ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 22 Μάη 2007
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Ζητούν συναίνεση του λαού για τα χειρότερα
  • Δηλώσεις του Γ. Παπανδρέου μετά τη συνάντησή του με το προεδρείο της ΟΚΕ
  • Γραφείο Τύπου του ΚΚΕ: Ο λαός να τους χαλάσει τα σχέδια

Την ανάγκη συναίνεσης προκειμένου να περάσουν αναίμακτα για το μεγάλο κεφάλαιο οι σκληρότερες, αντιλαϊκές πολιτικές, προπαγάνδισε ουσιαστικά ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Γ. Παπανδρέου, μετά τη συνάντησή του με το νέο προεδρείο της Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής (ΟΚΕ).

Οπως δήλωσε, μετά τη συνάντηση, ο Γ. Παπανδρέου, «η χώρα χρειάζεται μεγάλες αλλαγές, μεγάλες τομές, μεγάλες μεταρρυθμίσεις, αλλά αυτές να γίνουν και με το πνεύμα του προεδρείου της ΟΚΕ έτσι όπως εκφράστηκε σήμερα, ότι δηλαδή δεν μπορούν να γίνουν χωρίς ουσιαστικό κοινωνικό διάλογο και διαβούλευση».

Ευχήθηκε «καλή δουλιά» στο νέο προεδρείο (πρόεδρος είναι ο γνωστός πρώην εργατοπατέρας Χρ. Πολυζωγόπουλος) και τους διαβεβαίωσε ότι «με την κυβέρνησή μας θα είμαστε πολύ κοντά τους, σε συνεργασία μαζί τους, για να μπορέσουμε να κάνουμε τις μεγάλες μεταρρυθμίσεις, με την ευρύτατη κοινωνική συναίνεση και διαβούλευση που χρειάζεται ο τόπος».

Σχεδιάζουν να πάρουν νέα αντιλαϊκά μέτρα

Σε σχόλιό του το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ σημειώνει σχετικά με τη συνάντηση και τις δηλώσεις του Γ. Παπανδρέου στην ΟΚΕ:

«Οι δηλώσεις του προέδρου του ΠΑΣΟΚ, μετά τη συνάντησή του με το προεδρείο της Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής (ΟΚΕ), υπέρ της "ευρύτατης κοινωνικής συναίνεσης" ώστε να γίνουν "οι μεγάλες τομές και μεταρρυθμίσεις" φανερώνουν ότι: Το ΠΑΣΟΚ, όπως και η ΝΔ, σχεδιάζουν, αν γίνουν κυβέρνηση, μετά τις εκλογές να πάρουν νέα σκληρά αντιλαϊκά μέτρα!

Για αυτό επιδιώκουν και οι δυο τη συναίνεση - υποταγή του λαού. Για αυτό διαμορφώνουν και στηρίζουν συναινετικά τους μηχανισμούς που την προάγουν, όπως η ΟΚΕ. Αν ήθελαν να πάρουν μέτρα υπέρ των λαϊκών στρωμάτων δε θα τους είχαν ανάγκη.

Η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ κρύβουν τις πραγματικές τους θέσεις. Αποσιωπούν τις δεσμεύσεις που έχουν αναλάβει απέναντι στην πλουτοκρατία και στην ΕΕ, προκειμένου να αποσπάσουν τη λαϊκή ψήφο. Ενώ υπόσχονται ψίχουλα για την αντιμετώπιση της "ακραίας φτώχειας", πίσω από τις πλάτες ελληνικού λαού συναγωνίζονται και οι δυο σκληρά ώστε να αποσπάσουν την εμπιστοσύνη και τη στήριξη του κεφαλαίου για την κυβερνητική εξουσία.

Ο λαός έχει και την ευκαιρία και τη δύναμη ενισχύοντας το ΚΚΕ να τους εμποδίσει και να τους χαλάσει τα σχέδια».

Συντηρούν την εκλογολογία

Αλ. Παπαρήγα: Η μεγάλη πλειοψηφία του λαού δεν έχει ανάγκη από φιλανθρωπία και ελεημοσύνη, αλλά από την ικανοποίηση των δικαιωμάτων της

«Νερό στο μύλο» της εκλογολογίας ρίχνουν συνεχώς με δηλώσεις τους κυβερνητικά στελέχη, με πρώτο τον ίδιο τον Κ. Καραμανλή, που σκόπιμα μιλάει με χρησμούς όταν αναφέρεται στο χρόνο διεξαγωγής των εκλογών.

