επιτρέπεται να χωροθετηθούν υποδοχείς βιομηχανιών χαμηλής όχλησης σε ενιαία επιφάνεια 3 στρεμμάτων.
Για τις εκτός σχεδίου περιοχές το ελάχιστο εμβαδόν των υποδοχέων βιομηχανικών εγκαταστάσεων ορίζεται σε 50 στρέμματα για βιομηχανίες χαμηλής όχλησης, 100 στρέμματα για μέσης όχλησης και 250 στρέμματα για υψηλής όχλησης.
Το ποσό των 140.000 ευρώ (!) θα πληρώσουν οι κάτοικοι και οι εργαζόμενοι της Αθήνας, μετά την απόφαση της διοίκησης να προχωρήσει σε διαγωνισμό για να αναλάβει ιδιωτική εταιρεία το 50% του καθαρισμού των λόφων από χόρτα ενόψει αντιπυρικής περιόδου! Η μόνη παράταξη που καταψήφισε το θέμα ήταν η «Συμπαράταξη για την Αθήνα».
Ο αρμόδιος αντιδήμαρχος, Αγγελος Μοσχονάς, που εισηγήθηκε και το θέμα, υποστήριξε, μάλιστα, ότι αυτό γίνεται, διότι δεν επαρκεί το υπάρχον προσωπικό της διεύθυνσης. «Είναι ανάγκη να προσληφθεί το απαραίτητο προσωπικό», τόνισε εξαρχής ο επικεφαλής της «Συμπαράταξης», Σπύρος Χαλβατζής, αιτιολογώντας την καταψήφιση του θέματος από την παράταξη. Και πρόσθεσε ότι ο δήμος, αντί να συνεχίσει την πολιτική πρόσληψης εργαζομένων με συμβάσεις ορισμένου χρόνου, θα πρέπει να προσλάβει μόνιμο προσωπικό με πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα. Εκτός αυτού, φυσικά, πρόκειται και για μια ακόμη έμμεση μορφή ιδιωτικοποίησης, αφού έργα που θα έπρεπε να κάνουν οι υπηρεσίες του δήμου, ανατίθενται σε ιδιώτες.