«Εχουμε καιρό για εκλογές» ήταν η απάντηση που έδωσε όταν ρωτήθηκε από τους δημοσιογράφους που τον συνοδεύουν στην Αυστραλία για το πότε θα γίνουν οι εκλογές. Η σκόπιμα αόριστη και νεφελώδης απάντηση προκάλεσε ένα πλήθος ερμηνειών από συνεργάτες του και κυβερνητικά στελέχη. Αλλοι θεωρούσαν ότι ο πρωθυπουργός με τη δήλωσή του απέκλεισε ότι θα γίνουν εκλογές τον Ιούνη, άλλοι ότι «δείχνει» τον Οκτώβρη και άλλοι ότι θα εξαντλήσει την τετραετία. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κληθείς να ερμηνεύσει τον πρωθυπουργικό χρησμό, παρέπεμψε σε δηλώσεις που έχει κάνει πριν από δέκα μέρες.

Ο χρόνος διεξαγωγής των εκλογών είναι της αρμοδιότητας του πρωθυπουργού, δήλωσε χτες ο Γ. Σουφλιάς, ο οποίος όμως χαρακτήρισε αδιανόητο να γίνεται «συζήτηση αλλαγής του εκλογικού νόμου τον τελευταίο χρόνο της θητείας μιας κυβέρνησης και να συνεχίζουμε μια παράδοση που ήταν εντελώς απαράδεκτη μέχρι τώρα». Παράλληλα, επανέφερε τη θέση του για τροποποίηση του εκλογικού νόμου σύμφωνα με το γερμανικό εκλογικό σύστημα και μάλιστα ο νέος ληστρικός και αντιδραστικός νόμος να κατοχυρωθεί στο Σύνταγμα.

Αλ. Παπαρήγα: Στη δημοπρασία ο ανθρώπινος πόνος

Για τις παροχές που υπόσχονται ΝΔ και ΠΑΣΟΚ στην προεκλογική περίοδο, η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα, σε δήλωσή της το περασμένο Σάββατο, σημείωσε:

«Στη δημοπρασία έχει μπει ο ανθρώπινος πόνος, τα προβλήματα των εργαζομένων. Εμείς θεωρούμε ότι δεν μπορεί να δώσει κανείς εμπιστοσύνη όχι απλώς σε υποσχέσεις, αλλά σε υποσχέσεις που δίνονται σε προεκλογική περίοδο. Αφορούν ένα πολύ μικρό μέρος του πληθυσμού, επιλεκτικές ομάδες. Είναι μια σύγχρονη προσπάθεια εξαγοράς και ρουσφετολογίας. Στην Ελλάδα ένα 20% μόνο έχουν προβλήματα; Οι άλλοι, το 80% περνούν καλά; Και μόνο γι' αυτή την επιλογή πρέπει να υψωθεί ένα μεγάλο όχι. Θα λέγαμε ότι η μεγάλη πλειοψηφία του λαού έχει ανάγκες και δεν έχει ανάγκη από φιλανθρωπία και ελεημοσύνη. Εχει ανάγκη από την ικανοποίηση των δικαιωμάτων της».

ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΚΕΛ - ΠΡΟΕΔΡΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ
Αποφασίστηκε η διαδικασία διαμόρφωσης της θέσης του κόμματος

Η Κεντρική Επιτροπή του ΑΚΕΛ, σε χθεσινή απογευματινή τρίωρη συνεδρίασή της, συζήτησε το θέμα των προεδρικών εκλογών του Φλεβάρη 2008 και ενέκρινε έγγραφο, το οποίο θα κατατεθεί στις Κομματικές Οργανώσεις Βάσης.

Ανακοίνωση του ΑΚΕΛ αναφέρει ότι το έγγραφο κάνει εκτίμηση της κατάστασης, όπως έχει διαμορφωθεί στο Κυπριακό και στην εσωτερική διακυβέρνηση, πάντα σε σχέση με τις αποφάσεις του 20ού Συνεδρίου του ΑΚΕΛ και το πρόγραμμα διακυβέρνησης. Το έγγραφο θέτει τον προβληματισμό αναφορικά με τα ζητήματα, που πρέπει να απαντηθούν ενόψει της διαμόρφωσης της θέσης του κόμματος για τις προεδρικές εκλογές. Καταγράφονται, επίσης, όλα τα ενδεχόμενα με όλες τις παραμέτρους της κάθε περίπτωσης.

Στο τέλος, το έγγραφο υπογραμμίζει την ανάγκη το ΑΚΕΛ «να δώσει τη μάχη για τις προεδρικές εκλογές με όλες τις δυνάμεις του ενωμένες και συσπειρωμένες, όποια και αν θα είναι η τελική απόφαση, που θα ληφθεί».

Η άποψη της κομματικής βάσης θα διαπιστωθεί, αναφέρεται στην ανακοίνωση, με μυστική ψηφοφορία και θα μεταφερθεί στην Κεντρική Επιτροπή, η Ολομέλεια της οποίας θα συνέλθει εκ νέου στα τέλη Ιούνη. Διευκρινίζεται ότι η τοποθέτηση της κομματικής βάσης «θα έχει συμβουλευτικό χαρακτήρα».

Η Κεντρική Επιτροπή, αφού λάβει «σοβαρά υπόψη την τοποθέτηση της κομματικής βάσης» και τα δεδομένα γύρω από τις προεδρικές εκλογές, όπως θα έχουν διαμορφωθεί μέχρι τότε, θα συζητήσει σε βάθος το θέμα και θα διαμορφώσει πρόταση για τη θέση του κόμματος προς την Παγκύπρια Συνδιάσκεψη. Η Παγκύπρια Συνδιάσκεψη του ΑΚΕΛ θα συνέλθει στις αρχές Ιούλη και θα αποφασίσει την τελική θέση του κόμματος για τις προεδρικές εκλογές.

ΒΟΥΛΗ - ΟΜΟΛΟΓΑ
Δεν πάει ο Παπαμαρκάκης

Επ' αόριστον αναβάλλεται η σημερινή συνεδρίαση της Διαρκούς Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής, που θα εξέταζε την υπόθεση του δομημένου ομολόγου του ΤΕΑΔΥ, καθώς και υποθέσεις που αφορούν τις προμήθειες του ομολόγου, τη σύμβαση ανταλλαγής επιτοκίων όπως και συνολικότερα τις πρακτικές που ακολουθήθηκαν. Αιτία η άρνηση του διευθύνοντος συμβούλου της «North Asset», Γ. Παπαμαρκάκη, καθώς και των εκπροσώπων της JP Morgan να προσέλθουν.

Τη διενέργεια εισαγγελικής έρευνας για την υπόθεση των ομολόγων επικαλέστηκε ο εκπρόσωπος της «North Asset», Γ. Παπαμαρκάκης, αρνούμενος να εξεταστεί από την Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής. Οπως δηλώνει σε επιστολή του προς τον πρόεδρο της Επιτροπής: «Σεβόμενος τον απόρρητο χαρακτήρα της διαδικασίας δεν μπορώ να ανταποκριθώ στην πρόσκλησή σας»... Οσον αφορά τους 3 αρμόδιους της τράπεζας JP Morgan που εμπλέκονται με την υπόθεση του δομημένου ομολόγου, δήλωσαν πως δε θα μπορέσουν να παραστούν στη συνεδρίαση της Επιτροπής, αφού δεν τους εξυπηρετεί η ημερομηνία που ορίστηκε. Παρ' όλα αυτά δήλωσαν διαθέσιμοι να εξεταστούν εφόσον η ημερομηνία οριστεί μέσα στον Ιούνη.

ΕΝΩΣΗ ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΩΝ
Ζητά διαφάνεια στα οικονομικά των δικαστικών λειτουργών

Διευρύνεται ο κύκλος των αντιδράσεων γύρω από το πρόσωπο του προέδρου του Αρείου Πάγου, Ρ. Κεδίκογλου. Χτες υπήρξαν νέες αντιδράσεις από τον εισαγγελικό κόσμο, καθώς η Ενωση Εισαγγελέων ζήτησε διαφάνεια στα οικονομικά των δικαστικών λειτουργών και επανέφερε την πρόταση για πλήρη έλεγχο της περιουσιακής κατάστασης των λειτουργών του κράτους.

Ειδικότερα, η Ενωση Εισαγγελέων ζητάει την «απόλυτη διαφάνεια και καθαρότητα» στα οικονομικά των κρατικών λειτουργών και να υπάρχει πλήρης έλεγχος της οικονομικής τους κατάστασης με την κατάργηση «κάθε είδους οικονομικού απόρρητου έναντι οποιουδήποτε τρίτου». Ουσιαστικά, η Ενωση Εισαγγελέων αποδοκιμάζει την προσπάθεια του Ρ. Κεδίκογλου που έχει επικαλεστεί τα προσωπικά δεδομένα από την Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα για να «μπλοκάρει» τη δημοσιοποίηση της περιουσιακής κατάστασης του γιου του Φαίδωνα Κεδίκογλου.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